Adversitatea….

Traim in ultima vreme intr-o perioada in care adversitatea a ajuns sa ocupe intreg spatiul public si sa ne afecteze mai mult sau mai putin pe toti.
Am pornit de la definitia data de dictionar si am conexat-o cu limbajul folosit ca sa o exprime…ostilitate, potrivnicie, vitregie, vrajmasie, dificultate, greutate.

Ce am constatat este ca nu numai cuvintele folosite sunt problema, ci ceea ce credem despre oamenii pe care ii consideram adversari. Este vorba despre valorile din spatele cuvintelor rostite si modul cum le construim, ca si felul in care vedem lumea si pe ceilalti.

In lumea antica , grecii si romanii credeau cu tarie, ca un blestem emis pe cale orala are putere, atunci cand il rostesti, facandu-l practic sa existe. Si atunci ma intreb, daca suntem constienti de realitatile pe care le creem cu cuvintele noastre. Tinem sa avem langa noi persoane limitate sau puternice , fiindca prin simplul fapt ca numim un om prin prisma adversitatii ii stopam puterea pe care o are.

Prin cuvintele care definesc adversitatea in dictionar, practic creem realitatea de langa noi…ostila, potrivnica, vitrega, dificila si grea. Poate ca limba noastra nu s-a adaptat inca la schimbarile vremurilor, desi limitarea nu mai constituie o problema, avand in vedere de exemplu platformele de socializare online, care ne ajuta sa ne autodefinim si sa ne alaturam unor grupuri pe care le alegem.Poate ca tehnologia de astazi ne dezvaluie un adevar pe care inca nu l-am realizat, acela ca fiecare om are ceva rar si puternic de oferit societatii si ca abilitatea de adaptare este cel mai mare castig al nostru si un lucru extrem de interesant de studiat.

Fiindca are de-a face cu depasirea adversitatilor. Adversitatea nu este insa un obstacol pe care trebuie sa il depasim, ca sa ne continuam viata. Este doar umbra noastra, pe care o vedem cateodata putin si alteori mai mult, dar intotdeauna cu noi, ca si provocarile. Ar trebui sa gasim oportunitatile oferite de adversitate, sa ne deschidem la ea, sa o imbratisam, sa o facem knock out sau sa dansam cu ea. Si poate asa o vom considera ceva natural si util, care nu ne poate trage in jos.
Cineva spunea ca cea mai mare adversitate pe care am creat-o este ideea de normalitate. Cine este normal ? Nu exista normal, ci doar trasaturi comune, tipice.. Si la urma urmelor, de ce am fi banali, nu ? Daca putem schimba aceasta paradigma a aspiratiei spre normalitate in posibilitate sau forta interioara, ne putem elibera abilitatile valoroase din noi si putem contribui – un verb care ne scoate din amorteala.

Spiritul uman este extrem de receptiv, atunci cand primeste cheia propriei sale puteri. Singurul nostru handicap este un spirit zdrobit, care nu mai are curiozitatea naturala a copilariei si capacitatea de a-si imagina, care inseamna putere, puterea de a creea noi realitati si un nou mod de a fi.
In secolul XIV, poetul persan Hafiz scria poezia ” Dumnezeul care stie doar patru cuvinte “….

Fiecare copil l-a cunoscut pe Dumnezeu
Nu Dumnezeu al cuvintelor
Nu Dumnezeu al interdictiilor
Ci un Dumnezeu care stie doar patru cuvinte si le tot repeta
Vino, danseaza cu mine !

Acceptam invitatia la dans ? ­čÖé

Articolul mi-a fost inspirat de un filmulet gasit pe net.

Explore posts in the same categories: sindromul melcilor

Tags: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

13 Comments on “Adversitatea….”

 1. Sfarma-Piatra Says:

  In esenta omul este un animal.Un animal social,dotat cu ratiune ceea ce il face periculos!Omul daca are asigurat niste conditii elementare,se comporta cel mai normal.Daca este pus in situatia de supravietuire,nu mai tine cont de nici o ratiune,devine o fiara mai salbatica decit cele din jungla! Karl Marx spunea ca ,,Constiinta omului trece prin stomac”!Chiar si cel mai rafinat intelectual daca este pus intr-o situatie limita uita tot ce era inainte,si actioneaza pe baza de instinct de supravietuire!!!

 2. Sfarma-Piatra Says:

  Alexa am o intrebare pentru tine,fara legatura cu articolul,asa ca o curiozitate; Esti o sustinatoare a lu’Basescu? Daca da,cum califici formularea ,,CATEGORII NEPRODUCTIVE”folosita de unii domni si doamne din PDL,pentru batrini si copii? Doar sti cine a mai folosit acest tip de formulari…

  • alexa Says:

   Sfarma Piatra….chiar are legatura cu articolul ! :))
   Era vorba despre adversitate din moment ce pui o problema care de fapt nu exista. Ca sa te lamuresti apropo de categoriile neproductive, poate citesti The Theory of the Leisure Class a lui Thorstein Veblen. Aurelian Giugal spunea chiar ca in perspectiva acestei carti, clasa neproductiva capata dimensiuni apocaliptice (prin modul barbar de acaparare a banilor) si grotesti (daca privim latura hidoasa a raportarii acesteia la clasele productive, cinismul si nepasarea imbracand forme lugubre).
   Formularea nu are nimic conotativ, doar pare dintr-un anumit unghi politic… ­čÖé

 3. Sfarma-Piatra Says:

  Nu prea e de ris!Totul se reduce la bani? Pentru ,,CATEGORII NEPRODUCTIVE”a fost creat AUSHWITZ,DACHAU,HADAMMAR,CHELMO,TREBLINKA…Tot de la niste discutii s-a declansat mecanismul ala din numele de mai sus!!!

  • alexa Says:

   Cand Rom├ónia este un stat mare consumator de resurse si extrem de risipitor, totul se reduce la bani. Factura sociala este mult prea mare. Ca faci comparatii trase de par si neverosimile este strict problema ta. Probabil ca traiesti intr-o realitate paralela, din moment ce habar nu ai ce se intampla si a concluziona ca statul functioneaza pe sentimentalisme ieftine si nu pe banii adunati la buget dovedeste un pic mai mult decat un populism ieftin de taraba politica. Uita-te pe statisticile INS si-ti trece cand vezi cati muncesc in Romania si cati trebuiesc intretinuti, fiindca NU MAI PRODUC. Daca ti-ai fi petrecut cativa ani intr-o tara occidentala, ai fi avut in mod cert o mentalitate democrata. Asa…constat doar reflexul egalitar de sorginte comunista si atat.

   • Sfarma-Piatra Says:

    O ,,mentalitate democrata” nu imparte oamenii in categorii,utili,inutili,albi,negri,arieni!Iar asta cu ,,reflexul comunist” e prea de tot!!!Ai facut vreodata o analiza profunda a comunismului ca doctrina,strict pe carti citite? Ca sa combati ceva trebuie sa cunosti esenta raului,sa analizezi cu creierul tau,nu ce auzi de la tot felul de ,,anticomunisti” nascuti in 1995!!! Una,doua esti comunist,asta e replica!!!Cea mai mare concentratie de comunisti e in Occident,acolo unde ma trimiti tu!

 4. Sfarma-Piatra Says:

  Am uitat: sti care sint diferentele intre MARXISM si LENINISM ? Dar ,,TEORIA AGRICOLA” a lui POL POT? Dar diferentele dintre BOLSEVICI si MENSEVICI? Nu ma dau destept,dar trebuie sa cunosti ceea ce combati,draga Alexa !!!

 5. alexa Says:

  @ Sfarma Piatra

  Comentariul tau este de-a dreptul confesiv, na ! ­čśŤ
  Nu am facut nicio analiza de doctrine, fiindca Romania nu are doctrine. Cine zice altfel se inseala. Ce nu ai inteles tu este ca ceea ce se petrece este doar lupta genei educate timp de 70 de ani in spirit perdant, egalitar si antidemocratic, cu provocarile unui sistem altfel, care implica mult mai mult decat pasivitatea, cersetoria si lipsa de responsabilitate existenta. N-as da sentinte cum faci tu, fiindca e chestiune de interpretare. As dansa insa cu absolut toate provocarile, pe care le ador….fiindca altfel, viata ar fi cu adevarat insipida. ­čÖé
  Intelegi ? Take it easy….

 6. Sfarma-Piatra Says:

  MARXISMUL= Karl Marx,considera ca urmatoarea etapa de evolutie a omenirii dupa capitalism este comunismul prin transformarea de la sine a societatii in societate comunista.Dezvoltarea capitalismului industrial a dus la crearea clasei muncitoare,clasa care in viziunea lu’Marx urma sa preia controlul asupra mijloacelor de productie a societatii ! LENINISMUL= Propune o cale mai violenta,revolutionara,fara compromisurii,prin distrugerea totala a capitalismului si lupta de clasa ! Lenin considera capitalismul,faza finala a imperialismului! Credea ca miscarea maselor este motorul istoriei .

  • alexa Says:

   Marx s-a inselat profund confundand capitalismul cu democratia.
   Citeste-l pe Habermas ! E secolul 21…:)
   “Societatea nu mai cunoa┼čte dezbaterile politice autentice, consonan┼úa deliberativ─â ├«ntre guvernan┼úi ┼či guverna┼úi ┼či spiritul civic calchiat pe o cultur─â politic─â solid─â; dimpotriv─â, ea devine acum o ÔÇ×societate administrat─âÔÇŁ. Distrug├ónd func┼úia emancipatoare a culturii, noile elite tehnocratico-birocratice asigur─â ┼či perpetueaz─â o tot mai eficient─â manipulablitate a celor pentru care denumirea de cet─â┼úeni are de acum o rezonan┼ú─â ironic─â.

   ├Än cadrul acestei publicit─â┼úi manipulate, ├«n locul opiniei publice este pus─â ├«n mi┼čcare o stare de spirit preg─âtit─â pentru aclama┼úii, un climat de opinie. Obiectul manipul─ârii ├«l constituie ├«n primul r├ónd calculul social-psihologic al ofertelor adresate unor ├«nclina┼úii necon┼čtiente, care vor st├órni reac┼úii previzibile, f─âr─â ca, pe de alt─â parte, s─â-i oblige la ceva pe cei care se asigur─â ├«n felul acesta de un asentiment plebiscitar: apelurile dirijate ┼či probate experimental, potrivit unor ÔÇ×parametri psihologiciÔÇŁ cu grij─â investiga┼úi, cu c├«t urmeaz─â s─â ac┼úioneze mai bine ca simboluri ale identific─ârii, pe at├«t trebuie s─â ┼čtearg─â leg─âtura cu principiile politice programatice sau chiar cu argumentele concrete. Sensul lor se epuizeaz─â ├«n declan┼čarea acelui gen de popularitate ÔÇ×care s─â ├«nlocuiasc─â ast─âzi, ├«n societatea de mas─â, rela┼úia nemijlocit─â a individului cu politicaÔÇŁ.

   J├╝rgen Habermas, Sfera public─â ┼či transformarea ei structural─â, (Bucure┼čti: Comunicare.ro, 2005), 266.

   • Sfarma-Piatra Says:

    ,,STARE DE SPIRIT PREGATITA PENTRU ACLAMATII,UN CLIMAT DE OPINIE” adica sa vina unu’ care sa spuna gloatelor din strada ceea ce vor sa auda! Vezi ce sinteza competenta am facut ? :))))


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: