Iarba, nucul si constipatia politico-civica

M-am uitat la firul ierbii si e liniste. Dupa ce-a trecut o boare pe deasupra viilor ( a se citi cetateni ), e iara, aceeasi liniste confuza, cetoasa, plina de dezamagiri nesfarsite, resemnata de-a dreptul, ca intotdeauna. O fi linistea dinaintea furtunii ? Hmm….singura furtuna din ultimii 21 de ani, care a miscat firul ierbii, dar l-a si parlit de nu si-a mai revenit… a fost pornita de marele doritor de liniste, care a avut grija ce sa isi doreasca, ca sa se-ndeplineasca. Acum insa, ma asteptam ca firutul ala verde si viu de iarba, supravietuitor intemperiilor, sa aiba un zvac cat casa, doar zice-se ca o rasarit pom mandru, cu manual de activism, obiective si o madame asistenta.

Poate ca e iarna si asteapta sa-l acopere plapumioara „alba ca zapada”… unde am mai auzit eu de chestia asta ? …pana la primavara, ca stie el ca primavara are conotatii, inca din ’89, de la Praga.

Sau poate ca pomul e nuc, mai stii ? Chiar mi-e teama sa nu fie nuc. Nu de alta, dar umbra nucului nu numai ca e periculoasa pentru iarba dar mai traieste si mult. Sa va spun drept, nu mai am timp sa astept inca 20 de ani, decat daca se descopera licoarea vietii fara de moarte, dar si in cazul asta, n-am rabdare si pentru asta…stiu eu ca nu exista remediu, ca vine 2012.

Exista niste lucruri pe care sincer, nu le inteleg deloc. Cum se face ca in atatia ani s-au tot ridicat elite dupa elite, in miscari si partide mai pe dreapta sau mai pe stanga, dar toate fara seva? Unde-i seva? Cum se face ca toate pornesc entuziast, cu oameni alaturi care cred initial in ceea ce fac si apoi toate miscarile civice si partidele se frang pur si simplu? Ai zice ca-i virus fara remediu, nu alta. Ascultand „sunetele” pe care le fac in tot procesul de frangere, m-am prins ca … sunt goale pe dinauntru. Pur si simplu sunt create dupa frica din mintea noastra, dupa scepticimul si frivolitatea noastra, dupa dorinta de a evita X sau Y chestie, de a-l infrange pe nea Caisa 1 sau nea Caisa 20, de a evita dezastrul Z sau dezastrul T etc. Ca si cum societatea romaneasca produce in majoritate probleme, dezastre, dezechilibre, iar sportul national este evitarea.

O societate este precum un organism uman, iar oamenii sunt celulele ce o compun. Modul in care actioneaza si se comporta miscarile civice si partidele pe care le-am vazut pana acum ( inclusiv  cele noi, luand in considerare strict ceea ce au declarat public, ca nu am de unde sa stiu ce planuri au) zici ca sunt niste celule din organism ce se inmultesc de capul lor, traiesc de capul lor – ca cele maligne-, ignorand complet comunitatile de celule normale, pe care le si faulteaza, cum le prind cum le fragmenteaza cu grija si precizie, doar doar dispare simtul comunitatii si se sterge din amintirea / din campul constiintei colective ideea de comunitate si puterea sa.

E un fel de perseverare diabolicum sa faci acelasi lucru si sa astepti alte rezultate. Pot presupune ca  miscarile civice si partidele pe care le-am vazut pana acum se simt precum niste celule mai destepte, „mai speciale”, mai cu mot decat restul celulelor, obsedate sa fuga „de la firul ierbii”si sa ajunga in varf, sa urmareasca doar ce se intampla la varf, acolo unde aerul este rarefiat si procesele ajung sa fie … anaerobe. Traiasca individualismul pagubitor ! Doar ca, nu prea fac nici o treaba aceste „celule mai cu mot” pentru ca, desi trambiteaza diverse competente si specializari, si-au pierdut apartenenta si conectarea cu pamantul si cei de pe pamant! Separarea lor este atat de mare ca ti-e si greu sa spui din ce „trib” provin. La fel ca si celulele maligne si aceste „celule mai cu mot” migreaza usor si pot forma metastaze la distanta de tumora principala. Paralela poate continua, ar fi chiar interesant de detaliat … DAR problemele noastre reale sunt altele:

 1. unde si de ce apare mutatia ce transforma celulele – oamenii din societate in mutanti cancerosi, odata ce devin parte a unei miscari sau partid ce se considera atoate stiutor si propune razboaie drapate sub directii de dezvoltare sau obiective pentru a evita cate ceva?
 2. cum de societatea nu se poate auto-regla ? Ma uit la ultimii 21 de ani si nu inteleg cum de societatea nu se poate       auto-regla si nu se poate curata singura  de murdarie. De ce ramane constipata, intoxicata??

OK, nu se intampla doar la noi, se intampla in multe alte tari dar asta nu e o scuza. S-a tot vorbit despre comunism si relele facute de acesta, se discuta cu nostalgie despre „o dreapta” interbelica si despre cate a facut si a dres.  Dar existenta si activitatea acelei „drepte”, „stangi” si „centru” interbelice au facut posibila lipirea comunismului si efectele sale asupra oamenilor. Solutiile de genul reactiilor pavloviene „vindeti si privatizati tot” nu au dus la fericirea oamenilor nici in tarile care au urmat aceasta reteta; si acolo sunt probleme, somaj, depresie cat Himalaya, nefericire, dezbinare si lehamite in randul oamenilor obisnuiti.

Avem darul de a judeca lucrurile intotdeauna ignorand contextul, cu toate informatiile pe care ni le ofera acesta. Ca sa nu mai vorbim ca asteptam, suntem specialisti in asteptare. Asteptam un salvator, un guvern nou, un partid nou, un cer nou si o minune ca cea de la Maglavit, care a fost colectiva si nu individuala, sociala si nu religioasa, apropo. Ceea ce a facut Maglavitul, adica captarea fortelor tainuite din comunitate, ar trebui sa o faca si noile miscari si sa mearga mai departe, canalizandu-le.

Altfel, imi tot rasare in minte povestea cu Mos Ion Roata si morala ei: „mai bine un taran cu un car de minte decat un bonjurist cu un dram de scoala”. Intrebarea este .. mai avem tarani cu minte cu carul, tarani nemodificati genetic 😀 ? Mai avem sange-n vene sa ne activam sistemul imunitar al societatii astfel incat curatarea de toate murdariile sa fie un proces natural si ritmic ? Oare chiar vrem sa avem o astfel de societate capabila sa se auto-regleze ?   Stiti de ce intreb ? Daca chiar am dori asa ceva ne-am asuma si l-am face sa existe. Acum, nu peste 50 de ani. Pentru ca depinde de cei de la firul ierbii nu de copaci. Punct.

Explore posts in the same categories: usa negasita

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 Comments on “Iarba, nucul si constipatia politico-civica”

 1. Tio Says:

  Doamne ce text bun…si ce invidios sint 😉

  Nu am fost niciodata o societatea Alexa, nici macar la nivel local.
  Acum suferim de o boala auto-imuna care ne macina dinauntru.
  E ca un film cu zombies numai ca mai sint doar o mina de oameni sanatatosi. De asta ne cunoasten noi, tu si eu, nu?

  La ce ar fi nevoie de intelepciune taraneasca cind totul e acum sub nasul nostru (si acum nici macar nu mai este gard intre iarba noastra si cea verde) Alexa?

  Eu nu vad nimic care sa semene a firul ierbii (as fi fost chiar mirat ca asa “teorie” sa fie asa de usor acceptata).Vad in schimb ca se face un partid nou cu 2012 ca orizont. Atit. Tot ce se face acole e gresit…cu sau fara vointa…;-) Pacat.

  P.S.
  Eu mi-am cam piedut rabdarea si m-am “certat” mai cu toata lumea.

 2. nikuelektriku Says:

  copacii mor in picioare, da’, chiar asa, ‘nainte sa se “nasca”?

  • alexa Says:

   Niku, simbolistic, pomul trebuie sa aiba cele trei niveluri ale cosmosului: cel subteran, prin radacini; suprafata pamantului, prin trunchi si crengile de jos ; inaltul, prin ramurile dinspre varf, ca sa fie pomul vietii. Cum se asteapta sa …..prinda radacini, e clar ca vorbim despre o deconectare. Poate ma insel, dar….

 3. at Says:

  Alexa, cred ca intr-adevar îi lipsesc radacinile puternice acelui copac simbolic. Mai degraba sunt firave si este vorba de un copacel.

  Societatea civila la noi si-a inceput activitatea (firava) mai tarziu decat evolutiile la nivel european. Pana in primul razboi mondial, 80% din populatie traia la sat, iar primele retele sociale au aparut la oras in randul elitei clasei mijlocii.

  In perioada comunista, societatea civila era fragila la noi şi s-a manifestat tarziu la nivelul catorva initiative individuale. Timp in care, societatea civila era bine dezvoltata in Polonia (Solidaritatea); in Ungaria (Opoziţia de samizdat), in Cehoslovacia (Charta 77), slab dezvoltata in RDG (Mişcări pacifiste), iar in Bulgaria aceasta era fragila.

  Cu multi pasi in urma fiind, ne luptam si cu incercarile de discreditare a reprezentantilor societatii civile, cu mobilizarea slaba in initiativa civica, cu lipsa determinarii si lipsa strategiei. Sa nu uitam cat de prost stam la capitolul organizare, mentalitate, domnia legii, incredere… Ce mecanisme ar putea suplini toate aceste neajunsuri?

  • alexa Says:

   Bine ai venit pe blog si multumesc pentru comentariu. Cred ca ne lipseste sentimentul de apartenenta la comunitate. Tratam comunitatea ca ceva in afara noastra, practic, ne autoexcludem. Ca sa nu mai spun ca nu putem face nimic fara indicatiile unui tatuc, oricare ar fi acela, de la care asteptam strategii salvatoare. Stii care e culmea ? Ca nu suntem constienti de faptul ca puterea tutur lucrurilor este la noi. Cred ca de aici trebuie pornit, sa schimbam contextul din care pornim. Cred ca trebuie s-o luam efectiv de la firul ierbii….nu acela despre care se face vorbire ca miscare, ci acela din noi.

 4. at Says:

  Da, ar trebuie sa ne trezim si sa reactivam resursele interioare, sa lasam umbrele si sa parasim pestera urmand drumul celui care a gasit iesirea si lumina.

 5. JoeB Says:

  Buna Alexa,

  Chiar as vrea sa discutam “face to face”.
  Multumesc frumos !
  JoeB
  ——
  Iti trimit un text excelent, zic eu:

  “The complexity of our present trouble suggests as never before that we need to change our present concept of education. Education is not properly an industry, and its proper use is not to serve industries, either by job-training or by industry-subsidized research. It’s proper use is to enable citizens to live lives that are economically, politically, socially, and culturally responsible. This cannot be done by gathering or “accessing” what we now call “information” – which is to say facts without context and therefore without priority. A proper education enables young people to put their lives in order, which means knowing what things are more important than other things; it means putting first things first.”
  ― Wendell Berry


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: