C.T.POPESCU vs. C.T.POPESCU…DESPRE DECLASATII DIN PIATZA UNIVERSITATII
Propagandistul USL, ratatul domn Popescu, nici inginer pana la capat, nici scriitor consacrat si nici ziarist onest se contrazice zilnic de o maniera care il face invidios pana si pe Dan Diaconescu.
C.T.P utilizeaza violenta verbala precum utiliza securistul anilor ’50 violenta fizica. Si nici nu-i de mirare atata timp cat recunoaste chiar el, ca foloseste uneori metoda «exageraţiunii conştiente», a lui Lenin.
Aveti aici un asemenea exemplu, intr-un dialog cu Fota:
CTP: Ce vârstă aveţi?
Fota: 45 de ani.
CTP: Deci aţi fi putut colabora cu Securitatea.
Fota: Şi dumneavoastră.
CTP: Da. Şi eu. Dar dumneavoastră vă comportaţi ca o persoană antrenată de Securitate.
Fota: Dumneavoastră vă comportaţi ca o persoană care se poate să fi avut legături şi dincolo de Securitate. Ce valoare au afirmaţiile astea?
CTP: Ştiţi care e valoarea? Se uită lumea la noi şi lumea apreciază. Oamenii apreciază acum care dintre noi se comportă ca un securist şi care nu.
Fota: Dar ca un kaghebist, care se comportă?
CTP: Nu ştiu, dumneavoastră ştiţi.
Fota: Dar de ce vă uitaţi în jos?
CTP: (tăcere)… Aa, ca un kaghebist?!… Aa, asta-i altă metodă… Da’ dumneavoastră? Da’ dumneavoastră de ce zâmbiţi tot timpul? Ca să daţi impresia că sunteţi relaxat şi noi crispaţi?!“ Sursa
Derapajele acestui personaj sunt cunoscute si am putea umple pagini intregi cu asemenea exemple, in care marele iubitor de democratie, astazi luptator anti ACTA, ne facea pe noi, internautii…netanderthalieni, cretineti si pseudojurnalisti.
Problema domnului Popescu nu este neaparat aceea a exageratiunii a la Lenin si nici verticalitatea de care ar trebui sa dea dovada, conform deontologiei scrisului sau vorbitului, ci propriul caracter, care il face astazi sa pupe ceea ce injura cu foc in ’90 si care reiese din modul discretionar in care a tratat fenomenul Piatza Universitatii in 1990, 2010 si 2012.
20 mai 2010
CTP da un interviu ziaristilor Cristian Delcea si Mihai Voinea. Sa recitim ceea ce recunostea personajul cu mare seninate :
„În ’90, Ion Iliescu însemna ceva pentru mine”—„Minerii ar fi venit chiar dacă nu-i chema Iliescu”, spune el, după două decenii.
Aţi fost în Piaţa Universităţii în aprilie 1990. Cum a început totul?
C.T.POPESCU – A început la 22 aprilie, dar nu ca o mişcare a societăţii civile, a oamenilor de pe stradă. A fost clar o mişcare politică de opoziţie a activiştilor ţărănişti care au ocupat în mod ilegal carosabilul de la Universitate. Asta e grav! Nu ceruseră aprobare pentru nimic. În jurul acestui nucleu au început să se strângă diverse categorii de oameni. Eu am văzut Piaţa Universităţii în mai multe momente ale ei. Piaţa a fost o fiinţă care a arătat în diverse moduri. De la 30-40 de inşi care au ocupat carosabilul, până la aproape 40.000 de oameni.
După care, în faza finală, după alegeri, a rămas o adunătură de declasaţi…100 de inşi, persoane de o condiţie extrem de dubioasă, care stăteau în nişte corturi (in corturi se aflau la vremea respectiva grevistii foamei asistati de medic.n.n.), fără niciun Dumnezeu, în faţa hotelului Intercontinental. Nu s-a intervenit împotriva oamenilor care au format fenomenul „Piaţa Universităţii”.
Aveau şi ei nişte revendicări. Cereau o televiziune liberă, între altele.
C.T.POPESCU – Păi or fi cerut, dar nu aşa se proceda: continuând să stai cu cortul acolo.
În ceea ce priveşte compoziţia, erau, între cei care scandau, mulţi securişti care nu mai aveau de lucru, foşti activişti de partid care încercau să se recicleze şi în afară de ăştia erau mulţi gură-cască. Dar erau şi oameni sincer îngrijoraţi de posibilitatea revenirii la comunism.
Dumneavoastră eraţi îngrijorat?
C.T.POPESCU – Nu. Mi se părea evident că nu se poate reveni la ceea ce a fost înainte de 1989. Că existau elemente comunistoide pronunţate în acest FSN nu aveam îndoieli. Dar ele existau în toate segmentele societăţii. În toate partidele. Îmi aduc aminte momentul primei apariţii publice, televizate, a Partidului Naţional Ţărănesc. Aştepta toată lumea cu sufletul la gură, inclusiv eu. Mă gândeam cum or arăta oamenii ăştia. Era o aură de legendă: PNŢ, partid istoric. Ei bine, a fost absolut catastrofală această primă apariţie.
S-a produs în februarie-martie 1990. A apărut un grup de inşi încrâncenaţi, îmi aduc aminte de unul, Ion Puiu – figură crâncenă, mai era unu’ – Liviu Petrina. Domnule, nişte figuri agresive… Au apărut în falangă la televizor, uitându-se crunt prin sticlă şi spunând: „Trebuie retrocedat tot ce s-a luat de comunişti, să se dea la oameni, înapoi. Să alungăm lupii!”. Deci un discurs revanşard care a blocat lumea. Sursa
Desi recunoaste in interviu ca in Piatza Universitatii mai ramasesera doar 100 de declasati, iata cum justifica in 90 mineriada:
16 iunie 1990, Adevarul, An I, Nr. 144
Cristian Tudor Popescu, Spirala violentei
Ca pe 13 iunie a avut loc la Bucuresti o tentativa de lovitura de stat este un fapt a carui negare nu poate fi discutata decat in termenii cretinismului sau candorii, dupa cum se exprima d-l Razvan Theodorescu. Oricine s-a aflat in acele ore la Televiziune, la Interne sau la Politie poate rememora mirosul salbaticiei si fricii care pluteau in aer. E lesne de inteles ca imaginile din seara aceea, transmise de TVR, si mai ales lipsa oricaror imagini, vreme de 40 de minute pe micul ecran, au creat, inevitabil o stare de tensiune, de panica, in intreaga tara. Ceea ce s-a intamplat a doua zi in Bucuresti, incepand cu primele ore ale diminetii, a fost o reactie tot atat de inevitabila; spirala violentei odata initiata, urca intruna. Aceasta reactie s-ar fi produs si in lipsa apelului prezidential, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucura presedintele si guvernul.In aceste conditii, comportamentul grupurilor mineresti si muncitoresti nu a fost, nici nu avea cum sa fie, pasnic.
Sa vedem cum zugraveste CTP revoltele din ianuarie 2012, din aceeasi Piatza a Universitatii , revolte care acum sunt sustinute de USL-ul lui Iliescu spre deosebire de anii 90 :
C.T.POPESCU -2012
…..Nu mai credeam că se va trezi.
Acum, important mi se pare ca “Piaţa Universităţii” să nu mai dispară indiferent de evoluţiile politice din România. Să se constituie o organizaţie civică, civilă, denumită “Piaţa Universităţii” în care să poată intra oameni din toată ţara (Piaţa este un simbol naţional), studenţi, pensionari, oameni ai muncii, ţărani sau intelectuali, cu condiţia să nu fie membri ai niciunui partid.
“Piaţa Universităţii” ar funcţiona ca un supraveghetor civic al clasei politice. Dacă lucrurile o iau razna ea poate căpăta autoritatea unui semnal greu pentru societatea românească.
Când Piaţa iese în stradă să se ştie că Puterea are o primă cruce pe răboj.
Domnul Băsescu i-a mai făcut o dată ‘viermi’ şi ‘mahala ineptă’ ( apropo, nu Basescu i-a catalogat astfel, ci chiar CTP ) pe cei care au ieşit în stradă spunând că trebuie să iasă societatea civilă de bună calitate, lumea bună (…) Să iasă în stradă lumea bună, dom’le! Să iasă intelectualii! Unde este Patapievici? După ce spune că îşi adresează discursul milioanelor de oameni nemulţumiţi, acum spune că nu sunt reprezentativi, că sunt aşteptaţi intelectualii subtili”, a comentat CTP.
“Traian Băsescu trăieşte într-o realitate paralelă, precum Nicolae Ceauşescu în 1989.Este incredibil cum poate să mizeze pe acuze la adresa unui bătrân bolnav care abia a ieşit din spital, Ion Iliescu. Ce influenţă mai are Iliescu?”Pe cei din stradă îi interesează Dan Voiculescu sau Ion Iliescu? Pe cine mai interesează asemenea chestiuni prăfuite?”,s-a întrebat CTP, referindu-se la invocarea de către preşedinte a mişcărilor de stradă de la începutul anilor ’90 şi a mineriadelor.
„Agenturilii” pe care le invoca urlând Ceauşescu ca fiind cauza protestelor de la Timişoara sunt, în cazul alienării mintale actuale a lui T. Băsescu, conspiraţia bolşevică împotriva României. Să ştie românii aflaţi în stradă sau cei care încă nu au ieşit, că sunt călăriţi de Moscova.
Opoziţia, ce să facă, s-a dus la Bruxelles pentru a atrage atenţia Parlamentului European asupra derapajelor antidemocratice ale actualei puteri, care i-au scos pe cetăţeni din răbdări şi în stradă. Acţiune legală şi corectă.
Versus
Eu nu am spus nimic rău despre Piaţa Universităţii până la alegeri (din ’90). După alegeri devenise o chestie antistatală, lipsită de sens.
Carevasazica daca era impotriva lui Ilici era antistatala. Acum este legala si corecta. Asa jongleaza dupa cum ii dicteaza interesele CTP. In functie de vantul puterii si de interesele lui. Bineinteles ca toate astea pe bani.
C.T.POPESCU e constant intr-un singur punct si dupa 22 de ani …dragostea fatza de Iliescu.
Cristian Tudor Popescu, în articolul „Nu aşa”, din „Adevărul”, ediţia din 26 aprilie 1990
„Ceea ce se petrece acum la noi este pur şi simplu înspăimântător. În discursuri, în publicaţii, în fruntea cărora se situează cu autoritate «România Liberă», în discuţiile de prin restaurantele şic, o parte din intelighenţia românească insultă cu o virulenţă pe care n-aş fi îndrăznit să mi-o imaginez, pe toţi cei care nu fac parte din lumea bună. Tot ce se spune (se urlă) în Piaţa Universităţii e bun şi frumos, inclusiv scandarea dincolo de bestialitate: «Iliescu du-te acasă / Ai nevasta canceroasă»”
C.T.POPESCU – dupa 22de ani
Traian Basescu trăieşte într-o realitate paralelă, precum Nicolae Ceauşescu în 1989. Este incredibil cum poate să mizeze pe acuze la adresa unui bătrân bolnav care abia a ieşit din spital, Ion Iliescu. Ce influenţă mai are Iliescu?”Pe cei din stradă îi interesează Dan Voiculescu sau Ion Iliescu? Pe cine mai interesează asemenea chestiuni prăfuite?”, s-a întrebat CTP, referindu-se la invocarea de către preşedinte a mişcărilor de stradă de la începutul anilor ’90 şi a mineriadelor.
Despre deontologia acestui sinistru personaj, un adevarat Roller al presei romanesti ,va prezint un excelent comentariu
Citesc, captivat, interviul pe care mai tinerii mei colegi, Cristian Delcea și Mihai Voinea, i l-au luat lui Cristian Tudor Popescu, înaintașul lor de la “Adevărul” anilor ’90.
Mi-e ușor să urmăresc firul poveștilor pe care acesta le deapănă, senin ca o zi de vară, despre Ion Iliescu, FSN, Piața Universității și mineriadele corespunzătoare. Din simplul motiv că am trăit acele vremuri pe viu. Și înțeleg perfect “contextul” pe care CTP-ul îl invocă acum ca să-și justifice opiniile de atunci.
Dar logica implacabilă cu care dânsul reușea altădată să-și vrăjească publicul scârțâie pe ici, pe colo. Și anume, vorba lui Nenea Iancu, prin părțile esențiale.
Pe scurt, explicația dlui Popescu pentru textele sale din anii ‘90 sună cam așa: “FSN nu însemna nimic pentru mine. Ion Iliescu, în schimb, însemna. Atitudinea mea a fost concretizată nu numai jurnalistic, ci şi cetăţenesc. L-am votat pe Iliescu la 20 mai 1990”.
Carevasăzică, reporterul era un fan declarat al președintelui. Și prin urmare se simțea dator să tăvălească prin cerneală firava opoziție a celor instalați la putere în decembrie ’89. Cu orice mijloace: manipulare, dezinformare, exagerare, minciună.
Ce nu ne spune CTP-ul e că asemenea metode contravin deontologiei profesionale cu care dânsul ne face, azi, capul calendar ori de câte ori apare la televizor.
Conform regulilor scrise și nescrise ale acestei profesii, un jurnalist nu poate răstălmăci adevărul în funcție de simpatiile sale personale și politice. În niciun caz, într-un articol de “informare”. Pentru că, dacă o face, nu se mai cheamă jurnalist, ci propagandist!
(Text preluat din “Adevărul de seară” de vineri, 21 mai 2001)
Am vazut cum sunt tratati declasatii versus viermi. Am ami vazut cum Ilici e gigea si Base e cah pentru el. Nu am vazut in schimb jurnalism in toate astea, ci o imensa mizerie a unui ins care se pretinde formator de opinie.
Oamenii erau temători şi pentru că erau manipulaţi de mass-media.
Explore posts in the same categories: demontarea manipulariiPăi sigur că da. Mass-media însemna atunci Televiziunea Română, care era principalul mijloc de manipulare a populaţiei, era ziarul „Adevărul” şi mai erau şi alte ziare.
QED
Tags: cristian tudor popescu, foc, Ion Iliescu, jurnalist, manipulare, propaganda, securitate, traian basescu, violenta
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
February 12, 2012 at 5:34 pm
Pe mine ma deranjeaza neglijarea “poporului jegos” al lui Gheorghe Zamfir, de la mitingul usLAS:-)
February 12, 2012 at 5:47 pm
Zamfir e sarit de pe axa…..deci si-a gasit locul la mitingul ala.
February 12, 2012 at 6:09 pm
Mi se pare prea civilizat articolul pentru acest individ. Mai sînt exemple de demență pe la diverse emisiuni tv. Pe de altă parte, poate nici nu merită prea multă atenție. În naivitatea mea, atunci în 1990, credeam că minciunăraia deșănțată s-a dus în cărțile de istorie odată cu dărîmarea tiranului Ceaușescu. Și acum, iată te privesc în ochi și te mint cu nerușinare poate chiar mai rău decît acum 22 de ani. Sînt cam aceiași și înainte și după momentul 89
February 12, 2012 at 6:34 pm
Aveti dreptate,sunt aceeasi doar ca acum sunt disperati . Sistemul lor e pe cale sa se prabuseasca.
NATO…UE…BASESCU…AMERICA….au devenit dusmanii lor de moarte.Sunt copiii rasfatati ai sistemului si de aceea doresc sa il conserve….pentru ei si ai lor.
February 12, 2012 at 7:01 pm
lui cap de cauciuc i se spune cetepulea 🙂
February 15, 2012 at 5:28 pm
Te salut !…..asa e Gerula,ai dreptate.
February 12, 2012 at 8:04 pm
Iar CTP? Mai oameni buni, omul asta are niste probleme. De ce trebuie sa ne raportam la ceea ce spune? Ce il recomanda? Inginerul din el? Ce realizare tehnica a avut ca sa-l scoata in fata? Scriitorul? Care lucrare a lui ii confera pozitia de artist bun de luat in seama? Ziarist? …sa trecem mai departe, zic eu.
Desi n-a produs nimic remarcabil, in sensul bun, aproape toata lumea il baga in seama. De ce?
Avem si ingineri remarcabili, si scriitori talentati, chiar si tenismeni cu performante internationale(adica ceva mai mult decat un copil de mingi – omisesem “cariera” asta din CV -ul lui CTP), dar ei raman uitati in fata subiectului de azi. Pe ei nu-i intreaba nimeni si nu-i prezinta nimeni la adevarata lor valoare. De ce? Oare nu comitem o nedreptate atunci cand, in loc sa scoatem in fata un performer, ajungem sa discutam despre neica nimeni?
In interviul pe care i l-a luat Eugenia Voda, la TVR, exista un fragment care spune totul despre cine este, de fapt, CTP.
De la minutul 6.01, pana la minutul 6.43.
February 12, 2012 at 8:28 pm
Intr-adevar fragmentul merita vazut. E absolut demential…
February 13, 2012 at 8:27 am
CTP, un om care uraste pe toata lumea pt ca se uraste in primul rand pe sine. Evadeaza zilnic din Sinele lui pe care il disprestuieste si in care nu gaseste decat un gol imens si spera ca in “Noi” in colectivitate sa gaseasca ceea ce nu gaseste nici in sine insusi dar dezamagirea ii este mare. Nu poti gasi in exterior ceea ce nu ai nici in interior si anume: frumosul. Un nefericit, un infantil care-si construieste in sufletul lipsit de frumos si iubire o lume ideala ca in basmele copilariei numai ca atunci cand iese din casa constata ca in jurul lui este lumea reala, aia complexa pe care mintea lui nu o intelege si pe care o uraste. Nu-i gaseste sensul pt ca el nu are un sens.
February 13, 2012 at 8:38 am
Miha,cred ca esti prea blanda cu el.
Omul e o lichea. Stie foarte bine ce face si pe cati bani o face.
E o masina de spalat creierul tampitilor. A lucrat tot timpul pentru fostii comunisti ai lui Ilici,pentru cei care lupta impotriva reformelor.
February 13, 2012 at 10:02 am
🙂 corect raspuns lucaman,multzumesc!
am inceput saptamana cu un zambet adevarat 🙂
February 13, 2012 at 10:10 am
O saptamana perfecta iti doresc!
February 13, 2012 at 9:26 am
Revoltator si alarmant este ca aceasta Lichea isi expune constant opinia – despre tot desigur – la unele posturi Tv si mai mult chiar este adulat de cei care ii solicita parerea.
Pacat ca asemenea dezaxati pot reprezenta inca dupa 20 ani formatorii de opinei si nu oricum “La Vedere”
February 13, 2012 at 10:10 am
E adulat de cei care nu gandesc. Iar astia au fost mereu majoritari.
February 14, 2012 at 4:04 am
Scuza-ma prietene Luca, nu am reusit sa termin de citit articolul asta al tau, ca m-a luat o greata de neinvins nici macar cu 5 kg de lamai … asa scarba ma apuca de cate ori e vorba de scarnavia asta CTP-ista cu chip pseudo-uman …
Prefer sa citesc un vast tratat enciclopedic despre tenii, limbrici, oxiuri si alte spurcaciuni nevertebrate, decat sa ma auto-torturez cu lectura unui text despre aceasta adevarata “definitie a abjectului absolut” …
Neinspiratia lui scabroasa de a oripila audienta selecta a Eugeniei Voda, ar fi putut sa o remedieze putin numai daca ne-ar fi facut o demonstratie de “suflat la intestinul gros” in locul cacofoniei sonore pe care ne-a oferit-o cu tacanelile-i cretinoide in propria tzeasta plina de dejectii … PUAAAHHH!!!
February 15, 2012 at 5:24 pm
omul cu definitivatul in jurnalism…