Romania si o comparatie a unui american de an nou

Un articol interesant scris de fostul ambasador al SUA la Bucuresti, Jim Rosapepe, in Wall Street Journal-ul de azi apare ca un cadou de an nou… ma rog, pentru cei care nu tusesc atunci cand se gandesc la Italia (eu cam o fac, desi am un bunic italian). Parca imi placea mai mult comparatia cu Franta din perioada interbelica, dar probabil sunt eu mai carcotasa.

Un lucru este insa sigur… un fost ambasador scrie despre Romania ca fiind o tara normala, in plina dezvoltare. Si oricine a iesit afara din tara, ca mine, poate sa confirme ca nu suntem tocmai codasii lumii, desi am avut parte de enorm de multa presa negativa (probabil foarte bine tintita).

Asadar, la multi ani, si nu va pierdeti speranta, suntem pe drumul cel bun!

Enjoy the article:

Outside of Romania, and sometimes even inside, good news travels slowly. Romania has had one of the highest ratios of bad international press to real achievement of any country in the world. Despite its remarkable progress since 1989—a free press, a democratic political system, peaceful relations with its neighbors and among ethnic groups, and an economy that grew rapidly—the foreign snapshot is still too often dominated by abandoned children, corruption, and chaos.

puteti insa gasi date despre articol si aici: http://www.hotnews.ro/stiri-international-6773009-james-rosapepe-wall-street-journal-romania-epoca-ceausescu-noua-italie.htm

Explore posts in the same categories: demontarea manipularii, politic-oase, reportaje din Romania, vocea diasporei

23 Comments on “Romania si o comparatie a unui american de an nou”

  1. theo Says:

    sant de acord,

    de aici, unde locuiesc de zeci de ani,

    comparand romania si romani cu altii,

    ii gäsesc ; mult, mult mai buni si inteligenti

    ca altii.

    TOT BINELE DIN LUME!

  2. Gino Says:

    Va doresc un an nou fericit si vom creste in fata altora atunci cind vom inceta sa scadem in ochii nostri(de multe ori fara motiv). La Multi Ani!

  3. alexa Says:

    Ar trebui ca acest articol sa ne faca sa “alegem Romania” ! Sa incepem sa constientizam ca desi schioapa exista democratie. Viitorul suna bine ! Ramane sa rezonam cu el…
    Va imbratisez pe toti si va multumesc pentru ca ati ales Romania !
    La multi ani ! Si tot binele din lume !

  4. monica Says:

    Va imbratisez cu dragoste frateasca ,de-aici, de-acasa, pe TOTI ROMANII oriunde va aflati si voi ciocni o cupa de sampanie in CINSTEA voastra
    LA MULTI ANI !


  5. la multzi ani fetele !

    si baietzii aussi

  6. theo Says:

    SOTUL MEU ; CAND AU SUNAT COPII SÄ NE FELICITE,

    F. incantat , le-a povestit cum am särbätorit anul nou, odatä cu romanii si restul europei,
    ce facem de altfel, in fiecare an . dar parcä anul asta, l-am intampinat cu mai multä bucurie si sperante, pt. noi toti si special,
    pt. romania. simt eu, va fii mai bine.

    gino, are mare dreptate.

    monica, multumesc si noi suntem cu sufletul la voi.

  7. theo Says:

    DRAGII MEI;

    EU CRED ; DL . S VOINESCU, poate fii un f. bun

    ambasador pt. DIASPORA.

  8. Dan Patrascu Says:

    Iti scriu din Timisoara si iti doresc un an 2010 cu cat mai multe impliniri.

    • amanda13 Says:

      Multumesc asemenea! Si te invidiez, sa stii… Craciunul si Anul nou urmator cu siguranta voi fi si eu acasa in Ardeal 🙂

      Iti doresc fericire, bucurii, impliniri si inspiratie! Si drum bun la intoarcere!

  9. Unchiul Sam Says:

    Un articol caruia ii lipseste isteria tipica presei romanesti? Hmmm, nu va avea trecere in Romania.
    Niste atacuri, replici taioase, mesaje pline de dezgust la adresa propriei tari, astea da, ar trezi imediat intereseul tuturor, dar un articol echilibrat este sortit uitarii.
    Comparatia intre Romania si Italia mi se pare inspirata desi poate parea excesiv de magulitoare. Noi si italienii? Pai noi le servim italienilor, ne umilim pentru un job in peninsula. Da, dar comparatia e facuta cu Italia de dupa razboi, cand si ei au plecat cu sutele de mii pentru slujbele cele mai umilitoare in SUA, Australia sau chiar in Europa.
    E drept ca pe langa multe asemanari sunt si mai multe deosebiri. La douazeci de ani dupa razboi italienii incepeau sa devina o putere europeana. La douazeci de ani dupa revolutie la noi inca nu s-a terminat de furat. De construit…mai asteptam.
    Nu avem o crima organizata care a inspaimantat lumea, cum este Mafia, dar avem o criminalitate parlamentara unica in lume, acolo unde ar fi trebuit sa se faca legi s-a impartit de fapt intre ei tot ce era de valoare.

    • amanda13 Says:

      Sam, bunicul meu a venit in Romania din Milano ca miner fiindca mureau de foame acolo. Asa ca nu-i inteleg pe italieni atunci cand… nu-i inteleg pe romani.

      In plus, Mafia lor nu se poate asemui cu nimic din hotimea de la noi. La asa ceva numai ei poarta trademark-ul.

      Si crede-ma, cu toate bubele noastre, Romania nu e chiar atat de codasa. Si la noi este lume civilizata si la noi vezi lux, nu traim in cocioabe de paie sau nu suntem undeva in limb ca moldovenii.

      Eu sunt mai optimista. Si vad jumatatea plina.

      • Unchiul Sam Says:

        Da, oamenii sunt si la noi ca peste tot dar sa nu amestecam oamenii cu politicenii pentru ca eu acolo zic ca e marea diferenta. La noi exista o clasa politica total rupta de interesul national si care merge pe principiul…furam sau vindem cat putem de mult acum ca nu se stie maine.
        Italienii nu au avut asa ceva.
        Poate si-au dat unii altora contracte dar nu au vandut resurse pe nimic, nu au dat unor afaceristi veniti in slapi si salvari padurile sa faca ce vor cu ele si sa lase muntii golasi si multe altele. Italienii nu au avut politiceni chiar atat de lacomi.

  10. amanda13 Says:

    da, Sam ai dreptate, insa si de noi depinde sa sanctionam asta…

  11. Michaela Says:

    Presa libera? Grup politic democratic? Pai cum e posibil cand l-am reales pe dictator?
    Americanii n-au aflat de la Antene si iRealitatea ca in Romania avem dictatura? Ca ne indreptam spre totalitarism? Tot dezinformati sunt cei de peste ocean; e semn ca acolo singurele televiziuni ramase libere sub dictatura basesciana n-au ajuns. Hahahaha!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: