Povetele simpaticului domn Frunda

Aflu de la Hotnews ca simpaticul domn Frunda, cel care si-a demonstrat “atasamentul” fata de statul roman in repetate randuri (de la apararea lui Cseresznyes Pal, cel care l-a maltratat pe Mihai Cofariu ori apararea celor care l-au ucis cu bestialitate pe colonelul Aurel Agache si pana la declaratia sa din CV conform careia vorbeste ca prima limba straina limba romana) si care a reusit in timp sa prosteasca atatia romani cu asa-zisa sa “diplomatie” in spatele careia se ascunde un ins de o duplicitate rara, s-a gandit sa adopte o pozitie critica fata de politica Guvernului (din care face parte, as always, si UDMR) referitoare la cetatenii Republicii Moldova.

Stim ca domnul Frunda nu face niciodata gesturi gratuite, prin urmare aceasta atitudine trebuie sa fie luata ca un semnal, catre cine si de ce putem doar sa banuim. Iata cateva pasaje din ceea ce declara domnul Frunda in articolul citat:


“Cred ca intentia de a-i ajuta pe moldoveni sa ramana in Moldova, romanii de acolo sa aiba posibilitati materiale de dezvoltare este drumul de urmat. Interesul romanesc este ca Moldova sa fie locuita in continuare de moldoveni, de romani, in proportia in care sunt si integrandu-se in Uniunea Europeana sa existe o legatura normala, sa fim in aceeasi familie europeana.

“Modificarea frontierelor este imposibila, cine se gandeste la asa ceva nu cunoaste realitatile europene ale secolului 21”.

“Elefantul niciodata nu va fi egal cu gazela, fiecare are avantajul si dezavantajul lui, dar trebuie sa coabiteze in aceeasi savana. Asta trebuie sa facem si noi cu Rusia. Suntem impreuna si daca vrem, gasim puncte comune. Relatiile politice, relatiile economice si relatiile comerciale pot fi tratate pe picior de egalitate si asta trebuie facut”, a declarat el.

Parlamentarul crede ca Romania trebuie sa-si urmareasca interesul in relatia cu Moscova: “Relatia cu Rusia trebuie gestionata absolut rational, din punct de vedere al interesului Romaniei, al interesului comunitar. Acesta este punctul de plecare si numai printr-un dialog si imbunatatirea relatiilor putem sa ne obtinem scopurile pe care le avem in regiune”.

Relatia cu marele vecin de la Rasarit este “inghetata” de doua decenii, a spus Gyorgy Frunda: “Este o relatie inghetata de 20 de ani. Noi nu am facut diligentele necesare pentru a imbunatati relatiile cu Federatia Rusa, in special in domeniul economic si comercial. Federatia Rusa are simptomele marelui imperiu care si-a pierdut puterile si-si cauta locul intr-o noua geografie economica si politica a Europei, in care este foarte suspicioasa, reuseste sa incheie greu legaturi, dar cred ca nici noi nu am avut abilitatea necesara de a convinge partea rusa si de multe ori declaratiile prea emotionale ale unor lideri romani au facut acest drum si mai greu de parcurs”.

Asadar, domnul Frunda pare sa uite ca numai un rezultatul unui referendum i-a despartit pe maghiarii din Romania candva de un tratament similar* celui pe care doreste sa-l aplice statul roman in relatia cu cetatenii moldoveni si, asa cum ne-a obisnuit, se face ca da sfaturi pretioase. In fond, cred ca este doar o forma a fariseismului care l-a determinat pe domnul Frunda sa-si schimbe numele din Gheorghe in Gyorgy (si nu e singurul din fruntea UDMR care a operat o atare mutare), imediat dupa revolutie fiindca era brusc “trendy” si domnul Frunda este, of course, intotdeauna cu un pas inaintea modei.

Sa luam aminte deci la invataturile domnului Frunda. Si apoi vom vedea noi ce facem cu ele 😀

*referendum care a esuat in asa-numitele “legitimatii de maghiar”. Dar eh, cand vine vorba de doua “gazele” lucrurile se schimba…

Explore posts in the same categories: politic-oase, zona crepusculara

15 Comments on “Povetele simpaticului domn Frunda”

 1. tibi Says:

  servus !

  Nu ştiu ce să comentez; am început să mă enervez atît de tare cînd este vorba despre politică/politicieni, că-mi pierd cumpătul şi devin … cel puţin nepoliticos.

  Prefer să mă abţin.
  Pot să spun un huoooo mititel ? 🙄

 2. amanda13 Says:

  hahahahaha, mersi, m-ai ajutat si pe mine sa ma descarc! 🙂

 3. Riddick Says:

  Frunda poate fi orice, numai simpatic – nu.

  Poate că nu-i întâmplător ca raportorul UE pentru Moldova este Kalman Miszei din Ungaria. Frunda a fost şi informator: http://www.ziua.net/display.php?data=2006-10-31&id=210148

  • amanda13 Says:

   stiu si despre una si despre alta, asa ca nu dau prea multe sanse relatiei cu Moldova. frunda a ramas cu comportament secu’ si acum numai ca da probabil raportul pe altundeva. termenul din postarea mea se vrea mai mult decat ironic.

 4. Riddick Says:

  Ştiam, Amanda. 🙂

 5. Sam Says:

  Amesteca lucrurile cu gratie dl Frunda. Modificarea frontierelor nu e posibila prin FORTA. In rest, de la unificarea Germaniei se tot modifica frontiere, se desfac tari si se nasc altele. Nimeni nu are de gand sa invadeze Moldova. Dar daca va exista vointa comuna si sprijin international unirea se va putea face.

 6. Liviu Iordache Says:

  Domnnul Frunda ar vrea modificarea frontierelor, dar numai ca in iugoslavia! Prea il bagati in seama pe acest balon de sapun, avocat de divorturi, care isi cauta martorii prin parcul tribunalului. Nici in UDMR nu mai conteaza, iar printre unguri cu atit mai putin.

 7. turnofftheglory Says:

  Frunda e un magar misogin filo-rus.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: