Un gand pentru Polonia

La o distanta de 70 de ani, doua evenimente tragice au indoliat poporul polonez.

5 martie 1940 – Masacrul de la Katyń – data cand a disparut floarea celei de-a doua republici.

Din documentele cercetate îndeosebi în perioadele guvernărilor Gorbaciov şi Elţîn reiese că poliţia politică NKVD a selecţionat cu premeditare pentru execuţie ofiţeri şi oameni cu pregătire, ingineri, profesori, avocaţi, funcţionari înalţi, latifundiari, aristocraţi, preoţi. NKVD-ul a aplicat o epurare pe criterii de „clase sociale” (subliniază, bazat pe documente, cercetătorul Zaslavsky). Ordinul de execuţie, a fost emis de NKVD la 5 martie 1940 şi a fost semnat şi de Nikita Hruşciov, potrivit unei mărturii documentate din partea şefului NKVD-ului, Lavrenti Beria.

10 aprilie 2010 – un accident de avion stinge floarea celei de-a treia republici poloneze, plecata sa comemoreze victimele din 1940.

Este o rana care se va vindeca foarte greu….spune fostul presedinte Aleksander Kwaśniewski.

Cuvintele sunt prea sarace sa descrie aceasta tragedie si pierderea inestimabila a Poloniei.

Ca simbolistica, moartea inseamna o eliberare de fortele negative si regresive, dematerializarea si descatusarea fortelor ascensionale ale spiritului. In mitologie, moartea este fiica a noptii si sora a somnului. Cand traiesti la nivel material, moartea nu are valoare simbolica. Insa cand elita Poloniei a intrat in moarte intr-un loc unde se ducea lupta impotriva mortii fara de noima, atunci, indiscutabil moartea capata proportii si semnificatii simbolice. Ea nu mai apare ca  nimicire trupeasca, ci ca o inaltare spirituala. Nu mai este simbolul perisabilitatii umane, ci al devenirii ei. Prin moartea elitei poloneze, tara si poporul intra de fapt in spiritualitate, in raiul care pune capat ambivalentei iadului.  Asa cum spunea Eliade moartea naste viata, insa nu orice moarte.  Mors ianua vitae !  (moartea este poarta vietii).

Explore posts in the same categories: zona crepusculara

Tags: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 Comments on “Un gand pentru Polonia”


  1. unii spun ca rusii ar fi implicati in “accident”…nu stiu ce sa zic…ii cred in stare…rusnacii ar vrea ca toata povestea asta cu kathyn sa fie trecuta sub pres…te maia stept si la mine pe blog…


  2. te astept la mine pe blog unde discutam Bilantul luptelor milenare anti coruptie ce tot au loc de 20 de ani incoace in tzara asta mioritic de damboviteana ….


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: