Lehamitea la romani…

LAZY_ASS

Lehamitea la romani este expresia unui complex, care oricat de savant ar fi camuflat in expunerea teoretica de fapte determinante  care l-ar motiva este sinonim cu imoralitatea, eroarea,dezordinea, hotia, ilegalitatea, necinstea, lasitatea, minciuna,neomenia, vinovatia, cusurul, hiba, racila, betesugul,meteahna, stricaciunea, imperfectiunea,dereglajul, deteriorarea, neajunsul, deficienta si  multe alte sensuri semantice…

Lehamitea este o optiune si o problema romaneasca, despre care  se poate si tacea si vorbi despre altceva. Dar renuntam in cazul acesta de a  sesiza deficitul de educatie democratica si de libertatate de exprimare, care pana una alta provin dintr-un deficit de emancipare individuala.

Democraţia venita peste niste indivizi  speriati, umiliti, docili, needucati, VICTIMIZATI.. nu va functiona niciodata, desi intelectualii si-au  tot incearcat teoriile etice, care enerveaza si provoaca furii de multe ori….Asa ca,nu numai ca nu sunt recompensati pentru obsesiile lor sociale, ci dimpotriva, de-a dreptul ridiculizati si atacati permanent…fiindca starea natiunii trebuie sa ramana neschimbata.

Spunea cineva, ca daca intrebi doi romani, ai parte de trei opinii! Datul cu parerea este pus din ce in ce mai des la indexul negativ ,sub amenintarea cu excluderea  din randul lumii. In acest context,cine sa se mai incumete sa formuleze opinii impotriva convingerilor celorlalti,eventual,Doamne fereste,vreuna pertinenta?! Si daca,mai adaugam si opinia mea ,de acum, atunci este clar ca avem un defect cei ca mine- avem opinii! Si mai rau,suntem incapabili de a le tine numai pentru noi! Era celebra, in epoca, zicerea “stimati tovarasi, am si eu o opinie personala, dar nu sunt deloc de acord cu ea!”. Brrr..

Ce se intampla totusi ? Goethe spunea ca “nimeni nu este mai captiv decat cei care cred fals ca ar fi liberi”. Calitatile romanilor ies in evidenta si se pot generaliza prin antiteza cu defectele lor. Este greu, chiar foarte greu sa faci o alegere a unei lacune, pe care sa o consideri principala cand varsta si experienta de viata nu te indrituiesc inca…

De aceea am incercat sa aleg dintre cusururile care ne opresc in a evolua, ceea ce pe mine ma deranjeaza cumplit si anume…. COMODITATEA, in sens eufemistic desigur, fiindca de fapt este vorba despre APATIE, INACTIVITATE, INERTIE si mai ales INDIFERENTA , ca sa nu spun LENEVIE…starea aceea de a refuza sa gandesti si sa te informezi si sa preferi sa te lasi gandit, sa iei toata informatia  gen catering, fara sa o treci prin filtrul propriu, dintr-o lene perversa de a o mesteca , ca deh…muieti sunt posmegii…

Vorba romaneasca “prin colturi si rotunda”, materializata in expresii, contine niste avataruri reale..burta verde, taie paie, pierde vara, propteaua gardului, a sta cu mainile in san, a sta cu ochii in tavan, a cloci pe vatrai, a razema peretii, a arde gazul de pomana, a taia frunza la caini,  a cauta peri in palma,  a sta cu burta la soare…care confirma nu numai ca romanul s-a nascut poet, ci ca genetica functioneaza …

Trist este insa ca prin parafrazare…ajungem la sintagma “romanul s-a nascut boier” ! Creativ, chiar inventiv in propria-i comoditate, romanul ar vrea sa nu il clinteasca nimeni si nimic din aceasta pace moderna, ca in bancul cu ardeleni: ce faci bade ?..sed si cujet , raspunde acesta dimineata, iar pe la pranz…doar cujet ! Depinde la ce se cugeta…si la actele rezultate din aceasta cugetare, a caror esenta valorica este evaluata in sfera constiintei.

Distinctia dintre constiinta binelui si a raului este conventionala, de fapt exista o singura constiinta, care in raport cu circumstantele vietii,dar si cu modul de formare al persoanei, cu modelele pozitive sau negative asimilate de aceasta prin imitatie, cu inclinatiile sale..va fi  o consiinta indreptata catre bine sau catre rau, catre munca sau catre comoditate. Lenea este opusul moral al harniciei. Comodul este incapabil de a construi idealuri, de a aspira catre adevaruri nobile, catre sublim. Lancezeala gandirii trage in jos persoana, inchide perspectiva, o insingureaza si o face sa aiba in jurul sau numai obstacole si dusmani.

Cei care “fac degeaba umbra pamantului” privesc totul cu invidie si patima si incepe sa doreasca distrugerea lumii si a celorlalti, tocmai fiindca incapabil de a face ceva bun ..este invidios, se simte inferior fata de cei ce reusesc, asa ca doreste sa ii suprime, sa ii distruga, sa-i inlocuiasca si sa nu-i lase sa i-o ia inainte. in felul asta se prefigureaza un model psihomoral negativ al neimplicatului, absenteistului, fanaticului antisocial, a celui care comploteaza impotriva ordinii statului.

Lehamitea altereaza fiinta pustieste sufletul, induce catre o stare de inchidere in sine, de insingurare, de marginalizare, de conflict si ura in relatiile cu ceilalti.

Nu e bine deloc ! Trag semnalul de alarma…ma aude cineva ?

Explore posts in the same categories: sindromul melcilor

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

25 Comments on “Lehamitea la romani…”

  1. Gino Says:

    Buna dimineata!In mare masura ai dreptate. Dar hai sa vedem unul din motive. Cincizeci de ani sunt o jumatate de secol. Timp de o jumatate de secol, brutal, din constinta colectiva s-au smuls valori, modele, idealuri, de felul celor spre care tindem acum.Cu sarguinta s-a muncit la crearea unei entitati numita “omul nou”.Este adevarat ca nu s-a reusit dar niste schimbari in profunzime s-au produs.Cei care in 1948 aveau zece ani in 1989 aveau cincizeci si erau parintii unora de treizeci. Vorbim de doua generatii lovite in plin de constructia omului nou. Acestia (si eu)nu au avut ca model pe Marie-Rose Mociornita sau mai bine pe tatal domniei sale. Ba chiar am vazut cum oameni cu gandirea libera (Virgil Ierunca, Monica Lovinescu si altii) puteau sa vorbeasca doar clandestin si sa fie ascultati tot asa. Cine crezi ca a fost formatorul de opinie al generatiei mele? Daca printr-o sansa a vietii mintea putea sa vireze spre adevaratele valori era bine, daca nu, te forma “Scanteia”. Ma uit la cel care eram acum douazeci de ani si vad cum ma consideram un democrat si un novator si imi dau seama cat nu vedeam din urmele lasate de educatia primita.Nu lungesc, vreau sa spun ca mentalitatea colectiva este inca foarte vulnerabila si inca in formare si Mafalda din Damaroaia a fost un tip indulgent(dar vinovat).

  2. A.P. Says:

    Bancul cu ardeleni era altfel :
    – Ce faci bade , sezi si te gandesti ?
    – Ba numa` sed .
    Nu sunt de acord cu tine din mai multe motive.
    Nu cred ca democratia a venit peste niste oameni needucati. Atunci citeam de rupeam tot ce prindeam.Aveam abonament la biblioteca liceului si la cea a orasului iar o vanzatoare la librarie statea cu mine pe scara.Luam o gramada de carti pe sub mana. Tv nu era , ce era sa faci ? Acum insa manelele si emisiunile cretinoide garanteaza generatii intregi de needucati.
    Cat despre cei care privesc cu invidie si patima sunt perfect justificati. In primul rand pe cine privesc cu invidie ? Pe cei cu Ferrari si Bentley , pe cei cu vile de sute de mii de euro ? Oamenii stiu ca nu se pot realiza asemenea averi in cativa ani. E de bun simt sa prezume ca banii sunt furati. Meritocratia nu exista. Scara valorilor e rasturnata. Hoti si banditi dau lectii de morala pe la televizor. Faci sacrificii sa tii copiii la scoala , la facultate si apoi vezi cum te scuipa un cretin de consilier comunal sau municipal dintr-o masina pe care nu avea cum sa o cumpere din salariul lui de politruc.Apoi vezi politisti si judecatori cu masini si vile de sute de mii de euro din salariul de bugetar.Apoi vezi politisti , procurori si mafioti din lumea interlopa la aceeasi masa. Apoi vezi …cate si mai cate… Si ce faci ? Te lehamitesti ? Cred ca e normal.

    • Gino Says:

      De multe ori privim lucrurile din punct de vedere personal.Crezi ca daca ai citit mult toata lumea a facut la fel? Educatia formata din vreme spre lectura ar trebui sa permita o anume detasare de Bentley, politisti etc.Stiu ca daca am o atitudine imi fac datoria fata de mine.

      • A.P. Says:

        Spun doar ca era mai multa cultura atunci decat acum. Eram doar la liceu dar faceam schimb de carti intre noi , mergeam la teatru , la expozitii de pictura , la muzee si discutam serios despre cultura. Ascultam Radio Europa Libera si spuneam bancuri cu Ceausescu. Eu nu traiesc in Romania de aproape 13 ani dar cand am fost acasa prietenii m-au pus la punct cu ce nu stiam. Lehamitea exista si nu este la niste tarani ci , dimpotriva , la oameni educati.

  3. Gino Says:

    @A.P. Atingi doua lucruri sensibile si adevarate. Unul este cultura, cu care sistemul a contribuit la propria cadere(daca ai putut constata, in ultimii ani ai regimului accesul la cultura nu mai era acelasi). Celalalt este ca in general atitudinea se manifesta in bancuri. Cred ca asta s-a perpetuat si multi romani nu realizeaza ca mai trebuie si altceva decat bancuri.

    • A Says:

      Cultura a contribuit in mod sigur la caderea regimului.Era o forma de disidenta sa citesti , sa scrii si sa vezi forme ascunse de protest in versuri sau in proza. La fel era si cu bancurile. Puteai fi arestat sau sa suferi consecinte daca spuneai bancuri despre Ceausescu. Iar umorul era de calitate. Acum nu am prea vazut oameni care sa mai zica bancuri iar calitatea umorului lasa foarte mult de dorit.

  4. amanda13 Says:

    As spune ca am camuflat aceasta lehamite si in “atitudine senina in fata mortii”, la fel ca ciobanul care afla ca tovarasii sai se pregatesc sa il omoare, in loc sa sune la politie sau macar sa puna mana pe par, romanul a invatat ca e mai bine sa stea cu mana in san si sa accepte orice i se pregateste, docil si indiferent. de aceea, privind si la comentariile de mai sus ma intreb daca nu cumva adevarul este undeva la mijloc, daca nu cumva comunismul s-a suprapus peste niste date deja existente din cauza carora i-a fost teribil de usor sa formeze “omul nou”.

    imi aduc aminte ca la 3 ani, in comunism, stiam deja sa fac diferenta intre limbajul public (ceea ce aveam voie sa-i spun educatoarei la gradinita) si cel privat de acasa. stiam instinctiv ca intr-un loc e bine sa canti marsul soimilor patriei si in altul spui in soapta bancuri cu ceasca. la 9 ani in timpul revolutiei, am incercat sa echilibrez aceste doua limbaje, am rupt pur si simplu toate pozele cu ceausescu din manualele de scoala. revolutia abia incepuse asa ca mama a gasit de cuviinta sa ma certe, sa imi spuna sa… mai astept.

    parintii mei au citit enorm, insa asta nu i-a pregatit pentru tipul de democratie ce avea sa vina. erau pur si simplu niste indivizi speriati, care faceau orice sa nu iasa in evidenta.

    lucrurile nu s-au schimbat in cazul lor nici acum… din cand in cand mama ma mai cearta (mama care avea dosar de urmarit) ca ma implic si ca alerg dupa copite de cai morti cand spun ca trebuie condamnati fostii tortionari.

    despre asta este vorba.

    • A.P. Says:

      Cred ca inteleg ce vrei sa spui. Cand a venit revolutia avea 18 ani si eram in armata. Cand am auzit “Desteapta-te romane” la megafoane nu imi venea sa cred. Asa ceva nu se putea intampla. Credeam sistemul socialist vesnic. A fost un soc in toata puterea cuvantului. Tot asa si eu stiam ca una se vorbeste in clasa si alta afara. Tot asa si parintii mei nu s-au adaptat dupa revolutie desi erau intelectuali si au iesit la pensie tot de pe aceleasi pozitii unde erau si inainte. Dar mentalitatile se schimba si societatea evolueaza. Chiar daca nu asa de repede pe cat vrem noi.
      PS. Ai prins vreun peste ?

      • amanda13 Says:

        intr-adevar societatea evolueaza insa mi-e greu sa spun care parti ale “progresul” (ugh, ce cliseu mi-au tastat degetelele) post-revolutionar sunt pasi spre civilizatie si spre libertate.

        🙂 ieri am prins mai mult de 20 de pastravi albi si un redfish in 3 ore. in ordine inversa. as fi prins mai mult insa mi s-a terminat crevetele si dupa ce am facut momeli dintr-un pastrav, fratii lui n-au mai vrut sa muste. astazi am hotarat sa merg numai spre seara, asa ca acum m-am intors dupa ce am facut poze cu rasaritul.

  5. Gino Says:

    Am recitit si cred ca am inceput comentariile intr-o nota gresita, in care ne-am obisnuit sa analizam, sa motivam si sa ne autocompatimim, mioritic daca vrea Amanda. Ideea este mai simpla, textul trebuie sa transmita intelectualilor “blazati” sa mearga sa voteze si sa mai ia o persoana dupa ei. Daca in decembrie ’89 multimea a iesit pe strada pentru paine,caldura, program TV, cativa idealisti au iesit pentru libertate de exprimare, vot liber, circulatie neingradita,drept de proprietate. Daca astea nu sunt motive de mers la vot atunci de ce a trebuit sa fie schimbat complet sistemul? Ca romanul ar avea firea baciului mioritic este tot rezultatul propagandei. Totdeauna am crezut ca poezia asta are o latura morbida si cine a impins-o atat in sufletul romanilor a fost diabolic. Din tot ce am citit,inclusiv din perioada interbelica am vazut romanul ca un romantic,bonvivant,degustator de vin,de mancaruri,si de altele.Nu putem invia perioada aceea daca ne pierdem in psihanaliza fara finalitate. Nu este neaparat sa ne istovim muncind, trebuie sa facem un minim necesar. Credeti-ma, nici altii, la care ne tot uitam, nu sunt foarte harnici dar fac ce trebuie facut. Am o colectie de ziare, “Almanahul Ziarului Universul”,interbelice, nu pot s-o arat atator oameni pe cat as vrea ca sa vada ca romanii stiau sa traiasca.

    • amanda13 Says:

      ai dreptate! intr-adevar singura optiune care ne-a mai ramas este votul si implicarea in agora. pasivitatea, vorba alexei, omoara sufletul…

      p.s. trebuie insa sa remarc ca exista trei atitudini in perioada despre care vorbesti… cea pe care o evoci tu, apropiata de Sadoveanu, cea “mioritica” si tragismul din romanele lui Rebreanu, in care individul este pedepsit tocmai fiindca refuza pasivitatea. cu alte cuvinte, cultura romana osciland intre aceste 3 atitudini, pare de o labilitate funciara…

      • Gino Says:

        Ma felicit acum ca m-am gandit la ziare si nu la literatura pentru ca stirile si fotografiile reflecta mai bine realitatea.Caragiale critica “la greu” dar tinea un restaurant in gara(nimic rau in asta!).

  6. A.P. Says:

    Cred ca alegerile astea sunt o rascruce in dezvoltarea Romaniei. Sa vedem ce o sa iasa. Dar am sentimente pozitive. Azi am vorbit cu tatal meu la telefon iar el imi spunea ca trebuie sa votam cu Basescu. Ceea ce m-a mirat pt. ca stiam ca Base nu era favoritul lui. Deci se poate.
    PS. Deci mergi pe pestisori. Daca tot esti in Florida inseamna ca nu pescuiesti daca nu dai la un marlin . Bafta in continuare.

    • amanda13 Says:

      ai nimerit bine cuvantul “rascruce”. diferenta nu cred ca a fost vreodata mai clara.

      🙂 ah, sunt un pescar incepator! imi place pastravul si gruperul la nebunie insa in rest ma pricep mai putin. plus ca nu ma tin puterile la ceva foarte mare. ieri era cat pe ce sa o patesc prinzand un stingray…

      • A.P. Says:

        Asa este. Dar sunt optimist. Base o sa iasa presedinte desi eu am cateva cuie impotriva lui.Dar vazand alternativa nu am ce face.
        PS. Lasa ca toti am fost incepatori odata. Nici macar sotul nu se baga la marlin ?
        PS2.Dar de gatit cine gateste ?

  7. amanda13 Says:

    Nici mie nu mi se pare perfect Base, insa e singura solutie viabila. Numai gandul la partea cealalta ma face sa tremur.

    Sotul meu in principiu pescuieste cam ce stie ca-mi place mie, mai ales fiindca imi doream peste proaspat de mult timp, sunt o mare amatoare de seafood. Nu e genul competitiv in cazul pescuitului, singurul care ne mai impinge la oaresce performante este Jimmy, ghidul si prietenul nostru de aici.

    De gatit gatim eu si socrul meu. Eu sunt cu chestiile mai lejere (adica pastravi) si el cu “blacken-itul” (redfishului sau grouperului).

  8. A.P. Says:

    Nu e perfect.Ce sa facem ? Imi doream un presedinte perfect. Si destept si frumos si devreme acasa. Ei , toti ne dorim mai mult. Intr-adevar daca te uiti putin dincolo te infiori. Adica cine mai ramane : Geoana , Vanghelie , Iliescu , Gusa , Fenechiu , B.Olteanu , Tariceanu ,… Sper doar sa nu mai iau inca o teapa.Asta m-ar lecui pe veci de vot. Si asa nu am mai fost din 2004.
    Fain.Pofta buna si distractie placuta.

    • amanda13 Says:

      Mda, de partea cealalta toata armata de lichele si oportunisti. L-as adauga si pe Oprescu pe care la o adica vor sa-l imbratiseze drept “cantidat unic”.

      Multumesc mult de urari! Ies acum insa iti doresc un sfarsit de saptamana linistit si odihnitor!

      • A.P. Says:

        Nici o sansa. Oprescu nu are sanse deloc in Ardeal si nici in Moldova. Iar dupa autostrada suspendata nu cred ca mai are sanse nici macar la Bucale. Asa ca dom` doctor va ramane primar.Spre pedeapsa bucurestenilor.Care l-au votat.
        Sper sa il ai.

  9. analizaexistentiala Says:

    Eu am sa comentez putin “conceptul” de lehamite. Lehamitea este mai mult decat un sentiment, este un tip de atitudine in rapot cu ceva. Iti “e lehamite” atunci cand te-ai saturat de ceva, adica este ceva ce ma copleseste, e prea mult si nu mai “pot” sau ma feresc pentru ca imi produce un sentiment neplacut de saturatie, de neputinta. De fapt, in esenta este un mecanism de aparare. Ma feresc de ceva care ma “invadeaza” si imi produce un sentiment neplacut, de obicei de neputinta.Este de multe ori o aparare in fata a ceva ce in mod “abuziv” ma invadeaza. Blocarea intr-un tip de mecanism de aparare defineste nevroza. Deci, dpdv psihopatologic, putem spune ca o mare parte din romani au dezvoltat o nevroza in raport cu situatia data.

    • A.P. Says:

      Nu e nici o nevroza. E lehamite pur si simplu. E lehamite ca un bugetar ca Blaga si-a putut cumapra o casa in Bucuresti de 800 de mii de euro. Din salariu de bugetar. E lehamite ca fiica lui Base si-a tras o casa de 800 de mii din vanzari anterioare.E vorba de situatii pertinente. Si vrem raspunsuri pe masura.

  10. Gino Says:

    Eu ma intreb cum ar putea romanul sa taie si sa beleasca odata Miorita aia paguboasa si sa-i revina pofta de viata la nivel national, ce este de facut ca sa-i scoti ochii din TV, ca sa poata gandi cu capul propriu, manca cu gura personala si pipai cu mainile lui, nu prin procura?

  11. alexa Says:

    Buna seara dragii mei ! 🙂 In primul rand vreau sa imi cer scuze datorita greselilor din articol. Din pacate, n-am mai putut edita, fiindca nu m-am putut loga de dimineata si de abia acum am ajuns acasa, de la job !
    Am citit tot ce ati scris si v-ati prins…e vorba despre fatalitate si dupa ce respir putin, am sa va raspund cu un mic articol, la care va invit sa comentati. Va multumesc din suflet ca tineti viu blogul cu comentariile voastre deosebite. Ma inclin !

  12. A.P. Says:

    @analizaexistentiala. Nu imi place sa ma fure nici unii si nici altii. E de prost gust sa aleg intre unii care au furat mai mult versus unii care au furat mai putin.Am facut asta din 90 incoace. Cat mai trebuie sa fie asa ?


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: