Indiferenta are efect devastator. Rusia sau America, Occident sau Orient, depinde de noi

Putina atentie, rog. Spune un prieten ( altfel bine intentionat si mai optimist – optimismul e bun, cu conditia sa fie realist) : “ dupa tot ce se intampla in Ucraina, e foarte clar ca desprinderea Romaniei de pe orbita occidentala e imposibila, America neacceptand o asemenea actiune. Numai Ponta nu-si da seama de asta.”

Nu-i chiar asa. De retinut: nimic nu e imposibil, din pacate. Mai ales daca raman astia ai nostri la putere, si castiga si europarlamentarele, si presedintia. PSD si compania,oricare ar fi, adica. Pe care europarlamentare si prezidentiale ( ambele anul asta) deocamdata au sanse mari sa le castige.

Problema este (si ramane in continuare), apropo de politica si posibilitatile/imposibilitatile regionale, ce si cat accepta UE de la Rusia si compania ei, eurasiatica. Pentru ca noi din UE facem parte, nu din America. Si cu Rusia stam in coaste. Din pacate. Iar UE inghite (mai degraba decat accepta), deseori pe nemestecate si cam dintotdeauna prea multe de la Rusia.

Asta da, este si ramane o problema. Si Ponta o stie. Si, pana una alta conduce cu tot cu partid in sondaje; detasat; si asta stie. Problema e ca romanii nu inteleg si permit in continuare PSD sa fie cel mai mare partid si cel mai “iubit”.

Problema e ca America nu poate face in locul nostru ce trebuie sa facem noi: sa scoatem PSD si acest PNL, cu acesta conducere si mentalitate, din viata publica si de la putere. Problema e sa ne scoatem din cap si din mentalitate antiamericanismul si rusofilia. Asta nu putem face decat noi insine.

Problema mai e ca americanii au si ei probleme si nu ne pot scoate nici neocomunismul, nici neomarxismul sau progresismul din cap, ei insisi fiind condusi de progresisti acum si pentru cel putin inca 3 ani. Doar ca ei au sanse sa-si revina; ei au la ce se intoarce – aceeasi constitutie si principii prolibertate si antimarxiste de peste 200 de ani.

Problema e ca politica lor externa in zona, chiar daca da semne de resetare (mai fermi, parca, impotriva Moscovei decat in ultimii ani), nu e clar pana unde va merge. Mai vedem. Si, desigur, ne bucuram si speram sa se mentina si mearga mai departe ca sa impinga UE (si Romania, prin inertie) inainte, si Rusia plus autocratiile prietene ei, inapoi, in Eurasia lor.

Rezumand: lucrurile nu-s chiar atat de imposibile. Chiar deloc. Iar dansul politic din regiune e pe sarma. Ca si raporturile de forte si relatiile Europa-America, sau Europa- Eurasia lui Putin. Sau Occident-Orient, mai simplu. Asta ar trebui sa inteleaga bine de tot romanii, nu Ponta. Ca daca nu, nu-i chiar atat de simplu ca de pe sarma sa cadem in partea gresita – care nu, oricate probleme ar avea, nu e Occidentul. N-ar fi prima data si deloc imposibil sa optam ( cadem) gresit. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca noi suntem la granita Occident-Orient. Si la limita. La limita prostiei politice (multumim in continuare lui Ponta si actualei guvernari). Limita dincolo de care orice e posibil, si nu de bine.

Repet, optimismul nu e rau deloc. Ba chiar necesar. Cu conditia sa nu le ramana in cap (ca de intrat le-a intrat de mult) concetatenilor nostri ca pot altii face treaba in locul lor. Gen America, ba chiar UE (cine stie, poate se mai desteapta liderii europeni; asta ca sa vedeti ca optimista pot fi si eu). Nu de alta, dar daca situatia in zona se degradeaza, si iar vine Rusia peste noi, nu-i prea vad pe ai nostri facand ce fac ucrainienii la Kiev.

De fapt, pe ai nostri nu-i vad nici macar intelegand ce se petrece la granite noastra de nord si la Kiev, sau solidarizandu-se in vreun fel, nu doar cu Maidanul, ci mai ales cu ideea de libertate si anti-Rusia. Romanii mei sunt mai degraba anti-americani. Iar de solidarizat, recent (toamna 2013) s-au solidarizat, mandru, pro Rusia ( Pungesti, gaze de sist) si anti-America. Pro libertate, proAmerica, pro valori crestin-occidentale – gen domnia legii, stat de drept- firav de tot.

Toate astea ar trebui a ne dea serios de gandit. Asupra faptului, ca nimic nu-i imposibil. Nici de bine, dar nici de rau. Insa incotro – Occident sau Orient, America sau Rusia – depinde pana la urma de optiunile noastre si de noi.

Inchei cu niste vorbe ( prea adevarate si la care subscriu fara rezerve) ale lui Vladimir Tismaneanu ( ieri):

“Me duele España, acestea au fost cuvintele marelui scriitor si filosof Miguel de Unamuno in clipa cand Spania traia momentele tragice ale Razboiului Civil. In clipa de fata, cred ca toti cei care iubesc libertatea si democratia, toti cei care cred ca drepturile omului sunt universale si non-negociabile, trebuie sa spuna: Ma doare Ucraina. Este un imperativ nascut din convingerea ca suntem cu totii responsabili pentru soarta unei comunitati amenintata de un imperialism insolent si de actiunile criminale ale unui regim corupt, inept, gata sa utilizeze omorul in masa pentru a-si salva privilegiile.

Cine isi inchipuie ca miza bataliei pentru libertate din Ucraina nu-l priveste se inseala amarnic.[…]

De ce se inseala oricine gandeste asa, va spune in continuare Vladimir Tismaneanu, aiciL

http://www.contributors.ro/global-europa/ma-doare-ucraina/

Sursa: Ioana Hincu blog

Explore posts in the same categories: sindromul melcilor

Tags: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 Comments on “Indiferenta are efect devastator. Rusia sau America, Occident sau Orient, depinde de noi”

 1. daniel Says:

  Ai dreptate Alexa,
  Privind în urmă, pînă în 1990, începem să vedem planul diabolic de îndobitocire sistematică a neamului românesc. Și așa pășisem brusc și neinformați în libertatea din 1990, n-a fost greu ca mulți dintre noi să nu înțeleagă ce-i aia democrație și economie de piață. Acum înțelegem dezindustrializarea (eram totuși o concurență pentru mulți), exodul forței de muncă (majoritatea sunt acei români harnici care n-au așteptat cu mîna întinsă, majoritatea de dreapta) atacul permanent asupra economiei private. Avem o armată de pensionari, copiii, asistati sociali, bugetari, toți sustinuti de vreo 2 milioane de producători de bani. Nu-i includ aici pe patronii și angajații lor care trăiesc din contractele cu statul (precum marii și micii asfaltatori de ex). Ăștia tot consumatori de buget sunt. Mai avem micii agricultori și mici comercianți care se autofinanțează care nici nu dau și nici nu iau bani de la stat. Ăsta-i taboul simplificat de azi al României. De asta împrumutăm 478 de euro în fiecare secundă? Nu, pentru că sărăcia actuală o putem finanța probabil și singuri dar nu mai rămîn bani de furat. Între timp, prin acest program de sărăcire și manipulare grosolană, am devenit din proamericani și proeuropeni în antiimperialiști. Din înverșunați antisovietici, acum aud pe unii admirîndu-l pe Putin “cum stăpînește el Mama Rusia”. Sunt și eu împotriva exploatării gazelor de șist pentru că nu am încredere nici în tehnologia actuală și nici în firmele de exploatare, indiferent cum le cheamă (că toarnă ele un tub de beton zdravăn pănă-n fundul pămîntului ca să asigure protecția straturilor succesive de rocă). Poate în deșertul Nevada merge o exploatare, dar nu pe plaiurile mioritice. Dar, interesant cum s-a aprobat totul pe furiș și ne-am trezit cu Chevronu’n cerdac la sfredelit pămîntul. Aici e porcăria, trebuia interzisă explorarea și exploatarea gazelor de șist, chiar dacă asta coincide cu interesul Gazprom. Așa…., f…. mama lor de imperialiști americani! (scuze pentru vulgaritate)

 2. Blue Sorin Says:

  Acolo, în Crimeea, disputa a mai existat. Ruşii au fost jmekeri .. mă refer la chestia cu cetăţeniile ruseşti date multor ucrainieni. Mai există un conflict îngheţat, dar mai aproape de noi. Tranistria. Situaţia e şi mai gravă. Pentru retragerea armatei a XIV-a există un tratat semnat la Istanbul .. ruşilor li se rupe. Legat de indolenţa Europei… Eu i-aş zice laşitate. o laşitate care i-a făcut la finalul celui de-al Doilea Război Mondialsă lase Europa de Est pradă ruşilor. Atunci ruşii puteau fi puşi cu botul pe labe fie şi doar fluturând bomba atomică.
  Pe de altă parte, de data asta s-a întâmplat ceva ce pare a trece cam neobservat. Chinezii sunt de partea ruşilor… au şi zis că dreptate are Ianukovici …Dacă ruşii închid gazul termină Europa. Ma’am Merkel şi nu numai ea, au pus botul la oferta atractivă a ruşilor, s-au bazat pe ea pentru a putea ţine gazul ieftin la ei în ţară, fără a încerca să creeze alternative.
  Noi în povestea asta suntem zero barat.

  Ce va urma? Până la urmă vor recunoaşte pretenţe ruşilor de a anexa Crimeea, apoi va veni şi jumătatea de est a Ucrainei, Belaros şi Transnistria. …Cred că exact în această ordine. Vestul nu îşi va permite să sufle.

  Să ne amintim că, în timp ce ruşii dădeau cetăţenie cetăţenilor Ucraineni mai făceau ceva. Băgau mult miliarde în Flota Mării Negre… Ca-n filmele cu proşti, părea a nu vedea nimeni că argumetul ruşilor era penibil. Ziceau că vor să echilibreze avantajul americanilor câştigat prin construirea scrutului la Deveselu… Adică dacă cineva îşi cumpără o armură tu îţi întăreşti CA SĂ TE APERI ARMELE DE ATAC? Păi scutul e defensiv … cu ce ataca Rusia? Cu flacăra violet probabil, că şi despre aua se spune că e o chestie defensivă şi are efect DOAR ÎN MOMENTUL ÎN CARE EXISTĂ UN ATAC ENERGETIC. (Deci pe Geoană, atunci când nevastă-sa se ţinea romantic de mână cu Dragnea, l-ar fi putut deranja doar dacă încerca să facă cineştie ce mizerie).

  Peste 100 de ani nu va mai şti nimeni că a existat Ucraina, Belarus, Republica Moldova …


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: