Garda financiara, protectorul evaziunii fiscale

Azi am citit o declaratie a primului ministru Boc referitoare la taierea din radacina a surselor evaziunii fiscale.

http://www.bloombiz.ro/finante/boc-vrea-sa-taie-de-la-radacina-sursele-evaziunii-

M-a bucurat initiativa, dar as fi vrut in calitate de economist, mai multe date despre cum vede Guvernul aceasta problema si mai ales daca a identificat sursele marii evaziuni si de cine este ea protejata in Romania. Si fiindca Guvernul trebuie ajutat in aceasta misiune m-am gandit sa impartasesc ceea ce stiu si sa vin si cu solutii, asa cum ar trebui sa faca toti cei care vor cu adevarat starpirea acestui flagel, care poate fi numit fara exagerare MAFIA sistemului economic.

Asadar, inainte de orice sa vedem marile sursele de evaziune :

– alcoolul

– tutunul

Inainte de a trece la solutii sa vedem ce se intampla in economia reala, in care incepand din anul 1992 pana in 2002 a mai fost incercata combaterea evaziunii fiscale si care s-a dovedit ca a dat chix. De ce ? Fiindca una din Institutiile implicate si anume Garda Financiara, o institutie care este interfata ascunderii evaziunii si care se calca pe picioare cu Ministerul de Finante in ceea ce priveste atributiile de control este o adevarata capusa, unde de-a lungul timpului si-au facut loc marii mafioti si care nu au rezolvat si nici nu vor rezolva ceva, in afara de a lua spaga la greu si de a-i proteja pe marii evazionisti.

Ca sa va faceti idee de ce inseamna Garda Financiara si de ce ar trebui ea desfiintata o sa va aduc aminte celor care poate stiti, despre telefoanele date de inspectorii ei la NIRO, EUROPA, DORALY sau alte en gross-uri  in perioada controalelor, pe vremea cand seful ei era Vorniceanu Marius, mafiotul mafiotilor ajuns apoi director in Directia Marilor Contribuabili, acolo unde s-a dat celebrul Ordin 623 –  care nici macar nu a fost publicat si pe baza caruia s-au facut toate rambursarile  de TVA, scutirile de tva si accize in vama,  toate fiind ilegale prin nepublicarea acestuia in Monitorul Oficial timp de 2 ani, desi a functionat cu brio in 2003- 2004 –  individ care isi permitea in perioada de glorie a PSD sa fluture facturi  si chitante false pe la nasul inspectorilor din finante  si pe care il regasim astazi mai curat si mai uscat la Curtea de Conturi…..adica, taman unde controleaza cheltuirea banului public ! Sa va amintesc de coloratii de pe marginea drumurilor care ofereau spre vanzare facturi si chitante false si care erau ignorati de politie si garda si chiar protejati ?

Apropo, Curtea de Conturi controleaza o laie si a devenit cuibul mafiotilor din Finante si Garda sub inaltul patronaj al lui Paharoiu ! Cand si-a facut echipa, Vaca a vazut CV-urile candidatilor sau s-a mers pe principiul Bogdan Olteanu-BNR ?  Nu de alta dar toata lumea vorbeste despre risipirea banului public, dat tocmai institutia care controleaza banul public este intesata de mafioti specializati in blatuirea lui. Si totusi nici un mogulizor nu ia la puricat Curtea de Conturi….si averea inspectorilor ei ! Dar toata lumea cere transparenta ! Iata cum functioneaza manipularea….si ipocrizia !

Ce combatere a evaziunii poate exista, cand la tigari se da spaga cu TIR-ul , cand lui Rusanu i se dadea 100.000 $ spaga pentru fiecare autorizatie in ’98 ( ca doar pentru  asta  s-a spanzurat Anghelescu, ca nu mai facea fata la spagile tot mai numeroase la Garda)  sau cand Taher cu restaurantul sau Macedonia de la Iancului cotiza la greu, lunar,  cu plicul la aceeasi minunata Garda ?

Garda Financiara dateaza de pe vremea PSD, iar de atunci pana acum s-au supraimbuibat !  Asa ca este practic protectoarea evaziunii fiscale in Romania pe sistem mafiot dupa cum vedeti, luand spaga cu tirul, valiza diplomat sau boxpaletul ! Asa ca cel mai bun lucru pe care l-ar face Guvernul este sa o desfiinteze, fiindca practic mai mult incurca fiind interfata intre Vama si inspectorii de la Ministerul de Finante,  singurii care pot rezolva problema, ajutati de vama. Sa fim bine intelesi…nu in en gross se identifica evaziunea fiscala ! Vama ar trebui sa aiba puteri sporite si in acelasi timp ar trebui imbunatatita major comunicarea intre aceasta si Ministerul de Finante, care sa fie anuntat in timp util atunci cand intra o cantitate importanta de marfuri.

Ca sa va dati seama de importanta acestui lucru va dau un exemplu concret : o fabrica de biscuiti ( nu dau nume ) importa faina, zahar si ulei ca materii prime. La un control al Ministerului de Finante se constata o cantitate mai mare de materie prima importata, decat cantitatea de produs finit. Raspunsul instantaneu al fabricii: reteta de fabricatie a biscuitilor este secreta ! Cand inspectorii MF fac stocurile, iata si adevarul…fabrica facea dumping cu materie prima, pentru care primea SUBVENTIE de la Ministerul Agriculturii din subordinea caltabosului Remes si pe care o importa cu “2 lei” si o vindea la negru, mai ieftin decat pretul materiei prime pe piata, dar mai scumpa ca pretul de achizitie. Efectul ? Politia economica i-a facut scapati, iar urmarea este ca s-au mutat la Baia Mare exact in fief-ul lui Remes !  Cam asa functioneaza mafia  in Romania unde Garda si Politia economica isi dau mana intru prosperitatea evazionistilor si pentru santajarea firmelor. Politia economica ar trebui sa aiba atributiuni stricte si nu peste cele ale inspectorilor  din MF !

Daca Guvernul Boc ar lua in calcul cea mai mare evaziune, cea a alcoolului cu toata pleiada de importatori, fabricanti si cei care il comercializeaza ( a nu se intelege boutiq-uri), precum si tutunul…atunci bugetul ar avea bani !

Solutii :

– desfiintarea Garzii Financiare !

– delimitarea atributiilor Politiei Economice !

– puteri sporite acordate Vamii si Directiilor financiare din  MF !

– schimbarea sefului ANAF, care este fost sef de Garda Financiara si care va transorma institutia intr-o garda financiara marita  si inlocuirea lui cu un profesionist !

– luarea la puricat a averilor celor de la Garda Financiara !

O alta solutie referitoare la atragerea banilor la buget ar fi urmatoarea :

Sa se mentina impozitul minim  inca 3 luni, si sa se introduca forfetarul forfetar, pentru activitatile unde nu se pot cuantifica veniturile, cum ar fi pietarii, shaormarii, pensiuni turistice,  unde nu poti sti numarul de clienti pe vara sau restaurantele unde nu poti sti cate polonice de supa pun la o portie.

Sper ca cineva avizat din staff-ul Guvernului sa citeasca cu atentie ceea ce am scris ! Si sa si aplice !

Explore posts in the same categories: economice

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

28 Comments on “Garda financiara, protectorul evaziunii fiscale”

 1. amanda13 Says:

  Mda, ca intotdeauna in Romania, lupul ajunge printr-un noroc sau o intamplare a sortii paznic la oi. Am infiintat zeci de agentii de control, in labirintul carora pluteste coruptia si se pierde urma infractiunilor. Procedurile ar trebui simplificate la sange ( astfel de functionari trebuie sa dispara dupa ce in prealabil le verific tuturor averile, ca intr-un examen de bac fiscal facut dupa reguli extrem de transparente iar datele rezultate sa fie publice si la cel mai mic derapaj constatat respectivul trebuie sa plateasca cu job-ul. iti dai seama ce usor s-ar economisi bani la buget?), capusele desfiintate si mai ales trebuie depolitizata complet administratia financiara. Nu de alta, insa cunosc un caz intr-un judet oarecare unde absolut toti controlorii fiscali erau PSD-isti, de la cel mai mic la cel mai mare.

  • alexa Says:

   Amanda, am scris articolul asta in cunostinta de cauza. Nu numai Garda ar trebui desfiintata, ci si CSM-ul, o alta institutie care capuseaza bugetul Statului si din cauza careia Justitia nu este cu adevarat libera.
   Am cerut verificarea averilor si la Garda si la Curtea de Conturi. Garda nu face altceva decat sa colecteze spaga, iar Curtea de Conturi, care ar trebui sa faca rapoarte despre cheltuirea banului public, adica ceea ce cer toti-transparenta…se face ca munceste ! Unde sunt rapoartele ?

   • amanda13 Says:

    Daaa, CSM-ul trebuie neaparat desfiintat! Insa daca te astepti sa vezi rapoarte publice,cred ca mai trebuie sa astepti cateva zeci de ani 😦

 2. emily Says:

  Fara a fi neaparat o specialista in domeniu,cred ca e.boc are o ideie buna cu infiintarea de consilii pe cele 3 directii:rationalizarea cheltuielilor,absorbtia de fonduri UE si nu in ultimul rind, evaziunea fiscala-colectarea eficienta a datoriilor catre stat.Auditarea acestor domenii,cu identificarea blocajelor,cauzele blocajului si studii de optimizare a implementarii solutiilor ,vor aduce la buget fonduri serioase, care directionate spre investitii vor asigura crestere economica si implicit locuri de munca.Garda financiara este compromisa de politruci incompetenti si corupti,vor trebui curatate structurile de control financiar,va trebui creat in loc un mecanism profesional specializat si motivat sa fie dur si incoruptibil,dupa model occidental.Celebrul IRS american ,este un bun exemplu,ma gandesc…executarea silita a tuturor datornicilor la stat,amendarea drastica sau lichidarea afacerilor oneroase,impozitarea cu 80% a tuturor averilor care nu pot fi justificate legal…asta ar fi primul pas spre normalitate si criza ar deveni un vis urat…nu credeti?

  • alexa Says:

   Initiativa este buna n-am zis ca nu. Garda financiara este o cloaca din cauza careia multi oameni de afaceri si-au pus capat zilelor. Raman la parerea ca trebuie desfiintata, fiindca practic nu-si justifica existenta. Vama si directiile din MF pot face treaba fara Garda. Este inutila si consuma bani. IRS-ul apartine de Trezoreria USA !

 3. Dan Patrascu Says:

  Acum mai stiu un lucru despre tine (esti economista). Incet, incet incep sa se adune :).

  Eu unul nu ma pricep foarte bine la acest domeniu, dar unele dintre solutiile tale mi se par putin ciudate, ca de exemplu desfiintarea Garzii Financiare. Eu as tinde mai mult spre o reorganizare a garzii financiare pe modelul aceleiasi instutitii din Italia. O structura militarizata cu servicii de informatii proprii si o foarte mare putere de actiune.

  • alexa Says:

   Dan, strangi date despre dovezi certe ? 😀
   Stiu ca ti se pare ciudata propunerea din afara si inteleg cum citeste cineva, care este departe de lumea dezlantuita a acestei institutii. Multe date nu le pot face publice…..
   Insa crede-ma ca n-as propune asta, daca nu as sti ca practic, in loc sa ajute la clarificarea problemelor…le ingroapa ! Pe bani ! La modul..te las in pace, daca imi dai un TIR de tigari. Fara exagerare ! Sa le ia averile la puricat si te vei ingrozi.

 4. theo Says:

  cu CSM-UL SUNT DE ACORD

  CAT MAI REPEDE DESFINTZAT.

  acolo lenevesc niste ciori vopsite , care

  nu au nimic cu justitia si dreptatea.

  fac stat in stat.

 5. alexa Says:

  @ Amanda
  O sa urmeze un articol si despre CSM ! Cat despre rapoartele Curtii de Conturi, ele ar trebui sa existe. Altfel de ce mai exista CC ? Care e treaba ei ?

  • amanda13 Says:

   Sunt convinsa ca rapoartele exista. Parte din ele probabil au fost folosite pentru diverse avantaje 😀

   • alexa Says:

    Avantaje si santaje ! 🙂 Toata lumea vorbeste de transparenta, chiar si mogul tv. Oare de ce nu intreaba nimeni de sanatate curtea de conturi ?? O fi vreun tabu ?


 6. buna seara la toate lumilii !

  draga alexa, oi fi tu economista da’ esti si o mare visatoare !
  cine, draga, sa faca toate trebile astea ?
  cin’ io trec zilnic pe linga coloratzii care vind tzigarile de contrabanda, ce au de ani de zile aceleasi locatzii, fara sa’i deranjeze nime’, macar c’o ‘ntrebare…
  chiar observai d’o vreme ca astia sint organizatzi pe model paramilitar. au linia ‘ntii a frontului (personalu’ de la gura tunului), cei ce intra in contact cu clientzii, ce nu’si incalca in ruptu’ capului teritoriile.
  pe o latura a pietzii (sa zicem obor) sint vinzatorii de telefoane ciordite. pe alta latura sint astia cu tzigarile. niciodata nu i’am vazut amestecatzi, sau cu locurile inversate, desi tendintza naturala, daca s’ar feri, ar fi sa fie cit se poate de imprevizibili pentru eventualele controale…
  au si linii speciale de aprovizionare (spatele frontului), eventual pe sub fustele chivutzelor, si tot asa !
  de ce crezi ca n’a mai pomenit nime’ de pe vremea lu’ ionutz popescu despre criminalizarea infractziunilor economice ?
  ca doar era vorba c’or s’o adopte odata cu impozitu’ unic…
  au vazut ca merg incasarile la bujet si fara (ca doar duduia “duduia” ieconomitza !), si’au lasat’o moarta’n cotetz !
  cu facturile false, la fel…

  • alexa Says:

   Buna seara Niku ! 🙂 Nu visez, imi doresc ! Cred in chestia aia americana cu ” ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se indeplinesca ” ! 😀
   AStia cu tigarile de contrabanda sunt mizilic ! Iti aduci aminte de Tigareta II ? Acolo a fost afacerea si a Garzii sa stii. O fi mers economia atunci, da acuma e bai mare cu bugetul…nu acopera nevoile. Asa ca taiatul in carne vie e tocmai potrivit.

 7. theo Says:

  DAR TU NU STII CINE SE OCUPÄ DE TIGÄRELE SI ALTE LUCRURI DIN CARE SE SCOT BANI NEGRII; GINERELE LUI MELESCANU, asociatul de afaceri cu säftoaica.

 8. theo Says:

  alexa,

  eu totusi, sä fiu in locul täu as trimite,

  acest articol la guvern, cu mentiunea- in atentia ministrului de finantze,……………

  sunt convinsä cä nu ar fi räu primit.

 9. theo Says:

  pelteaua cu interlopii si escrocherii este f. mare, de aia nu vezi cum nu se atinge nimeni de ei.sunt si interlopii piperei, care nu au servicii, dar aruncä cu banii ,sunt asa zisi jurnalisti escroci manä in manä cu justitia si mogulii.

  de ani de zile se amanä procese, cä e o virgulä pusä gresit, cä nu are avocat, cä avocatul are tavnä, s-au el are raie.

  uite la patriciu, vantu. iliescu, nästase.

  magistratii sunt escrocii romaniei, desigur o

  ramurä a mafiotilor.

  • alexa Says:

   Am un singur raspuns…desfiintarea CSM ! Atata timp cat dinozaurii de acolo supervizeaza libertatea judecatorilor, nu vom avea justitie, ci o mascarada perpetuua !

 10. theo Says:

  in totul de acord,

  CSM, trebuie dizolvat.

 11. ana Says:

  interesant articolul tau alexa,dar problema tu o privesti din punctul de vedere al carcotasului si atat!!! realitatea este undeva la mijloc,tu spui numai de partile rele,fara sa aduci aminte deloc de realizarile garzii financiare,fabrici si firme inchise ptr evaziune fiscala,administratori cu dosare penale,presiunea care o pun pe evazionisti,si altele!!!parerea mea este ca daca nu ar exista aceasta institutie chiar ar fi jungla in mediul de afaceri!!!si inca ceva,toti comisarii au studii superioare,mastere si stau pe un salariu de 1000-1500 de lei si de aici si problema cu anumite atentii!!!daca statul ar oferii salarii de normale ptr raspunderea care o au aceste probleme ar disparea,un comisar simplu din italia de la vestita guarda di financia are undeva intre 4000-6000 de euro!!! ce zici de chestia asta alexa???

  • ceaikovski Says:

   Te superi daca iti raspund eu in locul ei?

   Hahahahahahahahah
   hahaahahahahahahah
   hahaahhahaahahahahah
   hahahahahahahaahahahah

   Ana draga, esti naiva, ca sa nu zic altfel…
   Saracii gardisti amarati cu gipane, cu viloaie si DOBITOCI DE LE SUNA CAPUL CA DOVLECII…

   Nu ma face sa mor de ras, pls

 12. cunoscatorul Says:

  ca un om ff apropiat de aceasta institutie pot spune ca Garda nu a fost nici un moment un instrument contra fraudei fiscale si nici nu va fi vreodata, aici doar se colecteaza niste bani pt.baietii destepti.Asta este si motivul pt care nu se va desfiinta, cred, vreodata.Mai mult decat atat, din 2003 incoace aici s-au facut angajari pe pile si bani multi, aici, majoritatea angajatilor sunt decat niste soferasi pe masinile din dotare, studiile lor sunt ff precare in domeniul luptei impotriva evaziunii, intrebati-i lucruri elementare pe acesti oameni care stiu decat sa dea niste amarate de amenzi pt care nici macar nu ai nevoie de studii, poti lua oameni simpli de pe strada sa faca asta iar dupa cateva luni devin asi in administrarea amenzilor.

 13. sfantu Says:

  ma dar desteapta esti tu incat sa propui solutii. parerea mea e ca esti o frustrata. de curiozitate, tu ai realizat ceva pana acum? adica ai vreo functie ceva, nu mai zic de vreo functie de conducere? eu zic sa termini sa mai scrii prostii de genul asta ca oricum nu te baga nimeni in seama. mare blogger ce esti tu.. daca sunt cativa care iau spaga, nu inseamna ca toti iau sau ca nu sunt toti capabili. iti spun sigur ca printre angajati sunt oameni foarte capabili si pregatiti. nu cred ca esti tu in masura incat sa decizi ca o solutie ar fi desfiintarea garzii financiare. eu zic sa te mai documentezi si sa nu mai iei totul din auzite, ca nu tot ce zboara se mananca;) a..si crede-ma ca eu nu vb din afara;)

 14. esti pe langa Says:

  habar nu ai despre ce vorbesti. competenta pentru controlul asupra produselor accizabile apartine vamii, care detine si o directie de control in acest sens. evaziunea se produce direct in vama, cu ajutorul vamesilor care iau spaga sute de mii de euro ( 4 euro/cartus) iar comisarii GF. STAU PE SOSEA CU POLITIA SI LE CONFISCA.Desteptaciune, ai avut curiozitatea sa te informezi, ininte de a scrie articolul tau penibil, despre realizarile comisarilor in judetele in care isi desfasoara activitaea magazine duty-fre.precis mata sau tactu sunt vamesi, cei mai ri spagari, iau si ciocolata copilului la intrarea in tara.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: