Sa invatam sa ne iubim politicienii
Romania nu a admirat niciodata personajele cu principii rigide, caractere ferme si reactii transante. Personajele bune au avut si ele slabiciuni ca de.. oameni suntem, personajele rele nu au fost chiar atit de rele, tragediile au fost de cele mai multe ori tragi – comedii, iar comediile au avut intotdeauna o lacrima in coltul ochiului.
Din acest motiv Caragiale (desi nu era coboritor din Traian si Decebal) si-a gasit implinirea in Romania. Nu el a creat clasa politica de atunci si de acum dar el a descris-o cel mai bine.
Clasa politica de pe vremea sa avea multe defecte, uneori si calitati.. era comica dar umana. Cu rare exceptii nu aveai de- a face cu criminali politicosi ci doar cu smecherasi pusi pe capatuiala.
Am priceput acest lucru dupa ce am trait perioada comunista . Robotii partidului comunist nu mai aveau nimic uman in ei. Te executau in baza unor principii false si-ti cereau sa le si multumesti pentru asta.
Acum , dupa 20 de ani de la revolutie, cand crimele facute de parintii sau fratii celor ce ne conduc s-au mai uitat si cand comportamentul politicienilor nostri revine in limitele omenesti stabilite de clarvazatorul Caragiale am reinceput sa nu mai urasc politicienii.
Au devenit mai umani, deci suportabili si de multe ori amuzanti.
Ce se intimpla astazi cu Coana Zoitica-Nutzi si onorabilul Catavencu-Ludovic imi da speranta ca s-a diminuat apetitul si priceperea de a curma destinul unui om pentru o razbunare de partid sau un pumn de arginti.
Este imbucurator ca Ludovic nu a mostenit priceperea taticului sau desi ,ca sa fim drepti, a incercat. E un inceput.
Explore posts in the same categories: politic-oaseTags: caractere, caragiale, clasa politica, coana zoitica, comunism, crime, decebal, nutzi, orban, politicieni, principii, revolutie, roboti, Romania, smecherasi, traia, Udrea
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
August 20, 2009 at 1:50 pm
Apăi nu ştiu… Parcă pentru divertisment prefer biletul de teatru decât buletinul de vot. 🙂
August 22, 2009 at 10:42 am
ori de cate ori tu nu votezi …ceilalti voteaza.de cele mai multe ori o fac in functie de interesul lor si in functie de educatia pe care o au.arata ca si tu ai interese si ca esti o persoana cu educatie.voteaza……
August 22, 2009 at 8:12 am
Alexa! Esti in Bucuresti? Am intrat pe RTV si am observat ca sectiunea FORUM este blocata… Ai vreo idee despre ce s-a intamplat?
Wob
August 22, 2009 at 10:33 am
alexa nu este in bucuresti ,mai lipseste cateva zile.si eu am incercat sa intru pe forumul rtv . am vazut ca nu merge.nu stiu ce poate fi dar nu prea cred in intamplare.
August 22, 2009 at 10:46 am
pai tucule,caragiale e si pe bancnota de 100 de lei.asa ca, in perioada in care leul se face de ras, cuget ca si nenea iancu… are rostul lui acolo.
August 22, 2009 at 11:16 am
“Romania nu a admirat niciodata personajele cu principii rigide, caractere ferme si reactii transante”
Asa zici tu? Eu cred ca romanii au admirat mereu personaje cu principii rigide, caractere ferme si reactii transante. Dar numai dupa ce au disparut.
Acum il evocam pe Tepes. Atunci se cam inghesuiau boierii sa il tradeze si sa il toarne la Poarta.
Asa ca problema nu este ca nu iubim personajele puternice. Problema este ca nu stim sa le recunoastem si mai ales sa le sprijinim.
August 23, 2009 at 4:42 pm
Splendid articol ! Lucid, pertinent, cu un limbaj adecvat gandirii rationale si concise, care dezvaluie umorul autorului si latura lui umana, duioasa, pentru ca fiecare ii vede pe ceilalti, dupa cum se vede pe sine.Ma gandesc ca pot sa fac fara nicio jena analogia cu ceea ce spunea Miguel Unamuno despre cum apare omul: cum vrea sa fie receptionat de ceilalti, cum ar vrea sa fie receptionat de ceilalti si cum este el in realitate. Indubitabil, tu te incadrezi in categoria ultima. Felicitari ! Ma bucur ca existi.
August 24, 2009 at 12:51 pm
Romanul trebuie sa invete sa se iubeasca pe sine mai intiii… Autodispretul si autoflagelarea e la cote maxime.