Power to the people – Constitutia

Pana mai ieri, Constitutia Romaniei a fost ca un fel de penne cu 3 feluri de branza, din cele 4 ale retetei culinare cunoscute, avand in vedere ca felul principal de branza, desi era pe stoc…a lipsit cu desavarsire. Sa ne mai intrebam cine a furat branza ? Si de ce au fost servite pastele, numai cu branzele legislativa, executiva si judecatoreasca si furata tocmai principala…POPORUL ?

Ceea ce s-a intamplat este ca am avut o mancare neterminata, lipsita de gust si in adevaratul spirit romanesc al lui “las’ ca merge si asa “, o chestiune nefunctionala pentru organismul unui popor, iar fisura in aceasta poveste este ca taman PUTEREA importanta, nu a fost EGAL recunoscuta in aceasta reteta.

Ca urmare, contractul de management care ar fi trebuit sa fie Constitutia, cu modalitatile de control asupra reprezentantilor, ca mecanisme, nu a existat. Am avut si avem juristi ai patronilor, deci, o singura parte reprezentata si un administrator care ar fi trebuit sa fie angajatul nostru. Asadar, unde naiba am fost noi in Constituanta ? Existam desigur, dar lipsim cu desavarsire…vorba lui Caragiale…

Asta se intampla cand alergi 20 de ani dupa tot felul de detalii, care ti se induc ca sunt importante, fiindca este stiut ca ele omoara orice fel de proiect. Cui foloseste s-a vazut….instrumentele de implementare, la fel…

N-am sa discut in articolul acesta despre toate modificarile propuse pentru schimbarea Constitutiei, ci despre una singura, CEA MAI IMPORTANTA , care reglementeaza SURSA puterii, un singur articol cat o revolutie,  fara nicio indoiala.

Acest articol, care a caracterizat intreaga clasa politica a ultimilor 21 de ani, nebagat in seama decat de putini…este articolul 69, care in mod pervers ca si pozitia sexuala, ne-a omorat practic ca SURSA a puterii.

Ce scrie la articolul 69

ARTICOLUL 69 – Mandatul reprezentativ
(1) In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.
(2) Orice mandat imperativ este nul. ( adica, parlamentarii nu pot fi obligati sa munceasca, sa voteze, sa nu fure, sa ne ia in consideratie….fac exact ce vor );  interesant este ca sunt in serviciul poporului, dar nu le putem spune ce sa faca, asa ca fac ce vor. Tare !!!!!

Propunere schimbare

ARTICOLUL 69 – Mandatul reprezentativ
(1) In exercitarea mandatului, parlamentarii sunt in serviciul poporului.

Mandatul reprezentativ inseamna ca acestora li se recunoaste libertatea de a-si exercita atributiile dupa cum cred de cuviinta. Ei sunt in serviciul poporului, insa il reprezinta, asa dupa cum considera ei insisi mai bine. In schimb mandatul imperativ, cum este de exemplu cel al membrilor Colegiului Electoral care il alege pe presedintele SUA, ii obliga pe alesi sa voteze exact ce doreste electoratul, sa respecte strict intentia bine formulata a alegatorilor. Cu alte cuvinte diferenta intre cele doua tipuri de mandat este data de cat de legati, din punct de vedere formal, sunt cei alesi de intentiile electoratului. Deloc, in cazul mandatului reprezentativ, deplin in cazul mandatului imperativ. Insa, in clipa in care legatura nu este cu electoratul ci cu o alta instanta; in clipa in care nu electoratul ci partidul, in cazul nostru, determina votul unui demnitar, atunci nu mai putem vorbi nici de mandat reprezentativ, nici de mandat imperativ. Nu mai putem vorbi, de fapt, de mandat.( DOC )

Schimbarea cu adevarat a articolului 69, ar fi schimbat perceptia asupra autoritatii. NOI suntem autoritatea, iar ceea ce am permis sa fie, a fost migrarea in capul nostru a sursei de unde vine puterea. Este ca si cum ai vedea un bec aprins in mijlocul campului, caruia nu ii vezi firele care il alimenteaza, adica SURSA si crezi ca becul (parlamentarii) are putere de la sine.

E tare, nu ? Sa te uiti intr-o oglinda si sa nu te vezi pe tine. Sa nu iti asumi ca existi, ca sursa esti tu, asa ca investesti becul cu puterea de a exista fara sursa, asa ca PUTEREA e la bec. Ciudata renuntare si convenabila parghie pentru neica politicienii care ametesc o tara intreaga. Pfuiiii….

Sa fim bine intelesi, sunt trup si suflet PENTRU schimbarea Constitutiei, il sustin pe Base, la fel cum voi sustine partidul care o imbunatateste rezolvand  problema articolului 69 si  procedura de recall trecuta in Constitutie, ca mecanisme de democratie directa. Luati-le ca propuneri din partea mea, ca un cetatean iubitor de democratie adevarata, asta ca aviz vuvuzelelor de partid, care ara miristile fara subiect si predicat.

De ce sustin schimbarile propuse ? Fiindca in 2007, vreo 20 de frumosi nebuni adunati in conferinte zilnice pe skype ( din care am avut onoarea sa fac si eu parte ) au lucrat zile si nopti la un proiect de schimbare al Constitutiei, dupa ce au studiat, tradus si extras date  din toate Constitutiile Europene si nu numai, sesizand esentialul….mecanismele de democratie directa, care lipseau.

Proiectul a fost inaintat Presedintelui, care a promis ca il va lua in considerare. Astazi, o parte din acele idei se regasesc in modificarile propuse, dupa ani in care credeam ca s-au volatilizat complet si chiar autorii lor s-au razgandit, din moment ce au incetat lupta.

Asta inseamna NEVER SAY NEVER ! 😀

Propunerile de modificare ale Constitutiei contin si elemente de democratie participativa in context, adica, acele mecanisme prin care EU cetateanul controlez viitorul meu, parlamentarii, guvernul, ca sa nu mai punem la socoteala ca ma opun aberatiilor generate de interesele lor obscure. Asta trebuie sa reprezinte Constitutia Romaniei, intr-o tara cu politicieni perversi si populisti.

Pentru marea masa de cetateni, democratia participativa nu are niciun sens, dar uite ce fiori a dat si da REZULTATUL REFERENDUMULUI.

Ar fi trebuit sa avem cate unul lunar, ca in Elvetia ( unde se face referendum si daca esti de acord sa treaca o masina de 5 tone pe strada ta- vezi Constitutia lor ), pana pricep politicienii ca NE-AM TREZIT !!!!!!  In loc de asta, ce-am auzit de la politicieni, presa, moguli, vuvuzele ? Doar sperietoarea convenabila pentru ei ca vezi Doamne…costa mult ! Dar lipsa lor, oare cat ne costa ?

Cu referendumurile de pana acum, initiate de Basescu, practic a trecut pe la nasul romanilor mirosul PUTERII poporului. Nu stiu cati romani au inteles asta, dar eu am priceput ca de asta avem nevoie, ca sa nu mai fim bataia de joc a parlamentarilor.

Asa ca, doamnelor si domnilor cetateni, sustin schimbarea si vreau dreptul la balotaj pentru ce nu-mi convine, vreau mecanismele complete de referendum si  initiativa civica asa cum sunt in Elvetia.

Si vreau ACUM, nu peste 20 de ani… ( emoticon cu batut din picioare 😀 )

Power to the people !

Explore posts in the same categories: politic-oase

Tags: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

42 Comments on “Power to the people – Constitutia”

 1. Sfarma -Piatra Says:

  Adica ai prefera o societate condusa de ,,vointa poporului”?
  O societate in care fiecare nazbitie sa fie supusa referendumului?
  O ,,democratie populara” !!!
  Cum ar fi?
  Ceva de genul: ,,Massele largi populare cer condamnarea celor rai si corupti” ??? Cine stabileste care-i rau si care e bun ?
  Vrei o justitie a gloatelor ???
  Totdeauna ,,poporul” a fost minat de instincte,nu de ratiune !!! Tare,n-am ce zice!!!

  • alexa Says:

   Asta ai inteles tu din articol ? De ce nu ma mir, oare ? Ia constitutia Elvetiei si citeste naibii .Constitutia Elvetiei permite din 1874 referendumul, inclusiv in domeniul fiscal (50000 de cetateni pot solicita un referendum pentru blocarea oricarei legi). I-au considerat oare expertii constitutionali romani pe concetatenii lor mai incompetenti sau mai putin inteligenti decat erau elvetienii acum un secol? Parca traiti numai in capul crinopontac lipsit de creier si care uraste democratia si parghiile democratice. Altceva nu stiti, decat sa arati miristea.

   • Sfarma -Piatra Says:

    Trecind peste partea cu ,,Ia si citeste naibii….”,mai Alexa,Elvetia are o societate aparte,care se potriveste numai la ei!Romania din 1866 experimenteaza numai modele straine! Asta face si acum!
    Expresia vointei poporului este Parlamentul,PRIN VOT UNINOMILAL !
    ,,Poporul” isi voteaza reprezentantii in Parlament! Daca poporului nu-i place ce au facut reprezentantii sai in Parlament,LA VOT alege pe altii!Asta e o pirghie democratica!
    Istoria e plina de ,,vointe ale poporului”!
    Parlamentarii romani sint asa pentru ca si poporul care IA VOTAT este asa ca ei !!!
    Alt popor n-avem!

    • alexa Says:

     Adica, in opinia USL-asilor, ar trebui sa stam cuminti 4 ani sa ii schimbam la alegeri, da ? Atunci de ce ati vrut revolutii si cadere de guvern ? Mai, Elvetia nu este decat o notiune abstracta si atat.
     Apropo, fa ceva cu gramatica ca ma imbolnavesc….

    • CFG Says:

     “Daca poporului nu-i place ce au facut reprezentantii sai in Parlament,LA VOT alege pe altii!” nu este chiar asa. Poporul va vota dintre cei propusi de partide sau nu va participa la vot.
     Iar cand vine vorba de partide, de decis inclusiv in privinta desemnarii candidatilor, decid CATIVA. Adica nu este demos cratos! Mecanismul este contruit astfel incat demos decide foarte foarte putin.

     Subscriu la revocare in timpul mandatului (recall), dar pentru/in conditii bine precizate. Sunt si deschis la discutii pentru recall total 😉
     Arnold Schwarzenegger a jucat in Total Recall si a devenit Guvernator (Sef de Executiv intr-un stat mai mare decat Romania) printr-o procedura de recall 😀

     Cat despre segmentele de populatie ale Romaniei si segmentele din Parlameent eu nu am cifre. Ai cifre Sfarma-Piatra sau asa dupa ureche “Alt popor n-avem”?

    • Sfarma -Piatra Says:

     ALEXA,tocmai d-aia nu fac nimic cu gramatica!!!
     Ca sa te nervozez cit mai tare !!! NA!!! 🙂

  • Myth Says:

   Mey Sfarma Piatra, da’ boborul a fost bun cand v’ati ascuns in spatele lui, acum fo’ 20 de ani, …stii tu, cererile fostilor proprietari de a li ce retroceda proprietatile… imediat ati scos poporul in fata, ca’i lasat pe drumuri ….Apoi, mah sfarma, cu alde “noi gandim nu muncim” …. “afara cu intelectualii” “IMGB face ordine” … iar a fost bun poporul. Sau, cand poporul a stat impasibil la hotiile colosale ale anilor 90…. iar a fost bun.
   Dar va deranjeaza la culme cand poporul voteaza la referedumuri… ca este impotriva demiterii Presedintelui, ca doreste micsorarea numarului de parlamentari, sau cand doreste sa ceara socoteala pt boiereala din parlament ….. astea tare va deranjeaza.
   21 de ani asta ati facut, ati jucat pe cartea “poporului” speriindu’l cu tot felul de fantasmagorii …. imi faceti sila!!

   • Sfarma -Piatra Says:

    Alo MYTH, sintem in 2011 !
    Ati innebunit lumea acum 4 ani cu votul uninominal !!! Ati zbierat ca numai asa se poare reforma clasa politica! Ca omu’ trebuie sa voteze oamenii,nu liste!!! Ca numai asa lichelele si hotii vor dispare!Au disparut cumva ???
    Acum nici asta nu va mai place !!!
    De fapt Basescu asta,isi construieste pas cu pas eternizarea lui si a ,,partidului” sau in toate functiile !!!
    Scrie cumva in Constitutia lui, ca nu mai poate candida ? Nu scrie!!! Fiind o noua Constitutie,poate sa candideze de cite ori vrea! Pe asta veche nu poate!!!
    El isi directioneaza ura catre cea mai impopulara institutie,Parlamentul !!!
    Smecheria asta ia iesit de fiecare data!
    Invirte-portofel,asta e Basescu !

    • alexa Says:

     Cred ca ai mintea calata pe uitare ! Ia spune tu ce fel de uninominal a vrut Basescu si ce a aprobat onor PNL+PSD ?
     Sa iti aduc aminte procentajele cu care au intrat in Parlament ?
     PNL a obtinut doua mandate de senator in colegiile 1 si 2, acestia fiind Arin Avramescu – 21,18% si Crin Antonescu – 29,80%.
     PNL a obtinut cinci mandate de deputat in colegiile 1, 2, 3, 22 si 27, acestia fiind: Bogdan Olteanu (26,68%), Dan Stamate Budurescu (25,83%), Ludovic Orban (28,78%), Alina Gorghiu (23,68%) si Cornel Pieptea (18,99%).
     Mandatul lui Tăriceanu s-a jucat la loteria numită “redistribuirea naţională”.

     Potrivit Biroul Electoral Ilfov, Călin Popescu Tăriceanu a obţinut în Colegiul 4 10.121 voturi, iar Ştefan Thuma a obţinut în Colegiul 3, 10.139 voturi, adică cu 18 voturi mai multe decât premierul.

     Pfuiii….

  • lucaman Says:

   Pai nu ar fi mai bine ca niste moguli sa hotarasca in urma unor negocieri subterane ,cine sa fie presedinte? Poporul nu ar trebui sa aiba voie sa voteze decat parlamentarii pe care ii selecteaza mogulii sefi de partide…asa pe cap de vita furajata.Apoi, ei in parlament decid si cine e prim ministru si cine e presedinte.In felul asta sistemul se conserva si prospera,spre slava si linistea oligarhilor de azi si de maine.Intre timp poporul se incalzeste pe margine, pana ramane fara bascheti.Asta da constitutie …la naiba cu vointa poporului! O adunatura de sarantoci agitati de Basescu ,tiranul care vrea sa strice buna randuiala lasata de Iliescu.

  • vio Says:

   Draga sfarma-piatra, mergi si comenteaza pe ziare.com acolo unde combati bine. Ce ti se pare nefiresc in ceea ce a scris Alexa? Cumva cei care te platesc pentru aceste cometarii isi pierd din forta? N-or sa mai fie bani furati din care sa te plateasca? Cum dracu vrei sa ajungem si noi la un minimum de civilizati sa iesim din laturile antenelor securiste, a irealitatii care-si apara infractorul schiop, a manelismului? Du-te si pupa-i in fund pe cei doi sau trei cu felix manechine.

   • Sfarma -Piatra Says:

    VIO,eu nu comentez acolo unde zici tu!
    Cit despre banii pe care ii primesc eu de la USL,vorba Basescului tau : ,,Sa ai tu atita sanatate……” !Asa a spus el odata lu’ Dragoteasca la TV !Cind ia zis Basescu asa se parea ca o cam trage pamintul!
    Cit despre manelism,cine juca geamparaua cu Bercea Mondialu’ ???
    Bercea fiind un erudit,student la teozofie…

 2. Dorin Says:

  Alexa, revin la o mai veche obsesie a mea. Elitele nu au fost, nu sunt si nu vor fi majoritare. “Poporul” voteaza emotional si in functie de circumstante. Sunt foarte putini cei care pot sa isi argumenteze optiunea politica si electorala. In schim sunt foaret multi cei ce voteaza un personaj pentru ca este “simpatic”, “zurliu” sau care voteaza (mi-a fost dat sa aud asta) “la caterinca”. Ce poate impune imperativ un astfel de personaj?

  Nu am avut timp si nici nu cred ca o sa citesc aceasta propunere de modificare a constitutiei. Si poate ca “articolul 69” ar fi cu adevarat interesant daca ar lega “alesul” de glie, de partidul sau platforma pentru care a candidat. Pentru ca, degeaba eu voi vota un candidat al partidului x a carui doctrina sau al carui program ma reprezinta pe mine cetateanul daca nu am certitudinea ca va servi intregul mandat acelei doctrine sau acelui program.

  Constitutia SUA este departe de a fi perfecta, modul de alegere al presedintelui american este departe de a fi cel mai democratic model, coruptia in sistemul american este la fel de mare daca nu chiar mai mare decat in Romania, numai ca la ei este legiferata si statul incaseaza impozite. Constitutia Elvetiei este minunata dar valabila pentru ei. In schimb Marea Britanie nu are o constitutie unitara si este un exemplu de democratie. Rule of Law si suveranitatea parlamentului. Este suficient. Parlamentul este organul constituţional şi nu poporul. Si asta face sens.

  • alexa Says:

   Dorine, in fond asta este democratia. Sa votezi pe cine doresti. Daca unii se simt reprezentati de un zurliu, trebuie sa acceptam asta.Nu ai inteles. Nu ei impun imperativ, ci noi. Era vorba despre mandatul lor, adica sa ii obligam sa ne reprezinte interesele noastre. De aceea propunerea a venit la pachet cu procedura de recall, adica posibilitatea schimbarii in timpul mandatului.

   Nu ma intereseaza legatul de glie si nu penalizez traseismul. Stii de ce ? Fiindca prefer sa descopar care sunt cei seriosi si care nu. Este simplu. Nu suntem automate sa votam la comanda, cel putin nu este cazul nostru. Asadar, cu cat mai multa fosgaiala, cu atat mai bine. Putem discerne si vota in cunostinta de cauza.

   Imi pare rau, daca nu ai citit fiecare articol din Constitutie, inseamna ca nu ai vrut sa stii. Despre Constitutia Americii n-as vorbi, daca n-as fi trait dupa ea cativa ani din viata.

   Apropo, tu mai consideri oportuna trecerea la unicameral ?
   Crezi ca parlamentul trebuie sa tina cont de ce au decis romanii la referendum?
   Crezi ca trebuie ca Base sa faca ca aceste lucruri sa se intample?
   Sau e mai bine sa lasam balta ce a vrut poporul la referendum si in felul asta parlamentarii sa ne arate ca fac ceva pe vointa romanilor ?

  • lucaman Says:

   Dorine,zici asa….Parlamentul este organul constituţional şi nu poporul. Si asta face sens…………..Am calculat cat face si in total ies 322.

   • Dorin Says:

    Lucaman, facem referire la Marea Britanie. Imi pare rau ca nu am fost mai explicit 🙂

    Alexa, da, parlament unicameral da. Dar nu neaparat ca asa s-a votat la referendum. Pentru ca asa consider ca este mai bine ACUM.
    Pe de alta parte, daca tot facem apologia constitutiei americane sa analizam si sistemul lor parlamentar 🙂 Si sa nu uitam ca aceias constitutie nu ii impiedica sa devina incet, incet un stat socialist. Pentru ca nu vad cum se poate numi altfel un stat in care o buna parte a sistemului financiar si a industriei a devenit proprietate de stat 🙂 🙂 🙂

    • luminita Says:

     ” da, parlament unicameral da. Dar nu neaparat ca asa s-a votat la referendum. Pentru ca asa consider ca este mai bine ACUM.”
     Acesta este un exercitiu de arogantza de care ar trebui sa te dezobisnuiesti cat mai repede.
     TOCMAI pentru ca s-a votat in 2009 la referendum,TOCMAI de aceea parlamentarii trebuie sa adopte respectivele modificari,
     si nu pentru ca “ete, scartz, asa vrei tu acum”.
     Daca nu ti-ai exprimat optiunea in 2009 nu e tarziu nici acum, dar in niciun caz nu vei mai putea tu decide.
     Vei putea numai sa scrii pe cate un blog.
     Opinia ta singulara nu face doua parale,
     insa daca ea se alatura altor zeci, mii, milioane de pareri scrise cu stampila de vot pe un buletin oficial,
     atunci da, parerea ta va conta.
     Invata sa te duci la vot atunci cand esti chemat, altfel nu vei fi bagat in seama decat ca o scama de pe smochingul unui trufas repetent , ajuns sef de stat pentru ca tu si altii ca tine ati preferat sa stati deoparte in ziua votarii.

 3. theo Says:

  F: BINE; NIMENI NU MAI V-A DA VOTUL; LA ALEGERI:

  SÄ VEDEM CE FAC INFRACTORII PARLAMENTARI:

  PARVULESCU ARE NERUSINAREA; SÄ URLE PE POSTURI; TOT FELUL DE INEPTZII:

  SIGUR; SI-A BÄTUT JOC DE POPOR; A COMPLOTAT CU HREBE; SI AU INTRAT; TOTZI ESCROCII

  DUPÄ LOCUL 2-3.

  nu va merge. schimbä constitutzia, sre va vota, nu, adio alegeri.

  • lucaman Says:

   Parvulescu nu e decat un ONG-ist in solda mogulilor.Cine naiba mai da vreun ban pe ce zice el? In afara de oligarhi….

   Nu are decat sa urle pe la toate mogulizoarele.In afara de electoratul captiv nimeni nu ii mai asculta.

   • dorin Says:

    Luca, dar Lazaroiu ce este? 🙂 🙂

    • lucaman Says:

     Ce este ? Ca nu mai este…spre disperarea vuvuzelelor….:) 🙂

     Lazaroiu a fost consilier prezidential…nu s-a pretins curva virgina, ca sa folosesc vocabularul elevat al vuvuzelelor mogulesti….

   • dorin Says:

    Gresit Luca. Ai vazut si tu acum cine este? un alt oportunist

 4. ela Says:

  Si eu vreau o alta constitutie.
  Vreau sa fiu reprezentata, vreau sa-l pot trage la raspundere pe cel pe care l-am trimis in parlament ca sa-si faca treaba.
  subscriu la propunerea presedintelui pentru revizuirea constitutiei comunistoide.

  • lucaman Says:

   Ela, tu vrei sa il enervezi pe Ponta si sa il scoti din minti pe Crin.
   Adica cum sa iti permiti sa le ceri lor socoteala ?
   Pai tu nu ai observat ca Antonescu nu suporta critica? Cum crezi ca ar da el socoteala boborului?
   Boborul trebuie doar sa aduca la putere USL-ul si pe Crin ,apoi sa taca dracu si sa nu ii contrazica ,ca devine rapid un bobor de securisti,portocalii,vanduti americanilor.

 5. luminita Says:

  Salut, alexa!
  imi place cum ai scris, dedu ca-mi place cum gandesti, ca un spirit liber de constrangeri ipocrite dar responsabil in decizii si abordari.
  Sa se schimbe Constitutia , primesc.
  Dar nu pe ici, pe colo, ci anume CHIAR in punctele ei esentiale.
  Sa nu mai fie imperios necesara consultarea CCR pentru orishice chichitza emanata de cate o suvitza de a unui crin aflat cu mintea-n bigudiuri la coafor, sau de cate un ponta la raliul Magistrala Rosie din Stanga, mereu in pozitia “dreapta de pe locul mortului”, sau de catre un turnator ordinar cu nume de motan castrat, care si-a facut antene de prostit prostii, din banii furati de la Crescend.
  Am zis.
  (emoticon cu batut din picioare, eventual unul cu suflat din goarna adunarea celor care mai sunt treji)

  • lucaman Says:

   Luminita,pai fara CCR nenea Iliescu pierdea butoanele dupa 2005.Numai asa a reusit el sa conduca Romania pesedista din umbra.Cu o mana de bosorogi securisti numiti de el judecatori la CCR ,a reusit sa anuleze legi,sa blocheze reforme,sa suspende un presedinte.Asta a fost guvernul lui Ilici intre 2005-2009….CCR…

   Eu as vrea ca CCR sa nu mai aiba atata putere in noua constitutie.In fond nu sunt alesii poporului in schimb pot bloca tot ceea ce fac alesii poporului .

 6. dorin Says:

  Luminita, ce imi plac discutiile noastre 🙂
  Te asigur ca nu am ratat nici un vot. Dar chestia asta cu referendumul si cu “vointa poporului” nu imi suna bine. Pentru ca din nefericire “poporul” este needucat si manipulat. Mai mult, chiar Base afirma de curand “poporul are performante limitate”.

  Mai mult, nu ma simt parte a unei colonii de corali. Sunt o fiinta independenta si orice inregimentare imi repugna. Nu ma intereseaza ca voea mea sa fie parte a unei sopte colective. Si faptul ca afirm ca asa consider eu acum ma defineste. Nu este aroganta. Este luciditate.
  Bine te-am regasit 🙂

  • luminita Says:

   Daca ne-am mai intersectat iar eu am uitat, imi cer scuze.
   Democratia presupune exercitarea vointei si de catre procentul insuficient educat si afon politic din populatia cu drept de vot.
   Asta ar trebui sa constituie un argument pentru segmentul celor cu studii si motivatia in plus de a se duce la vot.
   Ca sa nu-si lase neexprimata optiunea in favoarea habarnistilor.
   Tu spui ca ai fost mereu.
   Eu iti zic sa te mai duci.
   Numai bine!

   • dorin Says:

    Luminita, eu sunt un “inger” si pot suporta multe :), dar uneori imi pierd cumpatul.
    Nu ma tenta doamna…………:)

    Omiti esenta, elitele trebuie sa isi exprime parerile si crezurile liber. Sa incerce sa educe si pe cei afoni politic si needucati. Pentru ca daca ei nu o fac ei, statul nu o va face niciodata. Statul nu are nevoie de oameni educati ci de masa de manevra, infometata si needucata.
    Aici intervin oameni ca Alexa care, impartasesc si altora din cunostintele lor. Si asta am apreciat mereu la ea. Chiar daca aproape in permanenta am fost pe pozitii divergente.
    Si, pentru ca intotdeauna exista un dar, unanimitatea este daunatoare si neproductiva. Trebuie sa existe si cate un “Gica contra”

 7. igor Says:

  Constitutia de inspiratie iliesciana trebuie schimbata. Nu cred ca acum este posibil acest lucru. Sa aduni doua treimi din numarul de deputati si senatori in jurul aceleiasi idei mi se pare pur si simplu imposibil. Pe de alta parte nu se poate forta in niciun fel sau grabi acest proces. Parlamentul in ansamblul sau precum si societatea civila si simplii cetateni trebuie sa discute si sa isi dea cu parerea asupra tuturor modificarilor. E un intreg proces. Cred ca nimeni nu vrea sa schimbe o constitutie de inspiratie iliesciana cu una de inspiratie bsesciana. Constitutia trebuie sa fie de inspiratie populara in cel mai pur sens al cuvantului. De inspiratie cetateneasca daca vrei. Nici macar momentul nu mi se pare unul potrivit. Societatea sufera si este divizata. Clasa politica e divizata de asemenea. Acum nu , poate maine.

  • alexa Says:

   Cetatenii i-au inaintat proiectul de schimbare. Care sunt schimbarile care deranjeaza USL si de ce ? Sunt curioasa sa le aflu. Sa le dezbatem pe puncte.
   Nu de alta, dar USL poate a uitat ca exista un organism specializat in cadrul Consiliului Europei: atunci cand sunt modificari foarte importante cum ar fi cele la constitutii sau legile justitiei, care privesc functionarea democratica a institutiilor, Comisia Europeana pentru Democratie prin Lege (Comisia de la Venetia) se pronunta. Din partea Ro, membri sunt prof. Lucian Mihai si SS Bogdan Aurescu.

   Cu privire la Romania, si la modificarile anterioare, in 2003, ale Constitutiei, aceasta Comisie si-a exprimat opinia. Cu privire la proiectul din 2011 de modificare a Constitutiei, inca nu s-a solicitat avizul. Nu este obligatoriu, dar este deja o practica consacrata consultarea acestui organism din care si tara noastra face parte.
   http://www.venice.coe.int/site/dynamics/N_Opinion_ef.asp?L=E&CID=25

  • lucaman Says:

   Igor spui asa…..Acum nu , poate maine.

   Daca ne luam dupa ceea ce vrei tu ,treaba sta cam asa…iti amintesti afisele cu …in acest birou intr- zi se fumeaza in cealalta nu .azi nu se fumeaza…
   tradus ar veni cam asa,in aceasta tara intr-un deceniu se schimba constitutia intr-altul nu.in acest deceniu nu se schimba.

   Ce o fi asa de greu sa stabilesti alegerile prezidentiale la 4 ani sau ce nu e clar in faptul ca poporul a hotarat parlament unicameral? Din acest punct de vedere parlamentarii sunt fortati de lege daca nu de bun simt, ca sa aplice in 2012 ceea ce a hotarat poporul la referendum.

   Niciodata nu va mai avea vreun partid din Romania 2/3 din parlament .Tocmai asta este si smecheria, sa negocieze mereu puterea cu opozitia inainte ca poporul sa decida…de aceea ai nevoie de 2/3 din parlament ca sa schimbi constitutia.In felul asta se respecta democratia.

   • igor Says:

    De ce sa le stabilim la 4 ani ? Eu nu vreau. Imi place asa. Eu am votat pt. parlament cu doua camere si chiar ma bucur ca nu se va aplica aberatia aia. Cu PDL condus de Basescu nu se poate negocia asa ca ne aflam in impas.

    • alexa Says:

     Nu toata lumea e masochista sa stea 4 ani ! 😀

    • lucaman Says:

     Eu am votat pt. parlament cu doua camere si chiar ma bucur ca nu se va aplica aberatia aia………………aberatia aia cum ii zici tu ,a fost votata de romani la referendum.Iti place sau nu dar cei care au votat pentru unicameral au fost mai multi decat ceilalti.Dupa dorinta ta ar trebui ca majoritatea sa nu conteze in cazul unui vot.Realitatile tale ar suna cam in felul urmator, Obama pierde desi a castigat …iar Sarkozy ar castiga desi va pierde…

 8. igor Says:

  E democratie inca si am dreptul sa votez cum imi dicteaza constiinta. O constitutie mosita de Base e un lucru rau. Si nici nu o sa treaca vreodata la halul de incredere pe care il are in populatie. La 10 procente incredere poate sa se dea si peste cap si tot nu o sa faca nimic. USL nu trebuie sa faca nimic. PDL pierde pe mana lui Boc si a lui Basescu. Eu zic ca vor face 55%.
  Educatia e o tema majora mai ales dupa ce a fost adusa in ultimul hal de Base&Boc.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: