”Marșul tăcerii” de la Târgoviște: un gest de normalitate intr-o țară lovită de streche

by George Manea

Mai mulţi tineri dâmboviţeni s-au adunat luni, 16 ianuarie, în jurul orei 13:00, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte pentru a transmite opiniei publice un mesaj de non – violenţă.

Inițiativa tinerilor s-a materializat în urma unor mesaje transmise pe facebook, fiind primul flashmob reușit la Târgoviște (după o încercare… penibilă a social-democraților, de sâmbătă: doar DOI ”bipezi” (sic!) au dat curs ”convocării”). Mesajul, care a circulat pe rețeau de socializare, invita la denunțarea violenței și anarhiei ca argumente ”civice”, la dezavuarea publică, printr-un marș al tăcerii, a tuturor manipulărilor și gesturilor extreme, care nu au nimic în comun cu exprimarea liberă sau cu dreptul de a protesta public:
Astăzi, 16.01.2012, ora 13.00 vă așteptăm în Piața tricolorului din Târgoviște pentru a participa la un marș al tăcerii, ca formă de protest față de haosul și violentele provocate de ”manifestanții pașnici” de la București. Nu putem tolera ca piatra și bâta sa devină argumente politice. Susținem dreptul oricărui cetățean de a protesta pașnic. Prin marșul nostru vrem să arătăm că România nu este țara hoardelor dezlănțuite, care incendiază, distrug, rănesc. Fiți alături de noi dacă vreți o societate normală!”
Apelul lansat prin reţeaua de socializare Facebook nu a rămas fără ecou. Aproximativ 50 de tinerii au mărşăluit în tăcere timp de o jumătate de oră, purtând pancarte pe care erau inscripţionate mesaje precum: „Nu mai provocaţi haos”, „Vrem în Europa, nu în Congo”, „Nu ne distrugeţi viitorul”, „Ianuarie 2012 nu e iunie 1990”.
Tinerii nu au scandat lozinci și și nici nu au încercat să transmită mesaje politice, ceea ce părea să-i fi nedumerit pe trecători; ”…ăștia ce vor? Sunt ai lu Băsescu sau ai USL-ului?”, întreba descumpănit un pensionar, copleșit de frigul pătrunzător.
Protestul tăcut al tinerilor, împotriva violenţei, a fost un răspuns la manifestările de vandalism din centrul capitalei, din serile de 14 şi 15 ianuarie.
”Vrem să transmitem un mesaj de calm şi normalitate, să aducem în atenţie faptul că, astăzi, trăim în democraţie şi avem libertate de exprimare, contextul nefiind nici pe departe acelaşi cu cel din urmă cu 22 de ani. România este, în prezent, o ţară civilizată, în care trebuie respectate drepturile tuturor cetăţenilor, indiferent dacă aceştia simt nevoia să-şi exprime nemulţumirile în stradă sau nu. Nu putem accepta ca bâta și pumnul să fie argumente în spațiul public”, ne-a declarat unul dintre tineri.
Fără să beneficieze de atu-ul… numeric, marșul inițiat de tinerii târgovișteni are, totuși, meritul de a fi un gest de normalitate într-o țară care pare lovită de streche.
Cine are ochi, să vadă! Cine are minte, să judece!

Sursa : Damboviteanul

Explore posts in the same categories: usa negasita

Tags: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

44 Comments on “”Marșul tăcerii” de la Târgoviște: un gest de normalitate intr-o țară lovită de streche”

 1. dora Says:

  Felicitari!

  Nu-i asa ca se poate si altfel?

  Izbucnirile haotice si evident anarhice trebuie sa inceteze!

  Pentru a construi ceva bun si de viitor nu incepi cu demolarea din temelii.(tot respectul Dora-profa)

  • rodica Says:

   HEY!
   Dora total acord cu tine,din fericire nepotul meu cu sotia joaca pe scena teatrului din Targoviste si fac si ei parte din acei tineri minunati de care are nevoie Romania la ora actuala….deci intr)-un cuvant sunt pretutindeni….eu cu gura pe sora mea ..pe ei ii contactez mai greu…doar cand ma voi reantoarcea acasa ptr.perioade mai indelungate…pana atunci felicitari tinerilor targovisteni! exemplu de urmat!

  • RODI Says:

   FELICITARI TINERILOR! daca ROMANIA ar avea mai multi oameni cu judecata tara ar merge inainte, asa ne vom intoarce cu 20de ani in urma!

 2. dan Says:

  bravo.bun exemplu.scuze pentru stil .sunt incepator


 3. Uneori, din păcate, este anormal să fie normal.

 4. DANA Says:

  Multumim, oameni frumosi! 🙂


 5. […] care ne-au făcut pe noi să ne adunăm spontan sub stejarul Noii Republici. Acest articol sau acesta par a-mi confirma […]

 6. me Says:

  bravo!

  pacat ca doar in Tirgoviste…

 7. Ana-Maria Says:

  Si eu spun la fel: Bravo, si 10 daca erau tot ma bucurau sa vad tineri civilizati, lucizi si cu spirit civic.


 8. […] care ne-au făcut pe noi să ne adunăm spontan sub stejarul Noii Republici. Acest articol sau acesta par a-mi confirma […]

 9. aur Says:

  Felicitări!
  Oare de ce televiziunile n-au suflat o vorbă, n-au dat nicio imagine de la această MANIFESTARE A DEMNITĂŢII?
  Ar trebui să se înţeleagă că mulţi dintre cei care tac nu sunt deloc de acord cu cei care fac gălăgie.
  E o situaţie de criză dramatică în toată lumea. Creând haos în ţară, noi putem da brânci în prăpastie României. Toate ponoasele le va trage doar poporul!
  Să nu uităm acest nobil gest de tăcere, să-l luăm ca exemplu pentru viitor!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: