Tara lui bacsis-bacsis !
Explore posts in the same categories: inspiratieToamna trecută, într-un vagon în trecere prin Polonia, se vorbea despre România ca: Ţara lui bacşiş – bacşiş. Expresia, cât ar fi fost ea de umilitoare, nu mi s-a părut prea aspră. […]Văzută de departe, politica noastră culturală şi propaganda noastră în străinătate se dovedeşte o creaţie de inconştienţi sau de demenţi. Nici nu vom şti pe cine să tragem la răspundere. Se fac greşeli atât de grave şi întreaga noastră propagandă este atât de ridicolă încât generaţiile viitoare ne vor taxa, pe toţi, drept inconştienţi, tâlhari sau demenţi. Încercaţi şi vă imaginaţi ce ar fi ţara românească după ce Liviu Rebreanu şi Papadat-Bengescu ar fi traduşi şi lansaţi în toată lumea; după ce universităţile noastre ar fi încăpute în mâini tinere; după ce ataşaţii de presă din străinătate ar fi înlocuiţi cu oameni harnici şi pricepuţi imaginaţi-vă toate acestea şi veţi înţelege ce vor crede generaţiile următoare despre noi. Ar fi atât de simplu ca roumain, rumenian, rumane şi rumeno să nu se mai lege în memoria europenilor numai de Skoda, de bacşiş – bacşiş, de incapacitate politică şi de conştiinţă ieftin de cumpărat ci şi de opera unui Rebreanu, Blaga, Brâncuşi sau Enescu. Ar fi atât de simplu… Un ministru inteligent ar înţelege că, în starea de lucruri de astăzi, singura ofensivă ieftină şi eficace împotriva insultelor legate automat de numele neamului nostru ar fi ofensiva valorilor maxime şi specifice. Dar nimeni nu înţelege. Şi pe fiecare zi noroiul ne stropeşte mai direct şi numele de român e mai compromis.
Mircea Eliade, Profetism românesc. Vol. II. România în eternitate, Bucureşti, Editura Roza Vânturilor, 1990, pp. 92-94
Tags: bacsis, blaga, brancusi, enescu, incapacitate politica, insulte, liviu rebreanu, mircea eliade, neam, nemul romanesc, noroi, papadat bengescu, profetism romanesc, propaganda, rebreanu, roman, Romania, roumain, rumane, rumenien, rumeno, scandalul skoda, sterling, universitati, valori
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
September 29, 2009 at 6:17 pm
hmmm, nu s-a schimbat nimic nu-i asa?
Si paradoxal, generatia lui Eliade este atat de minunata privita astazi, inapoi… Oare spre ce va merge Romania? Va exista vreo generatie viitoare care sa se uite inapoi spre anii 2000 si sa-si spuna “mai ce democratie era pe atunci? ce politicieni erau?”. Mi-e groaza si sa ma gandesc unde se poate ajunge daca se continua in felul acesta… 😦
September 29, 2009 at 6:44 pm
Amanda, nu mai stiu unde am citit..insa e perfect adevarat…”generatia faptasilor” traieste cu impresia de iertare a “generatiei urmasilor” !
Asta spune tot !
September 29, 2009 at 8:31 pm
da, probabil ca ai dreptate. desi ar trebui sa fie invers, sa se gandeasca la faptul ca nu sunt nici nemuritori si nici intangibili… si ca pana la urma se va gasi cineva sa-i judece.
eh, ce naiba vorbesc cand sunt atatia care plang dupa ceasca si dupa “maretele realizari”?
da, ai dreptate alexa!
September 29, 2009 at 7:21 pm
Alexa, in toate scrierile de acum 200 de ani, 100 de ani, 50 de ani, gasim aceleasi framantari, aceleasi fine observatii, despre ACELEASI PROBLEME.
Chiar nu reusim sa invatam din greselile trecutului?
Cine ne tine in loc?
Pe mine personal asta ma framanta. Cine ne tine in loc!
September 29, 2009 at 7:28 pm
Mentalitatea ! Poate daca punem mai multe scrieri vechi in fata ochilor, ne vom dezmetici ca problema nu este la politicieni, ci la noi.
September 30, 2009 at 3:45 am
@ Amanda
E ca si cum ai pune semnul egal intre politica si moralitate. Chestiunea este ca NOI suntem de vina, fiindca nu stim ce vrem, nu avem plan, nu avem agenda. In loc sa ii aducem in terenul nostru jucam in al lor. Lehamisirea este doar o scuza a propriei noastre fugi din fata tuturor problemelor.
September 30, 2009 at 11:54 am
exact, suntem chiar asa de prosti ca natie incat sa nu ne trezim odata? habar n-am…
in fine, alexa, ma duc in vacanta sa-mi purific mintea. ma intorc la sfarsitul saptamanii si apoi plec iar. sper ca situatia politica sa se mai normalizeze cat sunt plecata.
voi sa fiti cuminti si numai bine!
September 30, 2009 at 3:16 pm
Vacanta placuta draga mea ! Suntem cuminti..promitem ! 🙂
September 30, 2009 at 11:09 am
Cine nu invata istoria o repeta. Iar noi o tot repetam. Suntem repetenti la isorie.
September 30, 2009 at 11:09 am
Cine nu invata istoria o repeta. Iar noi o tot repetam. Suntem repetenti la istorie.
September 30, 2009 at 3:18 pm
Istoria asta este despre noi si nu o putem invata, daca refuzam sa ne uitam in oglinda..
September 30, 2009 at 8:14 pm
Ne uitam in oglinda. Dar vedem doar oameni frumosi si destepti si devreme acasa. Asa ne-au invatat comunistii … asa ne vedem. Defectele sunt la ceilalti.
September 30, 2009 at 8:47 pm
E mult mai veche problema. Am inceput sa scotocesc dupa vechi scrieri si am constatat ca, comunismul s-a pliat pe o structura veche si a creeat un fel de simbioza. O sa pun aici, poate reusim sa desfacem mecanismul cu totii.
September 30, 2009 at 8:56 pm
Ma rog. Dar eu ma uit in oglinda si vad ca sunt frumos , destept si devreme acasa. Si am si cravata rosie de pionier.
PS. Nu stiu de unde sa pun fete zambitoare pe aici.
September 30, 2009 at 9:02 pm
@ A.P.
Mie imi spui ? 😀 Am constatat ca nu-s chiar asa cand am scris codul mentalitatii. Mi-au trebuit 3 luni…timp in care m-a deranjat oglinda aia rau de tot.
PS. Du-te la cuibul pitzigoilor si ai link cu emotikons !
October 1, 2009 at 4:47 pm
Evident ca s-a transmis posteritatii amprenta jugului otoman. Si uite cat tribut,haraci si pesches platim acum,dupa atatea sute de ani.Vorbim de mentalitate si realizam cu cata greutate se schimba.Alexa,ti-am citit capodopera intitulata modest “Codul mentalitatilor “.Da-i drumul de cate ori intri pe net.Repetitio est mater studiorum,non stultorum,adica :repetitia este mama studiosilor nu a prostilor!Ai de partea ta oameni capabili de a duce aceasta discutie si cu darul persuasiunii…A.P.,Amanda,Luca,Ceaikovski,Dana ,Analiza existentiala si totti cei care sunt in dreapta blogului.Voi dragilor,veti reusi impreuna sa clintiti mentalitatea lui bacsis-bacsis si alte asemenea orori.