Let my dataset change your mindset

Exista inertie in cunoastere. Multa. Cel putin la noi, dar si la altii datorita stereotipiilor care distorsioneaza felul cum vedem lumea noastra,viata noastra si chiar si pe noi insine.

Profesorul Rosling ne ofera un mod de a le reexamina si de a ne adapta vitezei informatiilor, un apel la a realiza cum stiinta afecteaza modul in care percepem realitatea si de a parasi mentalitatea de secol 18 si cum functioneaza ea ca urmare a expunerii la fapte.

Ceea ce il face pe Rosling deosebit nu sunt observatiile sale asupra largilor curente economice si sociale ci felul uimitor in care le prezinta. Garantat, nu ati mai vazut informatii prezentate in acest mod. Conform oricarei logici, o prezentare care urmareste sanatatea globala si trendurile de saracire ar trebui sa fie, pe scurt, plictisitoare. Dar in mainile lui Rosling informatiile canta. Curentele prind viata. Si tabloul de ansamblu, de obicei cel mult confuz, se focalizeaza brusc.

Prezentarile lui Rosling se bazeaza pe statistici solide (uneori luate din informatiile ONU) ilustrate cu programele de vizualizare dezvoltate chiar de el. Animatiile transforma statisticile in balonase miscatoare si curbe curgatoare care fac trendurile sa apara clare, intuitive, chiar jucause. In timpul legendarelor sale prezentari, Rosling face inca un pas inainte, relatand animatiile cu flerul unui comentator sportiv. Rosling crede ca o informatie mai accesibila are potential pentru a schimba chiar calitatea informatiei insasi.

Vodpod videos no longer available.

Explore posts in the same categories: inspiratie

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 Comments on “Let my dataset change your mindset”

 1. amanda13 Says:

  cu alte cuvinte o abordare localista este mai binevenita decat o viziune wholista (wholismul implica prejudecata si supreficialitate). cu toate acestea, mondializarea este cumva motorul prin care multe dintre state au fost ajutate sa progreseze… aviz amatorilor de mitinguri facile cu tenta autohtonista.
  interesant video-ul mi-a placut:)

 2. alexa Says:

  Si mie mi-a placut ! 🙂 Trebuie sa ne updatam ! 😉

 3. Unchiul Sam Says:

  Si mie mi-a placut, intr-adevar are un talent aparte.
  Dar…ramane ideea ca pana si ideile interesante daca nu sunt prezentate atragator pot plictisi. Ceea ce este adevarat. De aici …reversul, iei ceva banal, il pui in haine extraordinare si iata un subiect interesant. Pana la manipulare cat mai e?
  Am speculat putin, in realitate Rosling e un profesor responsabil si respectabil care nu abuzeaza de talentul sau pentru a le baga oamenilor in cap cine stie ce prostii ci pentru a le atrage atentia asupra unor probleme globale.

  • alexa Says:

   Cel mai important este ca te invata sa gandesti fara prejudecati si cu mintea ta ! Si asta inseamna mai mult decat orice. Pe de alta parte vorbeste despre calitatea informatiei, ceea ce inseamna si sursa si acuratetea ei. E un semnal, pentru a verifica intotdeauna din mai multe surse.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: