Umbra lui Putin la Chișinău. Urmează Bucureștiul

Eșecul Alianței pentru Integrare Europeană de a-și menține fotoliul de primar al Chișinăului, din cauza implicării Moscovei, dovedește, dacă mai era nevoie, autismul Occidentului atunci când vine vorba de Republica Moldova.

Liderii occidentali refuză să înțeleagă că toate reformele făcute în Republica Moldova în ultimele luni pot deveni istorie daca Partidul Comunist revine la putere. Pentru a preîntîmpina acest lucru, păstrarea Chișinăului este esențială.

Occidentul a primit în ultimele luni destule semnale și chiar dovezi clare care arată că Moscova nu este dispusă să-și piardă influența în Republica Moldova, și că dorește existența, pe mai departe, a unui stat eșuat, slab din punct de vedere politic și economic, pe care să îl poată controla direct, fără costuri logistice și financiare prea mari. Jurnaliștii moldoveni au scris în ultimele zile despre sume de bani importante pe care comuniștii le-ar fi folosit în campanie, bani ce nu puteau veni decât dinspre Moscova.

În timp ce de la Moscova se auzeau acuzații dure la adresa OSCE, ce ar fi închis ochii la fraudele puterii pro-occidentale, ambasadorul lui Putin la Chișinău declanșa un scandal diplomatic fără precedent, prezentându-l la o recepție pe ”ministrul de Externe” transnistrean, fapt ce a provocat plecarea imediată a diplomaților moldoveni, europeni și americani. Cam multe semnale, în doar câteva zile.

Nu există bătălii finale

O analiză recentă a Stratfor avertiza că bătălia pentru Chișinău este de fapt bătălia finală între Rusia și Occident și că incapacitatea AIE de a păstra fotoliul de primar demostrează de fapt că ”eforturile Rusiei de a dezbina blocul pro-european sunt eficiente”. Personal nu cred că aceasta este bătălia finală, ci doar una dintre multele bătălii finale pe care electoratul moldovenesc va trebuie să le câștige.

Orice pas greșit, pe parcurs, va arunca întreaga țară în brațele tovarășilor de la Moscova. Experții Stratfor susțin că o decizie finală legată de viitorul Republicii Moldova va fi luată de Rusia și Germania, ceea ce mă face să cred că în viitorul apropiat RM va fi tot mai departe de Occident, dată fiind tradiția recentă care arată că Putin și-a impus mai mereu punctul de vedere în fața cancelarilor germani, fie că aceștia s-au numit Schroeder sau Merkel.

”Înapoi în întuneric”

Singurul lider occidental important care a înțeles importanța fantastică a scrutinului de la Chișinău pare a fi John McCain, senatorul republican de Arizona. Acesta a vizitat astăzi Chișinăul, unde s-a întâlnit cu liderii pro-occidentali, nu însă și cu reprezentanții comuniștilor, care au acuzat, previzibil, ”ingerințe străine” în viața politică internă a RM.

Mesajul senatorului american, transmis prima dată la începutul lunii martie, în cadrul unui discurs ținut în fața membrilor Consiliului Atlantic al SUA, este simplu și ușor de reținut, ba chiar ar putea suna ca un mesaj electoral de susținere pentru AIE: ”Nu trebuie să lăsăm Moldova să se întoarcă înapoi în întuneric”. ”Forțe interne și externe doresc să arunce țara înapoi în întuneric”, anunța McCain la 3 martie. ”Forțele interne” au refuzat să se întâlnească cu senatorul american, iar ”forțele externe” au reacționat prin ample comentarii plasate pe fluxul de știri al Ria Novosti.

Urmează Bucureștiul ?

Scenariul s-ar putea aplica foarte bine și la București, în timpul campaniei pentru locale, din primăvara anului viitor, dar mai ales în contextul alegerilor parlamentare din toamnă și a prezidențialelor din 2014.

O simplă trecere în revistă a liderilor opoziției arată că legăturile politice și economice ale acestora cu Moscova sunt evidente. Îi avem în primul rând pe Iliescu și Voiculescu, adică ”patriarhul” și ”creierul” USL, formați și aruncați în arenă de sistemul opresiv sovietic de dinainte de 1989.

Din gașca tânără face parte un Victor Ponta care anunța recent falimentul sistemului capitalist și superioritatea celui chinezesc. Să nu-l uităm nici pe Cosmin Gușă, liderul unui fost partid format din trei membri, ce nu uită niciodată să amintească, oricui vrea să-l asculte, de relațiile lui de la Moscova. A-l aminti în această ecuație pe Crin Antonescu pare frivol, cu atât mai mult cu cât acesta nu a părut vreodată că capabil de consecvență doctrinară mai mult de cinci minute. Pe lângă aceștia, în eșalonul doi al USL se mai numără încă numeroși oameni politici ale căror legături cu trecutul comunist nu au fost elucidate, și ale căror butoane s-ar putea afla încă la Moscova.

Toți cei enumerați mai sus au luptat din răsputeri în ultimii ani cu reformele din justiție menite a întări statul, s-au războit cu DNA, ANI sau ANAF, printre puținele instituții rămase credibile atunci când vorbesc de lupta împotriva corupției. În paralel au susținut un discurs imoral și relativist (ce poate fi mai comic decât a vorbi despre anti-comunism la brațul lui Felix, și de anti-corupție la cel al lui Năstase).

Pericolul pentru România este ca în primăvara anului viitor să fim vizitați de un John McCain, care să spună la București ce a spus astăzi la Chișinău. Și totuși, nici nu acesta nu ar fi scenariul cel mai îngrozitor: cu adevărat terifiant va fi doar dacă cei care astăzi nu înțeleg nimic, nu o vor face nici atunci. Oricâte progrese ar fi făcut România în ultimii ani, există încă pericolul să ne întoarcem în întuneric. Nici la Chișinău și nici la București bătălia nu a fost câștigată.

PS: Petre Bogatu declara recent în EVZ că Dondon a fost desemnat candidat pentru primăria Chișinăului după desele vizite pe care le-a făcut la Moscova și că în realitate el ar fi nu atât candidatul Partidului Comunist, cât al Rusiei. Dat fiind exemplul din 2009, este de așteptat ca noul Geoană să-și șteargă mai atent urmele, atunci când merge să ia lumină din capitala imperiului.

Sursa: In linie dreapta

Explore posts in the same categories: demontarea manipularii

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 Comments on “Umbra lui Putin la Chișinău. Urmează Bucureștiul”

 1. igor Says:

  De Crin Antonescu nu prea aveti ce spune dar de ce sa nu aruncati cu pietre ? Sau ca a avut parul lung , a fost repetent sau ca nu are “consecventa doctrinara”. Hahahahahaha….bravos….m-ai convins . O sa votez ca presedinte pe vreun Baconsky.

 2. igor Says:

  De fapt sunt convins ca o sa ne zica Base care presedinte e cel mai bun pentru noi. Ca , doar se stie , Base e singurul care stie ce e bine si ce e rau pt. romani.

 3. alexa Says:

  Igor, nu te-ai saturat sa repeti aceeasi placa ? Eu stiu ca iti miroase urat ca unii indraznesc sa aiba si alte opinii, dar bunul simt ala liberal probabil ca consta tocmai in infierarea lor. Ma plictisesti groaznic ! Fix ca in filmul pe tema “Frankenstein with a twist”. O poveste moderna despre o lume fictiva in care toata lumea era rea. Aceasta lume rea era dominata de savanti malefici care urmareau sa inventeze cele mai groaznice unelte pentru a tortura oamenii. Iar cum acesti savanti nu puteau sa apese singuri pe un buton, sa pregateasca singuri elementele necesare unei inventii, aveau slujitori. Acesti slujitori erau igori, persoane nascute cu o cocoasa. Defectul fizic le intezicea acestora sa apara ca altceva decat unelte. 😀

 4. Lily Says:

  Recunosc, VP mie îmi place. Doar acolo pt rusi, pt problemele lor. In privinta celor întamplate nu pot decat sa aprob reactia oficialitatilor din RM. Extrem de potrivita si percutanta.

  • alexa Says:

   Daca Putin s-ar rezuma la tara lui si n-ar visa impreuna cu teroristii USL la vechile sovromuri ar fi ok pentru toata lumea. Chestiunea insa sta altfel…
   Si eu apreciez atitudinea celor din Moldova si a diplomatilor europeni si americani. Mc Cain a spus-o mai bine decat oricine.

 5. igor Says:

  Nu stiu ce placa repet eu dar tu te depasasti pe tine insati . Cand o sa se invecheasca placa kaghebista , Putin , comunistii ,Ion Iliescu si minerii ,sarea si posta ? Eu zic ca nimeni nu mai da doi bani pe asemenea marote . Nici macar Base nu le mai foloseste. Apropo , am vazut ca pe Patriciu l-a reevaluat si nu mai e mogul rau. E o continua distractie sa urmaresti tabara basista in actiune….

  • alexa Says:

   Ai vreo problema cu cei ce tin cu Basescu ? Parca ziceai ceva de respectat opinia…. ipocrizia, saraca !

   Subiectul este despre Putin, Rusia si KGB istii de la USL. 🙂 Nu despre altceva si aici nu e forumul RTV sa discuti off topic. Putin respect ! E liber la deltaici, asa ca go for it !

 6. igor Says:

  Apropo , ma gandeam cand o sa incepi si tu cu atacuri la persoana. Si ce daca sunt cocsat ? Cocosatul de la Notre Damme era cool. Bine ca sunteti voi frumosi. Cu Base in frunte bineinteles.

 7. theo Says:

  älexa,

  asta este, nu stiu decat pe cartea lor.

  nu-si dau seama , ce bine ii fac presedintelui.

 8. Sfarma -Piatra Says:

  🙂


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: