Cate ceva interesant de urmarit…


Dincolo de unele declaratii heirupistice inerente unor astfel de situatii, discursurile post-audieri in comisiile de specialitate ale ministrilor contin o serie de elemente care, in opinia mea, trebuie urmarite in perioada urmatoare:

1. As incepe cu cea mai dura afirmatie, apartinandu-i lui Vladescu: “Salariile vor fi inghetate!“.
In schimb, sistemul de taxe ramane acelasi, in vreme ce despre impozitul minim va trebui rediscutat.

2. Apoi, o discutie interesanta este cea legata de intentiile lui Vasile Blaga privitoare la descentralizare:

“Implementarea măsurilor de descentralizare se va face în următoarele domenii: în învăţământul preuniversitar de stat, aşa cum prevede de altfel Legea educaţiei naţionale, se vor transfera competenţele, la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, privind organizarea şi funcţionarea reţelelor şcolare, dar şi a numirii-eliberărilor din funcţie a directorilor, pe principiul o treime, o treime, o treime, agreat după toate discuţiile pe care le-am avut cu toate partidele politice, şi, de asemenea se impune ca să ajungem cât mai repede la stabilirea, să fie stabilite standardele de cost per elev destinate finanţării curente ale instituţiilor de învăţământ”
http://www.realitatea.net/blaga–avizat-favorabil-in-comisii–administratiile-publice-ar-trebui-sa-aiba-dreptul-sa-modifice-taxele-locale_692759.html

3. Pe de alta parte, mi se pare interesanta si abordarea de la care pleaca Daniel Funeriu, in privinta nevoilor educatiei: “lipsa de performanţă a sistemului de educaţie şi de cercetare este una dintre cauzele crizei şi de aceea cred că asigurarea necesităţilor imediate este tot atât de importantă precum continuarea reformei.”

4. Din declaratiile lui Radu Berceanu insa, infrastructura va ramane in aceeasi stare deplorabila: “Atata vreme cat nu se vor intelege aceste mecanisme si nu vor fi finantari corespunzatoare nu vor putea fi schimbari considerabile in ceea ce priveste infrastructura. (…) Am cerut sa se schimbe aceasta situatie. Pana una alta nu am speranta ca voi avea succes.”

5. Videanu, in schimb, se grabeste cu infiintarea celor doua companii energetice, Electra si Energetica, inca din prima sedinta de guvern si isi doreste renegocierea participatiei statului la proiectul Rosia Montana!

6. Nu acelasi lucru face insa Gabriel Sandu in privinta Postei Romane, al carei statut nu se va schimba.

7. Predoiu vrea sa reformeze CSM, lucru absolut necesar si sunt curioasa daca se va merge pe linia propusa de Traian Basescu, respectiv ideea ca CSM sa nu mai fie o institutie formata numai din magistrati.

8. In fine, extrem de interesante sunt directiile pe care trebuie sa mearga MAE in viziunea lui Teodor Baconschi, viziune care imi intareste senzatia ca incepe sa-mi placa noul guvern (are toate sansele sa treaca maine in Parlament).

Bonus, pe langa faptul ca Elena Udrea a primit si ea aviz favorabil acum cateva minute, sunt convinsa ca un personaj demn de observat va fi si “calugarul Hrebe“, care, dupa ce l-a intrebat pe Baconschi despre viitorul relatiilor Romaniei cu Moscova (sic!), a trecut la subiecte mai sfinte 😀

Explore posts in the same categories: politic-oase

2 Comments on “Cate ceva interesant de urmarit…”

  1. Theophyle Says:

    Sarbatorii fericite contribuitorilor acestui blog pe care-l citesc intotdeauna cu placere.

    Craciun fericit si multa sanatate 🙂


Leave a comment