Filme balcanice prezente la Festival

In perioada 5-12 septembrie, in Port Cetate, Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara aduce in fata publicului 20 de filme balcanice, majoritatea dintre ele ruland pentru prima data in Romania.

Publicul si invitatii vor avea ocazia de a viziona 4 scurtmetraje de fictiune, 1 scutmetraj de animatie, 8 documentare si 7 lungmetraje de fictiune, din 8 tari – Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia (ba chiar 11 avand, in vedere filmele realizate in coproductie).

Printre oaspetii straini care au raspuns „prezent” invitatiei de a participa la festival, se numara regizorii Piro si Eno Milkani din Albania, Ismet Arasan din Turcia, Kostadin Bonev din Bulgaria, Fotos Lambrinos din Grecia, Antonio Mitriceski din Macedonia. De asemenea, va fi prezenta producatoarea Martichka Bojilova din Bulgaria si producatorii Aysegul Asar si Salih Zeyhan din Turcia

Din partea ctiticii balcanice, va fi prezenta Antonia Kovaceva din Bulgaria.

Printre titlurile cele mai asteptate ale festivalului se numara documentarele bulgaresti „Problema cu tantarii” (Bulgaria, 2007. R: Andrey Paounov) si „Coridorul nr. 8” (Bulgaria, 2008. R: Boris Despodov) – doua filme care, desi trateaza probleme reale si serioase, o fac intr-un mod amuzant si optimist.

Problema cu ţânţarii şi alte istorii/ Problemăt s komarite i drughi istorii/ The Mosquito Problem and Other Stories


Povestea tragicomică a unui orăşel de pe Dunăre (Belene) unde a fost un lagăr pentru deţinuţii politici şi un şantier pentru ridicarea unei centrale atomice. Autorităţile speră ca localitatea să devină o destinaţie turistică dar momentan se confruntă cu ţânţarii… (Premiul Grierson al Institutului de Film Britanic; Premiul Adolf Grimme;  premii la Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave)

Coridorul nr. 8/ Koridor nomer 8/ Corridor No. 8

Coridorul nr.8 a fost un proiect european de infrastructură pentru o şosea între Marea Neagră şi Marea Adriatică străbătând Bulgaria, Macedonia şi Albania. Precum multe altele în Balcani, proiectul a eşuat. Practic, un road movie pentru un drum care nu există… (Premiul juriului ecumenic, Berlinale (2008);  Premiul pentru cineastul în ascensiune la Hot Docs Toronto;  Premiul Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun documentar)

Pe langa acestea, Bulgaria si Serbia aduc documentare premiate la festivaluri internationale:

Corespondent de război/ Voenen korespondent/ War Correspondent (Bulgaria, 2008. R: Kostadin Bonev) – Cavalerul de Bronz la Moscova; Premiul publicului la Sofia; Premiul special la Plovdiv; premiul pentru cea mai bună actriţă la Volokolamsk (Rusia); 4 premii ale Centrului Bulgar al Cinematografiei (cel mai bun film TV, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun sunet, cele mai bune costume)

Patrula de graniţă/ Karaula/ The Border Post

M.Britanie-Serbia şi Muntenegru-Croaţia-Slovenia- Macedonia-Bosnia şi Herţegovina-Ungaria-Austria, 2006

Marele Premiu Delfinul de Aur; Premiul pentru regie şi Premiul FIPRESCI la Tróia; Premiul pentru ecranizare la Vlissingen (Olanda); Arena de Aur la Pula; Premiul publicului la Triest; nominalizare la Scoica de Aur la San Sebastian

***

De foarte multe ori, filmele balcanice vorbesc despre Romania. Tocmai din acest motiv, Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara va aduce in fata publicului documentare balcanice, despre Romania: „Povestiri din Ada- Kaleh” (Turcia, 2008. R: Ismet Arasan) si „Europolis” (Bulgaria-Austria, 2009. R: Kostadin Bonev. Recent premiat la Wiesbaden). In aceeasi categorie se inscriu si filmele cu participare romaneasca: „Dincolo de lac” (muzica Gheorghe Zamfir) si „9:04” (co-scenarist Sinisa Dragin ).

Povestiri din Ada- Kaleh/ Adakale kayip yurdun ağrisi/ Adakale Stories

În 1970 Insula Ada-Kaleh a fost acoperită de apele Hidrocentralei Porţile de Fier I iar cetatea a fost mutată pe o altă insulă dar ulterior a fost uitată. După 18 ani de documentare (!), utilizând imagini şi documente vechi, ca şi mărturiile foştilor locuitori, mai ales turci, regizorul reconstituie cu emoţie imaginea unui paradis pierdut. (Portocala de Aur pentru cel mai bun documentar la Antalya; Premiul special al Radioteleviziunii turce (TRT);  Menţiune de onoare la Troia).

Europolis, oraşul din Deltă/ Evropolis- gradăt na Deltata/ Europolis, the Town of the Delta

Filmul reconstituie povestea gloriei şi decăderii Sulinei, cândva supranumită de către scriitorul Eugeniu Botez (Jean Bart) Europolis din cauza afacerilor de amploare şi a cosmopolitismului ei. (Premiul pentru cel mai bun documentar Freiburg (2010); Marele Premiu Rhytonul de Aur la Plovdiv; menţiune la Los Angeles)

Texte filme

ALBANIA

Tristeţea doamnei Schnajder/ Trishtimi i zonjës Shnajder/ The Sorrow of Mrs. Schneider

2008, Albania- Cehia – Dramă/ Drama, 104`

Regizori/ Directors: Piro Milkani, Eno Milkani

Director de imagine/ Director of photography: Miro Gábor, Afrim Spahiu

Scenarist/ Scripwriter: Radek Sofr, Piro Milkani

Actori/ Cast: Nik Xhelilaj, Anna Geislerová, Barbora Stepánová, Michele Placido, Arta Dobroshi

Nominalizări: propunerea Albaniei la Premiul Oscar pentru film străin (2009)

Sinopsis: Un film cu caracter autobiographic pentru regizorul Piro Milkani. O poveste de dragoste între un student albanez care ar vrea să rămână în Praga cea liberă şi o cehoaică care doreşte să evadeze dintr-o căsnicie nefericită într-o ţară mediteraneană. De notat Michele Placido în rolul unui conte care rămâne în propriul său castel devenit muzeu. Toţi sunt prizonierii condiţiei lor…

Piro Milkani (n. 1939). Absolvent al FAMU la Praga. Regizor a 21 de filme, director de imagine la 11 filme, uneori scenarist, producător şi interpret. Între altele a fost interpret în filmul Lamerica al lui Gianni Amelio şi coproducător al filmului lui Theo Anghelopoulos Privirea lui Ulise.

Ceasul de mână/ Watch!

2008, Italia- Albania, 26min.

Scurtmetraj, comedie/ Short, comedy

Regizor/ Director: Domenico Mongelli

Director de imagine/ Director of photography: Spartak Papadhimitri

Scenarist/ Scriptwriter: Domenico Mongelli

Actori/ Cast: Timo Flloko, Doruntina Visha, Rozina Prendi, Mimmo Mongelli, Klodian Hoxha

Sinopsis: În 2007 în timpul vizitei în Albania, preşedintelui american George W. Bush i-a dispărut ceasul. Mimmo Mongelli a avut ideea de a inventa o poveste tragicomică în legătură cu acest incident.

Domenico Mongelli (n.1957 Bari) Regizor de teatru şi autor a 3 filme de ficţiune. Fondator şi director al Festivalului Internaţional de Film Levante de la Bari.

BULGARIA

Corespondent de război/ Voenen korespondent/ War Correspondent

2008, Bulgaria, 89`

Dramă/ Drama

Regizor/ Director: Kostadin Bonev

Director de imagine/ Director of photography: Konstantin Zankov

Scenarist/ Scriptwriter: Vladi Kirov

Actori/ Cast: Penko Gospodinov, Antony Argirov, Irini Zhambonas, Joana Bukovska

Premii: Cavalerul de Bronz la Moscova; Premiul publicului la Sofia; Premiul special la Plovdiv; premiul pentru cea mai bună actriţă la Volokolamsk (Rusia); 4 premii ale Centrului Bulgar al Cinematografiei (cel mai bun film TV, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun sunet, cele mai bune costume)

Sinopsis: În 1917 un ofiţer bulgar străbate Dobrogea nu numai în calitate de corespondent de război, ci şi pentru a îndeplini rugămintea unui prieten. El va nota nu numai ravagiile războiului şi ale holerei dar şi întâlnirea faţă în faţă cu inamicul, reprezentat de un ofiţer român. Corespondentul de război este marele prozator bulgar Iordan Iovkov.

Coridorul nr. 8/ Koridor nomer 8/ Corridor No. 8

2008, Bulgaria, 74`

Documentar/ Documentary

Regizor/ Director: Boris Despodov

Director de imagine/ Director of photography: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov

Scenariu/ Script: Boris Despodov

Premii: Premiul juriului ecumenic, Berlinale (2008);  Premiul pentru cineastul în ascensiune la Hot Docs Toronto;  Premiul Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun documentar

Sinopsis: Coridorul nr.8 a fost un proiect european de infrastructură pentru o şosea între Marea Neagră şi Marea Adriatică străbătând Bulgaria, Macedonia şi Albania. Precum multe altele în Balcani, proiectul a eşuat. Practic, un road movie pentru un drum care nu există…

Boris Despodov (n.1973 Sofia). Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Sofia. Autor al mai multor filme de animaţie premiate. Îşi realizează singur afişele.

Problema cu ţânţarii şi alte istorii/ Problemăt s komarite i drughi istorii/ The Mosquito Problem and Other Stories

2007, Bulgaria, 100`

Documentar/ Documentary

Regizor/ Director: Andrey Paounov

Director de imagine/ Director of photography: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov

Scenariu/ Script: Lilia Topouzova, Andrey Paounov

Premii: Premiul Grierson al Institutului de Film Britanic; Premiul Adolf Grimme;  premii la Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave (Ungaria)

Awards: Grieson Award of BFI;  Adolf Grimme Prize; awards in Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun, Mediawave (Hungary)

Sinopsis: Povestea tragicomică a unui orăşel de pe Dunăre (Belene) unde a fost un lagăr pentru deţinuţii politici şi un şantier pentru ridicarea unei centrale atomice. Autorităţile speră ca localitatea să devină o destinaţie turistică dar momentan se confruntă cu ţânţarii…

Andrey Paounov (n. 1974 Sofia) a fost barman la Praga, bucătar în Washington DC, grădinar la Toronto, operator boom la New York şi contabil la San Francisco. În prezent este un regizor şi scenarist, cunsocut pentru documentarul său de debut, Gheorghi şi fluturii, care a fost distins cu “Lupul de Argint” la Festivalul de la Amsterdam. Al doilea său film, Problema cu ţânţarii şi alte istorii a fost inclus în Săptămâna criticii la ediţia 46 (2007) a Festivalului de la Cannes.

Europolis, oraşul din Deltă/ Evropolis- gradăt na Deltata/ Europolis, the Town of the Delta

2009, Bulgaria- Austria, 80`

Documentar/ Documentary

Regizor/ Director: Kostadin Bonev

Directorde imagine/ Director of photography: Konstantin Zankov, Dimiter Mitov

Scenarist/ Scriptwriter: Vladi Kirov
Premii:
Premiul pentru cel mai bun documentar Freiburg (2010); Marele Premiu Rhytonul de Aur la Plovdiv; menţiune la Los Angeles

Sinopsis: Filmul reconstituie povestea gloriei şi decăderii Sulinei, cândva supranumită de către scriitorul Eugeniu Botez (Jean Bart) Europolis din cauza afacerilor de amploare şi a cosmopolitismului ei.

Kostadin Bonev (n. 1951 Tryavna) A absolvit secţia de critică de teatru a NATFIZ din Sofia. Ulterior s-a specializat în regie cu Gheorghi Diulgherov. Scenarist şi regizor a peste 20 de filme, majoritatea documentare.

CROATIA

Patrula de graniţă/ Karaula/ The Border Post

2006, M.Britanie- Serbia şi Muntenegru- Croaţia- Slovenia- Macedonia- Bosnia şi Herţegovina- Ungaria- Austria

Comedie neagră/ Black comedy, 95 min.

Regizor/ Director: Rajko Grlić
Director de imagine/ Director of photography: Slobodan Trninić
Scenarist/ Scriptwriter: Rajko Grlić, Ante Tomić (după romanul acestuia/ after his novel “Nista nas nesme iznenaditi”)

Actori/ Cast: Toni Gojanović, Sergej Trifunović, Emir Hadzihafizbegović, Verica Nedeska

Premii: Marele Premiu Delfinul de Aur; Premiul pentru regie şi Premiul FIPRESCI la Tróia; Premiul pentru ecranizare la Vlissingen (Olanda); Arena de Aur la Pula; Premiul publicului la Triest; nominalizare la Scoica de Aur la San Sebastian.

Sinopsis: Filmul reprezintă prima coproducţie a tuturor fostelor republici, susţinută de Eurimages şi la care a participat chiar şi un producător din Kosovo. Începe ca o comedie în mediu cazon, într-o unitate la graniţa cu Albania, în care comandantul bosniac îşi tratează sifilisul şi îşi motivează absenţa de acasă prin pretinse mobilizări de trupe albaneze în zonă. În câteva zile lucrurile devin serioase…

Rajko Grlić (n. 1947 Zagreb) este, alături de regizorul de animaţie Duşan Vukotić, cel mai mare cineast croat. S-a format la FAMU din Praga precum Goran Paskaljević şi Emir Kusturica şi alţi mari cineaşti ex-iugoslavi ale căror filme sunt caracterizate de un stil cinematografic meticulos şi subiecte care îmbină drama cu umorul subtil.  În prezent este profesor de cinema la Universitatea din Ohio. Cele 28 de filme pe care le-a regizat au obţinut 10 premii la festivaluri internaţionale iar Bravo maestro (1978) a fost nominalizat la Palme d`Or la Cannes.

GRECIA

Banchet aniversar sau balcanii fără cuvinte/ Glenti genethlion – Mia vouvi valkaniki istoria/ Birthday Celebration or a Silent Balkan Story

1995, Grecia- Bulgaria

Documentar/ Documentary, 87`

Regizor/ Director: Fotos Lambrinos

Director de imagine/ Director of photography: Elias Kostandakopoulos

Scenarist/ Scripwriter: Fotos Lambrinos, Dimitris Nollas

Sinopsis:Acest film dedicat centenarului cinematografiei reuşeşte printr-un montaj ingenios de scene din filme mute greceşti, româneşti, bulgare şi sârbeşti să reconstituie o poveste unică balcanică. Practic, Fotos Lambrinos dovedeşte că în perioada mută filmul era mai internaţional decât în epoca sonoră şi că Balcanii au, pe lângă deosebiri, un fond spiritual comun.

Fotos Lambrinos (n. 1945) a absolvit studiile de cinema la VGIK din Moscova. Între 1958- 1963 a lucrat ca regizor de teatru şi a pus pentru prima dată în scenă în Grecia o piesă de Eugen Ionesco, “Lecţia”. A colaborat cu regizorii Costa-Gavras şi Theo Anghelopoulos în diverse comisii de experţi, ca şi la scenariul filmului celui de-al doilea, Actorii ambulanţi (1975). A regizat câteva zeci de filme, mai ales documentare. În 1987 filmul său de ficţiune Doxobus a obţinut 4 premii la Salonic. Datorită studiilor sale în arhive este considerat unul dintre specialiştii în istoria Greciei moderne. În prezent predă la Universitatea Thessalia.

Miresmele Constantinopolului/ Politiki kuzina/ A Touch of Spice

2003, Grecia- Turcia, 108`

Dramă/ Drama

Regizor/ Director: Tassos Boulmetis

Director de imagine/ Director of photography: Takis Zervoulakis

Scenariu/ Script: Tassos Boulmetis

Interpeţi/ Cast: Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidiou, Tassos Bandis, Basak Köklükaya

Premii: 10 premii la Salonic

Sinopsis:  Este un film autobiografic pentru Thassos Boulmetis. Este un film despre căutarea şi pierderea savoarei vieţii, în care un grec din Istanbul îi lasă nepotului Fanis o moştenire spirituală greu de uitat şi amintirea unui oraş minunat. Copilul Fanis e deportat din Turcia împreună cu familia, dar se întoarce după 35 de ani când află că bunicul e bolnav, încercând să regăsească farmecul oraşului său natal şi iubita din copilărie. Pare că le-a regăsit dar de fapt e prea târziu. Tatăl său dă glas frământărilor grecilor proveniţi din diaspora fiind nevoit să spună mereu că nu e turc, că Grecia părea mai frumoasă din afară şi să regrete că a fost nevoit să-şi părăsească oraşul natal. Pentru el Istanbulul era „Oraşul”, adică unicul oraş.

Thassos Boulmetis (n. 1957 Istanbul) A studiat fizica la Universitatea din Atena şi regia la Universitatea din California (UCLA). Şi-a început cariera ca realizator de emisiuni TV şi apoi s-a specializat în efecte speciale şi procesarea electronică a imaginii.

MACEDONIA

Dincolo de lac/ Preku ezeroto/ Beyond the Lake

1997, Macedonia- Polonia

Film de dragoste/ Romance, 110`

Regizor/ Director: Antonio Mitriceski

Director de imagine/ Director of photography: Bartlomiej Maj

Scriptwriter: Tasko Georgievski, Antonio Mitriceski

Muzica/ Music:  Gheorghe Zamfir, Ljupcio Konstantinov

Actori/ Cast: Ekrem Ahmeti, Sabina Ajrula, Petre Arsovski

Nominalizări: la marele premiu la Cairo (1997) şi Kiev (1998)

Sinopsis: După un fapt real o poveste de dragoste între un macedonean şi o albaneză (pe muzica lui Gheorghe Zamfir). Îi separă un lac dar mai ales o frontieră. Încercând să-şi revadă iubita Konstantin este închis de autorităţile comuniste albaneze ca spion. Va mai rezista dragostea lor după 40 de ani?

Antonio Mitriceski (n.1961 Skopje). În 1987 a absolvit Academia de Film şi Teatru din Lodz . A regizat două filme de ficţiune de lungmetraj. În prezent este asistent la Facultatea de Arte dramatice din Skopje.

Înăuntru/ Vnatre/ Inside


2009, Macedonia, 8`

Desen animat/ Short animation

Regizor/ Director: Ivan Ivanovski

Director de imagine/ Director pf photography: Ivan Ivanovski

Scenariu/ Script: Ivan Ivanovski

Premii: Premiu special la Ljubljana

Sinopsis: Filmul ne introduce în lumea închisă a unui personaj care trăieşte cu nostalgia clipelor petrecute cu iubita.

La răsărit/ Na izgrejsonce/ At Daybreak

2009, Macedonia, 16`

Regizor/ Director: Gjorce Stavreski

Director de imagine/ Dirctor of photography: Dimo Popov

Scenariu/ Script: Gjorce Stavreski

Interpreţi/ Cast: Petar Arsovski, Jordan Simonov, Marija Bejkova, Lile Georgieva

Premii: Masca de Aur penru cel mai bun scurtmetrak la Ohrid; Premiul Aco Aleksov la Strumica (Macedonia)

Sinopsis: Chiar înainte de zori bătrânul administrator al unei cabane găseşte o fată speriată. Când apare iubitul fetei bătrânul decide să-i spună că nu a văzut-o…

SERBIA

Butoiul cu praf de puşcă/ Bure baruta/ Cabaret Balkan


1998, Iugoslavia-Macedonia- Franţa- Turcia- Grecia

Dramă/ Drama, 102`

Regizor/ Director: Goran Paskaljević

Director de imagine/ Director of Photography: Milan Spasić

Scenarist/ Scriptwriter: Goran Paskaljević, Dejan Dukovski (piesa/ the play “Bure baruta”)

Interpreţi/ Cast: Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Aleksandar Bercek, Milena Dravić, Mirjana Karanović, Miki Manojlović

Premii: premiile FIPRESCI la Veneţia şi la European Film Awards; Nastro d’Argento pentru cel mai bun regizor străin;  premii la Valladolid, Santa Barbara, Haifa, Gent, Bitolia

Sinopsis: Filmul constă într-o serie de scurte povestiri violente care se întrepătrund. Având în vedere faptul că acţiunea are loc într-un Belgrad haotic dintr-o noapte de decembrie în 1995 iar filmul a fost lansat puţin înainte de bombardamentul NATO spectatorul poate avea impresia că asistă la ultimele clipe ale Sodomei. Aici violenţa izbucneşte aproape din senin căci unele dintre personaje constituie veritabile butoaie cu pulbere umblătoare.

Goran Paskaljević (n. 1947 Belgrad) este unul dintre cei mai mari regizori sârbi. S-a format la FAMU din Praga ca şi alţi mari cineaşti ex-iugoslavi ale căror filme sunt caracterizate de un stil cinematografic meticulos şi subiecte care îmbină drama cu umorul subtil. A avut de mai multe ori de suferit din cauza cenzurii iar între 1992- 1998 şi-a părăsit ţara din cauza escaladării naţionalismului. Dintre cele 27 de premii internaţionale trebuie amintite Premiul juriului la Berlin în 1976 pentru Paznicul plajei pe timp de iarnă, premiile de la Veneţia precum cel al publicului în 1992 pentru Tango Argentino şi premiul FIPRESCI în 1998 pentru Butoiul cu praf de puşcă, ca şi nominalizările la Palme d`Or la Cannes şi Leul de Aur la Veneţia, pentru Tratament special (1980),  respectiv Cum a devenit Harry un copac (2001).

Secunda 21/ 21 sekund/ The 21st Second

2008, Serbia, 56`

Documentar/ Documentary

Regizor/ Director: Zeljko Mirković

Director de imagine/ Director pf photography: Darko Ković

Scenariu/ Script: Zeljko Mirković

Premii: Premiul pentru cel mai bun regizor la Velika Plana (Serbia); premiul 2 la Dialectus Budapesta; menţiunea juriului la Zagreb Dox; menţiune specială la Prvi Kadar, Sarajevo

Sinopsis: Documentar despre colonelul care a doborât faimosul avion invizibil F117A. Dani Zoltan e acum colonel în rezervă şi lucrează ca brutar.

Cine îi păzeşte pe paznici/ Ko cuva cuvare/ Who Guards the Guardians

2007, Serbia, 15`

Scurtmetraj de ficţiune, dramă/ Short, drama

Regizor/ Director: Goran Stanković

Premii: Premiul de platină la WorldFest Houston

Sinopsis: Un soldat e dus de un camion spre front. Prezentul îi trezeşte amintiri din copilărie văzute în flashback.

Dacă îţi imaginezi/ Si tu timazin/ If You Imagine

Serbia, 2004, 32`

Scurtmetraj, dramă/ Short, drama

Regizor/ Director: Maja Miloš

Director de imagine: Vladimir Simić

Scenariu/ Script: Maja Miloš

Actori/ Cast: Neda Nikolić, Mihajlo Jovanović, Zoran Ćosić, Marko Jeremić

Sinopsis: Mira încearcă să scape de sărăcie şi de munca într-o fabrică. Devine prostituată dar o aşteaptă o experienţă şi mai traumatizantă…

Punctul de oprire/ Tačka prekida/ The Br(e)aking Point

Serbia, 2008, 28`

Documentar/ Documentary

Regizor/ Director: Igor M. Toholj

Director de imagine: Fedor Munižaba

Scenariu/ Script: Igor M. Toholj

Premii: Premiul FIPRESCI poentru cel mai bun film sârb (2008); Premiul pentru cel mai bun documentar la Aster Fest Strumica (Macedonia)

Sinopsis: Pornind de la mărturiile dureroase ale lui Milenko Dzever, un mecanic de locomotivă pensionar care a trăit experienţa de a fi lovit mortal nu mai puţin de 23 de persoane, filmul reconstituie, inclusiv cu ajutorul dioramei şi animaţiei, accidentele tragice de tren care în Serbia au devenit o adevarata problema nationala.

SLOVENIA

9:06


2009, Slovenia-Germania

Thriller, 100`

Regizor/ Director: Igor Sterk

Director de imagine/ Director pf photography: Simon Tanšek

Scenariu/ Script: Igor Sterk, Siniša Dragin

Interpreţi/ Cast: Silvia Cusin, Labina Mitevska, Pavle Ravnohrib, Igor Samobor

Premii: 9 premii la Festivalul Filmului Sloven la Portoroz

Sinopsis: Un inspector de poliţie devine obsedat de un caz. Un film care începe ca un thriller poliţist şi continuă ca un thriller intim.

Igor Sterk (n.1968 Ljubljana) Absolvent al Academiei de Film din Ljubljana. Scenarist şi producător, regizor a 5 filme de ficţiune. A obţinut mai multe premii internaţionale la Mannheim- Heidelberg, Montpellier, Triest, Kiev etc.

TURCIA

Povestiri din Ada- Kaleh/ Adakale kayip yurdun ağrisi/ Adakale Stories

2008, Turcia/ Turkey, documentar/ documentary, 53`,

Regizor/ Director: Ismet Arasan

Director de imagine/ Director of photography: Mutlu Sahim, Mustafa Sarikaya, Deniz Birgi

Scenarist/ Scriptwriter: Ismet Arasan

Premii: Portocala de Aur pentru cel mai bun documentar la Antalya; Premiul special al Radioteleviziunii turce (TRT);  Menţiune de onoare la Troia

Sinopsis: În 1970 Insula Ada-Kaleh a fost acoperită de apele Hidrocentralei Porţile de Fier I iar cetatea a fost mutată pe o altă insulă dar ulterior a fost uitată. După 18 ani de documentare (!), utilizând imagini şi documente vechi, ca şi mărturiile foştilor locuitori, mai ales turci, regizorul reconstituie cu emoţie imaginea unui paradis pierdut.

Ismet Arasan (n.1959 Ceatalgea). Abvsolvent al Institutului de Cinema şi Teatru al Universităţii Mimar Sinan din Istanbul. Profesor universitar şi cineast freelancer, specializat în documentare. Autor a 8 filme documentare.

Romania

UNDEVA LA PALILULA  (Romania 2010)


Gen: Comedie/Dramă

Regia: Silviu Purcărete

Scenariu: Silviu Purcarete

Director de imagine: Adrian Silişteanu.

Premii: – Premiul in 2005 “Balkan Fund” al Festivalului de Film de la Salonic.

Distributia: Razvan Vasilescu, George Mihaita, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii si Ioana Craciunescu.

Sinopsis: Serafim, protagonistul filmului a absolvit recent Scoala de Medicina si este repartizat pe termen scurt la spitalul din Palilua, un orasel fantoma, pierdut in mijlocul campiei valahe. Palilula e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia din oraş e izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri.

Silviu Purcarete este unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru din Romania si Europa. Are o experienta de peste 30 de ani si a realizat spectacole memorabile in special la Teatrul National din Craiova sau, recent, la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinator al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai buna regie teatrala in 1995 si Premiul pentru excelenta artistica al Fundatiei Hamada (Festivalul Intenational de la Edinburgh 1991). Spectacolul Faust realizat la Teatrul din Sibiu a fost recent unul din capetele de afis ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.

Morgen  (Romania 2010)


Regia: Marian Crisan

Gen: Drama

Distributia: Hathazi Andras, Yalcin Yilmaz si Elvira Rimbu

Premii: Premiul Special al Juriului,  in cadrul Festivalului de Film de la Locarno.

Premiul Juriului Ecumenic

Producator: Anca Puiu – Mandragora Films

Sinopsis: NELU, in varsta de patruzeci de ani, lucreaza ca agent de paza intr-un supermarket din Salonta – un orasel de pe granita romano-ungara. Pentru NELU, zilele trec la fel: in zori pescuieste, apoi merge la lucru, iar seara se intoarcea acasa. NELU traieste impreuna cu sotia intr-o casa izolata pe un camp in afara orasului. Problema lor in aceste zile e repararea acoperisului.

Intr-o zi, NELU pescuieste ceva neobisnuit: un emigrant care vrea sa treaca granita ilegal…Emigrantul ii ofera lui NELU bani pentru a-l ajuta sa treaca granita. Fara sa inteleaga exact ce vrea sa ii comunice emigrantul, NELU ia banii si ii promite ca il va ajuta sa treaca granita maine…MORGEN…

Marian Crisan s-a nascut in data de 8 septembrie 1976 in localitatea Salonta (Bihor). Este licentiat in film si televiziune dupa absolvirea “Academiei de Teatru si Film din Bucuresti” in anul 1998. Regizorul roman a castigat trofeul Palme d’Or al sectiunii de scurtmetraj la cea de-a 61-a editie a Festivalului de la Cannes 2008, cu filmul “Megatron”. A mai fost selectionat la peste 40 de festivaluri de film din intreaga lume, tot cu acelasi film: “Milano film festival”, “Melbourne International Film Festival”, “Sao Paulo International Short Film Festival”, “Festival du Film Francophone”, “AFI Los Angeles International Film Festival”, “Calgary International Film Festival’, “Seoul International Family Film Festival”.

Nunta in Basarabia (Romania 2010)

Gen: Comedie/Dragoste

Regia: Napoleon Helmis

Distributia: Vlad Logigan, Victoria Bobu.

Producator: Dan Ratiu

Co-producator: Virgiliu Margineanu, Donat Etienne

Producatori asociati: Dan Burlac, Copel Moscu

Premii: Premiul special al juriului la Festivalul “Black Nights” din Tallinn.

Sinopsis: Un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău s-au căsătorit recent în România. Cei doi sunt nevoiţi să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament.Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiție între rudele tinerilor însurăței, iar situația e tensionată în plus de diferențele de obiceiuri și tradiții în astfel de ocazii. Deși în spatele discuțiilor despre ritualuri se ascund animozități care le sunt străine, cu rădăcini de ordin istoric și politic, mirele și mireasa sunt prinși în mijlocul acestei lupte de orgolii, care seamănă cu un meci româno-moldovenesc și scoate în evidență deosebirile de educație, cultură și convingeri politice dintre ei.

Europolis (Romania 2010)

Regia: Corneliu Gheorghita

Scenariul: Cornel Gheorghiţă, Adina Dulcu, Loïc Balarac

Gen:Drama/Fantastic

Distributie: Adriana Trandafir, Andi Vasluianu, Joseph Otteno,

Director de imagine: Ovidiu Mărginean

Premii: Selecționat în competiția de film de debut a festivalului internațional de la Montréal, ”Festival des Films du Monde”, “Europolis” a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind si printre lungmetrajele premiate in 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU).

Sinopsis: In micul port al Sulinei soseşte o telegramă din Franţa: Luca, pe care toată lumea îl ştia îngropat de mai bine de 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena, însoţită de fiul ei, Nae, trebuie să plece în Franţa pentru a lua în primire « moştenirea ». Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe șamanul Ata, prietenul cel bun a lui Luca, care le dezvăluie ultima dorință a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena și Nae și-ar fi putut închipui.

LUMEA VAZUTA DE ION B. (Romania, 2009, documentar)

Regia.: Alexander Nanau

Genul :documentar

Distributia: Ion Barladeanu

Sinopsis: Dar cine este Ion B.? Ion Barladeanu, in varsta de 62 de ani, este, probabil, singurul reprezentant autentic al pop art-ului (in timp ce acest curent artistic de origine britanico-americana facea ravagii prin expozitiile anilor ’50-’60, in Romania

se sarbatoreau primii ani de impliniri marete) mioritic.

The Shukar collective

Regia:Matei-Alexandru Mocanu.

Gen: documentar.

Sinopsis: Seara, publicul entuziast adunat la gradina Uranus( o fost fabrica transformata in cinema in aer liber ) ii aclama pe membrii Shukar Collective. Shukar Collective este un  grup muzical românesc care combină muzica tradițională Romanes și muzica electronică. Grupul este renumit pentru folosirea ritmurilor tradiționale ale ursarilor prin tehnici moderne de sampling digital. O altă combinație originală este mixarea de sunete domestice, cum ar fi loviturile de lingură, cu sunete produse de sintetizatorul analogic.

Documentarul surprinde multiculturalismul in plina dezvoltare.

Fratii Manakia – pionieri ai cinematografiei balcanice

Producatori: Televiziunile publice din:

–          Romania – TVR 2 (coordonator al proiectului)

–          FYRO Macedonia – MKRTV

–          Albania – RTSH

in cadrul colaborarii TELE-SEE – Network in Public Broadcasters of South East Europe

Scenariul si Regia: Sabina Pop

Coordonator stiintific: dr. Marian Tutui

Film realizat cu sprijinul Arhivei Nationale de Film – Bucuresti, Romania

Sinopsis: Fratii Manakia au fost doi fotografi si cineasti ai incepurilor cinematografiei, in primii ani ai secolului XX. Ei au lasat posteritatii inegalabile marturii vizuale despre evenimentele si personalitatiile epocii, dar, mai ales, despre oamenii simpli ai Balcanilor, despre port, costume, obiceiuri, viata de fiece zi…

Filmul aduce pe micul ecran unele materiale de arhiva unice, ce nu au mai fost prezentate pana acum prin televiziune – imagini de o incantatoare inocenta si sensibilitate.

AJUTOARE UMANITARE

Regia: Hanno Hofer

Premii: selecţionat în “Kodak Showcase”, la festivalul de film de la Cannes 2002, şi la majoritatea festivalurilor importante de scurt metraj (Clermont-Ferrand, Montpellier, New York, Aspen, Toronto etc)
Premii importante la Clermont-Ferrand, Montpellier, Cottbus, Bucureşti, Milano.
Achiziţionat de către Canal+ Europa, RTP, Worldlink TV şi alte televiziuni, difuzat în Franţa, Spania, Belgia, Suedia, SUA, Elveţia, Ungaria, etc.

MEMORIA DE PIATRA (Romania 2010)

Regia: Iosif Demian

Gen: Documentar

Premii: Trofeul Marii Negre pentru Cel mai bun documentar in cadrul Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti 2010.

Sinopsis: Dupa 40 de ani, Iosif  Demian se intoarce in Rosia Montana pe urmele filmelor “Nunta de piatra” si “Duhul aurului”. Regizorul documentarului, fost director de imagine al filmelor regizate de Dan Pita si Mircea Veroiu, incerca sa surprinda locurile si oamenii prezenti inca in memoriile echipei de filmare. Filmul poate fi şi un recviem pentru o lume disparută.

BALKAN’S DIGEST. Urbanitate balcanica (2008)

Regia: Ionut Piturescu

Gen: documentar

Sinopsis: Regasibila algoritmic in destinele similare a numeroase asezari din zonele Moscopole, Gramos, Pind, Pelister (Albania, Grecia, Republica Macedonia), intreteserea dintre urbanitate si nomadism devine emblematica pentru dinamica interculturala a Europei de Sud-Est. “Balkan’s digest”,  referinta dialogica la “Reader’s Digest”, invita la o regindire a devorarii de sine a Balcanilor, convinsi ca il devoreaza pe “Celalalt”.

SINELE SI CELALALT. Balkan Love Story (2009)
Regia: Ionut Piturescu
Gen: documentar

Sinopsis: Serbia de Rasarit, poate cea mai neconflictuala regiune a acestei tari. Striviţi între identitate şi alteritate, oamenii nu doresc decât să se bucure de drepturile si libertăţile cele mai elementare. Pe zi ce trece specificul Balcanilor pare sa se constituie în refuzul de a învăţa din propriile greşeli. Documentarul Sinele şi Celălalt. Balkan love story explorează acest miraj conflictual întreţinut „democratic”. Printre cauze şi efecte, printre motive şi mize, se pot distinge notele de «artificial» şi «firesc» ale unor tensiuni imaginate.

EU SI SORA MEA ( România, 2009)

Regia:Ozana Nicolau

Distributia:Iulia Verdeş, Gilda Stan

Sinopsis: Fuga de acasă a unei adolescente la sora ei mai mare se transformă într-un test de maturitate pentru amândouă.

Nunta Romania

Scurt-metraj

Regia: Emanuel Parvu

Am gasit numai O familie de el …

O ZI BUNA (Romania 2008)

Regia:Catalin Apostol

Cu: Ion Grosu, Mihaela Betiu

Gen film: Scurt metraj Sinopsis:Tentativa de suicid a unui tanar amenintat cu divortul de nevasta sa provoaca diferite reactii in fata stalpului de curent pe care s-a urcat tanarul sot….

PE MACARA (Romania 2010)

Regia: Gabriel Sarbu

Gen: scurt metraj

Sinopsis:un barbat bogat ura pe o macara parasita in incercare de a se arunca de pe ea. Un om fara adapost isi bea berea pe acceasi macara.  Il vede pe celalat barbat si ii ofera bee si tigari . vor fi cei doi oameni salvati?

LA DRUMUL MARE

Regia: Gabriel Sarbu  (20 min.)

Gen: scurt metraj

Premii: Premiul special al juriului in cadrul Festivalului de Film Premiers Plans de la Angers

Distributia: Mihaela Betiu, Claudia Prec, Gabriel Spahiu

Sinopsis: Filmul reda o intamplare din  timpul unui ambuteiaj, cand un tanar agreseaza o femeie aflata la volanul unei masini si incearca sa-i fure rucsacul. Apropierea unei masini de politie il gaseste pe hot in masina femeii.

Gabriel Sarbu s-a nascut in 1970, la Bucuresti si este profesor-asistent la Universitatea Nationala de Arte Teatrale si Cinematografie din Bucuresti.

A studiat montajul in Israel si cursuri de cinema la UNATC. Filmul sau de absolvire, “Invitatie la masa”, a castigat numeroase distinctii internationale, precum premiul pentru cea mai buna scoala de film, la Festivalul International de Film Karlovy Vary, premiul pentru cel mai bun program de scoala, la Festivalurile de la Montpellier, Cottbus, Berlin si Palm Spings.

Lucy Castle Hotea

1996,  18 minute, Beta SP / Versiune română, engleză.

Producător: FAV

Regia: Valentin Hotea

Festivaluri: Festivalul Internaţional de Film – DAKINO 1996/ Bucureşti, Festivalul tinerilor creatori de film şi televiziune / Costineşti 1997

Premii: Premiul I pentru film documentar / Festivalul de film documentar ETHNOS / Bacău 1997

Sinopsis: Lucy Castle, o englezoaică de 26 de ani a venit în Romania – Hoteni din Maramureş – pentru a-şi pregăti teza de doctorat în etnomuzicografie. Aici, ea a sfîrşit prin a se mărita cu un simplu ţăran:Ion Hotea (22 de ani), orfan, fără studii şi după spusele localnicilor dezamăgiţi de alegerea lui Lucy, un tip violent şi băutor. Acum, familia Castle-Hotea este în Anglia. Localnicii spun că Ion de fapt asta urmărea, în timp ce Lucy îşi dorea să se stabilească în sat pentru tot restul vieţii.

O scurtă poveste

O istorie a filmului de animaţie românesc de la incepuri până în 1990.

2007, 90 min., 35mm., Beta SP., DVD / Versiune română, engleză

Producător: FAV cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei

Regia: Radu Vasile Igazsag

Festivaluri: Festivalul Naţional de Film “7 ARTE” / Călăraşi, România, 2007

BOBORUL (r. Radu Igashag  10 min.)

2004, 9 min., 35mm. Versiune română, engleză, maghiară

„Parizienii au aperitivul, Vienezii fanafara, Ploieştenii politica…”  – I.L.Caragiale

Producător: FAV cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei

Un film de: Radu Vasile Igazsag

Festivaluri: Festivalul de Film MEDIAWAVE / Gyor, Ungaria 2004; Festivalul de Film “7 ARTE” / Călăraşi, România, 2004; Festivalul de Film BALKANIMA / Belgrad, Serbia 2004; Festivalul de Animaţie KINEMATEKA / Ljubliana, Slovenia 2004; Festivalul de Animaţie ANIMAFEST / Zagreb, Croaţia 2004; Festivalul de Animaţie / Hiroshima, Japonia 2004; Festivalul de Film TIFF / Cluj, România 2004

Explore posts in the same categories: inspiratie

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment on “Filme balcanice prezente la Festival”

  1. ana Says:

    Am vazut cateva din ele. Unele mai bune, altele mai slabe, gen Na izgrejsonce.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: