Riscul “binefacerilor” canadiene…
Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, declara ieri citat de Hotnews, ca isi doreste sa inceapa cat mai curand posibil exploatarea aurului la Rosia Montana, cu actualul investitor Gabriel Resources:
“Vrem sa includem in Programul de Guvernare demararea cat mai rapida a proiectului Rosia Montana pentru ca piata aurului favorizeaza asemenea proiecte
Nu mai intru in alte detalii fiindca despre Rosia Montana s-au scris romane si nu vreau sa le reiau.
In cazul in care simtiti ca mai aveti nevoie de referinte, le gasiti, partial, aici:
http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm04_decl.htm
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=14032329
http://www.miscarea.net/rosia-montana-2005.htm
Insa luarea de pozitie a lui Videanu mi-a adus aminte de un articol din revista National Geographic din martie anul acesta, in care se lua in discutie impactul pe care il are asupra mediului exploatarea [utilizand ultimele tehnologii in domeniu, of course, si in colaborare cu guvernul local (sic!)] cu soda caustica a nisipurilor petrolifere din regiunea Alberta, Canada. Am articolul in fata, insa nu l-am gasit pe internet decat partial, fara o serie de imagini si comentarii extrem de sugestive. Pe scurt, regiunea despre care se vorbeste, aflata undeva spre spre centrul Canadei, arata asa:
http://www.corpwatch.org/article.php?id=15421
From a helicopter it’s easy to see the industry’s impact on the Athabasca Valley. Within minutes of lifting off from Fort McMurray, heading north along the east bank of the river, you pass over Suncor’s Millennium mine—the company’s leases extend practically to the town. On a day with a bit of wind, dust plumes billowing off the wheels and the loads of the dump trucks coalesce into a single enormous cloud that obscures large parts of the mine pit and spills over its lip. To the north, beyond a small expanse of intact forest, a similar cloud rises from the next pit, Suncor’s Steepbank mine, and beyond that lie two more, and across the river two more. One evening last July the clouds had merged into a band of dust sweeping west across the devastated landscape. It was being sucked into the updraft of a storm cloud. In the distance steam and smoke and gas flames belched from the stacks of the Syncrude and Suncor upgraders—”dark satanic mills” inevitably come to mind, but they’re a riveting sight all the same. From many miles away, you could smell the tarry stench. It stings your lungs when you get close enough.
Mai mult, regiunea este atat de poluata incat, se spune in partea care nu apare in link, pana si pestii din Lacul Athabasca sunt acoperiti de puncte rosiatice nespecifice, datorate deversarilor de deseuri toxice din ariile apropiate si care s-au infliltrat in panza freatica. Localnicii nu ii mai consuma, iar atunci cand mai pescuiesc o fac numai pentru a-si hrani cainii pe care ii inhama la sanii.
In ceea ce priveste adevaratele lacuri toxice formate din cauza depozitarii reziduurilor in urma procesului de productie, a fost nevoie de crearea unor dispozitive speciale in forma de soim care sa tina pasarile departe de ele:
“Floating among mats of leftover bitumen on a thousand-acre tailings pond, a radar device scans for incoming birds. The fake falcon flaps its wings, and predator calls blare to scare off waterfowl that would die if they landed on the surface and their feathers became soaked with sludge”
Nu sunt genul environmentalist-ului vocal, dar nu pot ignora argumentele Academiei Romane si ramane insensibila la ravagiile asupra mediului pe care le-ar crea pe termen lung un asemenea proiect. Stiu ca firma respectiva se lauda cu cele mai noi tehnologii in domeniu, insa asta nu ma convinge mai cu seama cand vad cum canadienii, in numele acelorasi “tehnologii de ultima generatie” si cu acordul guvernului, distrug parti insemnate din propria tara. Ce garantii am atunci ca o vor respecta pe a altora?
December 19, 2009 at 3:28 pm
videanu e ingrijorat doar de comisionul lui si mai putin de mediu…
te astept la mine pe blog unde ilici se teme ca vor fi proteste daca va fi arestat…
December 21, 2009 at 3:00 pm
te rog sa ma scuzi, insa nu am observat pana acum ca mesajul tau a intrat la spam 😦
si sper ca Videanu sa nu se compromita…
December 19, 2009 at 3:34 pm
Amanda, aruncă o privire aici:
May you freeze in the dark
Season�’s Greetings to a Romanian mining town from Ebenezer Soros and Friends
Seeing an opportunity to make money by being socially responsible, Toronto-based Gabriel Resources proposed to reopen the mines, under modern Western standards and practices. In the process, it would create thousands of direct and secondary jobs in the village and surrounding areas, clean up the horrific environmental legacy, build modern homes and a museum, protect and restore ancient churches, and inject US$2.5 billion into the Romanian economy. The region would also get improved roads, wireless internet service, safe running water, modern schools and clinics, and dozens of new businesses – all of which would remain long after the mines finally close for good.
Almost immediately, the global anti-mining movement rose up in self-righteous indignation to oppose the project. Financed by George Soros’s Open Society Foundation, San Francisco insurance magnate Richard Goldman’s family foundation and others, the activists set up a local front group known as Alburnus Maior, brought in organizers and agitators from Belgium and Switzerland, recruited watermelon celebrities like Vanessa Redgrave (green on the outside; red on the inside), and launched an intense campaign of lies and vilification to stop the project and keep the area impoverished.
http://usabig.com/aaphp/articles/article444.php
December 19, 2009 at 3:48 pm
Riddick, si eu am vazut o serie de articole scrise de oamenii lui Soros si de niste jurnalisti unguri. Inclusiv unul pe hotnews astazi. Stiu care sunt interesele lor in Transilvania si stiu si prin ce cercuri se invarte Soros.
Si nu suport tampenia gen Green Peace care mereu ascunde interese politice.
In fapt, de asta m-am si delimitat de ecologisme la sfarsitul articolului.
Insa ceea ce am vazut ca se intampla in Canada mi-a dat fiori. Daca sunt in stare de asta, pai atunci la ce sa ne asteptam aici? Mai cu seama cand stai sa te gandesti ca este un proiect de pe vremea lui Roman?
Si ce parere ai despre faptul ca Academia Romana se opune?
December 19, 2009 at 8:46 pm
Riddic,Amanda,
haideti sa-i ridicam aceasta problema(o petitie,ceva) dnei Udrea, ca este ministareasa dezvoltarii regionale si a turismului.Stiu o singura parere din pdl,a dnei Sulfina Barbu care s-a opus permanent acestui proiect (care pana-n alegeri nu avea inca intocmita documentatia pt avizul de mediu).
L-ati auzit si pe Base ca inca nu are toate datele care sa-l faca sa sustina sau nu acest proiect.Fiti siguri,ca daca acest proiect va incepe in mandatul sau,Base va analiza la sange problema.
December 19, 2009 at 10:03 pm
@ monica, eu sunt rabdatoare, insa vreau si sa am constiinta ca merita sa astept…
December 20, 2009 at 12:15 am
base a fost intotdeauna evaziv cind a fost vorba de rosia montana.
eu cred cu tarie ca spagile au fost date de multa vreme, si in toate zonele politice, asa ca proiectu’ se va face cu sigurantza.
e trist ca distrugem o parte din tzara in schimbu’ unor sume derizorii la bujetu’ de stat.
valoarea totala a aurului (si argintului) ce se poate extrage de acolo am intzeles ca se ridica la o suma de cca 5-6 mld, in urma unei exploatari intinsa pe cin’spe ani, din care o mica parte revine partzii romane.
sint bani de tzigari, daca te gindesti la sumele pe care le imprumutam de la fmi in astia doi ani, doar ca sa asiguram ne-devalorizarea monedei locale + pensii si salarii.
cred ca din ce vom lua din tot rosia montana, in aia cin’spe ani, nu reusim sa platim pensiile nici macar un an de zile !
December 20, 2009 at 2:32 am
Exact. Proiectul RM a fost tot un tun dat in detrimentul statului roman. Si tare mi-e teama ca vorba ta ne vom trezi tot rupti in fund si cu aurul luat 😦
December 20, 2009 at 2:57 pm
http://riddickro.blogspot.com/2009/12/cealalta-parte-povestii.html
December 20, 2009 at 7:41 pm
tocmai ti-am raspuns
December 20, 2009 at 8:25 pm
Dezastrul exista deja acolo si-i destul cat e ! A fost facut de exploatarea cuprului in timpul lui Ceausescu .Sigur ca vrem sa exploatam aurul, mai bine zis suntem obligati de marea finanta momdiala, dar, nu cu metode canadiene. Intotdeauna mi-am dorit tehnologie japoneza.Pe zi ce trece am dovada superioritatii acestei tehnologii, a randamentului ridicat etc.Daca canadienii vor sa exploateze aur in Romania s-o faca, dar , cu cea mai buna tehnologie, cu cea mai prietenoasa tehnologie fata de mediul nostru natural. Strabunii mei sunt ingropati la cativa kilometri de Rosia Montana, pe malul lacului de steril care a acoperit satul Geamana, vecin cu satul strabunilor mei,Vinta , comuna Lupsa . Toti muntii Apuseni sunt plini de minereuri nemetalifere si feroase.Trebuie exploatate dar cu cea mai buna tehnologie si in interesul poporului Roman.
December 20, 2009 at 8:28 pm
Corectie minereuri neferoase si feroase .Scuze !
December 20, 2009 at 8:29 pm
e in ordine, am priceput 🙂
December 20, 2009 at 8:29 pm
bun venit la noi. ai dreptate in tot ceea ce spui mai cu seama in ultima fraza “in interesul statului roman”.
December 21, 2009 at 1:21 am
bre basescu conduce guvernu, lui sa ii scrieti. Pana una alta sunteti responsabili de ce se va petrece la Rosia Montana. Cinste, din nou, electoratului portocaliu.
December 21, 2009 at 3:47 am
eh, bine macar ca o sa scoatem ceva de la Rosia Montana si nu dam Romgaz pe gratis la rusi asa cum voiau unii care dadeau din coada atunci cand ii baga Moscova in seama 😀
December 21, 2009 at 8:29 am
Amanda, eu zic sa asteptam sa se ia o decizie in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana si sa nu ne alarmam. Sunt convinsa ca avem destui specialisti care vor prezenta macar la fel de bine ca tine consecintele aplicarii unui astfel de proiect. Gandeste-te ca peste 5 ani PDL-l ramane fara Traian Basescu (ca important lider si locomotiva care trage partidul) si nu cred ca Videanu ar face ceva prin care sa se ingroape si sa ingroape si partidul.
December 21, 2009 at 12:24 pm
da, si eu sper sa se gandeasca bine inainte de a lua o decizie definitiva
December 21, 2009 at 1:13 pm
Amanda, dupa cum ai zis. s=a scris mult despre RM. Cineva zicea ca nua re rost sa ne alarmam, dar ONG-urile care se ocupa de protectia mediului sunt deja demult alarmate.
Eu sunt de parere ca zacamantul de aur de la RMar trebui extras. DAR NU CU ORICE PRET.
December 21, 2009 at 1:41 pm
Stiu Dane si nu am vrut sa intru in detalii tocmai din motivul ca literatura de specialitate pe marginea temei se gaseste din plin. Numai eu am tradus pe la inceputul anilor 2000 o serie intreaga de articole pentru o agentie de presa straina… in fine.
La fel ca si pentru tine, si pentru mine sunt importante conditiile in care va fi extras aurul si daca extragerea lui renteaza din punct de vedere economic…