Europa se joaca astazi… serios

La summitul extraordinar de astazi de la Bruxelles liderii celor 27 de tari membre au o misiune importanta si anume desemnarea unui presedinte al Uniunii Europene si a unui ministru UE al afacerilor externe, asa cum stipuleaza Tratatul de la Lisabona care va intra in vigoare pe 1 decembrie. Si, in subsidiar, se pare ca se fac jocuri si pentru alegerea unui viitor presedinte al Bancii Centrale Europene, cu alte cuvinte, linia pe care o vor adopta astazi reprezentantii tarilor membre, va fi una ce va influenta decisiv viitorul UE si implicit al Romaniei.

Of course, in goana dupa senzationalul provincial dambovitean, tonomatele noastre de toate zilele, abia au acoperit stirea… probabil din cauza faptului ca un alt incompetent narcisic PSD, Adrian Severin, asa cum era de asteptat, nu s-a aflat niciodata in carti pentru nicio functie de top in UE, fiindca politica de acolo nu numai ca nu este compatibila cu manariile mioritice, ba le si ignora. In fine…

Teoretic, postul de presedinte al UE ar fi unul simbolic nu legislativ, s-ar limita asadar numai la atributii legate de organizarea Consiliului Europei (inclusiv prezidarea celor patru summituri anuale ale acetuia) si de reprezentarea Uniunii Europene pe la diferite reuniuni internationale.

Practic insa, rolul sau ar putea fi mult mai amplu: in functie de statura internationala a titularului acestui post, el va putea sa influenteze decisiv anumite decizii politice importante.

Prin urmare, nu ma mira faptul ca toata atentia liderilor europeni este acum indreptata spre candidati si spre programele pe care acestia le intruchipeaza. Pe lista se afla nume grele din politica din tari cu voci puternice precum Marea Britanie, Spania sau Olanda si o singura persoana provenita dintr-o tara a fostului lagar comunist:

Herman Van Rompuy

Premierul belgian de centru dreapta, Herman Van Rompuy, este cunoscut pentru calitatile sale de negociator si pentru faptul ca isi doreste o Europa unita, construita pe model federativ si impartasind valori comune (si chiar simboluri: steag, imn comune), dar si o Europa a unui modus vivendis crestin din acest motiv el opunandu-se categoric unei eventuale aderari a Turciei la blocul european. In opinia sa, exprimata transant in mai multe ocazii “Turcia nu este si nu va fi o parte a Europei” fiindca, afirma tot el, puterea unor valori universale din Europa, si care sunt totodata valori crestine, si-ar pierde vigoarea in cazul includerii unei mari tari islamice, precum Turcia.

Herman Van Rompuy este sustinut puternic de tari precum Franta sau Germania, in care, in treacat fie spus, imigratia din lumea araba devine din ce in ce mai mult o problema severa. Probabil si de Austria care se opune cel mai vocal intrarii Turciei, insa nu se stie care va fi optiunea in acest caz a Suediei si a tarilor est-europene care sustin aderarea ei la UE.

Tony Blair / Cathy Ashton

Fostul premier britanic nu avea sanse, in ciuda sprijinului Italiei si al, bineinteles, Marii Britanii. Asa ca Gordon Brown a desemnat-o pe baroneasa Cathy Ashton, comisar european si fost presedinte al Camerei Lorzilor, propunere care a dezamagit tarile din est, in speta Polonia, care se teme ca din nou regulile proiectul european va fi dominat tot de tarile din vest.

Jean-Claude Juncker

Premier in Luxemburg, este un personaj care sustine cu tarie o viitoare functionare a Uniunii Europene ca federatie si poseda o extrem de vasta experienta politica in cadrul Uniunii, insa nici el nu are sanse reale sa ajunga in aceasta pozitie din cauza ca e considerat un pic prea invechit in conceptii de catre unii dintre oficialii europeni.

Jan-Peter Balkenende

Un alt prim ministru, de data aceasta din Olanda, o persoana cu infatisare energica si tanara (a la Harry Potter, se spune), insa fara alte sanse reale.

Vaira Vike-Freiberga

Singura reprezentanta al tarilor est-europene. Are experienta politica, a fost primul sef de stat al Lituaniei dupa desprinderea de URSS asadar militeaza pentru ca tarile fost comuniste sa aiba un cuvant mai greu in corul european si va fi probabil sustinuta de unele dintre acestea, dar si de tarile nordice.

Observatorii ii includ mai pe lista si pe Massimo D’Alema, fost prim ministru italian si fost comunist, dar si pe Miguel Angel Moratinos, ministrul afacerilor externe din Spania.

In contextul in care harta strategica a lumii se redeseneaza dupa aceasta criza economica pe care tarile din Europa vestica au trecut-o cu mult mai multa gratie decat SUA, este timpul ca Uniunea Europeana sa isi regandeasca strategia, modelul dupa care functioneaza si sa incerce sa isi consolideze statutul fiindca, pana la urma, a fost creata si pentru a reprezenta o contragreutate la sfera de actiune (politica, economica, etc.) a SUA.

Si pe noi romanii, ar trebui sa ne intereseze mult mai mult ceea ce se intampla la Bruxelles, pentru ca, desi nu ne dam seama deocamdata, teme precum o federalizare a continentului, imigratia, relatia Uniunii Europene cu Rusia ne afecteaza direct. Altfel, oricat de entuziasti si mandri am fi in legatura cu statutul nostru de europeni, nu vom conta deloc din punct de vedere politic si economic.

Asa ca, pentru mai multe informatii, va propun urmatoarele articole:

http://www.lemonde.fr/europe/article/2009/11/19/presidence-de-l-union-europeenne-si-vous-avez-manque-le-debut_1269281_3214.html#ens_id=1259173

http://bruxelles.blogs.liberation.fr/coulisses/2009/11/conseil-europ%C3%A9en-van-rompuy-toujours-favori-vikefreiberga-en-embuscade.html

http://www.hotnews.ro/stiri-international-6525051-uniunea-europeana-isi-desemneaza-presedintele-summit-extraordinar-bruxelles.htm

Si inca ceva, daca tot suntem la capitolul politica si alegeri, indiferent ca sunt autohtone sau nu, mi-am spus ca poate v-ar placea sa vizionati acest clip, pe mine m-a impresionat. . Astazi se voteaza la Bruxelles, duminica este randul nostru.UPDATE: Tocmai s-au incheiat discutiile: Herman Van Rompuy este primul preşedinte al Uniunii Europene iar primul ministru al afacerilor externe este baroneasa Cathy Ashton. Se pare ca temerile polonezilor s-au adeverit…

Explore posts in the same categories: politic-oase, vocea diasporei

7 Comments on “Europa se joaca astazi… serios”

 1. ceaikovski Says:

  si uite ca s-a ales Van Rompuy.

 2. amanda13 Says:

  era cam clar. Franta a facut mari eforturi inca de pe vremea cand detinea presedentia UE impuna pe cineva care sa-i fie apropiat. Cu Ashton in fruntea diplomatiei, triunghiul puternic este acelasi: Franta, Germania, UK.

  • ceaikovski Says:

   C. Ashton am inteles ca e de stanga.
   De fapt asa se dorea: unul de dreapta, unul de stanga.
   Totusi, chiar daca Riddick sustine ca tarile din estul europei sunt date la o parte, aduc aminte ca faptul ca a fist ales un presedinte de dreapta, este un semnal puternic pentru perioada de criza prin care trece europa. Acest presedinte este ales pt 2,5 ani.
   In afara de asta, Rompuy asta, nu este de acord cu intrarea Turciei in UE, fapt sustinut si de Romania.

   • amanda13 Says:

    da, si eu il inteleg pe Riddick, insa trebuie sa recunosc faptul ca imi convine sa vad pe cineva pe dreapta acolo in frunte. Pe de alta parte Ashton care va reprezenta Europa la nivel diplomatic e britanica si deci nu va juca neaparat pentru Germania care se stie ce relatie construieste cu Rusia.

    Si mie intrarea Turciei in UE mi se pare o idee tare proasta. Dupa parerea mea, sarbii ar merita cu mult mai mult acest lucru.

 3. Riddick Says:

  Ţările din Est iar sunt date la o parte.

  “Originile şi simbolismul UE” – 7 părţi

 4. despinavestea Says:

  Frumos si sincer mesajul tanarului


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: