Jurnal de Festival – ziua I si II

Deschiderea Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara o puteti vizualiza, aici.

http://www.tvonline.lacasuriortodoxe.ro/index.php?option=com_jomtube&view=video&id=321

Ziua a II-a

Ziua 2 la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara a stat sub semnul muzicii si filmului balcanic, interculturalitatii si interdisciplinaritatii.

Invitatul festivalului, regizorul Ionut Piturescu (premiat in cadrul sectiunii Quinzane des réalisateurs la Cannes pentru “Cautare”), a venit la Cetate impreuna cu membri ai Centrului Cultural Anthropoesis, centru ce are ca vectori antropologia culturala, artele, ecologia umana si film.

In aceasta seara, cei de la ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (“Feerics Biokolective”, “Caravana”, “Pontis”) vor sustine un concert de muzica balcanica pentru invitatii si spectatorii sositi in Cetate. ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS este un proiect muzical-vizual care documenteaza si reaseaza intr-o forma contemporana specificele interculturale ale Europei de Sud-Est.

Un fusion de ritm, coreografie si foto-cinematografie format din:

FEERICS BIOKOLECTIVE – instrumente rare si repertorii arhaice din Balcani
CARAVANA – muzica aromaneasca si balcanica folosind instrumente “de la mama lor”

PONTIS – sonoritati ancestrale si etno-muzicologii transdanubiene

ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS aduce impreuna tineri (macedoneni, sirbi, secui, aromani, romani) , virtuozitati si valori culturale inca prea putin cunoscute, desi reprezentative pentru spatiul sud-est european. “Together! It’s natural, it’s cultural, it’s possible!”, aceasta este idee promovata de Anthropoesis.

Tot astazi, Ionut Piturescu va prezenta doua dintre documentarele antropologice realizate in Albania si Serbia: “BALKAN’S DIGEST. Urbanitate balcanica” (Albania, 2008. 30 min) si “SINELE SI CELALALT. Balkan Love Story” (Serbia, 2009. 30 min.)

Film Documentar: BALKAN’S DIGEST. Urbanitate balcanica (Albania, 2008) – 30 min
Sinopsis: Regasibila algoritmic in destinele similare a numeroase asezari din zonele Moscopole, Gramos, Pind, Pelister (Albania, Grecia, Republica Macedonia), intreteserea dintre urbanitate si nomadism devine emblematica pentru dinamica interculturala a Europei de Sud-Est. “Balkan’s digest”,  referinta dialogica la “Reader’s Digest”, invita la o regindire a devorarii de sine a Balcanilor, convinsi ca il devoreaza pe “Celalalt”.

Film Documentar: SINELE SI CELALALT. Balkan Love Story (Serbia, 2009) – 30 min
Sinopsis: Serbia de Rasarit, poate cea mai neconflictuala regiune a acestei tari. Striviţi între identitate si alteritate, oamenii nu doresc decât sa se bucure de drepturile si libertaţile cele mai elementare. Pe zi ce trece specificul Balcanilor pare sa se constituie în refuzul de a învaţa din propriile greseli. Documentarul Sinele si Celalalt. Balkan love story exploreaza acest miraj conflictual întreţinut „democratic”. Printre cauze si efecte, printre motive si mize, se pot distinge notele de «artificial» si «firesc» ale unor tensiuni imaginate.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.

Cu participarea : NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)

Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.

Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.

Explore posts in the same categories: inspiratie

Tags: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: