Securist nu este o meserie, ci o mentalitate…

Mi-a placut ideea din semnatura lui Seven de pe forumul RTV. De aceea am preluat-o si incerc sa o dezvolt mai jos. Mi-a amintit de ceea ce spunea Vladimir Bukovsky, facand o radiografie a opozitiei din Rusia.

“Astazi multe figuri din politica, ca si cetateni, chiar daca nu au servit inainte de 1989 structurile, au “mentalitatea de securist”, care le limiteaza practic capacitatea de a promova schimbarea politica.” Ceea ce este tragic, fiindca asta face ca Romania sa fie in standby, datorita unor structuri amorfe si  in absenta unei presiuni venita de jos, incapabila de a se coagula si a determina schimbarea. Bukovsky spunea ca “in intreaga lume, democratia s-a nascut pe strazi si pana nu se va castiga in strada o democratie adevarata, nu se va realiza nimic”. Asta nu inseamna nici greve, nici lovituri de stat, ci pur si simplu ca vocea strazii sa fie auzita si mai ales…sa conteze !

Asadar, a urma drumul creat de catre partidele de opozitie este o greseala. De ce ? simplu. Un partid de opozitie ar fi un fenomen normal, atunci cand ar exista o democratie adevarata. Cand insa ne aflam intr-o democratie de cumetrie cum este a noastra a vorbi despre o opozitie adevarata este de-a dreptul ridicol.

Nu opozitia existenta va schimba ceva si niciun partid existent sau in devenire, ci o miscare de oameni care impartasesc opinii comune si care se implica asa cum pot si cat pot. Istoria a dovedit ca asa a functionat disidenta si nu cu structuri articulate. Pe o asemenea fundatie insa se poate construi ceva temeinic, o democratie adevarata.

Pentru a progresa nu este suficienta numai democratia, ci trebuie sa existe solidaritate. Democratia nu functioneaza cu reforma facuta 20 de ani de incompetenti, cu mentalitate de securisti.Fiindca poate da in autoritarism. De ce nu s-a intamplat asa in Polonia ? Fiindca revolutia democratica a coincis cu o crestere a auto constiintei nationale si asta a facut ca democratia sa fie certa. Pentru Romania, singura cale de iesire din toate crizele prin care trecem ar fi o miscare de renastere nationala, de exprimare a libertatii democratice si de folosire a instrumentelor acesteia. Si de dezlipirea de politic, definitiv, fiindca schimbarea radicala trebuie sa vina din mintea noastra, aceea in care trebuie redescoperita capacitatea de a avea incredere unul in celalalt, capacitate pierduta dupa atatia ani de comunism, precum si capacitatea de a munci si nu aceea de a pretinde ca muncim. Daca nu depasim aceste obstacole din mintea noastra, acolo unde se afla adevarata cutie a Pandorei, viitorul va fi sumbru si ni se va datora in intregime.

Opozitia din Romania, ca partide, din nefericire, nu poate depasi mentalitatea nomenklaturista de dinainte de ’89. Si ca atare nu accepta sfaturi, fiindca este convinsa de principiile politice si strategiile personale, dar care nu aduc nimic nou cetateanului. Este permanent obsedata de ierarhii, organisme centrale, consilii politice si partid stat sau mai nou exterminarea adversarului nu conteaza cum, in loc sa creeze grupuri de lucru si solutii viabile. Credibilitatea opozitiei romanesti tinde matematic catre zero.
Opozitia de astazi are in fata o mare provocare, aceea de a coordona si de a fi spontana, fiindca-s trecute vremurile cand puteai scoate lumea in strada politic. Acum iese doar cine vrea.Mai mult…in 2012, votul, cel mai important exercitiu democratic si una din cele doua parghii ale cetateanului oferite de Constitutie va apartine majoritar membrilor de partid si mai putin acestuia. Si atunci ? Se vor alege intre ei ? Va castiga partidul cel mai mare ?
Niciunul din partidele de astazi, inclusiv fake-ul lui DD, nu va obtine o majoritate, asa ca vom avea doar combinatii de partide, cu aceeasi mentalitate si nimic nu se va schimba. Reforma de astazi in partide ar trebui sa fie o reforma de mentalitate. La orizont insa…nu se intrevede nimic nou in peisaj. Aceasi retorica, aceeasi incremenire in proiect- castigarea puterii, aceeasi aliati si …atat.

Pe de alta parte, la cetateni,  doua atitudini sunt frecvente: invidia – oamenii nu se evalueaza si pe ei atunci cand evalueaza pe altul, fie privind statutul financiar sau cel social, dand dovada de lipsa de organizare, de planificare si de responsabilitate fata de propriul destin. Ei asteapta ca altcineva sa le rezolve problemele, fie statul la nivel general, fie parintii sau rudele la nivel mai mic, nepotismul fiind incredibil de raspandit, insa cel mai adesea asteapta totul de la politic, care odata la 4 ani, devine Edenul, desi rotatia acestuia in 20 de ani arata fix ca rotatia de cadre cu care ne-am obisnuit de-o viata.Mass media intretine voit insa, o mare iluzie de normalitate, fiindca daca vocile cetatenilor ar deveni O VOCE, atunci ar fi foarte greu, aproape imposibil sa faca ei politica.

In 2012, va castiga partidul care va oferi o alternativa a sistemului politic actual ca si concept si care va oferi mai multe parghii cetateanului pentru o democratie directa, la concret. Astept partidul care sa faca lobby procedurii de recall de exemplu….

Ridica cineva manusa ?

Explore posts in the same categories: usa negasita

Tags: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

24 Comments on “Securist nu este o meserie, ci o mentalitate…”

 1. Sfarma-Piatra Says:

  Acelasi cuvint tocit ,,reforma”si iar ,,reforma”! Da si? Desigur sint de vina toti! Numai astia de acum nu! Si? Cuvintul ,,reforma”si-a pierdut sensul demult! Acum este doar pretext!

  • alexa Says:

   Am inteles, nu insista ! Esti de’al Conului Iancu cu “sa se revizuiasca primesc, da’ sa nu se schimbe nimic” … 🙂
   Vorbeam despre o reforma de mentalitate si de lipsa opozitiei ca alternativa. Dar cum nu citesti de obicei, ci ti se pare ca citesti….

   • Sfarma-Piatra Says:

    Ce ,,refotma”draga,a cui? Ce mentalitate? A poporului roman!?!? Doamne pazeste!Despre ce vorbim? Occidentul e plin de catedrale gotice incepind cu anul 1000,si noi vorbim de ,,reforma”si ,,mentalitate”la cine LA ROMANII ?????? Prevad un destin mult mai de viitor Albaniei decit Romaniei !!! Hai mai bine la culcare,ca doar asta facem de 2600 de ani !!!

 2. eugeni Says:

  Nu ar trbui sa incepem cu diferenta intre Biserica catolica si cea ortodoxa?

  • Sfarma-Piatra Says:

   Nu,nu ar trebui!Schisma Bisericii Crestine in anul 1054 a fost prima catastrofa a Europei!A doua catastrofa a Europei si a lumii a fost asa-zisa Revolutie Franceza,a treia catastrofa a fost in anul 1917 in Rusia!Ortodoxia nu este cu nimic mai inferioara catolicismului!Daca ne-am face acum catolici 95% am evolua cu ceva ?

 3. Mihai Says:

  @Sfarma-Piatra
  Ce daca in vestul Europei faceau catedrale gotice de acum 1000 de ani (sunt de fapt 500-800, dar conteaza mai putin)? Si egiptenii au facut piramidele, si unde sunt ei acum? Amerindienii acum 1000 de ani erau in epoca fierului si unde sunt acum, ma refer aici la SUA?

  Istoria nu iti da credit si nici nu e determinanta. Poate sa-ti dea un avantaj daca stii sa profiti de ea.
  Adevarata problema este inteligenta colectiva si inteligenta sociala care la poporul asta au fost distruse metodic de catre comunisti.

  Daca vei face comparatii punctuale o sa observi ca romanii sunt in medie mai cu picioarele pe pamant si mai inteligenti decat restul Europei (sau hai mai bine sa vorbesc despre Franta si Belgia unde am fost, am vazut si am lucrat cu ei). Dar cand vine vorba de apararea propriei lor societati si a drepturilor pentru care stramosii lor au militat si cateodata au facut si razboaie, pai atunci sa te tii. Exista un consens tacit care la noi lipseste cu sesavarsire, pentru ca vorba reclamei: n-ai cu cine…

  Comunismul a fost o plaga prea profunda si superficial tratata. Si acum avem de-a face cu infectia foarte puternica fixata pe rana deschisa. Poporul asta are doua solutii: fie amputeaza portiunea infectata si organismul scapa fie o sa moara de septicemie.

  • Sfarma-Piatra Says:

   Nu numai comunismul e cauza!Raul e mult mai vechi!Tara asta n-a fost inventata de comunisti,ei au fost doar o etapa(nefericita)!Cauza are o data fixa,anul 1715,cind s-a instituit sistemul de conditionare al functiilor publice!Adice pe baza de fidelitate,pe bani,pe orice in afara de competenta!Sistemul a prins imediat!Si a venit Cuza(cel mai mare vinovat)cu o avalansa de ,,reforme”care n-au tinut cont de realitati!Romania moderna nu si-a putut creea un sistem propriu politic,ea doar a imitat pe altii,asa cum face si acum!Un stat sanatos este creat de o societate,de jos in sus,prin institutii specifice tarii respective!Noi ce am facut?In 1866 aveam nevoie de o Constitutie,nici o problema,a tradus-o Rosetti intr-o noapte pe aia belgiana,s-a prezentat dimineata la Parlament si aia au votat-o in 15 minute!!!Si uite asa,aveam cea mai democratica Constitutie din Europa!!!Dar aplicabilitatea ei in realitatile romanesti?!?!?Asa ca ce sa se ,,reformeze” ? Din 1860 cuvintul de ordine este ,,reforma”!Toti au vrut ,,reforma”,inclusiv comunisti si Ceausescu a ,,reformat”!Concluzia: Romania va fi complet defazata in raporturile STAT-SOCIETATE-NATIUNE(nu popor)!Ar fi trebuit ca NATIUNEA sa ofere SOCIETATII ocazia de a creea un STAT SANATOS si nu ar mai fi fost nevoie de atitea ,,reforme” ! Am lucrat si eu cu francezi,nu sint supraoamenii ai muncii dar au o mai mare disciplina!!!

  • Sfarma-Piatra Says:

   Care este portiunea infectata,care trebuie amputata ? Cumva niste categorii de cetateni ?

   • Mihai Says:

    Portiunea infectata este reprezentata de toti neocomunistii (cu fata umana) care au ucrescut ca ciupercile dupa ploaie la umbra tatucului Iliescu.

    Nu-ti impartasesc ideea ca raul ni se trage de la Cuza. Mentalitatile unui popor trebuie sa evolueze (chiar si cu forta daca e cazul).

    Carol I, la cativa ani dupa ce a ajuns in Romania, a spus ca tara asta e neguvernabila si a vrut sa plece. Faptul ca a ramas se datoreaza personalitatilor momentului, in special lui Kogalniceanu, care au inteles ce insemna renuntarea lui Carol la conducerea Romaniei si i-au acceptat conditiile. Si lucrurile incepusera sa se miste in directia buna.

    Romanii de unii singuri nu stiu sa se conduca pentru ca fiecare e buricul pamantului si tot timpul stam sa aratam cu degetu la vecin. Asculta limbajul celor din jurul tau cu atentie si o sa vezi ca e tot timpul dispretuitor si critic (de cele mai multe ori gratuit) la adresa celorlalti. Nu, nu ni se trage de la Cuza, pur si simplu asa suntem noi :).

 4. Sfarma-Piatra Says:

  Mihai,cum ,,trebuie sa evolueze chiar si cu forta,daca e cazul” ? Si comunisti pe care-i combati aici au incercat exact acelasi lucru,schimbarea mentalitati burghezo-mosieresti,si ce au realizat? O mentalitate evolueaza in chip natural,nu trebuie fortata!Lasa-l dracului pe Iliescu,acum e un fost!Ce comunisti mai sint acum? Au trecut 21 de ani mai omule!Cea mai buna dovada de anticomunism ar fi fost realizarea unor lucruri pe care sa le simta toti oamenii,de ex:26 de statii de metrou ca la Budapesta,citeva sute bune de km de autostrada,dezvoltarea retelei CFR,constructii de locuinte ieftine,si multe altele de interes public!Si atunci ar fi iesit in fata sa zica si PSD si PD-L si PNL si UDMR,DA NOI SINTEM ANTICOMUNISTI,i-as fi crezut!!!Da baietii astia nu au avut in cap asa ceva niciodata!Toate alea cu metrou la Budapesta,autostrazi,locuinte s-au facut in Ungaria,Polonia,Croatia,Cehia! Romanii stau la pinda dupa comunistii ascunsi dupa calorifer,sau dupa fiecare copac de pe strada!Si dai,si lupta,si dai,uite comunistul a iesit din ghiuveta!!!Si peste 44 de ani se va tipa in tara asta,COMUNISTIIII VAAAAII! E trist,dar asta e adevarul(adevarul meu)!Mi se pare normal sa aud in jurul meu numai critica,din moment ce intre NATIUNE si STAT nu exista nici o legatura ! TARA ASTA NU MAI ARE NICI O SANSA! E MOARTA!!! O ,,SAHARA POPULATA”cum spunea Cioran,daia a si plecat la Paris si a refuzat sa mai vorbeasca romaneste!!! Petre Tutea ,,AM FACUT 18 ANI de PUSCARIE PENTRU NISTE IDIOTI”!Deci,ramine cum am stabilit,E MOARTA !!!

 5. Mihai Says:

  Comunistii nu au incercat schimbarea mentalitatii burghezo-mosieresti pentru a evolua natia, au incercat sa distruga vechile ideologii/valori/mentalitati pentru a se proteja si a-si cristaliza puterea. Mentalitatile nu se dezvolta natural, sunt educate. De ce exista sisteme de invatamant? Oamenii nu se pot educa in mod natural? Mentalitatea este si ea o caracteristica educabila. Iar cata vreme in scoala o sa se bata moneda pe miorita si mesterul manole o sa avem mereu mentalitatea aia de infranti.

  Nu-l vreau sa-l las in pace pe Iliescu :). Pentru ca nu vreau sa uit istoria. Cine uita istoria riste sa o repete. Iliescu a facut foarte mult rau Romaniei. Iar cum nu-s prea dus pe la biserica n-am obiceiul de a intoarce obrazul celalalt.

  Te intrebi ce comunisti mai sunt acum? A fi comunist nu inseamna sa ai carnet de partid. Si la noi termenul a capatat o nuanta care nu are nicio legatura cu doctrina comunista. A fi comunist inseamna sa nu ai capacitatea de a da o lege a lustratiei cum trebuie. Inseamna sa impiedici niste institutii sa-si exercite functia in momentul in care contravine intereselor tale si iti sta in putere sa o faci. Inseamna pastrarea obisnuintelor dinainte de revolutie cand fiind membru de partid iti puteai manifesta puterea discretionar fara frica de consecinte. A fi la putere trebuie sa te si oblige si sa te responsabilizeze, nu doar sa-ti confere drepturi si putere. Neocomunistii nostri inca nu au priceput asta si isi pastreaza vechile “atributii”.

  La noi nu s-a intamplat nimic tocmai pentru ca a fost ucis doar Ceausescu, restul sistemului a ramas in picioare. Si au facut ce era normal sa faca: si-au asigurat pozitiile. Cauta de curiozitate monitorul oficial din 90-92. Si citeste acolo ce fel de legi se dadeau si cum s-a impartit de atunci tara intre cativa oameni puternici. Si-mi zici sa-l dau dracu pe Iliescu? L-as da, dar inainte de asta as prefera sa treaca prin infern.

  Nu e normal sa existe critica in interiorul comunitatilor care au aceleasi interese. Nu e vorba de a critica pe cei cu putere. Nu, te uiti la vecinul care isi pune si el termopan, si, pentru ca tu nu ai banii sa ti-l permiti (termopanul) incepi sa-l scuipi in sinea ta si spui in gura mare ca a furat banii. E un exemplu exagerat, dar la asta m-am referit cu criticatul si aratatul cu degetul.

  Cu cautatul comunistilor dupa calorifer, la noi nici macar asta nu se face. Omul de rand a uitat ce inseamna aia comunist. Mai sunt putini care inca mai cauta “varsare de sange”. Cei care ar trebui cautati sunt cei din spatele marilor afaceri (deseori exclusiviste) cu statul. Si o sa-ti dau cateva exemple: pe IT aproape toate contractele sunt luate de Siveco si Softwin in spatele carora sunt fosti ofiteri de securitate. Pe tot ce inseamna infrastructura de automatizari (cititoare de cartele, camere video, dispozitive controlate prin microcontrolere) licitatiile sunt castigate de UTI. Si nu o sa mai spun cine sta in spatele UTI. Pentru camere video de supraveghere exista o licenta care trebuie reinnoita in fiecare an de firmele si persoanele care lucreaza si instaleaza asa ceva. Exista o singura firma autorizata de stat sa elibereze autorizatiile. Si mai exista exemple de genul asta in toate domeniile.

  Romania nu e moarta, e catatonica.

  • Sfarma-Piatra Says:

   Si tata a fost membru PCR si nu-mi aduc aminte sa fi beneficiat de putere,sta in acelasi apartament din 1976!Si tu crezi ca cei care conduc UTI si SIVECO si alte firme nu mai dorm noaptea de gindul de a reinstala comunismul? Crezi ca asta Ii preocupa pe ei acum?Crezi ca preocuparea lor de zi cu zi e instaurarea comunismului? 🙂 🙂 🙂 Silvian Ionescu fost securist la Anvers,si sef al lu’Basescu actual sef nu stiu unde,alta grija nu are decit sa se gindeasca la comunism toata ziua!Desigur ca la Anvers nu a fost seful lu’Basescu pe linie de securitate,nu,niciodata 🙂 🙂 :)Sau Catarama Viorel,scopul vietii lui actuale e comunismul sau banii? Hai fi serios…:) 🙂 🙂

   • Mihai Says:

    N-ai inteles, pe ei nu ii intereseaza doctrina, ci puterea exercitata fara piedici. Asta inteleg eu prin neocomunisti. Cineva care omoara oameni pe trecerea de pietoni si a doua zi e mutata trecerea de pietoni. N-are nicio legatura cu doctrina. Oamenii astia au avut putere inainte de revolutie (pe vremea cand erau membrii de partid), imediat dupa revolutie si-au sporit-o si acum vor sa o pastreze. Asta e problema. Il doare in posterior pe Patriciu de comunism, sau pe Voiculescu.

    Eu n-am nimic cu doctrina comunista, este o utopie frumoasa, am ceva cu oamenii care in numele ei si-au asumat puteri nelegitime iar acum si le pastreaza.

 6. Sfarma-Piatra Says:

  Mihai si draga Alexa,hai sa va spun cine au fost cei mai constienti de esecul acestei tari!Dar va las pe voi sa deduceti din comentariul meu despre cine vorbesc!O generatie unica si inspirata reprezentata de un singur om,a atras atentia ca ceva e in neregula cu tara si natiunea asta,generatia de la 1922!Au atras atentia inca din anii ’20 atentie va veni prapadul peste noi,raspunsul a fost represiunea!Acea generatie a reusit sa produca un cutremur,in mintile adormite ale natiunii,pentru ca propunea altceva!Si anume impacarea individuala a romanului cu Dumnezeu si desavirsirea interioara a caracterului sau!Intr-o natiune de slugi ei au introdus orgoliul,si nu au mai intors si celalalt obraz!Au ales moartea decit beneficiile puterii,urmind exemplul lui Christos!Iar omul care a reprezentat acea generatie a avut puterea de a refuza postul de prim-ministru,spunind ,,INCA NU SINTEM PREGATITI”!!! Stiti despre cine am vorbit? Trebuie sa stiti,sinteti prea inteligenti ca sa nu va dati seama !!! 🙂 🙂 🙂

 7. Mihai Says:

  A generaliza ca toti legionarii au fost buni sau toti au fost rai e naivitate. Si cea mai mare greseala a lor, din punctul meu de vedere, a fost atitudinea pe care au avut-o: noi suntem superiori si tara e un jeg pe care trebuie sa-l purificam sa fie demn de noi. Cata vreme traiesti in cocina si mananci din troaca tot porc esti. Nu te poti detasa de ceea ce esti. Tocmai de asta nu mai exista acum o miscare legionara puternica niciunde in lume. A te minti ca esti cumva deosebit prin origini, temperament, gandire da iti da un sentiment de bine, pana realizezi ca de fapt nu e altceva decat minciuna. Daca pentru tine legionarii sunt model de verticalitate si de urmat acum ma faci putin sa rad. E foarte adevarat ca tot ce stim acum despre legionari este din ce a fost lasat in istorie, care mutilata de comunisti i-a demonizat pe legionari. Cu toate astea au fost de doctrina extrema dreapta, iar politica de extrema nu este niciodata solutie.


 8. Dacă vreţi să găsiţi cauze ce merită aglutinare furioasă, ele sunt prezente în viaţa de zi cu zi. Pe cele mai multe nici măcar nu le puteţi identifica, întrucît v-aţi obuşnuit cu ele. Cine ar pune-o de o nesupunere civică din cauza unui Wasserman prenupţial?

  Anual se căsătoresc zeci de mii de cupluri, dar niciunul nu vede mentalitatea de securist din procedura de întocmire a dosarului. Tinerii îşi caută rezolvări tot în spirit securist. Dau şpaga la doctor şi îşi capătă permisiunea veterinară de căsătorie.

  Vreţi să vă amărîţi mai tare? Umblaţi niţel pe blogul meu. E dedicat securismelor legale. De veţi avea răbdare, veţi găsi şi cîteva soluţii.
  Deocamdată, intraţi pe aici: http://delaepicentru.wordpress.com/2010/05/22/domnilor-blaga-si-voinescu-salutari-de-la-pro-wasserman/

 9. Sfarma-Piatra Says:

  Pina la ei,romanul a intors si celalalt obraz,ei au spus NU,DESTUL!Campania de violente n-au inceput-o ei ci STATUL,ei s-au aparat,atit!Miscarea exista,a existat neintrerupt din 1927 pina azi,doar ca nu-si doreste tambalau mediatic!Erau si sint superiori prin felul de a fii! Ai auzit de IOAN GAVRILA OGORANU? A fost haituit de securitate din 1948 pina in 1976 cind l-au prins,el nu a stiut niciodata ce e aia capitulare,asta inseamna sa FII SUPERIOR maselor indobitocite ! La Aiud s-a intors un legionar de pe front in 1943 fara picioare,trimis de Antonescu sa moara in Rusia,l-au intrabat la poarta puscariei ce vrea,a raspuns ca mai are un rest de pedeapsa de executat a mai iesit saracul in 1964,asta inseamna sa FII SUPERIOR !La Gherla,Aiud,Jilava,Pitesti,de Craciun si de Paste,gardienii intrau in alarma,pentru ca faceau legionarii slujbe si rugaciunii colective fara sa le fie frica,asta inseamna SA FII SUPERIOR!Rasunau puscariile de psalmi si cintarii religioase,de inghetau si gardienii in posturile de paza,asta inseamna sa FII SUPERIOR!Au luat asupra lor pacatele neamului asta…

 10. Mihai Says:

  Cei din rezistenta anticomunista sunt ultimii eroi pe care i-a avut neamul asta. Cei de la revolutie au fost doar victime. Aici sunt perfect de acord cu tine. Dar a-i pune pe toti in aceeasi galeata si a spune ca legionarii au fost extra-mega-giga mi se pare o greseala. Nu uita ca multi fosti legionari au intrat dupa 45 in partidul comunist. Poate o sa spui ca nu legionarii adevarati. Cu toate astea pana sa intre in partidul comunist purtau numele de legionari.

  A fost mai acum ceva vreme un film despre rezistenta anticomunista din Fagaras, actiunea petrecandu-se in jurul lui Ogoranu. Prima reactie la film a fost o scrisoare deschisa din partea unor incuiati, care nici macar nu au vazut filmul, prin care cereau interzicerea difuzarii lui. In ideea ca Ogoranu a fost legionar si legionarii au sustinut holocaustul.

  Ce voiam sa spun e ca amandoua perspectivele: legionarii au fost demoni sau legionarii au fost ingeri sunt fundamental gresite.

  Nu trai din legende si nu diviniza oameni a caror realitate nu ai cunoscut-o direct. Daca imbratisezi crezuri si convingeri (cum ar fi corectitudinea, demnitatea) pe care le atribui legionarilor insuseste-ti-le dar nu prin atribuirea lor unor icoane. Icoanele sunt chip cioplit si doar ce face omul prin propria putere are cu adevarat valoare.

  Mi-a facut placere discutia asta si sper ca pe viitor vei renunta la pesimism si vei incerca sa lupti pentru schimbarea in bine a Romaniei. E nevoie de oameni care sa lupte pentru convingerile lor intr-o tara care pleaca prea usor capul.

 11. Sfarma-Piatra Says:

  Legionarii care au activat in PCR,corect ai dreptate au fost destui,dar majoritatea proveneau din Corpul Muncitoresc Legionar,un segment foarte straniu al Miscarii care nu e lamurit clar nici pina azi!Cit despre legende,au fost destine clare,nu legende.In ceea ce priveste pesimismul meu,ramin asa!Iar despre schimbarea Romaniei,poate mai vorbim peste niste ani!Ai sa vezi,situatia va fi la fel,sau mai rau! 🙂 :):)

 12. Sfarma-Piatra Says:

  Mihai,in 1989 nu au fost victime,au fost EROI!Pentru ca in 21 decembrie s-a scandat VOM MURI SI VOM FII LIBERI! Aceasta scandare a schimbat radical contextul!S-a produs o INDUMNEZEIRE a NATIUNII prin acceptarea mortii ca o conditie a eliberarii si a purificarii prin moarte! S-a urmat exemplul Christic al sacrificiului suprem,din clipa aceea s-a produs o mintuire a neamului !

 13. Sfarma-Piatra Says:

  Da unde esti ?

 14. Sfarma-Piatra Says:

  Alexa,unde esti ?


 15. nu am incredere in capacitatea clasei politice de a se reforma…nici 2012 nici in 2025…pacat, poporul asta merita mai mult…la mine pe blog Chucky Antonescu e manios ca i s-a taiat salariul nesimtit dar nu e manios ca da pe la serviciu din an in pasti!!!!

 16. Sfarma-Piatra Says:

  Alexa,unde esti? Ai emigrat din paradisul lu’Basescu ? 🙂


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: