Un alt fel de plugusor…

Si au trecut sarbatorile… lumea isi revine din amortire cu greu, prin discutiile legate de alegerile pentru postul ramas vacant in urma plecarii lui Bogdan Olteanu din Camera Deputatilor. Nu le voi comenta… au facut-o altii foarte bine, mai ales Politeia intr-un articol in care vorbea despre dificila optiune intre un candidat “necopt” si unul “rascopt

Insa mi-a retinut atentia un articol de ieri in care se anunta aparitia unui raport al BMI, Business Monitor International (un barometru al posibilitatilor de afaceri care are in vedere 175 de piete din intreaga lume), in care se recomanda investitorilor sa acorde o atentie deosebita Romaniei, in particular agriculturii din Romania.

Articolul este doar un “abstract” al raportului mult mai complex, dar unul care incepe triumfalist cu aceleasi coordonate pe care le cunoastem deja : avantajele Romaniei sunt forta de munca ieftina, mult pamant de cultivat si statutul de membra UE:

With cheap labour, abundant farmland and recent EU accession under its belt, Romania has huge potential as a destination for agribusiness investment.

Investitiile cele mai rentabile ar fi, conform raportului, in directia culturilor de porumb si de sfecla de zahar care, pe langa valentele obisnuite ar putea folosi si la producerea biocombustibililor, mai ales dupa inaugurarea primei rafinarii pentru bioetanol din sud-estul Europei la Zimnicea. Mai mult, in ceea ce priveste porumbul, Romania ar putea pe viitor inlocui Statele Unite pe unele dintre pietele de pe care acestea au inceput sa se retraga:

The potential also exists for Romanian corn production to fill export markets once occupied by US corn, which will itself increasingly be used for biofuel production.

Desigur, desi raportul luat ad literam anunta o veste buna, trebuie sa ne gandim si la potentialele dezavantaje pe care le ascunde (unul dintre cele mai mari fiind acela ca, daca ne reorientam pe cultivarea unor plante destinate exclusiv productiei de combustibili, vom continua sa importam mancare). Cu toate acestea, atata vreme cat noi nu am fost in stare intr-o mare masura sa scapam de plugul de lemn, poate ne ajuta altii…

Articolul complet il gasiti aici:

http://www.pr-inside.com/market-report-romania-agribusiness-report-r1648980.htm

Explore posts in the same categories: ferma animalelor, politic-oase

5 Comments on “Un alt fel de plugusor…”

 1. alexa Says:

  In principiu e bine ! Astept insa de la fabricile romanesti de bioetanol sa dea dovada de transparenta si sa ne spuna ce culturi vizeaza si avand in vedere ca este vorba despre agricultura intensiva, ce ingrasaminte folosesc si de unde provin acestea.

 2. Michaela Says:

  Agricultura din Romania este un domeniu aproape “virgin”; odata cu desfiintarea CAP-lor, toate mijloacele tehnologice cu care se lucra in agricultura au fost furate sau distruse. Tatal meu a fost contabil sef la un CAP din judetul Dolj; dupa revolutie, capistii din acea comuna -ca de altfel de prin toate localitatile agrare ale tarii- au furat toate tevile din sistemul de irigatii, au demolat grajdurile vitelor furand caramizile si tiglele, au furat vacile, porcii, oile si alte animale, au demontat serele si solarele luand elementele componente, samd. Dupa ce si-au impartit pamanturile si au platit masini care sa le faca muncile agricole au ajuns la concluzia ca nu au cu ce sa irige si ca trebuie sa se roage la Dumnezeu sa ploua. Daca n-au facut recolta n-au mai avut nici cu ce sa creasca animalele si a aparut un lant al slabiciunilor care a pus agricultura pe butuci. Romania, deocamdata nu poate produce porumb si sfecla de zahar; porumbul neirigat se usuca inainte de a avea loc polenizarea iar pentru a face afaceri cu sfecla de zahar este nevoie de fabrici de procesare pentru a scoate zaharul. In Romania, singurul produs care se poate obtine cu investitii minime in agricultura este graul. Daca nu se vor faca investitii serioase in agricultura -fie ca se unesc taranii in asociatii si sunt finantati de stat pentru sisteme de irigatie, fie ca vin investitori straini care sa cumpere pamant si sa-l lucreze folosind banii proprii- cred ca trebuie sa ne gandim sa cultivam -fie plante din desert pentru anii secetosi- fie plante de apa -pentru anii in care sunt inundatii. Cred ca nici in Evul Mediu agricultura nu era un dezastru mai mare ca azi.

  • amanda13 Says:

   din pacate ai dreptate in ceea ce priveste Evul Mediu. Cat despre distrugeri, sper sa se apuce altii sa investeasca daca noi nu am fost in stare.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: