O economie necesara

Societatea de Studii Istorice din România, Iaşi, initiaza o petitie semnalata si de blogul Antiteze, prin care se cere din nou reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti comunisti de rang inalt:

Considerăm că este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal să se bucure de impunitate într-un regim democratic şi, în plus, să beneficieze de favoruri. Orice reformă care vizează modernizarea statului nu poate fi compatibilă cu onorarea acelora care au transformat statul în instrument de represiune politică, în perioada 1948-1989.

În contextul dezbaterilor legate de legea unică a pensiilor, solicităm Guvernului României să găsească, împreună cu societatea civilă şi instituţiile academice care se ocupă de studiul comunismului, o formulă legală, în acord cu Constituţia României, prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist să fie reduse. Există precedente şi soluţii legale practicate în alte ţări ieşite de sub dictaturi, înregistrate în literatura de specialitate privind aşa-numita „justiţie de tranziţie”. Reducerea sau chiar eliminarea pensiilor s-au numărat printre măsurile luate în Europa după 1945 împotriva responsabililor nazişti şi a colaboratorilor acestora din ţările aliate. Câteva din statele est-europene post-comuniste au recurs, de asemenea, la sancţionarea celor responsabili de abuzurile comunismului prin reducerea pensiilor. Germania este cel mai cunoscut exemplu, iar Polonia, cel mai recent. De la 1 ianuarie 2010, pensiile a peste 24.000 de oficiali comunişti şi ofiţeri ai poliţiei politice din Polonia au fost diminuate cu peste 50%.

În condiţiile în care România a condamnat oficial regimul comunist, a venit vremea ca măsurile concrete de decomunizare să fie puse în practică. Este nevoie de acestea ca semn reparatoriu faţă de victimele comunismului şi pentru a arăta că încălcarea drepturilor omului, a legilor şi normelor democratice nu rămâne nesancţionată.

Semnaturile sunt centralizate pe adresele de email: ddobrincu@yahoo.com si/sau adrian_cioflanca@yahoo.com.

Consider ca o astfel de masura, chiar si venita atat de tarziu, cand un tortionar ca generalul Plesita a murit linistit, este nu doar oportuna, ci si morala.

Cateva exemple la dispozitie din viata publica:Explore posts in the same categories: politic-oase, sindromul melcilor, zona crepusculara

8 Comments on “O economie necesara”


 1. da’ n’atz auzit draghe de dreptu’ odata cistigat ?

  doar traim intr’o sotzietate a eticii si printzipurilor nobile !

  dreptu’ omului securist e tot drept !

  • alexa Says:

   vad ca platim din greu pentru comunistii vechi si securistii de ieri si de azi. ar trebui sa semnam cu totii pentru taierea privilegiilor. uite…de aceea iubesc eu referendumurile elvetiene, in care cetatenii sunt implicati in actiunile statului.

  • amanda13 Says:

   dar societatea germana nu este tot o “societate nobila”? sau cea poloneza? de ce la ei se poate si la noi nu?

 2. blue2403 Says:

  Faptul de a nu fi acceptat Punctul 8 al Declaraţiei de la Timişoara îşi prezntă acum şi încă mult timp de aici înainte, nota de plată. Şi nu numai. Poate tot aici se încadrează şi incredibila greşală a poporului român de a nu fi luat în seamă acel prin discurs al lui Iliescu, discurs care începea cam aşa:
  “Dragi tovarăşi, dictatorul a întinat nobilele idealuri ale Comunismului…”.
  Adică lumea striga în stradă Jos Comunismul şi Iliescu îl condamna practic pe Ceauşescu pentru că a “întinat nobilele idealuri ale Comunismului”.
  Cei care încasează nota de plată, Ion Iliescu, Vadim Tudor, Voiculescu etc, vor dispare până la urmă. Timpul nu se joacă nici cu ei. Uriaşul rău pe care l-au făcut este că vedem acum urmaşi de-ai lor deja infectaţi, gata la rândul lor să infecteze mai departe generaţiile care vor urma.
  Şi încă şi mai rău, este că prin duplicitarismul lor, acei oameni au creat condiţiile necesare pentru ca România să intre pe mâna Păpuşarilor, acei indivizi care au reuşit să pună mâna, într-un fel sau altul pe sforile politico-economice care controlează şi îndreaptă România spre un viitor extrem de negru, un viitr care pe ei îi face tot mai puternici, deci mai de neatins.

  • amanda13 Says:

   din pacate trebuie sa-ti dau dreptate. vorba alexei, exista o gena comunista care pare a se transmite din generatie in generatie, in ciuda libertatii castigate… 😦

 3. turnofftheglory Says:

  Reducere? Mama. Un nene ce a ucis oameni cu ciocanul, un specialist in batut la talpi are pensie? Nu putem deschide o sectie geriatrica la Jilava?
  Adica Israelul a vanat zeci de ani caini nazisti si noi le dam pensie alaptandu-i la tzatza dulce a bugetului?


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: