Nu mai pot! Nu se mai poate!

blind_justice

Toţi cei care mă cunosc pot atesta că sunt un tip greu de scos din sărite. Moştenire genetică, deh.

Dar acum, chiar că nu mai pot răbda. Trebuie să urlu, să scuip , să înjur. Să mă descarc.

Ni s-au suit magistraţii-n cap. Nu guvernului, nu parlamentului, nu preşedintelui. Ci nouă, plătitorilor de taxe. Taxe din care dânşii îşi iau cota cu o nesimţire cruntă. În urmă cu nişte ani, ministrul de atunci al justiţiei (Valeriu Stoica), le înglobase în salariu sporul de risc şi solicitare neuro-psihică, pe care singuri şi l-au atribuit.  Acum şi l-au dorit din nou. Deşi s-a acţionat împotriva legilor firii, l-au primit. Din nou. Nu le e destul. Vor şi recunoaşterea magistraturii ca primă putere în stat.

În răstimpul grevei magistraţilor  şi din cauza acesteia, economia (aşa cum o ştim în condiţiile crizei, adică ciungă şi oloagă) a suferit pierderi suplimentare de zeci de miliarde de €. Adică, echivalentul datoriei externe a ţării. Cine să-i dea în judecată pe magistraţi? Cine să-i judece?

Cine îi va judeca pt încălcarea drepturilor cetăţeneşti ale justiţiabililor? Cine îi va judeca pentru încălcarea drepturilor omului?

Nici acum, după ce şi-au văzut satisfăcute toate revendicările salariale (nemeritate, repet) nu vor să înceteze greva. Ce naiba mai vor? Cu venitul net lunar al unui judecător, un întreprinzător şi-ar putea deschide o afacere fără să apeleze la vreo bancă.

Se plâng de numărul mare de cauze aflate pe rol, dar evită să precizeze motivul pentru care amână acelaşi dosar câte 15 ani. Ar fi fost mult mai puţin solicitaţi “neuro-psihic” dacă ar fi pus rezoluţiile la timp.

Chiar nu se poate găsi o soluţie la această problemă? Nu poate guvernul promova prin procedură de urgenţă abrogarea inamovibilităţii impuse de duetul Iliescu-Iorgovan?

Explore posts in the same categories: politic-oase

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 Comments on “Nu mai pot! Nu se mai poate!”

 1. alexa Says:

  Singura solutie este sa se desfiinteze CSM-ul, Dorine !
  Este un fel de Agentie interfata intre mafioti si politicieni, iar salariile lor nesimtite sa fie impartite judecatorilor. Asa vom avea o justitie curata.

 2. amanda13 Says:

  Sunt de acord cu alexa, CSM-ul trebuie desfiintat fiindca a demonstrat ca nu este in stare sa fie cu adevarat un organism de control al onestitatii si independentei justitiei. As adauga ca justitia trebuie reformata din temelii si trebuie reanalizat rolul ei in societate. Trebuie creat un alt organism de control al activitatii magistratilor, unul la ale carui decizii trebuie sa aiba acces si cetatenii… acest mecanism fie sa fie unul mixt (magistrati + cetateni fara apartenenta politica, alesi pe plan local odata cu alegerile pentru primari sau desemnati de societatea civila locala. in felul acesta s-ar si descentraliza justitia) fie unul total independent de sistemul judiciar, bazat pe vot direct sau pe un sistem de calificative bine structurat, astfel incat breasla magistratilor sa inceteze a mai fi una inchisa, care-si desfasoara activitatea dupa bunul sau plac. In plus, trebuie creata “legea precedentului” astfel incat deciziile judecatoresti sa fie unitare… daca se lauda atat de mult cu capacitatea lor intelectuala, sunt convinsa ca vor putea sa retina si sa tina cont intr-un proces si de deciziile precedente in spetele similare.
  Mai mult, daca ar fi dupa mine as introduce si curtea cu juri pentru cauzele mai grave… astfel incat magistratii sa nu-si mai faca de cap cum vor in deciziile pe care le dau.
  Nu in ultimul rand as re-evalua si echilibra salariile, mai ales dupa ce s-a dovedit ca independenta vizata prin aceasta retributie nesimtita a magistratilor a ramas numai la stadiul de utopie.
  Stiu cat de mult lucreaza magistratii, am unul in familie care si-a neglijat ani de zile si familie si vacante lucrand la dosare pana noaptea tarziu si in week-end-uri. A fost insa optiunea ei si a fost rasplatita pentru ea. Stiu ca le este greu, insa atata vreme cat sunt si ei cetateni romani, nici ei nu ar trebui sa fie deasupra legii si a moralei.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: