Urmatoarea era a guvernarii

Un film in care il puteti urmari pe David Cameron, primul ministru al Angliei vorbind despre viitoarea era a guvernarii. Extrem de interesant.

Ar putea reprezenta o adevarata lectie pentru politicienii romani, acest mod de a gandi si a comunica.

Filmuletul este tradus ! Apasati view subtitles !

Vodpod videos no longer available.

Urmatoarea era a guvernarii, posted with vodpod

Conducătorul Partidului Conservator al Marii Britanii spune că intrăm într-o nouă eră — unde guvernele în sine au putere mai puțină (și bani mai puțini) iar oamenii împuterniciți de tehnologie au mai multă. Apelînd la noile idei ale economiei comportamentale, el explorează modul în care aceste tendințe pot fi transformate într-o politică mai înțeleaptă.

Transcript interactiv :

Cineva a spus odată că, „politica este” desigur „showbiz pentru oameni urîți”. Deci, pe acea bază, simt că într-adevăr m-am realizat. Celălalt lucru de gîndit este ce onoare este, ca un politician, să țină o prezentare TED, mai ales aici în Regatul Unit, unde reputația politicii, datorată scandalului cheltuielilor, a ajuns atît de jos.

Recent a fost chiar și o poveste că oamenii de știință s-au gîndit să înlocuiască șobolanii în experimentele lor cu politicieni. Iar cineva a întrebat, „De ce?” iar ei au spus, „Păi, nu ducem lipsă de politicieni. Nimănui nu-i pasă ce se întîmplă cu ei. Și, la urma urmei, sînt unele lucruri pe care șobolanii nu vor să le facă.” (Rîsete)

Acum, știu că tuturor vă plac datele, așa că voi începe cu o pagină bogată în date. Aceasta este, cred, cel mai important fapt care trebuie ținut minte în politica britanică sau americană, iar asta este, că am terminat banii. Avem deficite bugetare colosale. Acesta este ceasul meu al datoriei publice globale, și, așa cum vedeți, arată 32 de trilioane și crește.

Iar eu cred că asta conduce la o foarte simplă recunoaștere. Că în acest moment este o întrebare principală în politică, iar ea este: Cum îmbunătățim lucrurile fără să cheltuim bani? Fiindcă nu vor fi foarte mulți bani pentru a îmbunătăți serviciile publice sau pentru a îmbunătăți guvernarea, sau pentru a îmbunătăți așa de multe din lucrurile despre care vorbesc politicienii. Deci ceea ce rezultă din asta este că dacă gîndești că totul e despre bani, poți măsura doar succesul în serviciile publice în sănătate și educație și guvernînd prin cheltuirea a mai mulți bani, poți măsura progresul doar prin cheltuirea banilor, atunci vei avea o perioadă foarte nefericită.

Dar dacă gîndești că o mulțime de alte lucruri contează, ce conduc spre bunăstare, lucruri ca relațiile voastre familiale, prieteniile, comunitatea, valorile, atunci, de fapt, acesta este un moment foarte interesant pentru a fi în politică. Şi demonstrația foarte simplă pe care vreau s-o fac în seara asta, o demonstrație foarte clară este asta, dacă combinăm filozofia politică de dreapta, gîndirea politică de dreapta, cu revoluția informatică incredibilă care a avut loc, iar despre asta voi știți mult mai multe decît eu, eu cred că este o șansă incredibilă pentru a reface într-adevăr politica, a reface guvernarea, a reface serviciile publice, și a realiza ceea ce este sus pe această pagină, care este o mare îmbunătățire a bunăstării noastre. Aceasta este demonstrația pe care vreau s-o fac în această seară.

Deci, pornind de la filozofia politică. Acuma, eu nu spun nici o clipă că Partidul Conservator Britanic are toate răspunsurile. Desigur, nu le avem. Dar sînt două lucruri importante, care conduc o filozofie conservativă, lucruri care sînt într-adevăr relevante în această dezbatere. Primul este asta, noi credem că dacă dai oamenilor mai multă putere și control asupra propriilor vieți, dacă dai mai multe alternative oamenilor, dacă îi lași să conducă, atunci, de fapt, poți crea o societate mai puternică și mai bună. Şi dacă combini acest fapt cu incredibila abundență a informației pe care o avem azi în lumea noastră, eu cred că — așa cum am spus — vei putea reface politica, reface guvernarea, reface serviciile publice.

Al doilea lucru în care credem, este să mergem cu esența naturii umane. Politica și politicienii vor reuși doar dacă chiar vor încerca și vor trata oamenii așa cum sînt ei, decît așa cum ar vrea ei să fie. acum, dacă combinăm acest gînd foarte simplu, foarte conservator — mergi cu esența naturii umane — cu toate dezvoltările din economia comportamentală, unele despre care tocmai am auzit, din nou, eu cred că putem obține o reală creștere în bunăstare, în fericire, într-o societate mai puternică fără să fie nevoie să cheltuim obligatoriu mult mai mulți bani.

Acuma, de ce cred eu că acum e momentul pentru a face această demonstrație? Ei bine, mi-e teamă că veți suferi o scurtă, condensată lecție de istorie despre ceea ce aș spune că sînt trei căi ale istoriei, epoca pre-birocratică, epoca birocratică, și cea în care trăim noi, despre care eu cred că este epoca post-birocratică. Un mod mai simplu de a gîndi despre ea este că am mers de la o lume a controlului local, apoi am mers la o lume a controlului central, iar acum suntem într-o lume a controlului oamenilor. Putere locală, putere centrală, acum, puterea oamenilor.

Iată-l pe regele Knut, rege acum o mie de ani. Credea că el poate întoarce valurile înapoi. Nu a putut întoarce valurile. De fapt nu a putut întoarce mare lucru, fiindcă dacă erai rege acum o mie de ani, în timp ce îți lua ore și ore, săptămîni și săptămîni să-ți traversezi propriul regat, nu prea erau multe de care să fii responsabil. Nu erai responsabil de poliție, justiție, educație, sănătate, bunăstare. Puteai doar să mergi la război și cam atît. Aceasta era epoca pre-birocratică, o epocă în care totul trebuia să fie local. Trebuia să ai control local fiindcă nu era informație disponibilă la nivel național deoarece călătoriile erau atît de restricționate. Deci aceasta era epoca pre-birocratică.

Următoarea parte a falsei lecții de istorie, minunatul tablou al Revoluției Industriale Britanice. Deodată erau posibile tot felul de transporturi, călătorii, informații, iar asta a dat naștere epocii birocratice, cum îmi place s-o numesc. Şi sper că acest ecran se ve transforma frumos. Iată-ne acolo. Deodată ai un stat mare, puternic, central. A fost în stare — dar numai atît — să organizeze sănătatea, educația, poliția, justiția. Și a fost lumea puterii centrale, nu a puterii locale. A supt toată puterea din localități. A fost în stare s-o facă singură.

Următorul stadiu măreț, cu care toți sunteți așa de obișnuiți, imensa revoluție informațională. Considerați acest singur fapt. Acum 100 de ani costa 50 de dolari să trimiți aceste 10 cuvinte. Acum, suntem conectați în direct cu Long Beach și oriunde în altă parte, și toate aceste locații secrete, pentru doar o fracțiune a acelui cost, și putem să trimitem și să primim cantități imense de informații fără să ne coste ceva. Deci acum trăim într-o epocă post-birocratică, unde autentica putere a oamenilor este posibilă.

Acum, ce înseamnă asta pentru politica noastră, pentru serviciile noastre publice, pentru guvernarea noastră? Ei bine, nu pot da un număr imens de exemple în timpul pe care-l am, dar permiteți-mi să dau doar cîteva modalități în care viața se poate schimba. Iar asta, într-un fel, este așa de evident, fiindcă gîndiți-vă la modul în care v-ați schimbat cu toții modul în care faceți cumpărături, modul în care călătoriți, modul în care se fac afacerile. Asta s-a întîmplat deja; revoluția informațională și a internetului a pătruns deja complet în societățile noastre în atît de multe feluri, dar încă nu a atins guvernarea noastră în toate felurile.

Ei bine, cum s-a putut asta întîmpla? Păi, eu cred că sînt trei căi principale care ar trebui să schimbe enorm lucrurile, în transparență, în mai multe alternative și în responsabilitate, prin a da acea autentică putere oamenilor. Dacă luăm transparența, iată unul din website-urile mele preferate, Portalul Responsabilității din Missouri. În vremurile vechi, doar guvernul putea deține informația, și numai cîțiva aleși puteau încerca să pună mîna pe acea informație și s-o pună la îndoială și s-o conteste. Acum aici, pe un website, un stat din America, fiecare dolar cheltuit de acel guvern este căutabil, este analizabil, este verificabil.

Gîndiți-vă ce schimbare imensă înseamnă asta. Orice firmă care vrea să liciteze pentru un contract guvernamental poate vedea ce se cheltuie în mod curent. Oricine crede că poate face acel serviciu mai bine sau mai ieftin, totul este disponibil aici. În guvernare și politică abia am început să descoperim ce pot face oamenii din lumea comercială cu revoluția informațională. Deci, transparența completă va avea un impact uriaș. În această țară, dacă noi cîștigăm alegerile, vom face toate cheltuielile guvernamentale de peste 25.000 de lire sterline disponibile și transparente online, căutabile pentru orice doritor. Anunțăm azi că vom face fiecare contract disponibil pe Internet, astfel încît oricine va putea vedea care sînt termenii, condițiile contractelor, rezultînd o imensă valoare pentru banii investiți, dar și creșteri uriașe în bunăstare, cred eu.

Opțiunea. Acum cumpărați online, comparați online, faceți totul online, și totuși această revoluție abia a atins serviciile publice ca educația, sănătatea, poliția, și veți vedea această schimbare masivă. Trebuie să facem această schimbare cu revoluția informațională din țara noastră, cu site-uri de sănătate căutabile, astfel încît să puteți vedea care operații au reușit cu succes, ce istoric au doctorii, nivelul curățeniei din spitale, cine controlează cel mai bine o infecție, toate informațiile care erau odată închise în Ministerul Sănătății, sînt acum disponibile pentru noi toți să le vedem.

Iar a treia din aceste schimbări majore, responsabilitatea. Aceasta este, cred eu, o schimbare imensă. Este o hartă a crimei. Aceasta este harta crimei pentru Chicago. Deci, în loc să avem o situație în care doar poliția are informația despre ce crime sînt comise și unde, iar noi trebuie să angajăm oameni în guvernare pentru a încerca să tragem la răspundere poliția, deodată, avem această oportunitate imensă pentru puterea oamenilor, în care noi, ca cetățeni, putem vedea ce crime sînt comise, unde, cînd și de către cine, și putem trage la răspundere poliția. Și puteți vedea că asta, arată ca pălăria unui comandant, dar de fapt asta este un act de violență, cel în albastru. Puteți vedea ce crimă este comisă și unde, și aveți posibilitatea de a trage la răspundere poliția. Deci aceste trei căi, transparența, responsabilitatea si opțiunea, vor aduce o mare schimbare.

Am spus de asemenea despre celălalt principiu la care cred eu că trebuie să lucrăm este înțelegerea oamenilor, este recunoașterea că dacă mergem cu esența naturii umane putem realiza mult mai multe. Acum, am avut o revoluție uriașă în înțelegerea cauzei pentru care oamenii se comportă în modul în care o fac, și o mare șansă pentru a utiliza mai bine această cunoaștere și informație. Noi lucrăm cu unii din acești oameni. Suntem sfătuiți de unii din acești oameni, așa cum s-a spus, pentru a încerca să studiem toată experiența lor.

Permiteți-mi să vă dau doar un exemplu care cred că este simplă și care îmi place. Vrem să facem oamenii mai eficienți cu energia. De ce? Reduce sărăcia de combustibil, le reduce facturile, și reduce în același timp și emisiile de bioxid de carbon. Cum faci asta? Păi, am avut campanii informative guvernamentale în anii trecuți cînd v-au spus să stingeți lumina cînd plecați de acasă. Am avut chiar și un ministru din Guvern care ne-a spus odată să ne spălăm pe dinți în întuneric. Nu cred că aceste sfaturi au durat prea mult. Priviți ce face asta. Este un simplu exemplu de economie comportamentală. Cel mai bun mod de a face pe cineva să-și reducă factura de electricitate este să-i arătăm propria cheltuială, să-i arătăm cît consumă vecinii lor, și apoi să-i arătăm cît cheltuie un vecin care este conștient de consumul de energie. Acel tip de economie comportamentală poate transforma comportarea oamenilor într-un mod în care toată intimidarea și toată informația și toată bătaia la cap din partea guvernării nu o poate vreodată atinge. Alt exemplu este reciclarea. Știm cu toții că trebuie să reciclăm mai mult. Cum realizăm asta? Toate dovezile din America arată că dacă plătești oamenii pentru reciclare, dacă le dai un stimulent în loc de o amenințare, poți transforma comportarea lor.

Deci la ce duc toate astea în final? Iată cele două discursuri preferate ale mele din ultimii 50 de ani ai SUA. Evident, aici avem John F. Kennedy cu acea formulare incredibil de simplă și puternică, „Nu întreba ce poate face țara ta pentru tine; întreabă ce poți face tu pentru ea”, un sentiment incredibil de nobil. Dar cînd a ținut el acel discurs, ce puteai face pentru a clădi o societate mai puternică? Puteai să lupți pentru țara ta, puteai muri pentru ea, puteai fi angajat în serviciul civil al țării tale, dar nu puteai avea într-adevăr informația și cunoașterea și abilitatea de a ajuta la construirea unei societăți mai puternice, așa cum poți face acum.

Iar eu cred, un discurs și mai minunat, din care voi citi o bucată mai mare, care rezumă ce am spus la început despre credința că există mai multe în viață decît bani, și mai multe pe care ar trebui să încercăm să le măsurăm decît bani. Și este descrierea frumoasă a lui Robert Kennedy despre motivul pentru care produsul național brut captează atît de puțin. El, „nu conține sănătatea copiilor noștri, calitatea educației lor sau bucuria jocului lor. Nu include frumusețea poeziei noastre sau tăria căsătoriilor noastre, inteligența dezbaterilor noastre publice. Nu măsoară nici umorul, nici curajul nostru, nici înțelepciunea sau învățarea noastră, nici compasiunea sau devotamentul nostru pentru țara noastră. Pe scurt, el măsoară totul, cu excepția celor care fac ca viața să merite să fie trăită.”

Din nou, un sentiment care a fost exprimat așa de nobil și frumos acum 40 de ani, și un vis frumos cu 40 de ani în urmă, dar acum, cu dezvoltările uriașe în tehnologia informației, cu schimbările imense în economia comportamentală, cu tot ce știm despre cum putem crește bunăstarea, dacă combinăm toate acele înțelegeri, despre putere pentru oameni, și folosirea informației pentru a realiza asta, și utilizarea înțelegerii urmăririi esenței naturii umane, simultan cu înțelegerea motivelor comportării oamenilor, este un vis mai ușor de realizat azi decît a fost cu 40 de ani în urmă în acel discurs minunat.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Explore posts in the same categories: inspiratie

Tags: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: