Sa scriem Codul mentalitatii…impreuna !

mythbusters

Marturisesc ca a fost o mare provocare acest articol, fiindca m-am trezit in fata unei adevarate enciclopedii de informatii, simtindu-ma pierduta, ca si cum ar fi trebuit sa cuprind in el ..practic necuprinsul. Nu stiu ce si cat am reusit, dar stiu ca am facut primul pas mic, in ceea ce as denumi Proiectul Codului de Mentalitate, la intocmirea caruia va astept sa participam cu totii ..desi stiu ca nu-i usor..

Toata lumea vorbeste din ce in ce mai des despre mentalitatea romanului si despre faptul ca ar trebui sa se schimbe, fiind considerata cea care nu ne lasa nici sa traim nici sa murim, ci doar sa perpetuam lucrurile. Ca sa vorbim insa despre mentalitate ar trebui sa stim definitia acestui termen. Si unde sa il cauti prima data, daca nu in Dictionarul latin – roman al lui Iordanescu din 1945, fiindca tot latinii ne salveaza de parca ar fi un dat, desi dupa unii..s-ar trage chiar din noi !
Am gasit-o definita ca “ratiune personificata de zeita a carei sarbatoare era pe 8 iunie”, ca “stiinta de stat”,”smintit” si “stapan pe mintea sa in toate mintile” la Cicero, ca “ticneala” la Terentius, ca “a da o idee” si “mintea misca lumea” la Vergilius, dar si ca “idei, cunoastere, conceptii, masurare, cantarire, tezaurizare si nascocire cu mintea”.. pe ansamblu. Indo-europenii o defineau ca si gandire, iar in gotica inseamna amintire, aratand in opozitie cu corpus “principiul ganditor, spirit, judecata, inteligenta, gandire, actiune”.

Am trecut apoi la Dictionarul filosofic Oxford, in care mentalitatea este definita ca genul de gandire pe care o ai si am aflat astfel despre gandirea laterala, un termen curent de abordare creativa, plina de imaginatie in rezolvarea de probleme, care modifica perceptiile si conceptia cuiva despre o problema si despre care se spune ca ar contrasta cu gandirea lineara sau logica, caci “logica nu spune cum sa gandesti, ci te invata doar cum sa eviti inconsistenta”, iar capacitatea de a gandi consta in “repetarea in minte a ceea ce este de spus sau de facut” si ca sa poti gandi cu adevarat, ai nevoie de limbajul gandirii unii considerand gandirea interioara nu foarte necesara, atata timp cat poate aparea un rezultat inteligent si in absenta ei.

Cum se vad lucrurile insa, in Dictionarul politic Oxford ? Dupa teoria lui Aristotel un zoon politikon, un tip de animal traitor in polis, concept natural si optim pentru om, nesatisfacut de modelele existente, nici macar cel al democratiei ateniene, deoarece politicul era indisolubil legat de etic, ceea ce la noi insa…lipseste cu desavarsire. Accentul se punea pe instruirea individuala si fiecare actiona ca parte a unui intreg, iar aceasta era ceea ce practic ne lipseste noua acum..intregul, spiritul de comunitate.

Asadar, mentalitatea este relativa, are un caracter istoric, evolueaza si se schimba in timp si are caracter social, putand fi individuala, dar si colectiva, iar schimbarile pot fi momentane sau de durata. Mentalitatea este un fapt social. Poate fi buna pentru unii si distructiva pentru altii, depinde din care parte privesti.
Gasim mentalitati invechite, care izvorasc din cutume, obiceiuri si care se regasesc chiar la baza izvoarelor de drept.

Exista mentalitati de moment sau de interese, care se instaleaza comod si le elimina treptat sau progresiv pe celalalte. Si atunci, gradul de civilizatie al unui popor in corelatie cu modul de a gandi, de a se comporta si de a respecta mentalitatile mostenite din generatie in generatie este foarte greu sa modifice o mentalitate, pentru ca oamenii se schimba greu la o varsta matura. Au preluat fara discernamant in functie de epoca si de gradul de instructie, iar biserica a avut un rol important in conservarea lor, pe cand scoala nu l-a putut avea, datorita profesorilor, care s-au confruntat ei insusi cu modificarea mentalitatii, trezindu-se goliti de cele vechi, fara a le lua in seama si incalcandu-le, fara sa se gandeasca ca un lucru gol..nu poate creea plenitudinea.

Ca sa avem in sfarsit mentalitate de orice tip, trebuie pregatiti cei care sa fie formatori de mentalitate ! De fapt, ne lipseste un Cod al Mentalitatii, ca sa vedem unde-i plusul si unde-i minusul, cat preluam si cat eliminam din ceea ce avem.
Avem nevoie de acest COD in familie, in relatiile interumane, la locul de munca, in institutii ca Biserica, Scoala, Justitie, Armata, Politie, Presa si ca orice Lege sa se bazeze pe un Principiu de Mentalitate recunoscut si acceptat de toti.

Cum ar trebui sa gandim acest COD ? Intai sa acceptam in interiorul nostru ca avem o problema, apoi sa adunam date si informatii si pro si contra referitoare la acea problema, apoi sa tragem concluzii, insa nu individualiste, care sa ne satisfaca doar nevoile si interesele personale, ci cele colective si publice.
Ar trebui ca cei care cred ca pasii mentionati anterior sunt corecti, sa nu adoarma, ci sa-si implementeze mentalitatea, sa o transmita cu generozitate celorlalti si sa o puna in functiune, cautand aderenti care sa il sustina in acest demers.

Este adevarat ca nu poti cuprinde tot terenul vast al mentalitatilor, insa putem alege fiecare, cu bunavointa, mentalitatea pe care o simtim cu toata fibra inimii ca buna si sa depunem eforturi pentru a o transmite sau de ce nu..mentalitatea pe care o respingem si sa venim cu argumente, pentru a arata de ce este perimata si trebuie sa renuntam la ea.

Sa purcedem la lucru, deci !
Fac eu inceputul si din multitudinea de mentalitati am sa aleg cateva, pentru a-mi exprima punctul de vedere, asteptandu-va sa le dezvoltam, sa adaugam si altele, in asa fel incat sa construim un COD, care sa demonteze un mecanism ce tinde sa ne omoare lent, precum picatura chinezeasca.

Romanii si imaginarul violent

Doi studenti la medicina, crima abominabila in camin.

Meci important. Doua echipe. Rezultatul nu convine fanilor. Violenta la cote maxime.

Ploua. Asfalt denivelat mustind de baltoace. Un Ferrari trece in viteza si improasca un trecator care asteapta autobuzul. Trecatorul scoate un obiect contodent si-l arunca inspre masina. Masina opreste si totul devine de o violenta maxima.

Un cartier oarecare, ora 23. Ferestre deschise de caldura. Intr-un apartament urla manele, in celelalte urla cei ce vor sa doarma. Final coplesit de violenta.

Nu da taticule, te rog, nu da ! Am furat din banii tai, fiindca voiam o inghetata…
Eu te-am facut, eu te omor ! spune tatal. Copilul ajunge la camera de garda insangerat. Zecile de organizatii de protectie a copilului dorm.

Calea Victoriei, apartament luxos. Consoarta devine sac de box pentru barbatul care nu se va opri pana n-o face knockout. Tacere la-nceput de leat pe tot palierul, desi e perioada crestina de post.Vecinii se roaga.

O sosea. Smoala turnata si catei prinsi in ea. Un cal batut la sange.O pisica disecata. O broasca arsa la biologie. Gaini violate. Lumea se amuza.

O salvare, un om al strazii cazut. Miroase urat si salvarea il lasa acolo. Juramantul lui Hipocrat nu exista.

Politicieni la discutii. Ton ridicat. Isterie. Se arunca cu pahare de apa. Se arunca cu injurii. Moderatorii zambesc.

Parlamentul Romaniei. Presedintele condamna comunismul. Sala fluiera se plimba si rade. La balcon doi intelectuali sunt dati afara de un ales al neamului. In sala se aplauda gestul. Intelectualii mor a doua oara.

Am selectat din media, ceea ce se cultiva cu diabolica placere, ceea ce contribuie la amplificarea violentei si inmultirea jafurilor in strada, in scara blocului, in lift, in banci, in casele de schimb, crime..ici colo cate un cadavru in padure, limbaj isteric si violent. E marketing, publicitate neplatita in favoarea violentei.

Cine vrea sa introduca in subconstientul unei natiuni ca are violenta in sange ?
Violenta are doua intelesuri: forta, putere, tenacitate, dar si nemultumire, furie, nebunie. Sunt oameni care isi pierd firea, dar nu toti sunt colerici sau sangvini, mai avem si flegmatici si melancolici. Si atunci, cine vrea sa omogenizeze totul, introducandu-i pe toti in cercul violentilor ? Violent este cel ce nu are gandirea laterala si nu are cuvinte, ci reactioneaza cu pumnul, bata, arme albe sau de foc, fara a se gandi la consecinte.
Concluzia: nu este nici moral, nici sanatos ca formatorii de opinie sa proiecteze doar fapte violente sau negative, chiar daca poporul o cere. Stop violentei si un nou marketing pentru promovarea ramurii de maslin. Nici legiuitorul nu urmareste doar sanctiunea, ci litera si spiritul legii, pentru compensare si stimularea catre fapte, care sa nu tulbure echilibrul social.
Si totusi, de ce ?

Romanul prizonier al mentalitatii de victima

Stiti ce este interesant ? Ca din toate Codurile Penale incepand cu cel al lui Cuza se acorda disproportionat atentie doar faptuitorului, nu si victimei care nu e luata niciodata in seama. Caracterul de victima, pornind de la mentalitatea mioritica a ciobanului, nu ar trebui sa existe la romani, fiindca ciobanul asteapta cu seninatate ipoteticul asasinat si nu numai ca nu isi ia masuri de precautie, ci in bunatatea lui de om cu credinta in Cel de Sus, lasa chiar prin testament oitei nazdravane, dispozitia ca ucigasii sa devina legatarii lui. Deci, ciobanul nu concepea ca este o victima, insa cei morti in decembrie ’89, victimele unor ucigasi anonimi si nepedepsiti pana azi, confirma ideea ca cei care au nascocit aceasta sintagma au reusit sa o perverteasca.

Avem vocatia de victime ale sistemului, ale conducatorului, ale guvernantilor, ale sotului, ale sotiei, ale prietenilor, ale timpului probabil, ale aparatelor care se defecteaza, ale sortii crude, insa niciodata soarta nu ii ajuta pe cei invinsi, ori romanii nu au fost niciodata invinsi, ci cu abilitate si diplomatie, prin aliante si tratate, aici au stat si au prins radacini adanci.
Cine se considera victima este doar un caz patologic sau singular. Deasemenea, cei cu conduita de esec, care nu si-au invatat bine rolul social.
Sigur, de-a lungul istoriei au fost si victime colaterale, cei luati de turci, de cazacii zaporojeni sau de Sobieski, dar acestea au fost accidente in istorie si chiar si aceia au supravietuit.

De fapt, noi suntem vinovati in plan colectiv, ca nu ne-am asumat istoria cu adevarurile si greselile ei.
O problema, daca o diseci, o analizezi in toate nuantele si cotloanele ei si ajungi la o concluzie, pe care ti-o asumi fie ea rea sau buna, inceteaza de a mai fi problema si dispare din constiinta, asa ca nu mai esti incarcat cu ea. Cam asta ar trebui sa faca media.
Suntem oare victimele media ? NU ! Ca dovada, uite ca reactionam. Este victima, doar cine accepta statutul de victima si traieste intr-o mentalitate inchistata si nu gandeste.
Oricum..are o problema…

Capra vecinului

O problema veche de cand lumea ! Chiar si Horatius spunea ca ugerul caprei vecinului da mai mult lapte, decat capra lui, cum tot el spunea ca fiecare jinduieste la ceea ce este sau are celalalt. Si daca ar reusi prin absurd sa-i faca pe fiecare sa fie ce doresc sau sa aiba ceea ce vor..ar constata ca regreta si se intorc la ceea ce au fost sau au avut inainte. Mai tarziu, regasim aceasta poveste la americani..ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa se indeplineasca !

Omul este liber sa gandeasca ce vrea, in functie de nevoi si de mentalitate. Pe scara valorilor lui Maslow, cei aflati pe ultima treapta nu se gandesc la capra vecinului. Numai digestivul si instinctualul au aceasta problema, asa ca nu putem generaliza.
Sa vrei mai mult este firesc si este bine, insa a jindui fara sa faci nimic, fara a te implica este doar invidie si lene.
De ce ? Pentru ca…

Las’ ca merge si asa…

Si nu ma pot opri sa vorbesc aici, de absenteismul la vot care exact din asta vine, din lipsa de responsabilitate, de intelegere a fenomenelor sociale economice, politice, culturale, de fapt o forma de egoism exacerbata, combinata cu o inapetenta fata de tot ceea ce inseamna viata sociala.
Absentii de la vot ar putea fi numiti sfertodoctii zoon politikon, care vor doar avantaje si drepturi, ca deh..asa este in democratie, dar nu vor obligatii, lantul dreptului.

Ei au mentalitatea gresita ca totul li se cuvine, dar uita ca apartin unei colectivitati si fiecare membru al acesteia face ceva pentru el…drumarul ii face drumuri, constructorul ii face casa, scoala sau spitalul, medicul il ingrijeste, profesorul il invata, actorul il delecteaza, pictorul si cantaretul ii incanta vazul si auzul, agricultorul il hraneste, cizmarul il incalta, croitorul il imbraca, legiuitorul da legi si pentru el, guvernantii le pun in practica, presedintele ia decizii de politica externa si pastreaza tara suverana si independenta..

Cum sa nu votezi ? Atunci exclude-te si nu mai beneficia de un lucru facut de altul, traieste paduret sau pe o insula ca Robinson Crusoe. Aceasta mentalitate de refuz de a vota poate fi insa schimbata, chiar de la gradinita incepand, prin jocuri  in clasele primare prin asumare de diverse roluri, la gimnaziu prin testari despre Drepturile Omului, iar in preuniversitare prin scrierea de eseuri si pareri despre scrutin, tipuri de scrutin, comisii electorale si de ce nu…sceneta alegerilor.

Daca un cetatean, indiferent de cultura, sex sau religie spune ca nu merge la vot ca s-a saturat de politicienii existenti, atunci trebuie ca formatorii de opinie si imagologii din media sa-i invete ca ar fi cazul sa renunte la drepturile avute si sa vada si reversul problemei.Daca merge pe premisa ca toti sunt hoti, asta dovedeste ca incepe cu o intentie discriminatoare, eliminand din start prezumtia de nevinovatie. E ca si cum ai spune ca nu mananci dintr-un tort, fiindca nu este bun, inainte de a-l gusta.
Chestie de educatia de 7 ani de-acasa, plus cea civica…adica, eleganta si responsabilitate.
Culmea este ca se uita cu jind la straini..

Mitul strainului in clisee

Toate popoarele in afara de extremisti si nationalisti vad in straini, modele demne de imitat. Toata viata noastra, ne-am petrecut-o asteptandu-i pe americani !
In locul lor insa..au venit italienii, RDG-istii, suedezele si o parte din rusi cu misiuni sau fara…
Tot straini erau !
Daca bonjuristii Chiritei au frantuzit Moldova, daca grecii (auch !) cu epoca fanariota au lasat urme adanci in Tara Romaneasca si Moldova…cu Ardealul istoria a fost mai dura, deoarece strainii (Austro-Ungaria) i-au facut pe romanii de acolo sa se simta tolerati in propria tara.

Si atunci, de unde mitul strainului ? Poate de la Kiseleff, care prin Regulamentul Organic s-a stabilit ca este protectorul celor doua Tari Romane ? Oare de la el sa ni se traga mitul ? Care este strainul acela ? Gagarin, Schwartzenegger, Mifune, Obama ?
Care strain este de pus in rama si sa ne faca sa devenim adulatori ?
Un alt lucru indus subtil, nu stiu de catre cine. Sau poate mitul mafiotului, consumatorului de droguri, killer-ului, rabinului intelept..
Este un fals, iar cosmopolitismul nu poate fi considerat un mit, ospitalitatea romanului nu poate fi inteleasa peiorativ, insa  dorinta oricarui roman de a-l imita pe Bill Gates nu este de condamnat.
Poate ca mitul asta il creeaza pe urmatorul…

Mitul capsunarului

Este efectul unor cauze. Intr-o economie de piata vesnic in tranzitie, cand protectia sociala lipseste aproape total, mai ales in mediul rural, cand angajatorii duc o politica de incertitudine in ceea ce priveste stabilitatea locului de munca, munca la negru, munca neplatita, fara CAS si fara protectie in caz de accident este firesc sa se incerce alte piete de munca in Europa din care facem parte. Cand un profesor debutant sau un medic stagiar sau asistenta sociala nu primesc ca retributie, decat o miime din ceea ce ar trebui sa le acopere nevoile strict necesare, cum sa nu-ti puna manusi si palarie si sa faci matanii pe o plantatie de capsuni, taman in Spania. Depersonalizat, capsunarul castiga in schimb suficient ca sa trimita in tara bani, din care sa-si faca o vila mandra in satul lui.

Mitul este de fapt castigul, ceea ce este doar o jumatate de adevar. De fapt este mitul disperatului, insa nu-i autohton, fiindca pe vremea lui Tito, in Italia si Germania era plin de iugoslavi, care faceau la fel.
Asta demonstreaza clar ca romanii gasesc solutii umilitoare pentru a supravietui si nu se dau in laturi de la munca de jos.
Nu le este teama de celalat mit se pare…

Mitul romanului ajuns de rasul lumii

Trist este ca media are o placere bolnava de a interpreta negativ. Toate turneele de teatru cu actori celebri, nu au starnit rasul tuturor spectatorilor ? Oare nu prin ras se indreapta moravurile ?
Oare de ras este faptul ca o tanara a castigat concursul de oratorie in Anglia ? Despre ea de ce nu vorbeste media toata ziua ?

De ce suntem de ras si cine a hotarat asta ? Noi care suntem creatori de umor, care faceam bancuri facand haz de necaz, care am transformat mereu orice durere intr-un fel de joc generator de ras suntem producatori de ras si nu subiectul rasului.
Cine are interesul insa, sa ne puna eticheta depreciativa ?
Nu suntem noi in tara care este..

Gradina Maicii Domnului

Stereotipul asta interpretat ca o hiperbola, nu ne poate supara. Fara doar si poate, ideea porneste de la Sundhar Singh, care doritor sa cunoasca si alte credinte si studiind ortodoxia a ajuns la concluzia care pe noi ne onoreaza, ca in plan divin tara noastra are un destin bine delimitat in plan spiritual universal.Se spune asadar acum, ca aici este raiul, iar Romania va fi al doilea Ierusalim.

Creatorii de sabloane, stereotipuri si imagologie ieftina si peiorativa simteau nevoia de o variatiune pe aceeasi tema probabil, asa ca au speculat spiritul religios al romanului, simtind ca acolo este punctul vulnerabil si pot marsalui in voie. Ma tem de acestia, chiar si cand vin cu daruri.
De ce au dat drumul la asta ? Ce-au urmarit ?
Sunt ei oare, ca si…

Detinatorii de adevar absolut

Intamplator este o sintagma reala, care nu intra in sfera cliseelor, insa face parte din mentalitate si poate fi asociata cu proverbul “prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul”. Exista astfel de oameni orgoliosi, plini de ei, care se cred buricul pamantului si care au o imagine extrem de favorabila despre ei insisi. Fac parte din categoria oamenilor suficienti si cu pospai de cultura, ca altfel nu se explica de ce nu au inteles ce i s-a intamplat lui Stefan Gheoghidiu sau Gelu Ruscanu, personajele lui Camil Petrescu, care erau insetate de adevar absolut, dreptate absoluta si iubire absoluta..
Poate ca ei sunt adeptii dictonului…

Crede si nu cerceta

Indemnul acesta persuasiv si pe un ton imperativ tine tot de mentalitate si apartine lui Celsus, sec.II, fiind un atac la adresa crestinismului. Ulterior a fost preluat de Biserica pe vremea Inchizitiei, desi Biblia ne indeamna “Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide.”

Oamenii care imbratiseaza fara discernamant acest indemn sunt saraci cu duhul. Ei sunt cei usor de manevrat, usor manipulabili, care nu trec prin filtrul gandirii informatiile primite, cand este vorba de interesul public, in schimb cand interesele lor personale sunt in joc, despica firul in patru cu o minutiozitate de speriat.
Acestia fac parte din randul absenteistilor, lehamisitilor, atotstiutorilor. Ei sunt o povara grea si foarte greu de schimbat, fiindca au rudimente de gandire.
Indemnul acesta este extrem de periculos fiindca se adreseaza celor care iau lucrurile ca pe un dat si ca nu le sta in putere sa cerceteze de ce se intampla asa. Insa se pot schimba prin pildele si povestile Sfiintilor cautatori de adevar, martiri si care au murit pentru un ideal.
Sau poate sunt doar…

Gica contra

Si aici au dreptate imagologii, cand se refera la tipologia denumita plastic gica contra, asa cum si Caragiale a inventat miticii. Sunt destul de putini spre disperarea lor si fericirea noastra. Ii putem ajuta sa isi schimbe mentalitatea, punandu-i sa confrunte problema lor, cu povestea drobului de sare sau cea a regelui Midas si pofta sa pentru aur si cum ar fi ca toate DA-urile din existenta lor sa se transforme in NU ?
Daca este un om care gandeste va intelege si-si va schimba mentalitatea, iar daca nu poate ca ii vom readuce in amintire Mitul Cutiei Pandorei, de unde a iesit si speranta, care nu moare niciodata…

Concluzii si propuneri finale pentru schimbarea mentalitatii :

– toti copiii sa mearga la scoala
– in fiecare casa sa existe o biblioteca cu anumite carti, proverbele, miturile si legendele romanilor, basmele si povestirile lui Creanga si tot ce are valoare educativa in formarea gandirii
– bunicii sa se intalneasca lunar, sa discute cu pedagogi, psihologi, medici, educatori, scriitori, jurnalisti…
– in invatamant sa existe in programa scolara si discipline referitoare la obiceiuri, mentalitati, interpretarea lor, semnificatia…pe langa cultura politica, europeana, civica si sociala
– parintii sa fie testati la locul de munca in legatura cu mentalitatile…daca sunt negativisti sa fie consiliati de specialisti si resocializat
– evident ca la categoria de parinti ai neamului intra legislativul, executivul, puterea judecatoreasca, administratia locala, centrala, orice functionar public si jurnalistii
– patronii sa nu primeasca dreptul de a-si face firma, pana nu primeste stampila de “APT CA MENTALITATE”.

Comisia de evaluare pentru APT DE MENTALITATE sa fie alcatuita din:

– 5 persoane-un copil (11-14 ani), un adolescent(14-18), un tanar(18-35), un matur(35-55) si un batran(de la 65);
– 5 sa fie medici- psihiatru, psiholog,cardiolog, medicina interna si boli profesionale;
– 5 sa fie, un profesor, un educator, un invatator, unul de gimnazial, unul de preuniversitar si unul universitar;
– 5 sa fie politicieni:PSD,PNL,PDL,UDMR si cel mai apropiat de pragul electoral;
– 5 sa fie din domeniul juridic, un procuror, un judecator, un notar, un politit si un avocat;
– 5 oameni de cultura.presedintele Academiei, directorul Bibliotecii Academiei,un director de teatru,unul de opera, unul de muzeu;
– 5 alte personalitati, fotbal, gimnastica, agricultura, pescuit vanatoare;
– 5 oameni ai strazii;
– 5 femei, o ardeleanca, o moldoveanca, o munteanca, o dobrogeanca si o banateanca.

Din 22 de milioane de cetateni aceasta comisie de 45 de oameni au de lucrat pe aproximativ 5 milioane de oameni, ceea ce ar insemna ca intr-un an si jumatate am putea avea o tara intreaga, perfecta si apta de mentalitate !
Poate parea utopic, insa daca nu facem ceva, nu se va schimba nimic…

Explore posts in the same categories: usa negasita

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 Comments on “Sa scriem Codul mentalitatii…impreuna !”

 1. A.P. Says:

  Genial articol.
  P.S. M-a pus pe ganduri treaba cu absenteismul.

  • Laura Says:

   A.P-Lapidar, pertinent si cu simtul responsabilitatii pentru afirmatie. Se vede ca ai criterii de referinta !
   Cu PS-ul e o problema, care deasemeni te onoreaza, ceea ce este deja un pas inainte. Cand omul sede pe ganduri inseamna ca si cujeta. Ma intereseaza rezultatul cujetarii..ai ceva de zis ?

   • A.P. Says:

    Am prostul obicei de a cugeta. Asta atunci cand am timp. Nu am mai fost la vot din 2004 si eram hotarat sa nu mai calc prin vreo sectie de votare. Trebuie sa-mi reanalizez mentalitatea.Asta in cazul ca am asa ceva.
    PS. A fost haioasa spre tragica analogia absenteisti – saraci cu duhul.

 2. Unchiul Sam Says:

  Una din problemele de mentalitate este si convingerea ca avem…probleme de mentalitate. Asa-i romanul, spunem noi oarecum consolati ca totul ne e scris. In realitate toate cele enumerate exista in mai mica si mai mare masura la mai toate popoarele. La noi insa sunt cronice si afecteaza atitudinea generala, in loc sa ramana niste apucaturi individuale.

  • Laura Says:

   Unchiul Sam-Corect. Dar, ma asteptam la altceva. Eu sunt vizitator si vreau fapte, nu doar presupuneri si pareri fara finalitate. Cum rezolvam problema pe care am identificat-o, completam parametrii, modul de desfasurare(linear, circular,spiralat)efectele, consecintele negative si cum le eliminam. Hai sa o ajutam pe autoare, fiindca ideea este foarte buna. Mai vorbim.

   • rocada Says:

    hei, miss! Ce se aude? V-ati hotarat sa faceti ceva sau tot vorbim?
    crede-ma ca toti stim sau credem ca stim cum suntem. Dar nu stiu cum se face ca murim degrija altora(inclus Io probabil) dar nu ne uitam ce facem noi. chiar nu observa nimeni ca toti ne plangem unii de altii ceea ce , in mod logic, presupune ca toti avem “probeleme” de perceptie sau de comportamnet?
    Fa-mi o vizita la “initiative”. Crede-ma ca faya cu propusul de oameni buni si nobili e…Nu este treaba noastra. Asa cum nu consider ca este treaba nostra sa dam bani pentru nu stiu ce si nu stiu cine in conditiile in care statul sau chiar si organizatiile infiintate special si declarat pentru asa ceva nu misca nimic. Si sa nu uitam ca strang destui bani in numele unor cauze nobile.
    Asta cu sprijinitul altora este complicat dar este simplu. De ce sa vorbim? Sa o facem. Eu am propus ceva.Sustineti initiativa? Altii v-au propus ceva? S-a straduit vreo persoana sa mobilizeze sa capaciteze alte persoane pentru o cauza, pentru un proiect etc.? La mine nu a ajuns nimic( ma refer la propuneri rezonabile si care sa nu fie suscceptibile de satisfacerea exclusiv a unor interese proprii-ca doar nu m-am nascut nici eu ieri). Intelegeti ca nu este treaba noastra. Sunt jocuri prea mari pentru “incepatori”. Dar sa ne aparam drepturile, cele care acum sunt, acum sunt reglementate legal-asta putem.
    Puneti mana pe lopeti…

 3. Laura Says:

  Alexa, ai reusit sa pui oglinda in fata romanilor. Mi-ai tras o palma, dar nu m-am suparat si ca dovada iti declar ca te admir. Vad ca iti place sa starnesti si sa infrunti, nu sa arunci vorbe in vant si sa fugi. Ce sa-ti marturisesc, ca si eu am absentat din lehamite ? Nu despre mine discutam acum, dar ai mare dreptate..ne place sa clantanim pe la colturi, sa ne manifestam exteriorizandu-ne indignarea si doar atat. Suntem cum bine ai spus “gica contra”.E greu sa ne schimbam chiar daca intelegem din ce categorii apartinem, dar nu imposibil. Din toate blogurile, l-am ales pe acesta si este pentru prima data cand scriu, pentru ca ma obliga sa ma confrunt cu o realitate pe care n-o doresc, dar nu fac nimic ca ea sa nu existe. Ma uimeste de ce tonul tau hortativ nu a miscat mai pe nimeni. Ma asteptam sa fie multime de pareri. Oare s-au simtit atat de lezati, incat nu au avut replica sau nu au pareri dragii noastri romani ? Apropo, cati te-au citit si te citesc ? Care e ratingul tau ? Ai idee ? Pentru ca tu nu scrii ceea ce ar vrea sa vada pe blogul tau potentialii lectori, ci iti exprimi deschis si raspicat parerea. Asta e un act de mare curaj si te singularizeaza printre blogisti. Daca ai reusit sa ma smulgi din bratele “muncii mele” inseamna ca m-a interesat ce ai scris. Voi intra mai des si pendulez in a ma autoinvita pe blogul tau ca autor, daca nu ai nimic impotriva sau vreo suspiciune in ceea ce priveste onestitatea mea. Cu timpul stau mai prost, dar imi voi face loc pentru a-ti fi alaturi in demersurile tale. Te asigur ca voi depune toate diligentele, pentru ca pe mine m-ai castigat.
  PS. ai mult simt al umorului ceea ce este mai rar, plus ca imi place ca nu te vaicaresti si gasesti solutii. Succes si nu abandona, chiar daca vor fi putini alaturi de tine. Oricum este un inceput si orice inceput e al naibii de greu si sper sa constientizezi acest lucru. Apropo, ce zodie esti ?

 4. lauraveronas Says:

  @ A.P.- Deci…existi ! 🙂 O greseala recunoscuta este pe jumatate iertata, mai ales daca in 2009 te smulgi din randul absenteistilor. Cum as putea sa te ajut ? Provoaca-ma !

  • A.P. Says:

   Am mari indoieli ca o sa pot face asta. Problema mea a ramas aceeasi ca si pana acum. Nu ma mai pot multumi cu jumatati de masura sau cu oameni care deja au dovedit ceea ce era de dovedit. Nu mai pot vota cu Iliescu ca sa nu iasa Vadim sau cu Basescu impotriva lui Nastase. daca voi merge la vot trebuie sa fiu macar intr-o oarecare masura sigur ca votez ceva real si nu raul mai mic. Cum ma poti ajuta deci ?

   • Laura Says:

    Simplu ! Orice problema grava, enorma are o simpla rezolvare:
    1. care ar fi personalitatea pentru care ti-ai misca tu funduletul ca sa il votezi ?
    2. ce trasaturi de caracter si calitati are aceasta personalitate ?
    3. nu se regasesc aceste calitati la nici unii dintre candidatii inscrisi in cursa ?
    4. scrie numele tuturor candidatilor si in functie de portretul ideal al candidatului dorit de tine pune la plus calitatile si la miunus defectele tuturor, apoi trage linie si socoteste. Daca varianta aceasta nu te satisface, dupa ce ti-ai gasit candidatul care corespunde portretului imaginat de tine, contacteaza-l si treci si fa-i campanie…strange-i semnaturi, fa-i publicitate, mergi din usa in usa si prezinta-l potentialilor votanti. Alege segmente de varsta care nu au votat niciodata sau dintre absenteisti sau indecisi sau cei care nu stiu. E greu ? Ia sa te vad ? Sper ca nu ramai numai la stadiul de chibit, fiindca esti istet si este pacat. Si eu am trecut prin dilema ta, dar am gasit solutie. Dar mergi si pune o stampila oriunde, chiar daca anuleaza buletinul, fiindca asa iti faci datoria civica si iti exprimi punctul de vedere, nemultumirea fata de clasa politica actuala si le tai posibilitatea de a da alta destinatie votului tau.

 5. Alexandrion Says:

  Nu se pune doar problema de mentalitati, ci si de caracter(e)si atitudini. Pacat ca trebuie sa o spun, in tara asta e cam rar sa se intample ceva normal.
  Generic Ceausescu a facut treaba “buna” . A fabricat intr-adevar omul nou. Care nu gandeste!A indus acea idee cretina ca Romania si romanii sun cei mai si cei mai. va rog sa analizati rezultatele: de douazeci de ani nu am reusit sa facem ca si natiune NIMIC. ceea ce se vehiculeaza ca si “succesuri” sunt vorbe goale.
  Cine doreste, sa faca o comparatie intre tipologia americanului, englezului, japonezului, romanului etc.
  Nu avem dusmani mai mari decat noi insine.Si suntem tare fuduli si batosi ca in continuare suntem destepti, deh avem olimpici la invatatura. Cati? 10-20 anual, si uitam ca sunt poate 5-6 milioane de semianalfabeti.
  Cea mai grava problema este lipsa de MODESTIE.

  • Laura Says:

   Oamenii inteligenti nu ies in fata niciodata, dar nu pot fi confundati cu cei modesti. Modestia este o forma mascata a supraevaluarii. Deci, romanii intuitiv simt ca nu trebuie sa fie modesti, dar asta nu inseamna ca toti sunt si foarte inteligenti, de fapt nu inseamna nimic, decat daca vrei sa dai semnificatii.

 6. rocada Says:

  traiesti in Romania? Nu ai depus inca armele?
  nu putem face pasi mareti daca nu suntem in stare sa-i facem pe cei marunti.
  intentionez sa afisez cat de curand pe proaspatul meu blog o initiativa fara urmari semnificative dar cu o importanta semnificatie- de a fi intrun fel sau altul vizibil ca tacerea nu este chiar a tuturor iar prostia/lasitatea/indiferenta nu sunt tocmai generalizate

  • Laura Says:

   Frumos demers, doar sa nu ramana in stadiu de proiect. Cat imi permite timpul si asa dramuit. Promit si nu sunt vorbe in vant. Incepe doar…

 7. Alexandrion Says:

  Revin la modestie: am reusit sa cunosc multi oameni, vorba vine de multe natii si origini. Imi pare rau, nu ma refer la modestia in prostie, ca si tipologie a a omului umil care “says” (zice): da nu stiu io , draga= da’io cu cine sa votez=da ‘mai rau sa nu fie’, etc………..ci, la persoane si oameni care nici odata nu s-au lafait sa se rezume la cati bani au fabricat sau ce viata plina de rezultate au, ci discuta uman, de la egal la egal, poate chiar ai un sfat sau mai multe concluzii , ai de invatat din ceea ce discuti. Oameni pe care, puterea si succesul nu i-a inveninat, fapt catre la noi nu este valabil!La asta ma refeream ca si modestie.Consider discutia deschisa. Multumesc./

  • Laura Says:

   Acesti oameni sunt rara avis si trebuie pastrati si pe sistemul piramidal ar trebui atrasi alti oameni in asa fel incat sa se mareasca cercul acestor oameni deosebiti si modesti si intelepti si altruisti si cu coloana vertebrala.Si uite un pas catre schimbarea unei mentalitati in Romania. Ma bucur ca mi-ai raspuns si esti deschis la discutie. Sper sa continuam.

 8. Alexandrion Says:

  Si sa mai completez: nimeni nu-si poate aronda nimic. Am putea porni pe varii personaje, care nu reprezinta nimic ca valoare umana–deschideti ochii!Atata vreme cat la noi sunt promovate antivalorile, n-are rost sa incercam sa schimbam mentalitati.
  Am ajuns de multe ori sa fiu nihilist, am ajuns de multe ori sa nu mai am incredere nici in mine insumi. Am ajuns sa cred ca de fapt nu prea am mare valore, atata vreme cat impostura si indolenta este o virtute-stare de fapt. Contravalori, contraselectie, antisocietate.Mai lipseste sa ajung anarhist, Doamne fereste.

 9. Laura Says:

  Aici nu sunt de acord cu tine, ca se nu are rost sa schimbam mentalitatile care promoveaza nonvalorile. Ba din contra trebuie sa gasim o modalitate de a reduce sub orice forma numarul nonvalorilor. Sa nu faci greseala de a te culpabiliza ca esti normal, ca esti inteligent, moral si valoros. Fa-i pe ceilalti sa inteleaga cat de sfertodocti si cat de jos se afla pe scara valorilor reale, incat ei singuri sa incerce sa se schimbe.
  Te consuma chestia asta, insa atata timp este puterea unui om asupra altuia cata vreme puterea actioneaza asupra lui. Cand esti tu puternic ii poti determina pe cei din jur sa ia si ei din puterea ta. Anarhia nu rezolva nimic, doar pare ca rezolva.

 10. Alexandrion Says:

  Vroiam sa mentionez de anarhie ca si o forma de negare absoluta, si am spus ca ma feresc de asa ceva. Problema este ca ma trezesc in butoiul cu deznadejde periodic si atunci vad doar gri in fata ochilor.
  Consider ca aceste discutii mai mult sau mai putin elevate (eu sunt constient ca de multe ori vorbesc pe langa)poate sa fie un suport pentru acest scop (care nu este doar un scop in sine) de a dirija, sa zic asa mentalitatile de orice fel spre valori umane adevarate, universal valabile.
  daca nu facem nimic, nu se intampla nimic!

 11. dana Says:

  Stii ce fac strainii si noi nu? Merg la psiholog cand au probleme. Psihologul ii invata cum sa se autoeduce, cum sa gandeasca pt a solutiona problema care ii framanta. Nici un psiholog nu-i spune clientului sau: “du-te si bate-l pe X”, sau “omoara pe Y”, sau “fa crize de isterie”. Dimpotriva.
  Cand psihologii vor ajunge si la noi solutia posibila pentru problemele noastre, mentalitatile se vor schimba.
  Acesti oameni (psihologii) studiaza filozofie, multe curente in psihologie, si alte lucruri extrem de importante IN SCHIMBAREA MENTALITATILOR.


 12. […] Sa scriem Codul mentalitatii impreuna ! […]


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: