A expirat licenta de la Rosia Montana by Monica Macovei

Cu ocazia articolului doamnei Macovei, vedem si cine a aprobat-o in 1999 – Radu Vasile, Mihail Ianas, Radu Berceanu si Decebal Traian Remes.

Articolul doamnei Macovei

Inteleg ca saptamanile care urmeaza vor fi decisive pentru soarta proiectului minier de la Rosia Montana – care intentioneaza sa foloseasca cianuri.  Am citit ca Ministerul Mediului si Padurilor va lua o decizie in privinta acordului de mediu pentru proiect.

Vreau sa insist asupra unui aspect despre care nu s-a vorbit foarte mult: expirarea licentei de exploatare.

Reamintesc ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustine ca are o licenta de exploatare valida (47/1999), acordata prin HG 458/10.06.1999, ale carei prevederi sunt, in mod nejustificat, inca secrete.

In realitate:

1. Legea minelor (art.22) spune ca pentru inceperea activitatii miniere prevazute in licenta este necesara obtinerea unui acord de mediu in maximum 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare. Conform unui simplu calcul, acest termen a fost depasit cu circa 12 ani (!). In aceste conditii, orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta.

2. In plus, din informatiile primite, licenta de exploatare 47/1999 a fost acordata societatii Minvest Deva (statul roman), ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest (statul roman) la RMGC, Minvest ramanand companie afiliata. Licenta nr. 47/1999 era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operaţiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica,  certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca  pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare.

In aceste conditii, are Ministerul Mediului si Padurilor calitatea de a acorda un aviz de mediu pentru un proiect minier a carui licenta este inexistenta?

In opinia mea, intreaga procedura ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern. Iar Agentia trebuie sa verifice  daca se poate exploata aurul si prin alte metode, nu cu cianura, iar daca nu, sa se renunte la acest proiect.

In final, fac doua propuneri:

1. sa cream locuri de munca la Rosia Montana prin inscrierea in patrimoniul UNESCO, refacerea galeriilor antice si investitii in turism in aceasta zona;

2. daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi.  Deci: fara cianuri si statul roman sa fie cel care exploateaza aurul de la Rosia Montana, iar cetatenii sa primeasca anual divindende din exploatarea aurului (asa cum procedeaza Norvegia cu exploatarea petrolului de catre stat).

Post scriptum

Bine, bine…dar ce facem cu Polyus Gold si cianura de la Baia Mare ? Lor cine le-a aprobat si cand licenta ? Ca vad ca este subiect tabu. Ni se arata Rosia Montana ca sa se acopere Baia Mare ?

Explore posts in the same categories: economice

Tags: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 Comments on “A expirat licenta de la Rosia Montana by Monica Macovei”

 1. Blue Sorin Says:

  E încurcată rău …
  (Nu te mira de adresă … Blue sunt… vezi lincul de sub nume )

 2. Blue Sorin Says:

  Știai că nu funcționează bine chestia din dreapta unde se arată de unde sunt cei ce scriu? Ghici de unde știu 😀

 3. rodica Says:

  sunt pentru reluarea procedurilor pentru o noua licentza,nu ma intereseaza mojiciile ,in care au fost implicate diferite personaje politice,indiferent de culoare :). politica…………?deci este si Decebal, cel cu carnatzii,caltabosi,palinca : ) ….nu conteaza cine este…..sa fie oameni corecti….sa se termine cu MAFIA … asta imi doresc,si de aceea m-am alaturat voua.PUNCT.
  Va iubesc,si ma bucur va v-am descoperit!
  xxx

 4. rodica Says:

  alexa mare e gradina domnului,cand vreau sa iti trimit un replay, si apas pe adresa mea de email imi mai apare una aceeasi cu un ” za” in fatza la rodica ????!!! ce parere ai???
  imi este frica sa iti mai dau un raspuns sincer….chiar nu mai intzeleg nimic….ce parere ai????
  nu e nimic periculos….decat propria-mi opinie….doamne fereste!!!!!!!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: