Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?…

by Alexandru Toma Patrascu

Din cind in cind cite un proiectil face sa zangane scuturile din Perspex sau loveste una dintre masini, in uralele unuia sau altuia dintre grupuri. Barbati cu fetele acoperite de fulare in culorile cluburilor de fotbal se apropie periodic de linia scutierilor, iar citiva mai curajosi sau mai beti lovesc cu pumnii sau dau cite un sut in scuturi spre incintarea spectatorilor. […] unul mai atletic isi ia avint si se arunca cu amindoua picioarele in scuturi […]

Deodata un […] autobuz isi face aparitia la 200 de metri in susul drumului. […] o multime de oameni se distinge in departare, apropiindu-se de el; par ca se sfatuiesc. Brusc, un barbat o ia la fuga, o flacara slaba licarindu-i in mina, si se urca la bord. Strafulgerarea unui cocktail Molotov lumineaza noaptea, iar autobuzul ia foc. […]

Acesta incetineste treptat apoi se opreste lovindu-se de un stilp de iluminat la vreo 20 de metri de pozitia noastra. Se dau ordine si un sir de scutieri avanseaza pina dincolo de masina in flacari, iar un soldat cu un extinctor urca in autobuz. Intunericul revine. O grindina de pietre si de sticle se abate asupra noastra in timp ce ne retragem catre masinile de interventie.

‘Distractia’ continua pina pe la doua noaptea, cind violentele se opresc. Oamenii s-au retras deja la casele lor si strazile redevin linistite.

[…] toti au inteles ca atunci cind se stringe o gloata de oameni, bunul simt dispare in neant  […] oameni porniti pe distrugeri, multi dintre ei neavind habar de ce, dar supunindu-se pornirilor violente ale multimii.”[1]

Bucuresti 2012? Nu; autorul, colonelul britanic Tim Collins[2], descrie o seara “obisnuita” pe strazile din Belfast, in vara lui 2001. O diferenta de 10 ani in timp si de 3.500 km in spatiu, dar imaginile sint in mare intersanjabile. Belfast sau Bucuresti, nu conteaza; o revolta populara arata la fel la Paris sau la Bagdad, la Washington sau la Bombay.

Caracteristici? O stare reala, dar confuza, de nemultumire. Un pretext declansator. Placerea de a-i injura “pe astia”; injuraturile ca liant social. Violenta verbala si/sau fizica, distractiva, catartica, prilej de a-ti dovedi “barbatia”. Final incert.

Bucuresti 2012. Juni revolutionari “anticapitalisti” si “antiglobalizare” schimbind mesaje pe Facebook de pe iPhone-urile mult dorite, insensibili la ironia situatiei; angajati la stat ofticati pe taierea salariilor, dar refuzind sa ia in discutie alternativa – concedierile in masa; “ultrasi” incintati ca pot sa se bata cu jandarmii si in afara stadioanelor. Daca mai prindem in ecuatie si coditele bagate de diferite partide mai mult sau mai putin parlamentare, capatam deja o imagine mult mai clara.

Nu-mi propun acum nici sa discut despre erorile de comunicare monumentale facute de presedinte si de guvern si nici despre actiunile penibile ale opozitiei care, incapabila de a prezenta o alternativa coerenta si rationala la actuala putere tot incearca mini lovituri de stat. Toate acestea sint mai degraba consecinte decit cauze, consecintele nivelului de cultura politica a populatiei.

Cum e turcu’ si pistolu’…

Daca treci peste “Jos Basescu!”, urmatoarea “idee” vehiculata de demonstranti s-ar putea rezuma cam asa: Ne-am saturat de politicieni, toti sint o apa si-un pamint, toti sint hoti!

Simplu, nu? Jos Basescu, toti e hoti! OK, am inteles, dar nu pot sa nu ma intreb, pe cine punem in loc daca toti e hoti?

Din pacate, aceasta atitudine de respingere in bloc a clasei politice este raspindita la nivelul societatii, nu este doar apanajul citorva sute de “indignati”. Rezultatul se vede in participarea scazuta la vot (N-am cu cine sa votez ca toti sint la fel), in dezinteresul elevilor si studentilor fata de “politica”, in apatia populatiei. Nu este un fenomen nou, iar calitatea execrabila a presei, coruptia endemica sau nivelul scazut de educatie al oamenilor au fost rind pe rind incriminate.

Da, e adevarat, toate acestea isi au contributia lor, dar responsabilitatea individului unde este? De acord, imbecilitatile repetate non-stop pe anumite canale de stiri nu sint de natura a incuraja o dezbatere rationala, dar nu e nimeni obligat sa le asculte! Nu vine nici un redactor, nu vine nici un “mogul” sa-ti decupleze creierul; tu esti singurul care decizi daca sa-l pui sa nu in stand by… Use it or loose it!

Te-ai saturat de un om politic? E corupt? Du-te la vot sa incerci sa-l schimbi, nu sta acasa plingindu-te. Oricum, politicianul in cauza nu a ajuns in functie tras de urechi de doua porumbite albe, a ajuns acolo in urma unor alegeri, iar responsabilitatea o poarta alegatorii, nu Iliescu, Constantinescu sau Basescu.

Nu-ti plac legile? Ti se par nedrepte / absurde / imbecile? Nu sta acasa plingindu-te, incearca sa le imbunatatesti, exista mecanismele necesare. Nu e deloc usor si e nevoie de foarte multa munca, poate fi frustrant si niciodata nu vei obtine exact ce ti-ai dori, dar se poate! O stiu din proprie experienta[3].

In cazul protestelor actuale, principalul strigat de lupta a fost “Salvati SMURD-u! Aparati-l pe Arafat!” Citi dintre “indignati” au citit proiectul legii sanatatii? Nicaieri nu se face referire la asa ceva! Citi dintre cei care se declara nemultumiti de activitatea politicienilor au incercat sa duca la bun sfirsit un proiect pentru grupul din care fac parte? Citi participa macar la sedintele de bloc?

Sintem mintiti!. Sintem manipulati! Sintem furati! Ni se da! / Nu ni se da! Totul la diateza pasiva… Responsabilitatea personala unde este?

Jos dictatorul! Jos Guvernul!”… Este actuala guvernare corupta? Da. Este administratia plina de functionari incompetenti? Da. Invatamintul si sanatatea sint neperformante? Da. Lista plingerilor ar putea continua. Si atunci sa nu strigi “Jos Guvernul!” ? Pai hai sa vedem.

Coruptia? Nu este o noutate, dar pentru prima oara in ultimii 22 de ani procurorii au un oarecare grad de libertate; ati mai auzit pina acum de arestari pe banda rulanta dintre membrii partidului aflat la putere?

Functionarii incompetenti? Nu sint o inventie a PD-L-ului, dar legi precum cea a educatiei sau a sanatatii (recent avortata in urma protestelor) creeaza premizele inlaturarii lor din sistem.

Invatamint prost si fabrici de diplome? Sa reamintesc ca Bacalaureatul de anul trecut a fost primul, cit de cit corect, dupa citeva zeci de ani?[4]

Sa aducem in discutie situatia economica? Nu este nemaipomenit de buna, dar putea sa fie semnificativ mai proasta. E suficient sa ne uitam la ce se intimpla in Spania, Ungaria sau Grecia. La noi PIB-ul este in crestere[5], inflatia in scadere semnificativa[6], exporturile duduie[7]. Piata muncii a inceput sa se imbunatateasca; in IT am simtit primele semne pozitive chiar de la sfirsitul lui 2010 – presiune in crestere pe salarii, fluctuatie ridicata de personal, agentii de recrutare iesite la vinatoare. De fapt, principala spaima a USL o constituie revirimentul economic; acesta este si motivul pentru care incearca cu disperare sa obtina alegeri anticipate. Timpul lucreaza in avantajul PD-L-ului; cu exceptia cazului unui nou puseu de criza la nivel mondial, pina la viitoarele alegeri cresterea economica va fi resimtita la nivelul majoritatii populatiei, iar Cavalerii Flamei Mov vor fi nevoiti sa mai stea inca cel putin patru ani pe bara.

Una peste alta ne aflam in fata unui paradox interesant. Ne plingem de coruptie, dar n-am auzit sa vina mii de oameni din tara cu autocarele ca sa o sprijine pe Monica Macovei[8], in schimb am auzit de primari corupti realesi cu peste 70% din voturi[9].

Ii injuram pe cei care ne-au scos din criza economica, dar ii ridicam in slavi pe post de “salvatori ai natiunii” pe cei care au determinat dezastrul bugetar din 2008[10] cu concursul direct al unor lideri sindicali iresponsabili[11].

Deplingem salariile ridicol de mici ale profesorilor sau medicilor, dar refuzam sa achitam taxele necesare platii acestora. Sa reamintim ca in Romania proportia veniturile bugetare in PIB este cea mai mica dintre toate statele din Uniune[12] – cu ce bani sa fie crescute salariile din invatamint si sanatate daca nimeni nu vrea sa contribuie?

Ne vaitam, ii injuram “pe astia” si nu facem nimic[13], ba mai mult, blocam si orice tentativa de reforma. Pai nu? S-a trezit ei ca e destepti! Mama lor!

Cînd se ia cîte-o masură,

Lumea-njură

Pe agentul sanitar

Si-l întreabă fără noimă:

– Ce-ai cu noi, mă ?

Pentru ce să dăm cu var ?…”[14]

[1] Collins, Tim (2006). Rules of Engagement. London, pp 75-78 (http://www.bookdepository.com/Rules-Engagement-Tim-Collins/9780755313754)

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Collins_%28British_Army_officer%29

[3] ASUR a avut pina acum interventii pe doua legi. In cazul Legii Educatiei (1/2011) am reusit mentinerea unei prevederi esentiale asigurarii libertatii de credinta si de constiinta, iar in cazul Legii parteneriatului dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale am obtinut nepromulgarea legii de catre presedinte si trimiterea ei spre reexaminare in Parlament.

[4] Copiatul la Bacalaureat nu este o inventie post-decembrista; era institutionalizat cu mult inainte. In 1987, cind am dat Bacalaureatul, profesorii supraveghetori au inceput sa distribuie in sala manuale si caiete cu notite imediat dupa vizita sefului de comisie. Mergeau din candidat in candidat si intrebau “Tie ce iti dau?

[5] http://www.tradingeconomics.com/romania/gdp-growth

[6] http://www.tradingeconomics.com/romania/inflation-cpi

[7] http://www.tradingeconomics.com/romania/exports

[8] http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/02/070227_macovei_miting.shtml

[9] http://www.jurnalul.ro/observator/dosarul-mita-la-wc-mircia-gutau-a-fost-pus-in-libertate-print-590333.htm

[10] http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/unanimitate-pentru-cresterea-salariilor-profesorilor-135539.html

[11] http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-profesorilor-a-avut-succes-824523.html

[12] Consiliul Fiscal (2011), Annual Report, Macroeconomic and fiscal developments , p. 30 (http://www.fiscalcouncil.ro/annualreport2011.pdf)

[13] Pardon, am uitat; din cind in cind mai dam totusi cite un like pe Facebook!

[14] George Toparceanu, Vara La Tară… (http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/t/george-toparceanu-8zudtzp/vara-la-tara-6zuhpzu.html)

 

SURSA : Contributors

Explore posts in the same categories: vocea diasporei

Tags: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

16 Comments on “Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?…”

 1. rodica Says:

  tragico-comica toata situatia din RO la ora actuala!
  vina este a tuturor politicienilor care sau s-au lasat pe laurii ‘victoriei’.
  sa speram ca vom avea o zi linistita maine…asa sa ne ajute dumnezeu!


 2. Argumentele din articolul de pe Contributors sunt solide. Din nefericire, totul stă sub prisma credibilităţii. Poţi să faci un munte de bine României – dacă populaţia nu are încredere în tine, te recuperează cel mult istoria.

  De asemenea, a pune la persoana I plural toate verbele (deplangem, vrem, etc.) e incorect. Aşa se ajunge la afirmaţii contrare şi totuşi corecte, de genul: “Românii sunt artişti geniali, dar studiile Pisa arată că românii nu ştiu să citească” sau “Românii muncesc mult dar sunt leneşi şi hoţi”. Nu sunt doar două Românii, cum credeau mai mulţi politicieni din 2004 încoace – sunt foarte multe, şi din ce în ce mai separate una de cealaltă. Iar niciuna nu e perfectă, nici una nu este lipsită de calităţi. Totul e să le separăm în mintea noastră.

 3. mac gregor Says:

  Postarea de pe blogul meu care a primit cele mai multe commenturi este cea in care am propus un miting pro-basescu.

  Trageti concluziile.

  • silviu_n Says:

   Nu se poate, domnule, ce mai suntem în 1990, cu manifestații și contramanifestații?

   Băsescu ar trebui să iasă din carapace, cu un discurs foarte convingător.
   Eu, de exemplu aș arăta că am cunoștință de faptul că nemulțumirea este îndreptată împotriva tuturor partidelor politice și aș recomanda acestora să se reformeze până la alegeri. Toate partidele ar trebui decapitate iar nume precum Videanu, Berceanu, Baniaș, Năstase, Hrebenciuc, Patriciu, Tăriceanu, Verestoy, Becali sau Diaconescu să nu mai apară pe listele de vot. Trebuie indicați, ca și exemple de sfidare a cetățeanului, toți baronii locali, indiferent de culoarea politică, și arătate măsurile care se pot lua pentru instaurarea legalității.
   Apoi aș începe demontarea celorlalte lozinci pe care le scandează manifestanții, începând cu „Băsescu-dictator”, ”Fără FMI” șamd. Toate aceste lozinci reprezintă teme false, în fapt România, grație măsurilor de austeritate luate din timp, nu a resimțit o criză economică severă. Rata șomajului este de numai 7%, față de 23% în Spania, iar faptul că datoria publică este în limite rezonabile, că a scăzut inflația și s-a înregistrat creștere economică reprezintă premize de depășire a greutăților.
   Eventual, aș propune opoziției să inițieze procedura de suspendare.

   Opinia publică a fost puternic intoxicată și văd că Președintele nu reacționează. Poate a obosit, poate e pur și simplu scârbit…

   Din punctul meu de vedere (și m-am bucurat să constat că sunt în acord cu dl. Djuvara), Băsescu este cel mai bun președinte din cei trei de după ’90 – Iliescu a fost cel care a instalat camarila securisto-comunistă ce ne conduce iar Constantinescu cel care, după propria declarație, nu a dorit să își depășească atribuțiile, așa că nu a făcut nimic!

   Mi-a plăcut articolul, felicitări dle Pătrașcu!

 4. blue solar Says:

  Parerea mea este ca puterea si Base au pierdut pe mana lor. Alegerile la termen au un anumit rol in democratie. Legea comasarii si amanarii alegerilor precum si tampenia lui Basescu cum ca nu conteaza cine castiga alegerile pt. ca el pune pe cine vrea muschiul lui au determinat ca oamenii sa realizeze ca “nu mai scapam de astia” si ca nu mai avem mijloace democratica ca “astia” sa plece naibii de la putere.Atunci au iesit in strada pt. ca nu mai sunt mijloace democratice de a schimba puterea.A ramas doar strada , forta. Jucatorul a plusat prea mult si a pierdut. Cam asta a fost.

  • lucaman Says:

   Strada,forta,vreo 8000 de oameni in toata tara… si deja visam la demisia intregii clase politice ? In cazul asta politicienii vor guverna cu gandul la cele cateva mii care tipa in strada, nu la milioanele care i-au votat.Avand un astfel de precedent… realizezi cat de usor va fi de dat jos viitorul presedinte ,viitrorul guvern…? E suficient sa scoatem 200 de OTV-isti in fiecare oras si in 10 zile gata…Dan D iaconescu presedinte …

   Avem alegeri in noiembrie….peste 9 luni. Ii este teama USL-ului ca scade atat de tare pana in noiembrie?

   29 decembrie 2011———Alegerile generale din Grecia, menite sa inlocuiasca guvernul tehnocrat condus de prim-ministrul Lucas Papademos, au fost amanate pana in aprilie, au convenit partidele de guvernamint, desi data exacta ramane neclara.

   Guvernul actual are nevoie de inca doua luni pentru a concretiza planurile de austeritate cerute de creditori internationalI, scrie EuObserver, citat de Europa.md.

   Ministrul de finante Evangelos Venizelos a transmis ca alegerile vor avea loc dupa data de 19 februarie, data convenita initial. Venizelos a precizat ca scrutinul ar putea fi organizat dupa Pasti.

 5. Vânătoru Says:

  Tentativa de LOVITURĂ DE STAT ordonată de Călăul Ocupant RUS ne-PUTIN-ciosuKGB,A EŞUAT!

  Este ULTIMA ZVÂRCOLIRE a CIUMEI ROŞII BOLŞEVICE.
  Doar că spre deosebire de LOVITURA DE STAT KGB din 1989,care l-a adus la putere pe iliciKGB,SLUGOIUL SCÂRBAVNIC al Moscovei,(cel care A BLOCAT RE-UNIFICAREA de la ALBIŢA din 1991),acum MAJORITATEA ROMÂNILOR şi-au dat seama cu cine au de a face:

  Ponta şi Antonescu AU SABOTAT ZIUA UNIRII
  REFUZÂND SĂ PARTICIPE la ŞEDINŢA SOLEMNĂ DEDICATĂ UNIRII din Parlamentul ROMÂNIEI!

  Ponta şi Antonescu au dovedit încă odată că sunt ni;te biete MARIONETE,VIERMII TRĂDĂTORI care ling tălpile bocancilor Călăilor OCUPANŢI RUŞI,un fel de iliciKGB JUNIORI paraşutaţi de KGB în ROMÂNIA.

  Iar PSD-PNL împreună cu SPĂLĂTOARELE CREIERE Antena 3 şi RealitateaTV sunt DIVIZIA DIVERSIONISTĂ a ARMATEI DE OCUPAŢIE RUSĂ

  PSD-PNL este COLOANA a-5-a RUSĂ de MANIPULARE ÎN MASĂ.

  2012-
  RUSIA A PIERDUT DEFINITIV BASARABIA!
  RE-UNIFICAREA Basarabiei cu ROMÂNIA este în plină desfăşurare!

  • sandukan Says:

   Waw, Hunter, ai reaparut … chiar eram ingrijorat ce s-o fi intamplat cu tine de nu apari pe nicaieri pe forumuri … nici nu stii cat de mult ma bucur sa te vad aparand din nou … 🙂
   Hai, sa nu lasam sa le reuseasca cozilor de topor kaghebiste o noua lovilutie, si sa ne trezim (Doamne fereste) cu vreun nou “EMANAT” in fruntea tarii …
   Doamne, ajuta Romania si pe romani!

 6. Vânătoru Says:

  Tentativa de LOVITURĂ DE STAT ordonată de
  Călăul Ocupant RUS ne-PUTIN-ciosu KGB,A EŞUAT!

  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!
  PUTIN MARŞ AFARĂ-JAVRĂ ORDINARĂ!

 7. Adrian Says:

  Bine cu forta, nu prea poti sa faci.

  Blocajul in care suntem va continua, e greu sa recuperezi carentele majore in educatie ale acestui popor – de fapt asta e si motivul esential pentru care forme primitive de manipulare au efect mult peste asteptari.

  O mare drama ramane si faptul ca se toaca resurse imense in acest ciclu reforma – contra-reforma care dureaza de mai bine de 20 de ani. Si timpul / rabdarea celor care mai inteleg cate ceva… se cam termina.
  Ce sa incepi si de unde?

  Astazi sunt – probabil – foarte pesimist, dar, sincer, cum naibii sa ii explici unui orb ca sa inteleaga cu adevarat ce e curcubeul?

 8. ceaikovski Says:

  As incepe prin a va spune ca eu personal nu-mi permit IPhone, desi lucrez in privat.
  Aia care au, sunt ori bugetari f bine platiti, ori cu banii primiti pt participarea la miting l-au cumparat, ori sunt ca africanii: burta goala, gatul plin de margele 🙂

  Eu merg la sedintele de bloc: toate se termina cu un scandal infiorator, nu se hotaraste nimic, unii zbiara, altii baga hartii injurioase in cutia postala a administratorului, dar n-au curaj sa vina la sedinta sa-i spuna in fata ce gandesc.

  Primari corupti realesi? Hai ca sunteti simpatici! Dar mortul reales? Va amintiti? Cand intreba reporterul: stiti ca primarul pe care l-ati votat e mort?! Da- raspundea tata Floarea – si? Pai cum si – zicea reporterul – daca stiati ca e mort, de ce l-ati mai votat? Pai cum maica, sa nu-l votam – contracara tata Floarea cu glas duios – l-am votat ca era un om tare bun…
  Ce vreti, frate? e greu sa-ti dai seama dupa care algoritm functioneaza mintea omului…
  Oamenii sunt needucati, necivilizati, masa d emanevra. Prosti, hoti, mincinosi.
  Ziceti-mi si mie, dintre cunoscutii vostri, CATI au curajul sa va spuna cand gresiti? Sau cati au curajul sa-si ceara scuze, cand au gresit?

  Asistam la o lovitura de stat in desfasurare. Ea a fost pusa la punct cu cel putin 6 luni inainte, dar eu va spun ca are cam 7-8 luni. Abia azi m-am prins si cine sunt implicati, in afara de televiziunile lui voiculescu, vantu, ghita, cal, zebra, elan, si care dreaq mai sunt:
  Structurile vechii securitati, si ale contra-info din armata dinainte de ’89. De ce spoun ca m-am prins? Pentru ca mi-am amintit niste discutii de asta primavara- vara, aparent umoristice, sau spuse la necaz, de cineva.
  Adaug la ciorba asta niste vizite dubioase de generali in rezerva, niste fosti colonei de secu, un nume notoriu si gata, iese lovilutia kgb-ista. de ce kgb-ista? De-aia.

  • sandukan Says:

   Cand ai descris atmosfera din sedintele de bloc, ma intrebam daca nu cumva stai pe scara cu mine si nu am aflat inca … am niste babe si mosi cu care nu poti ajunge la nici un fel de intelegere … fiecare tipa si urla in legea lui si vacarmul creat nu duce la nici o rezolvare …

   Un singur subiect ii face sa vorbeasca la unison, ca prin farmec, desi motivatia lor pare sa nu aiba nici o logica: toti sunt de acord ca primarul Mazare este cel mai bun primar … daca le spui ce a furat asta, sunt cu totii de acord … da, a furat multe, dar a facut si cate ceva, pe ici pe colo, pentru oras … ramai perplex, ce mai, la astfel de argumentatie … si sa te fereasca sfantul sa le arati ca primarul asta a lasat intentionat zona istorica a Constantei in ruina, si Cazinoul se prabuseste si el in ruina, si daca imai insisti ca primarul ar trebui schimbat, atunci babele si mosii respectivi devin niste fiare gata sa te sfasie …

   Totul pare rupt dintr-un cosmar ilogic, dar daca ii chestionezi mai mult, afli ca Mazare este bun si pentru faptul ca le da sacose cu ulei, faina si un pui … ca sta cu ei la demonstratia anti Basescu … desi altfel face niste chiulabale cu bautura si gagici multe, si ca se destrabaleaza cat se poate … E TANAR SI EL MAICA, SI SE DISTREAZA SI EL! … (“nu cerceta aceste legi, caci esti nebun de le-ntelegi”) …

   • ceaikovski Says:

    asa este Sandu. Si tiganii care s-au dus sa-l “colinde” pe Becali spuneau, dupa ce primeau cei 50 ron, “uite dom’le, asta e bun de presedinte! Ne da !!”

    Daca ai auzit, ieri la Iasi si Focsani s-au pregatit nu stiu cate portii de fasole cu carnati. Era o cucoana imbracata in haina de piele intoarsa, care se adresa presedintelui american in lb engleza (ma rog, ea stie de ce i se adresa lui Obama…) si spunea ceva de genul :”va rog sa-mi raspundeti domnule presedinte, cum e ca o sotie de militar ca mine, sa vina aici in piata, ca o cersetoare?!”
    Foarte tare! Haina aia de piele de unde o fi cersit-o?
    In fine, vorbeam de fasole cu carnati. Toata lumea a ramas la festinul cu fasole si muoamaaa ce bun a fost.
    Daca insa ii intrebi ce mananca acasa toti zic ca fasole/varza cu carnati si ca s-au saturat de mancarea asta a saracilor.
    Poti sa-i intelegi? 🙂 🙂 🙂

    In tara asta, a durat prea mult comunismul. Lumea s-a invatat sa cerseasca la fel ca tiganii de care suntem oripilati cand ii vedem prin Italia, Francia, etc.
    Iata la ce duce o ideologie care initial s-a vrut benefica…

    • sandukan Says:

     Cand eram un tanar si neexperimentat ofiter 3 maritim pe o nava, si comandantul navei pe care eram ambarcat atunci … harshit pe toate marile si oceanele pamantului … m-a intrebat ce fac marinarii din subordinea mea … i-am spus ca stau si ei la umbra, fumeaza, beau cafele si stau la taclale … m-a certat si m-a trimis sa le dau de munca pe coverta …

     Mi-a spus o chestie care la vremea aia m-a oripilat prin cinismul ei: [b]”Pune-i la munca! … nu le lasa timp sa gandeasca, ca gandesc prost”[/] … astazi stau si ma tot gandesc daca nu cumva batranul lup de mare avea cumva dreptate, si eu eram prea fraer sa inteleg …

     P.S. probabil ca in mentalul colectiv al echipajului de atuncea, cafelele si tigarile servite la umbra erau echivalentul fasolei cu carnati de azi … nu stiu …

 9. discutabil.indiscutabil Says:

  in principiu articolul e bun, desi fac parte din categoria celor care au citit continutul legii sanatatii si se opun privatizarii sistemului medical de urgenta, acceptand privatizarea sistemului medical pe ambulatoriu. NU sunt nici 100% impotriva, asa cum cei din PDL m-au acuzat ca as fi. dar nici 100% atot-stiitor asa cum m-au infierat cei anti-PDL. Mi-am asumat parerile pentru ca e important sa stie si unii si altii, ca mai pot exista si opinii ca ale mele care sunt insensibile la etichete.
  De ce spun ca articolul e bun si totusi nu merge pina la capat?
  Pai hai sa ne gandim unde sunt si ce fac oamenii adusi in trecut de psd si pnl fosti conducatori in sisteme? (oricare ar fi ele, administratie, sanatate, educatie, politie, etc) Pai tot acolo, doar ca pe pozitii secundare (dar influente). Imagineaza-ti o sedinta de brain storming la…sa zicem administratia financiara, unde seful PDL zice una iar ceilalti din subordine, fac pe dos, pentru ca sunt membrii din opozitie si asa le-a dictat partidul. Daca fac altfel, adio sustinere, adio post adio spaga, adio arme.
  Practic s-a reluat la scara micro tot ce se petrece in parlament. Daca vrei sa-l dai afara, tipa ONG-ul ca e dictatura, daca il multi in alta pozitie, striga seful de partid ca se fac abuzuri politice si vine justitia si-l pune pe om inapoi.
  La noi daca exista vreo dictatura, e numai a celor din opozitie . Asa a fost inteleasa democratia in romania cumva derivata din filonul political correctness insa aplicat neaos, romanesc.
  Coborand mai departe in social, in statia de tramvai, daca esti politicos fata de o doamna in varsta, tipa altul din spate ca tii cu basescu, daca incerci sa porti un dialog civilizat, fie ti se pune eticheta de uslas fie de portocaliu. Depinde cum te uiti. Romania din pacate “se screme” intre extreme. Avantajul la urne in favoarea pdl nu a fost unul major, si o buna parte, aproape 40% nu poate fi ignorata, trebuia abordata intr-un fel aceasta masa.
  PDL-ul a avut aroganta care este buna pina la un punct, peste acel punct devine deranjanata pentru opozanti si pentru componeta neimplicata si chiar pentru sustinatori.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: