Fatalitatea la romani….

FSMBIG

„Ce nu înseamnă Miorita: resemnare, fatalism, chemarea morţii, pasivitate, pesimism. Ce înseamnă: anti-istoricitate, transfigurare a condiţiei adamice. Poporul român e înzestrat cu o putere de transfigurare ce-i permite să preschimbe întregul univers şi să pătrundă în cosmosul liturgic (să participe la celebrarea liturgiei cosmice ar spune Maxim Mărturisitorul). Împotriva soartei nu te poţi apăra ca împotriva unor vrăjmaşi; nu poţi decât să dai un înţeles nou consecinţelor ineluctabile ale destinului în curs de împlinire (…). Ciobanul săvârşeşte o transmutaţie – marea operă a denigraţilor alchimişti -, îşi transformă nenorocirea în taină mistică. Înfrânge soarta. Dă un sens fast nefericirii…”. Mircea Eliade

Destinul reprezinta o realitate unica, care se manifesta sub trei aspecte…determinism, fatalism si libertate. In destin se imbina metafizicul si naturalul, astfel incat destinul ne apare ca o continua modelare a vietii noastre. Fatalitatea este inteleasa ca predestin, ea este  fie implinirea, fie esecul unei realitati. Libertatea, spre deosebire de determinism, care se refera la o ordine precisa si acele cauze care stau la baza existentei fiintei umane se afla la dispozitia persoanei, conform dorintei si vointei acesteia.

Destinul e scuza celor slabi şi opera celor tari. Nicolae Titulescu

Ciobanul mioritic a inteles sa fie stapanul propriei sale vieti, de a fi deasupra vietii si abia acum am descifrat talcul versurilor..“si de-ar fi sa mor..” pe care la scoala l-am interpretat simplist facand din el timp de aproape 150 de ani..un esec in realizarea de sine a romanilor.

Impacarea cu soarta a ciobanului mioritic este rezultatul acceptarii si intelegerii continuitatii, nu al atitudinii prin care omul se declara invins de destin, asa cum ne-a fost transmisa de catre unii din dascalii din invatamantul romanesc de atatea generatii,  incat a devenit o principala carenta a romanilor.

“Durerea” ciobanului mioritic a fost extrapolata la durerea neamului romanesc si in cazul acesta a capatat o semnificatie fatidica. Un fel de vineri 13 al nostru, care ne-a insotit de generatii.  Ea depaseste pe oricine, a devenit suprapersonala, nu este inteleasa si nici acceptata, de aceea frizeaza absurdul, nefirescul, nemilosul. Din acest motiv..a aparut vocatia tragismului, o stare anormala, dar cu profund caracter simbolic, care face ca unii romani sa proiecteze cauzele asupra rautatii, invidiei si lacomiei ciobanului vrancean si cel ungurean, fie de a o corela cu o pedeapsa divina.

Suferinta legata intim de durere si cu care adesea este confundata pe nedrept, reprezinta una din starile ce configureaza situatiile inchise ale vietii, cele in care ne confruntam cu limitarea si trebuie sa alegem. Suferinta este mai larga decat durerea si ea poate exista si in absenta durerii. Nu pricep nici acum, de ce mi s-a indus subtil ideea ca nicio suferinta nu este lipsita de sens, intamplatoare, ca ea poate fi suportata, tolerata sau acceptata, uneori chiar dorita…

Asta nu cumva, fiindca trebuie sa am intotdeauna dreptate si sa ma simt ok cu statutul de victima, chiar sa mi-l doresc spre a nu iesi din randul lumii ?  Ce-ar fi, daca n-as accepta ca sunt o victima ?

Cine are interesul ca fatalitatea sa fie prezenta in comportamentul romanilor ? Orice chin este o framantare interioara a unui om, cu multiple forme de manifestare…disperarea, izolarea, fuga, plansul, remuscarea, tortura….

Cine ne vrea plangaciosi si fatalisti si de ce ? …Hmmm…e retorica, desigur !

9782844050847FS Ce ziceti s-o driblam ?

Watch your thoughts, for they become words.
Watch your words, for they become actions.
Watch your actions, for they become habits.
Watch your habits, for they become character.
Watch your character, for it becomes your destiny.

Explore posts in the same categories: sindromul melcilor

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 Comments on “Fatalitatea la romani….”

 1. amanda13 Says:

  din oricare unghi ai privi problema, povestea mioritica se refera tot la o nesansa. a face chiar si din aceasta o “taina mistica” si a o extrapola la nivelul intregului popor roman echivaleaza cu admite ca a fi roman inseamna a te retrage in varf de munte, in ascetism, in vreme mai la vale trece potopul. desigur, ca sa ma exprim mai informal, e tare “misto” sa te inchizi in tine si sa cugeti la misterele universului, sa transfigurezi realul prin visare sau meditatie pentru a te pune la adapost, pentru a plasa vina altundeva, pentru a ascunde de tine insuti propria lipsa de actiune. of course, cand te mai trezesti (si vai, cat de rar o faci!) spui ca… mamaliga explodeaza, dupa care te intorci la ale tale, in adormirea fatalista sau in auto-flagelarea cioraniana care cred ca, impreuna cu absurdul ionescian, sintetizeaza cel mai bine tragismul aproape comic al atitudinii mioritice.

  nu ne vrea nimeni plangaciosi, alexa, mai mult decat ne vrem noi insine. noi suntem cei care ne identificam sus si tare de la romantism incoace cu 4 mituri mari si late… miorita, mesterul manole, zburatorul si traian si dochia. primele doua au, cred eu, trasaturi similare… amandoua imbratiseaza raul, amandoua sunt cumva “ciobite” in substanta lor de compromis si resemnare. celelalte 2 sunt, in ciuda conotatiilor patriotarde atribuite unuia dintre ele, mituri erotice… in care un el o alearga prin boscheti pe o ea care nu prea se opune. stiu ca poate suna dur si rautacios ce spun, insa am senzatia ca nu am ales intamplator aceste “povesti” sa ne reprezinte, ele s-au pliat pe mentalitatea care a generat proverbul “capul plecat sabia nu-l taie”.

  suntem la un moment in care fie limpezim apele, fie ne ducem naibii la vale purtati de curent. avem nevoie urgenta de o re-gandire a naturii noastre, de descoperirea unor resorturi care sa ne ajute sa trecem la actiune. insa cati dintre noi, crezi tu, vom reusi sa descoperim adevarul dincolo de aparente? fiindca daca jung avea dreptate cu arhetipurile lui cu tot, suntem definitiv condamnati…

 2. Gino Says:

  Hai sa revenim cu cele patru picioare pe pamant si sa vedem ca toate “calitatile” atribuite mai sus romanului sunt o creatie a spiritului si sunt mult separate de realitate. Ce vreau sa spun de fapt este ca ciobanul real este mult diferit de imaginea mioritica. Cred ca nu exista multe persoane mai pragmatice si mai cunoscatoare de libertate decat oierii. Spun asta pentru ca stiu, Marginimea este la doi pasi de mine.Colectivizarea nu a reusit sa patrunda niciodata,nu s-a putut face un recensamant exact al animalelor(la intrebarea”Cate oi ai,bade?” raspunsul este “Cate-or fi, ale mele-s toate.”),branza s-a vandut la sarbi si la unguri din vremea cealalta, chiar si oile s-au mai pascut peste granita, fara probleme.Oierii au fost capitalisti dintotdeauna,au trait bine, au muncit mult si cu folos si multi, sunt sigur, nu au retinut mai mult din Miorita decat primele doua versuri. Ca o concluzie “laica” vin si spun ca ori jupuim mioara ori…nu!

 3. Gino Says:

  Recenzia lui Bulă la baladă:”Nici nu mâncă,nici nu bea,/S-o tăiem,.. …. …!”.Ce-ati căz’t așa în melancolie!?(“.. …. …”=”îi bine așa”)

 4. Tio Says:

  Cel mai bun, serios, profund si la obiect text scris de tine pina acum (sicitit de mine in ultima vreme).
  F*** M.Eliade.
  Ce insemna textul urmator?
  “Poporul român e înzestrat cu o putere de transfigurare ce-i permite să preschimbe întregul univers şi să pătrundă în cosmosul liturgic (să participe la celebrarea liturgiei cosmice ar spune Maxim Mărturisitorul). ”
  ???

  Ori e poezie, ori vrajela, ori onanie intelectuala, ori se fuma opium in draci pe atunci…
  Poporul roman are parte, in loc de preschimbare si transfigurare, de un fel de hipnoza colectiva care il imobilizeaza si desfigureaza.
  Doar din cind in cind mai evadeaza cite cineva sa spuna poveste asa cum e de fapt…Herta Müller de ex.?


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: