Criza – solutia pentru Romania…

Zappand pe net, dai de o gramada de articole sau comentatori care carcotesc ba impotriva USL, ba impotriva PDL, ba impotriva intregii clase politice…asteptand sa rasara o alta, probabil din spuma marii.. Noile partide preconizate sa apara anul acesta au aceeasi tinta: sa colecteze nemultumitii de la toate partidele existente si mai ales, dezamagitii de dreapta.
Numai ca, din pacate pentru acesti visatori,  nu mai tine vrajeala cu partide noi,  cu schimbarea siglei,  numirea unor lideri de paie si nici macar cu lideri isterici nu se mai poate face politica, fiindca deja, notiunea de partid este pe catafalc.
Ultima smecherie pe care o mai pot face oamenii politici ca sa redea credibilitatea acestei notiuni acum este …munca.  Care vine si face treaba e ok, care nu face….e ca ceilalti. E simplu.
Cine crede ca avem nevoie de alte partide politice este mai mult decat naiv. Nu avem nevoie de alte partide ci de vointa politica ca sa reformam. Atata timp cat anumiti lideri sunt sustinuti de oameni de afaceri corupti si penali,  e imposibil sa reformezi si e imposibil sa ai vointa politica, ei fiind dirijati de moguli sau cum vreti sa le spuneti. Ca slava cerului,  moguli sunt peste tot acum. Nu consacrati ca cei trei, ci mult mai multi in esalonul doi,  mogulasii din teritoriu si institutii – tot un drac.
De aici si dorinta lui Basescu de reorganizare teritoriala si impotrivirea tuturor, fiindca teritoriul tine in fata pe cei din Parlament si nu invers. Ori eu vad ca cei din presa si online viseaza ca fraierii. Ii cer lui Basescu sa castige razboaie cu rugaciuni  si cu minuni, iar daca nu o face e bun de ars. Asta in loc sa-i promoveze ideile si sa il ajute sa le puna in practica, ca e in interesul tuturor. Sa-i vad pe toti dupa 2014 ce-or sa faca. Stiu de pe acum ca il vor regreta pana si cei care il injura acum, fiindca, daca el a mai lansat directii de reformare, dB va fi din nou tacere iliesciana, daca iese USL.
Ce-a ajuns aceasta tara, cu atatea ONG-uri, cu 22 de ani de libertate in spate, o tara plina de detinatori de diplome si de colectionari de specializari obtinute in Occident ? Ne-am umplut de personalitati cu E-uri si te apuca uneori greata si mai dispari asa….de nebun,  apoi te enervezi si revii si mai scrii, doar doar cineva reflecteaza serios la ce-ai scris si te citeste fara prejudecati.
De 3 ani de cand scriem aici pe blog si de 5 pe net, am realizat insa un lucru……nu suntem inca pregatiti pentru reforma.  Nici tara,  nici politicienii si nici poporul. E trist dar adevarat. Nimeni nu vrea cu adevarat reforma ci doar beneficiile reformei. Ori atunci cand te reformezi trebuie putere de sacrificiu. V-ati intrebat vreodata : cat suntem dispusi fiecare sa pierdem acum pentru a castiga maine ?  Aproape nimic, va spun eu…

  • Artistii si ziaristii vor reforma,  vor sa traiasca mai bine dar fara sa isi piarda drepturile de autor. E imposibil sa pretinzi ca vrei reforma dar tu sa nu suferi. E ipocrizie !
  •  Pensionarii doresc reforma dar costurile sa le plateasca tinerii…
  •  Bugetarii vor reforma dar costurile sa le plateasca privatii…
  •  Privatii vor reforma dar costurile sa le plateasca angajatii…
  •  Iar toata tara vrea reforma dar costurile sa le plateasca politicienii…

Noi, stam si radem…un fel de haz de necaz…e imposibil !
dar…..
Stim cum sa verificam daca se face sau nu reforma totusi,  asa putin si chinuit cum se face. E chiar simplu:  atunci cand toata lumea sufera si tipa si zice ca doare, de la vladica si pana la opinca. Atunci inseamna ca avem o operatiune de reforma care atinge toate persoanele si deci, vizeaza toate domeniile. Ori din punctul asta de vedere…..cei care imi confirma ca se face reforma sunt tocmai cei de la USL.  Nu tipa ei in gura mare ca toata tara sufera ? Ba daaa…  Numai ca mint….. din pacate nu e asa,  nu sufera toata tara, ca aia inseamna solidaritate. Mi-as fi dorit sa sufere toata tara, insa…

  •  justitia e ok
  •  infractorii la fel
  •  pana si agricultorii sunt multumiti caci pot face evaziune la greu
  •  politicienii  veseli tare joaca un teatru prost si ieftin
  •  in 5 zile 75000 de romani au chetuit 15 milioane de euro de sarbatori
  •  ziaristii isi numara banii pe ascuns si tipa ca mor de foame la vedere…

si tot asa….ati priceput ideea, nu ?
Acum intelegeti cat de aerieni sunt toti cei care cred ca reforma sta in existenta unui partid nou ? E inutil.
Reforma la noi se va face doar pe 2 cai….fie impusa de UE,  fie negociata cu toate partidele, ceea ce inseamna consens. Ar fi un un moment zero, insa ambele cai  sunt improbabile.
Asa ca a treia ramane cea sigura:  CRIZA ! Asta a functionat mereu:
….si in ’89 cand nu se mai putea trai fara apa calda, mancare si caldura
….si in ’96 cand PSD-ul a dat drumul la inflatie ca in timpul razboiului si Ilici s-a tirat lasandu-l pe Umil sa incaseze.
Numai ca…contextul nu e inteles de nimeni, asa ca nimic nu se va intampla fara o fabrica de “facut bine tarii”, pe care, macar cetatenii sa se apuce s-o construiasca, cat nu e prea tarziu.

Lucaman & Alexa

Explore posts in the same categories: usa negasita

Tags: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

18 Comments on “Criza – solutia pentru Romania…”

  1. myth Says:

    Ba pardon Alexa ….. PSD a dat drumul la inflatie cam de prin 1991 ….cand era 35 lei per un dolar us si au predat puterea, in 1996, la un curs de 3500 lei per un dolar us ….. fix de 100 de ori diferenta ………. crezi ca exista ceva, din acea perioada, ce a crescut proportional cu devalorizarea? si ma refer strict la veniturile populatiei, ca de restul …. mereu se corelau cu devalorizarea

    • alexa Says:

      In 1996 s-au inregistrat cele mai inalte valori ale ratei saraciei, cea mai mica contributie a veniturilor salariale (36%), respectiv cea mai mare contributie a veniturilor din producţie (autoconsum- aprox. 30%) in bugetul total al gospodariei romanului. Asa arata graficele. In termeni reali, in preturi, in aceasta perioada principalele venituri ale populatiei -cu exceptia alocatiei pentru copii- au scazut pana la 55-60% din valoarea lor de la inceputul tranzitiei. Sa nu uitam ca tot 1996 este anul devalizarii bancilor. anul FNI si al marilor privatizari pe 1 leu.

      Evolutia indicelui preturilor de consum incepand din 1989 a fost urmatoarea:

      1989 – 100

      1990 – 105,1

      1991 – 284

      1992 – 881,6

      1993 – 3139,3

      1994 – 7432,6

      1995 – 9830,4

      1996 – 13369

  2. Simona Says:

    Este o radiografie a societatii in care ne zbatem din nefericire adevarata. As indrazni totusi sa cred ca aparitia unui nou Partid a caror valori morale sint mult peste cele existente respectiv Noua Republica, poate sa puna totusi bazele unui inceput firesc in societatea noastra. Desigur nu merg pe ideea ca in noul partid toti sint impecabili caci asa cum spunem noi “padure fara uscaturi…..” dar sint sigura ca timpul fa face selectia naturala si fiecare din cei care sar calul se vor autoelimina.
    Este f. greu dupa atitia ani sa schimbi mentalitati ,obiceiuri si de ce nu hai sa fim cinstiti sa ridici nivelul indelectual la un standard cit de cit onorabil. Sa nu uitam ce a spus Traian Basescu “fabrici de diplome” un se scot idioti pe banda..Ohhh si ce ractie a generat si aceasta declaratie !!!!
    Eu ramin insa optimista si am incredere ca mai sint inca destui oameni de bun simt in Romania care-si doresc sa se angajeze in aceasta “fabrica de facut bine” si atunci macar o mica parte –pe termen scurt –si alta mai mare – pe termen lung, a muncii lor cinstite va avea rezultate pozitive.
    Asa cum spune Pierre de Coubertin
    Ai invins?Continua! Ai pierdut? Continua

    • alexa Says:

      Eu nu contest Noua Republica. Dar sunt extrem de realista si ma intreb ce sanse au cu adevarat ? Fiindca, sincer, eu nu vad decat o mare faramitare de partide in 2012 si mi-e greu sa cred ca vor putea fi in consens.

      • Simona Says:

        Alexa nici eu na ma astept la rezultate spectaculoase din partea eventulaei infiintari a partidului Noua Republica dar cred ca insusi faptul ca incep sa iasa la rampa este altceva decit am avut pina acum cu bunele si relele lui — poate incepe incet incet sa se contureze alt viitor — desigur poate mai stingaci la inceput si viitorul sa speram ca va fi mai normal. Nu sint naiva si eu impartasesc ca si tine de multe ori dezamagiri profunde , dar stii tu speranta moare ultima.
        Cred ca totusi mai sint inca destui oameni in Romania care doresc asa cum ai mentionat si tu sa se angajeze in “fabrica de facut bine”.

        • alexa Says:

          Simona, eu nu ma refeream numai la NR. Nu uita ca apar si alte formatiuni: PPDD, Partidul Civic si Noua Dreapta, care pe orice om normal l-ar ingrozi, daca le citeste statutul sau le urmareste discursul. Eu ma refeream la sansele reale de a strange un electorat viabil pentru reformare. N-am uitat patania cu URR-ul, care promitea ca alternativa si care a beneficiat si de alt context, mult mai bun decat cel de astazi. Nu sunt de acord cu sintagma “speranta moare ultima” avand in vedere ca ea a ramas in cutia Pandorei. 🙂


  3. Cu un singur lucru nu-s de acord: salariile jurnalistilor sint in scadere si, crede-ma, nimeni nu numara banii pe-ascuns.

  4. Adrian Says:

    Un lucru pornit prost se sfarseste si mai prost – nu uitati ca Romania e in Balcani !

    Simona are mare dreptate cand spune ca falimentul e garantat atat timp cat inotam in apa rece si contra curentului – adica numarul de ne-educati pe metrul patrat e in crestere si nimeni nu e interesat sa schimbe ceva (oare de ce i-o fi trebuind clasei politice actuale un popor educat / luminat ? mai degraba ii dauneaza)

    Daca poporul asta s-ar vindeca de saracie, ura, dezbinare, proasta crestere,…, actuala clasa politica ar trebui sa se retraga in tacere in munti sau sa emigreze.
    Nu vom primi ajutor de la ei.

    Intelectualii trebuie sa isi lase deoparte timiditatea, neincrederea, lehamitea si sa puna la treaba neuronul acestui popor- eu cam asa vad iesirea din blocaj

    Satul romanesc interbelic se sprijinea pe cativa “stalpi”, intre ei invatatorul si preotul. Avem un model care a functionat. Nu trebuie decat sa il desprafuim si sa il reformulam.

    Si apoi sa ne implicam.

    • alexa Says:

      Poporul asta nu se va vindeca atata timp cat e manipulat de mass media si cat pune pe primul plan politica si nu civismul. Si sunt de acord cu tine ca cine isi uita istoria e condamnat sa repete greselile. Chestiunea cu implicarea e complicata la romani.

      • Simona Says:

        Da Alexa ai perfecta dreptate vis-a-vis de mass media am sustinut permanent ca aceasta este cea care are posibilitatea imediata de a ridica cit de cit nivelul intelectual al unui popor.Din nefericire nu numai politica este pusa pe primul plan ci si subcultura ex. sint numeroase. Daca urmaresti ce emisiuni imbecile sint la Tv eu ma minunez. da nu numai atit citi oameni vizioneaza aceste emisiuni???? este alarmant!!!!
        Si din nefericire nici in satul romanesc nu mai este de mult ceea ce a fost — preotii s-au transformat si ei in animale politice, iar de invatatori acestia au decazut atit de mult incit am sentimentul ca notiunea de “civism” este necunoscuta de mult si pentru ei.
        Departe de mine tendinta de a incrimina pe cineva sint convinsa ca mai exista si multe exceptii dar Exceptia intareste regula.
        Ceea ce va relatez este dintr-o experienta personala — cind dupa revolutie am intrat in contact undeva intr-un sat din arges cu aceste personalitati ale satului si nu pot sa va descriu ce sentiment deprimant am avut .
        PPDD este cred eu singurul partid care poate deveni periculos — pentru ca din nefericire el beneficiaza si de forma de manipulare cea mai sigura mass-media.Iar reprezentantul acestuia stie f. bine sa manipuleze si sa speculeze la maxim subcultura.Of Domane!!!
        In privinta intelectualilor aici sint de aceeasi parere cu Adrian — intr-adevar trebuie sa-si lase deoparte si Bunul simt si sa iasa mai mult in fata pentru ca am inca convingerea ca viitorul mai poate fi inca reconfigurat.

        • alexa Says:

          Pai este formator de opinie. Ca atare, putem spune ca Felix, SOV si Paunescu formeaza opinia publicului. Nu e de ras ? Intelectualii sunt exact cu a zis Herta Muller, din pacate…

  5. blue solar Says:

    Ne invartim ce ne invartim si ajungem iarasi la mentalitate. Doar schimbarea mentalitatii , evolutia ei ne va scoate din starea asta. Europa nu poate sa ne impuna nimic pt. ca nu-si poate impune nici ei insesi mare lucru. Citeam azi pe net ca bugetul de pensii european e in prag de colaps cu datorii de 30 de mii de miliarde de euro. Ce sa mai asteptam de la ei ? Un consens national al politicienilor si al cetatenilor poate sa faca diferenta dar cred ca nu suntem pregatiti nici pt. acest consens. Mai bine ne scoatem unii altora ochii si asteptam …. ceva , nu stiu ce. Mai ramane criza sau razboiul. Cumva lucrurile o sa se puna la punct , o sa se regleze singure. Vad ca criza singura nu a fost de ajuns. Mai ramane …. razboiul. Doamne – ajuta !

  6. Simona Says:

    @Blue solar
    Nu cred ca e cazul sa fi defetist
    Schimbarea de mentalitate nu se face chiar asa usor .S-a intimplat si la altii cu mult mai multi ani ( parca pe la 1879 rev. franceza) pentru exemplificare te rog citeste PSIHOLOGIA MULTIMILOR — Gustave Le Bon

    • blue solar Says:

      Tocmai asta spuneam si eu. Pana nu se schimba mentalitatea oamenilor nu putem avea solutii viabile. O sa ramanem in inertia asta inca mult timp . De fapt acum ne cautam drumul . Nu stim in ce directie trebuie sa mergem , nu stim ce trebuie sa facem. O sa mai dureze – unii spun ca e necesar sa treaca doua generatii intregi – pana o sa avem o mentalitate de nivel occidental.

  7. ion adrian Says:

    Excelent text. Regret ca nu am mai intrat pe aici de ceva timp dar voi recupera.


Leave a comment