Mesaje din Harghita si Moldova

Daca v-ati interesat ce sunt COPOSESORATELE sau COMPOSESORATELE, ati aflat deja ca proprietarii terenurilor care formeaza un coposesorat hotarasc destinatia terenurilor si a veniturilor obtinute. Fiecare membru are drept de vot in functie de suprafata si valoarea terenului cu care a contribuit la coposesorat. La fel e si cu veniturile. Fiecare primeste bani proportional cu contributia adusa. Din banii primiti, isi intretin familiile si COMUNITATEA. La sfarsitul toamnei, fiecare primeste o hartie, unde precizeaza ce anume doreste sa sponsorizeze: scoala, spital, biserica, primarie, etc si cuantumul respectiv. Nu este asta AUTONOMIA LOCALA? Unde este UDMR in aceasta formula????

Se primesc subventii europene pentru FANETE. Cel mai bine platita este OTAVA.  Otava este prima coasa. Din a doua coasa rezulta FANUL. Un reprezentant al autoritatii care da subventia, verifica cu rigurozitate terenurile: daca sunt bine intretinute, daca coasa a fost facuta la timp si ca la carte, etc. Altminteri nu da banii. Ce credeti ca se face cu OTAVA si cu FANUL rezultate? SE EXPORTA!! Unde? In tarile care cresc animale bio, care apoi ni le exporta noua, romanilor, la preturi EUROPENE…

Minunat, fabulos, nu?!

Septelul Romaniei este egal cu 2 vaci, 3 oi si 4 purcei. Ce rost are sa crestem animale, noi, cand le putem cumpara la preturi uriase, de la altii??? De ce sa nu vindem padurile, petrolul, aurul, terenurile si chiar iarba, care sunt date de D-zeu?

Ce nu s-a vandut, s-a dat bisericii, pentru notabila ei contributie la suveranitatea si stabilitatea statului…

Cu aceste cuvinte m-am auto-propulsat direct in Moldova, cu doar 150 de kilometri mai sus de Harghita. La Agapia.

Frumoasa tara, Romania!!

Trecem pe langa indicatorul: “Spre padurea de argint” a lui Mihai Eminescu. Oprim. Ne uitam de jur imprejur. Unde sa fie? Vax, nu vedem nimic. Abia mai tarziu, la vila, gazda se mira si ne spune ca am trecut pe langa padure.

Dimineata, cand trecem iar pe acolo, vedem “padurea”. Cca 400 de mp ingraditi, de mesteceni. Da, ingraditi, e gard de jur imprejur. Un fel de curte.

Ni se umezisera ochii la gandul ca vom calca pe urmele lui Eminescu si, cu putin noroc vom privi Luna, regina noptilor eminesciene, la fel ca Eminescu, la inceputul secolului 19.

In 2009, sedeam precum catelusii si udam gardul cu care este inconjurat MORMANTUL PADURII EMINESCIENE. 400 de mp de mormant…

Si a’propos de udat garduri: mai sus, spre Manastirea Neamt, Gura Humorului, nici sa te usurezi dupa un copac nu mai poti. Dealuri, paduri, lacuri, INGRADITE si la loc vizibil, panouri pe care citesti: ” Proprietate privata. Mitropolia Moldovei si Bucovinei”.

Ei, nu zau!! De unde frate? De unde mostenirea asta uriasa??? Din hrisoavele lui Stefan cel Mare? Sau de la Burebista?!

Si poate n-as avea nimic impotriva ca biserica sa fie depozitarul si administratorul averii Romaniei, daca n-as vedea cum taie si exporta cheresteaua!

Biserica este o INSTITUTIE A STATULUI ROMAN. Platita din impozitele noastre, din BUGET. Ce da inapoi biserica, statului care o INTRETINE PE BANI GREI?

Biserica ESTE SCUTITA DE LA PLATA ORICARUI IMPOZIT!!

Deci, ce primeste statul de la biserica, pentru ca i-a dat voie sa administreze si sa foloseasca paduri, dealuri, pastravarii, etc, etc???

Casa memoriala Mihail Sadoveanu este langa gardul unei astfel de proprietati. Nu stiu daca si casa memoriala a fost data bisericii, dar prisaca, lacul si padurea despre care ati citit in cartile lui Sadoveanu, DA!! Dumbrava minunata este acum a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei! Te uiti peste gard, iti imaginezi locurile si atat. Restul, citesti daca vrei amanunte…

La schimb, Mitropolia, a dat statului si oamenilor, (nu stiu din ce bani construita) cea mai kitsch-oasa biserica din cate am vazut: SIHASTRIA NOUA.

Aflata in spatele SIHASTRIEI VECHI, este monstruoasa!

Uriasa, fara pic de intimitate, opulenta, pictata in culori tiganesti, marmura pe jos, candelabre cu strassuri, incalzire centrala (probabil pe lemne), iconostas lucrat la strung. Langa intrare, pe peretii interiori, sunt pictati TEOCTIST, un reprezentant al bisericii din Constantinopol, si actualul DANIEL. Mari, cat statuia lui Zeus, tineri si frumosi, precum sfintii ucenici…

In stanga bisericii kitsch-oase care m-a ingrozit, ascunsa de privirile curiosilor, o curte de 3-4000 de mp. In curte, siruri-siruri de stive de lemne, inalte cam de 2 m, cu mici acoperisuri din sindrila. In partea dreapta, calugarii spalau butoaie si stivuiau cosuri din nuiele. Am priceput intr-o secunda ce se pregateau sa faca.

Plec scarbit, ingrozit, nu inainte sa dau cu nasul in targul de icoane si alte obiecte de cult, aflat in curtea celor doua manastiri, Sihastria Veche si Sihastria Noua. Icoane pictate la fel de kitsch-os, unele doar cu hartie lipita pe lemn sau plastic. Un calugar numara un teanc de bani si il prinde cu elastic. Din spirit evlavios nu am facut ca Isus la Templu. Dar am inteles de ce s-a lasat crucificat…

Am inteles furia lui. Dar dupa 2000 de ani, NU INTELEG PROSTIA OAMENILOR!

Cat timp statul va mai plati pe acesti nenorociti, cat timp ii va mai scuti de impozite? Cat ne vor mai spolia pe noi, ca sa-i plateasca pe ei? Ce face biserica la schimb?

Face soboare de preoti, ne dau cu busuioc in cap de sarbatori, la inceputul scolii, binecuvanteaza automobile, cladiri, evenimente, fara ca vreo biserica sa se ocupe de saraci, orfani, drogati, femei violate, neveste batute…

Nu exista scoala, parc, spital, construit de biserica, din banii ei, intretinute macar de biserica.

Ce da inapoi biserica oamenilor, statului????

Va las, nu inainte sa va salut cu caldura. Pe data viitoare!

Explore posts in the same categories: reportaje din Romania

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 Comments on “Mesaje din Harghita si Moldova”

 1. lucaman Says:

  Te salut !Mi-a placut povestea draga Ceaik,desi e trista.Nu am insa o parere clara in privinta faptului ca noul proprietar al padurilor este biserica.Dar iau partea buna a lucrurilor…macar asa nu mai este taiata de tot felul de mafioti.Mai stii?Poate ca asta era planul pentru a le salva?

 2. dana Says:

  Ce sa salveze frate Luca? Mitropolia taie prin SRL-urile popilor lemne cat pt toti mafiotii.
  Stivele de trunchiuri de copaci taiati de prin luminisuri, fac parte din peisajul zonei.
  Nu am nici o indoiala ca biserica face afaceri cu lemn, inca.
  Desigur ca este proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Asta scrie pe toate panourile.
  Asa cum, mai la vale, am gasit fanete, si paduri, cu panouri pe care scrie: proprietatea manastirii Agapia.

  • lucaman Says:

   In cazul asta e o mizerie.Un dezastru patronat de biserica.Urat.Foarte urat.

   • dana Says:

    Luca, initial cred ca s-au dorit doar voturi si sprijin electoral, de la Mitropolii. Pe urma, acestea au devenit lacome. Si li s-a tot dat. Uite, de ex, la Agapia, casa memoriala Alexandru Vlahuta este in custodia manastirii, pe terenul acesteia. Cum a ajuns casa lui Vlahuta pe terenul manastirii, asta e alta poveste. Supararea mi-a trecut insa, cand am vazut ca este INGRIJITA DE MAICI, curte frumoasa, flori, curat in casa, muzeu, frumos, ce sa zic…
    Si totusi…casa unui om, care a trait acu, 100 de ani, prin ce alchimie a ajuns sa fie pe terenul unei manastiri? Poate si noi doi suntem dscendentii lui Stefan cel Mare si avem 3 dealuri prin Moldova, de ce nu?! Pricepi? Merge treaba asta cu retrocedarile bisericii pana acum 2000 de ani? Aberant. Dar macar maicile au grija de casa, taxa de intrare este infima, ma rog, acceptabil. Pe terenurile respective maicule muncesc, fac ceva, adica il lucreaza. In nord insa, in Bucovina, s-au intrecut cu gluma. Acolo s-au retrocedat dealuri, nu sunt cultivate cu nimic, nu tu o livada, nu tu o vie, lacuri, paduri. Sa-i vad si eu ca pe terenurile Mitropoliilor fac case pt batrani, si saraci, orfani, drogati, si ii hranesc cu legume, si altele cultivate de calugari, de popi, iar tu ca beneficiar (copilul, nevasta sau mama celui internat intr-o astfel de casa) platesti mai putin, adica restul sa fie subventionat de biserica. Iar cu lemnele, nimeni nu zice sa nu se foloseasca si ei de lemne, dar NU PLANTEAZA NICI UN POM IN LOC. Mai mult, ei au SRL-uri, prin care vand lemnul taiat si fac bani, cu care construiesc alte biserici, si sa vezi ce Opel BMW si Volkswagen au preotii, mori de nervi!!!
    Ce-i ajuta pe oameni mii de biserici? Merg acolo ca turmele de oi, si se roaga la D-zeu sa le dea, aruncand responsabilitatea vietii lor mizerabile in carca lui D-zeu, in loc sa mearga la munca, si sa-si asume intreaga responsabilitate a succesului sau esecului.
    Asta e problema. Biserica, in afara de faptul ca minte, inseala si fura, mentine STAREA DE ASISTAT SOCIAL al intrigului popor!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: