BCR – locomotiva transparentei si durabilitatii ….

Am fost invitata azi, la o masa rotunda organizata cu ocazia lansarii raportului extins de Responsabilitate Sociala Corporativa( CSR ) al BCR.
Raportul respecta cerintele Global Reporting Initiative ( GRI – G 3 ), raport care pentru Romania inseamna un alt pionierat al unei companii,  in ceea ce priveste transparenta si durabilitatea, “notiuni vide” asa cum le-a denumit cu aplomb profesorul Dumitru Bortun ( SNSPA ), adica notiuni care factual sunt vide datorita starii de fapt de pana astazi. BCR a facut un pas mic pentru CSR, dar unul mare pentru companiile din Romania si merita felicitarile noastre.

Acesta poate fi descarcat de pe site-ul companiei  www.bcr.ro  si merita studiat ca material ce va trebui in curand sa reprezinte normalitatea, pentru orice companie sau institutie publica din Romania. Aceasta problema s-a discutat  de altfel, anul trecut la Conferinta G.R.I. de la Amsterdam, unde ganditorii si cei care implinesc raportarea durabila, impreuna cu societatea civila si-au impartasit opiniile despre modul de a realiza tranzitia spre o economie durabila, propunand ca raportarea sa devina o practica generala pana in 2015,  de sprijinire efectiva, in asa fel incat cetatenii sa ia decizii informate si responsabile, un must have al unui viitor care incepe azi.


Raportul vine intr-un context descris  de Cornel Cojocaru ( Director Executiv, Directia de Comunicare BCR )  drept unul in care perceptia publica despre banci in general este legata de aroganta, lacomie, gauri negre si conspiratii, ceea ce face realitatea atat de “gri”…un interesant joc de cuvinte….

BCR si-a lansat raportul ca pe o fereastra deschisa, prin care oricine poate privi inauntru si implicit afara, de cunoastere si autocunoastere , intr-o vreme cand se poarta “transparenta prudenta” ca arta a comunicarii, ceea ce face acest demers o provocare in schimbarea perceptiei atat in sfera de business cat si in cea comunitara. Dar, asa cum a continuat Cornel Cojocaru sa spuna…nu poti avea o singura locomotiva pentru un tren lung, fiindca nu are forta necesara de tractiune in schimbarea mentalitatii si a modului de actiune, insa cu siguranta poate avea un efect de antrenare.

Despre ce inseamna standardele G.R.I. ne-a vorbit John Aston (AstonEco Management), care a tinut sa precizeze ca raportarea la aceste standarde reprezinta o reflectare echitabila si echilibrata a impactului unei companii in ceea ce priveste durabilitatea, intr-un mod in care acestea sunt aliniate cu rezultatele din afaceri, accesibilitatea informatiilor de catre oricine si prezentarea intr-un mod usor de inteles. Deasemenea a vorbit despre nivelurile de transparenta ale raportarilor, tinand cont de indicatorii reflectati A, A+, B sau C si care dezvaluie in diferite grade impactul adevarat de durabilitate al companiei raportoare. Mai multe puteti gasi pe http://www.corporateregister.com/ si pe www.globalreporting.org .
O lista completa de rapoarte puteti gasi, aici : http://www.globalreporting.org/ReportServices/FeaturedReports/


Printre tarile cu cel mai mare numar de raportari se numara Anglia, SUA, Japonia si Germania si daca ne gandim la puterea economiilor acestora, atunci trebuie sa facem lobby ca aceasta practica sa devina normala si la noi, atat in ceea ce priveste companiile, cat si institutiile publice, inclusiv guvernul.

Ii multumesc lui John pentru onestitatea raspunsurilor la intrebarile puse, pentru care are toata admiratia mea.

Profesorul Dumitru Bortun ( SNSPA ) ne-a dat o adevarata lectie despre credibilitate si simplitatea definitiei acesteia, dupa o maxima cunoscuta ” sa nu spui niciodata un lucru pe care nu il crezi sau care nu este adevarat “, dandu-l exemplu pe Mugur Isareascu care se ghideaza in viata si cariera sa conform acestui principiu si care beneficiaza de cea mai mare credibilitate. Discursul sau s-a referit deasemenea la lipsurile culturii manageriale in Romania, la lipsa informatiilor, a unei strategii standard, a standardelor ocupationale si de evaluare, care fac sa ne aflam astazi intr-un stadiu premodern al evului mediu si importanta transformarii in acest context, a CSR in parghie de dezvoltare.

Pacat ca timpul alocat acestei mese rotunde a fost scurt, fiindca Dumitru Bortun a propus sa scriem cu totii un memorandum impotriva coruptiei sistemica si sistematica, a minciunii profesioniste si a falsurilor. Coruptia in Romania este o chestiune de sistem, care a devenit deja un pattern, un model cultural care necesita initierea unei campanii de moralitate. I-am multumit la plecare. Pentru ceea ce a spus si pentru intentia de scrie un fel de preambul bazat pe o idee morala. Voi mai scrie despre asta, curand….

Moderatorul acestei conferinte a fost Dragos Dehelean (Coordonator ResponsabilitateSociala.ro ) , care merita felicitari din nou, pentru implicare si mai ales determinare. Sper sa se gaseasca suficienti sponsori, care sa il sustina in materializarea a cat mai multor intruniri, la care sa discutam despre drumul lung pe care astazi am facut impreuna un pas. Si poate asa, pentru romani si Romania, vom gasi usa negasita, iar viitorul se va scrie chiar astazi….

Explore posts in the same categories: usa negasita

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 Comments on “BCR – locomotiva transparentei si durabilitatii ….”

 1. Riddick Says:

  La privatizarea BCR, statul român ar fi “uitat” în arhivă documentele care atestau datoriile germanev din anii ’30-’40:

  http://www.urbaniulian.ro/2010/10/15/bnr-catre-senatorul-urban-in-problema-datoriei-germaniei-catre-romania-toate-documentele-le-are-bcr/

  • alexa Says:

   Riddick, din punctul meu de vedere, nu ma intereseaza ce a fost, fiindca nu traiesc nici in trecut si nu ma pasioneaza nici conspiratiile, fiindca nu duc nicaieri. Iau faptele asa cum sunt si un raport transparent al unei companii este un motiv sa ma bucur. Daca gandim negativist, n-o sa progresam niciodata. Ne vaietam toata ziua de situatia economica, dar nu luam exemplu de la nimeni care face ceva bun, fiindca ne dam desteptii pamantului.

 2. lehman25 Says:

  Am participat si eu la aceasta masa rotunda si am o nelamurire,Alexa . Au fost doar doua doamne in sala,o doamna in varsta care la un moment dat a atipit si inca o doamna care ne aducea din cand in cand piscoturi si sucuri ! Care erai tu ?

  • alexa Says:

   Newman…lol…daca ai fi participat ai fi stiut :

   1. ca a fost patrata;
   2. ca nu a servit nimeni si n-au fost sucuri;
   3. ca numai din partea bancii au fost 4 femei, fara cele din presa, ONG-uri si alte invitate
   4. etc….

   Nelamuririle tipic USL sunt de-a dreptul existentiale in cazul tau !
   Bye !


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: