Conferinta de presa FDFAC

Ieri, la Clubul Taranului Roman a avut loc Conferinta de presa a Festivalului de Film si Arta Culinara, asa ca am putut afla direct de la sursa amanunte despre acesta…si nu numai.

Ideea Festivalului dateaza de vreo 3-4 ani, pe cand Mircea Dinescu se afla la Paris ca invitat la Academia de arta gastronomica a marilor degustatori din Europa.  Ca orice idee care incita si totodata provoaca, inceputul a fost haiducesc si s-a parafat la spectacolul gastronomic de la Sibiu, cu ciocnirea unei cesti cu sos, impreuna cu Silviu Purcarete, tinand cont de tabu-ul gatitului cu vinul cel mai de soi in loc de apa…un fel de “in vino veritas” al gustului.

De ce acest Festival ? Pentru ca am ignorat cu gratie pana acum balcanii asa cum spunea Dinescu si pentru ca traversam o perioada de dispret general la adresa culturii. Si asta s-a vazut chiar la aceasta conferinta, uitandu-ma la numarul de jurnalisti si televiziuni prezente.

Desigur ca arta nu vinde stiri precum politica, iar cetateanul iubitor de catering-ul servit zilnic traieste din plin sindromul alegoriei de pestera al lui Platon, asa ca un act de cultura este clar defavorizat si oarecum ignorat.

Nici macar aceasta mica solidaritate si bunavointa a unor oameni care s-au adunat sa bucure spiritul si care au dorinta de a puncta pe harta Europei, Romania, nu numai privind exclusii de diferite etnii, nu misca media romaneasca daca nu este cancan sau politica pura. S-a vazut asta si din rumoarea starnita la auzul numelui Elenei Udrea, care va onora Festivalul ca act de cultura. “Iar Udreaaaa…. ?” a rostit cu naduf un cameraman aflat la fata locului…idignat ca “vuitton’ul” si-a bagat din nou coada…. 😛

Asta este mentalitatea romaneasca, facem din cultura politica, amestecam lucrurile, nu recunoastem cand cineva face ceva bun, si aici putem vorbi si despre supercontestatul Dinescu. Judecata en gross…balcanica, c’asa-i romanul vis a vis de capra vecinului.

Duminica, in prima zi a Festivalului va fi inaugurat la Cetate un parc cu ingeri de metal si fiindca acestia nu au nationalitate, au fost sculptati de artisti romani, bulgari si sarbi. Poate ca ideea acestor ingeri vine de…”undeva din sud, la o sută de metri de Dunăre,acolo unde cineva a scris pe o tablă de lemn: „Înger Parc”. Sătenii din deal spun că acolo începe moşia poetului ăla nebun de la Bucureşti, care a făcut revoluţia. Cică ceva nu e în regulă nici cu el, nici cu musafirii lui şi nici cu ospeţele pe care le dă.”

Tot duminica va rula filmul lui Purcarete “undeva la Palilula”, apoi Morgen, care a cucerit 4 premii la festivalul de la Locarno, dupa care va urma un mare spectacol gastronomic cu preparate din produse cultivate de babutele din Calafat, cu gaste indopate natural si vin de soi produs la mosia din port. Sa nu mai vorbim de inaugurarea cuptorului de paine cu cartofi, coapta pe vatra.

Si n-ar fi spectacol, daca n-ar fi lansata si o carte de versuri inedite “Femeile din secolul trecut”, omagiu in versuri de dragoste pentru cele ce-au fost.. Sunt sigura ca Masa Dinescu, o adevarata doamna, a inspirat cateva dintre ele…
Si totul pe muzica trupei Antropoesis Sound Music, trupa ce a reconditionat instrumente vechi, la care performeaza muzica balcanica.

Constantin Fugasin, directorul Festivalului ne-a vorbit despre conceptul acestuia, concept care aduna cele mai reusite productii de lung metraj, documentar si animatie, din 9 tari balcanice, atent selectate de Marian Tutui si despre circulatia deficitara a filmelor.Balcanii inca sufera de complexul provincialului, asa ca acest mit va fi desfacut intr-o intalnire cu cineastii, sambata la ora 10.30.

Cum Festivalul este deschis tuturor celor care iubesc filmul, muzica si gastronomia din Balcani, absolut gratuit, sper sa fie onorat de cat mai multi. El va exista datorita unor oameni de suflet, care au sponsorizat totul, fara sa aiba vreun interes. Fiecare spectator isi va gasi loc intr-un cort sa innopteze si pe o suma derizorie sa si manance din bunatatile pregatite pe loc, chiar daca, asa cum spunea Dinescu speriind francezii… se simte ca un Chateau Falitte ! 🙂

Poate la anul…un nou proiect, cel al Festivalului Filmelor Dunarene de la Izvoare si pana la Varsare…va deveni realitate. Ideea se pare ca a venit aceluiasi poet, care inoata impreuna cu sotia, aproape zilnic…vreo doi kilometri in Dunare (sic )!

Mergeti la Festivalul de la Cetate, locul impregnat cu spiritul taberelor de ceramica, sculptura, muzica de camera…si mai nou film si arta culinara… lasati politica si hraniti-va sufletul !

Succes FDFAC !

Explore posts in the same categories: inspiratie

Tags: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 Comments on “Conferinta de presa FDFAC”

 1. tucu Says:

  “”Asta este mentalitatea romaneasca, facem din cultura politica, amestecam lucrurile, nu recunoastem cand cineva face ceva bun, si aici putem vorbi si despre supercontestatul Dinescu. Judecata en gross…balcanica, c’asa-i romanul vis a vis de capra vecinului.””

  Nici Dinescu nu ar fi de acord cu tine dupa ce a spurcat tot ce nu i a convenit chit ca era rau sau bun.
  Faptul ca Hrebenciuc sau Cozminca au ctitorit biserici nu i spala de pacate.

  • alexa Says:

   Buna dimineata Tucu !
   Nu caut aprobarea lui Dinescu, te asigur. Fiecare traieste in iadul lui, ala in care a spurcat si bune si rele. Este vorba despre cu totul altceva. Despre recunoasterea unui lucru bun si acesta este festivalul. Faptul ca Udrea a pus umarul la el este un lucru bun, la fel si faptul ca Dinescu il sponsorizeaza. Asta nu inseamna spalare de pacate, ci tratarea unui lucru in mod absolut normal si mai ales fara patima. Nu discutam despre fariseism, ci despre un act de cultura la modul general, fiindca altfel cadem in acelasi pacat ca si Dinescu…spurcand un lucru bun. Intelegi ?
   Este ca si cum ai spune ca eu voi deveni mai putin probase sau Dinescu mai putin penelist sau Udrea mai putin pedelista, datorita unui festival de film, ceea ce este o prostie. 🙂

 2. tucu Says:

  Nu am auzit inca pe nimeni sa recunpasca lucrurile bune facute de Adrian Paunescu.
  Daca as fi rau precis ca m as intreba daca Dinescu organizeaza respectivul festival de dragul artei sau al reclamei.
  De mult timp incearca sa creeze la Cetate un punct de atractie turistica -mai pe romineste sa si rentabilizeze investitia ceea ce nu este condamnabil atita timp cit aceasta actiune nu este transformata in mecenat.

  Daca nu ai fi scris fraza subliniata nu ziceam nimic dar mi se pare prea mult sa reprosezi rominilor faptul ca nu sunt capabili sa l separe pe Dinescu filantropul de Dinescu mincatorul de cacat.

  • alexa Says:

   Mai Tucu, stiai ca unul dintre initiatorii legii lustratiei este Eugen Nicolaescu ? Asta face aceasta lege neavenita ? In mod sigur Dinescu vrea sa faca acolo un punct de atractie turistica. Pe mine ma intereseaza sa aud ca in Romania se face un festival de film, nu mai vreau sa aud ca tara asta este tara tiganilor.Eu nu am reprosat nimic, iar fraza aia se referea la exclamatia cameramanului in legatura cu Udrea in primul rand. Faptul ca acest fesival se politizeaza e ok dupa parerea ta ? Sau totul in Romania trebuie tratat ca mocirla ? Uita-te putin la ce ai comentat ( si nu-i un repros ), in loc sa vorbim despre filmele care vor fi in festival, discutam despre “mancatorul de rahat Dinescu”. Ti se pare ok ?

 3. tucu Says:

  Asta este mentalitatea romaneasca, facem din cultura politica, amestecam lucrurile, nu recunoastem cand cineva face ceva bun, si ACI PUTEM VORBI SI DE SUPERCONTESTATUL DINESCU .Judecata en gross…balcanica, c’asa-i romanul vis a vis de capra vecinului.

  In discutia despre film,act cultural,etc ce rost are fraza asta?

  Am deschis discutia fiind vorba de tine.Daca scria altcineva as fi trecut fara sa na intereseze.L am cunoscut si eu pe Dinescu cu multi ani in urma si recunosc ca este fascinant atunci cind vrea.Va ramine in istorie ca unul din marii poeti ai neamului si poate mai mult ca unul din cei ce au stiut sa foloseasca cel mai frumos subtilitatile limbii romane.
  Asta nu inseamna insa ca pot uita raul pe care l-a facut.
  El nu si a exprimat o convingere politica ci s a inregimentat in masina de propaganda a lui SOV.
  Sa i fie de bine
  Despre filme numai de bine desi personal nu sunt capabil sa ma uit la un film de la un cap la altul -deci in domeniu sunt nul.

  • Alexa Says:

   Are rost, fiindca la conferinta s-a intamplat sa se politizeze, ceea ce nu este ok deloc. Asta a fost rostul acelei fraze si nu unul ascuns. Mie imi plac filmele si am avut de-a face cu ele inca din tinerete, cand faceam afise pentru cinematografe, pe vremea cand acestea erau singurele oaze de civilizatie in Romania. Acum, nu fac decat sa raspund invitatiei lui Constantin Fugasin de a le promova pentru festival.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: