Asociatii din diaspora cer un ministru pentru romanii de pretutindeni…

Mai multe asociatii romanesti din diaspora cer astazi intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu si primului ministru desemnat Emil Boc infiintarea unui post de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni.

Teoretic, infiintarea unei functii de ministru care sa se ocupe de cele aproximativ 10 milioane de romani care traiesc in afara granitelor suna bine, practic insa, acesta ar avea doar un rol simbolic – ar reprezenta un soi de recompensa pentru modul in care diaspora romaneasca a inteles sa-si exprime interesul si atasamentul fata de tara, inclusiv cu prilejul ultimelor alegeri:

Cu toti sunt atasati de Tara Mama, iar acest lucru a fost demonstrat de-a lungul anilor atat de romanii autohtoni care si-au indreptat sperantele pastrarii identitatii lor catre Romania, constituind adevarate hotare spirituale si culturale romanesti dincolo de frontierele administrative ale Romaniei, cat si de diaspora romana care, atat prin activitatile culturale cat mai ales prin sprijinul financiar constituit din zeci de miliarde de euro care a fost trimis in Tara, si-a demonstrate atasamentul fata de Romania de acasa. Miliardele de euro trimise in tara au ajutat economia si si au crescut prosperitatea Romaniei.

Ultimele alegeri au fost inca o demonstratie a interesului major pe care romanii de pretutindeni il poarta vietii politice si viitorului Romaniei, dar si a modului cum ei pot influenta viata politica din Tara.

Tinand cont de toate acestea, va rugam sa luati in considerare infiintarea unui post de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni, functie care ar demonstra interesul si aprecierea pe care Administratia Prezidentiala si Guvernul Romaniei, dar si clasa politica in general, o acorda celor zece milioane de romani din afara frontierelor, romani ce au demonstrat, prin fapte, ca sunt alaturi de Tara Mama si de incercarile prin care trece aceasta.

Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. Cerem insa ca la nivel simbolic Romania politica sa demonstreze ca o interesam. Postul de ministru delegat pe langa Primul ministru, nu presupune resurse financiare suplimentare celor alocate deja Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, ci doar o recunoastere morala a implicarii noastre in problemele Tarii. (s.m.)”
http://www.rgnpress.ro/content/view/40780/1/

Ca roman din diaspora sustin acest demers, insa am unele rezerve. Stiu ce inseamna sa te afli departe de tara si sa te hranesti cu simboluri, ele sunt cele care, in fond, iti construiesc identitatea intima de roman. Si stiu ca ar fi important pentru multi dintre noi sa ne simtim bagati in seama, macar din cand in cand.

Dar cred ca mai oportune decat aparitia unui ministru cu o fisa a postului destul de ambigua (care probabil ar sfarsi in a fi doar un invitat special pe la diverse comitete si comitii) ar fi introducerea de urgenta a votului electronic – cu siguranta ne-ar scuti pe multi de efortul cateodata urias de a ajunge la sectia de votare si ne-ar face sa fim mult mai conectati la viata politica si sociala din Romania – si reorganizarea intepenitului Minister al Afacerilor Externe in asa fel incat el sa raspunda cu adevarat problemelor romanilor aflati in strainatate.

Apoi n-avem decat sa infiintam si posturi simbolice…

Explore posts in the same categories: politic-oase, vocea diasporei

10 Comments on “Asociatii din diaspora cer un ministru pentru romanii de pretutindeni…”

 1. Ubu Says:

  Pe banii vostri, oricand. Pe banii nostri, niciodata!

 2. monica Says:

  Amanda,
  nu lua in seama exaltatii.Astia or sa mai haladuiasca putin pe-aici dupa care de atata efort ,vor adormi.Oricum,cu sentimentul de solidaritate te nasti,cum acelasi lucru se intampla si cu autismul.
  Alexa,
  ideea ta, excelent punctata, cred ca-i impartasita de noi toti.In asa ceva se va putea masura capacitatea unui guvern al reinoirii.

  • amanda13 Says:

   Monica, postarea imi apartine… de aici si frustrarea cand am vazut comentariul lui Ubu.

   Si da, cred ca mai intai este nevoie sa se rezolve problemele din MAE… stii ca am sunat la ambasada 2 luni aproape in fiecare zi in care au program cu publicul si in intervalul orar in care au cerut si nu mi-a raspuns nimeni? Le-am trimis si mail-uri? Era o chestie legata de acte si pe care a trebuit sa o deleg pe mama in tara sa le rezolve ca aici nu-i pot prinde.

 3. monica Says:

  ca nu sesizez

  • amanda13 Says:

   este in ordine, am facut precizarea numai fiindca am dorit sa subliniez ca traiesc in afara granitelor si am vorbit in nume personal… 🙂

 4. Ubu Says:

  Nu e deficitul bugetar destul de mare, crezi ca banii cresc in copaci? Sunt destui in Romania care au nevoie de “solidaritate”, iar tu vrei sa platim pentru un minister al mireselor prin posta si capsunarilor. Stii ceva, puteti sa aveti pe gratis un minister simbolic al romanilor simbolici, chiar acum, nu trebuie decat sa va imaginati ca exista deja.

  • amanda13 Says:

   Ubu, ca sa nu te acuz de prostie sau lipsa de bun simt te intreb sincer: ai citit cu adevarat ce au cerut asociatiile romanesti si ce am scris eu mai sus? Daca da, atunci trebuie sa-ti pun sub semnul intrebarii inteligenta, daca nu atunci citeste pana la capat si poate pricepi! Poate…

   Unde se vorbeste despre infiintarea unui minister? Unde am cerut eu bani? Si ca tot vine vorba de bani, cine dracu’ crezi ca a sprijinit bugetul de stat atatia ani? Bugetarii din Romania sau “miresele prin posta” si “capsunarii”???

   In plus, internetul este liber si am auzit ca ai avea mai multa audienta daca ai scrie fraze din astea cracanate pe la adrian nastase pe blog. acolo se aduna provincialii si frustratii care probabil nu au iesit niciodata din tara ca sa vada cum este. si numara ouale…

 5. amanda13 Says:

  Ubu, tocmai ti-am sters comentariul pentru ca nu accept insulte de la toti marlanii si imbecilii de pe net. Get a life!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: