HYPOCRATE SI IPOCRITII

Noua lege a sanatatii… e istorie.

Acum o sa va explic de ce nu vom avea in urmatoarele decenii servicii medicale de calitate.

Ca sa intelegem situatia trecuta, prezenta si viitoare, trebuie sa vorbim deschis despre urmatoarele aspecte:

PERSONALUL MEDICAL

Niciodata in tara asta personalul medical nu va avea nici forta, nici curajul si nici dorinta de a se lupta pentru reforma in sanatate.

De ce ? E simplu. Ar trebui sa loveasca in interesele unor politicieni, in interesele propriilor corupti dar mai ales, ar trebui sa mareasca numarul romanilor asigurati. Toate astea in folosul pacientilor si cu speranta ca ulterior vor fi corect recompensati de societate.

Ce reactie ar avea politicienii interesati, coruptii din sistem si romanii confruntati cu obligativitatea asigurarii ? Am avut un exemplu zilele astea…s-ar coaliza impotriva reformatorilor si in dauna pacientilor.

Atata timp cat romanii si politicienii prefera starea actuala din sanatate, tot atata timp personalul medical va fi platit mizer. Vom ramane la vorbele lui Farfuridi….”ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis! ”

Ce va face personalul medical in timpul asta ? Simplu. O parte va continua sa plece din tara, o alta parte isi va incerca norocul in mediul privat iar grosul va face exact ceea ce a facut si pana acum. Mai exact, va spune asa….ori ne dati un salariu decent, ori noi putem in continuare sa luam spaga. Voi sa va hotarati…voi politicienii,voi romanii…pe noi cei din lumea medicala nu ne mai intereseaza ipocrizia voastra, ne luam soarta in propriile maini.

PACIENTUL ROMAN

Cetateanul roman…poporul in general a fost obisnuit in 50 de ani de comunism ca sanatatea e gratis. Ca atare, daca asa a fost, asa sa ramana. Oricum nu e obisnuit sa se caute pana ce nu il loveste boala. Din cauza asta nici nu e de acord sa plateasca lunar o contributie pentru ceva ce nu foloseste. De nenumarate ori am auzit romani declarand cu naduf …”dom’le, io platesc la sanatate luna de luna si nu am fost dupa o reteta, o analiza gratis, de ani de zile… bani dati degeaba !”

De fapt,  calculul romanului este urmatorul: decat sa plateasca toata viata o asigurare onest calculata, care ar  aduce serviciile medicale la nivel european si ar trimite spaga in istorie, ii este mult mai rentabil sa plateasca putin sau deloc  si sa dea o atentie doctorului doar atunci cand are nevoie.

Cu alte cuvinte, ar vrea servicii medicale ca in Occident,  dar nu  ar vrea sa plateasca mai mult decat plateste acum… eventual deloc. La o adica e multumit si cu serviciile actuale numai sa nu fie nevoit sa scoata mai mult din buzunar.

POLITICIENII

Pentru ei sistemul medical in forma actuala e aur curat. Casele de asigurari sunt niste surse inepuizabile de fonduri, pline cu angajati numiti politic. Gasim acolo oameni din toate partidele…repet, toate. Despre combinatiile financiare dintre politicieni si lumea medicala citim de 20 de ani. O reforma in sanatate e ultimul lucru pe care si l-ar dori. Le-ar deranja baietilor destepti marile afaceri.

In plus, o reforma adevarata ar nemultumi si pacientii din motivele expuse anterior…  si asta le-ar aduce pagube electorale  imense. Desigur, ar mai ramane personalul medical doritor de salarii decente si conditii de lucru europene dar pentru ei, politicienii sunt dispusi sa inchida ochii iar pacientii sa le ofere spaga.

La ce bun o reforma care ar deranja pe toata lumea…? Care e graba ?  Criza ? O  sa treaca candva, cumva…noi sa fim sanatosi !

Nu credeti ? Iata declaratia unui politician al momentului, care va speculeaza naivitatea pe facebook :

„În numele Uniunii Social Liberale vă anunț faptul că … vom iniția și vom participa la un pact național pentru sănătate în care profesioniștii, doctorul Arafat și mulți alți doctori, poate mai puțin cunoscuți, dar cu merite la fel de mari ca domnia sa, să ne spună nouă, oamenilor politici, ce trebuie schimbat în anii următori, cum trebuie să folosim banii publici într-un mod transparent, nu dându-i unor firme private și stabilind o discriminare absolută între cei care-și permit să aibă acces la sănătate și cei care nu-și permit (…)”, a declarat Victor Ponta. Sursa

Stiti care este golania declaratiei lui Ponta din textul de mai sus ?

…….să ne spună nouă, oamenilor politici, ce trebuie schimbat în anii următori

V-ati prins cand va reforma USL sanatatea ? In anii urmatori, adica never ever !

Somnul natiunii naste monstri !

Explore posts in the same categories: sindromul melcilor

Tags: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

67 Comments on “HYPOCRATE SI IPOCRITII”

 1. octavian Says:

  Totul e coruptie in sanatate, asa e!!! Si totusi, fiti buni si explicati-mi: de ce este “spaga”( adica ceva dat personalului medical, pentru o actiune facuta pentru un pacient) tot aia cu SPAGA data unui judecator ca sa incalce legea, unui militian ca sa nu vada ca ai trecut pe rosu sau ca esti beat, sau unui manager de ceva ca sa ia un anume produs sau aparat prost si scump?

  • discutabil.indiscutabil Says:

   incerc sa dau o explicatie.
   sistemul actual nu e capabil sa asigure tuturor un grup minimal de servicii medicale, pe baza contributiei salariale.
   in alte tari, am inteles ca un asfel de pachet costa cam 1000-1500 de euro.
   din pacate ministerul de finanate reuseste sa adune de la toti , abia vreo 500 de euro de caciula. prin urmare e dificil sa faci ceva minimal cu banii astia. Stiu putem spune ca suntem saraci, insa tot ministerul este cel care gratiaza colectarile, sterge cu buretele datorii, treburi din astea.
   Pentru ca nu sunt bani, atunci sistemul pune la dispozitie ceea ce are, adica nimic. Oamenii totusi au nevoie de servicii medicale, si prin urmare cauta “solutii marginale”, cum e cea cu spaga

 2. aricioaica Says:

  Pentru “minunatele” servicii asa-zis , de baza, de la CNAS, ar fi suficient 3% din venit, pentru toata lumea. Fara exceptii: revolutionari, refugiati, copii, pensii < de 700, etc. Cred c-ar fi echitabil. Cine vrea mai mult, scoate banul , la privati ! Dar nu obligatoriu , la toata lumea!…


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: