„Ziua” noastră, cea de toate zilele.

Greu mai poţi găsi în lexicon un cuvânt atât de des rostit.  Cu o încărcătură mirobolantă uneori, absconsă câteodată, dominat de o platitudine nemeritată  de cele mai multe dăţi, el, cuvântul „ziua” se tăvăleşte prin cotidianul contemporan de parcă ar vrea să pară că are vreo legătură cu acesta.

„Ziurel de ziuă”, ne vine din adâncul sufletului şi al Maramureşului, prin vocea aproape sacră a canadianului românizat, Hruşcă.

„Zi de vară, până-n seară”, ne sunt livrate la domiciliu basmele lui Ispirescu.

„Ziua” în care ne-am născut  marchează irefutabil tot parcursul trecerii noastre uşor înfiorate,  prin cartea de oaspeţi a Terrei.

„Vine o zi” ne spun Holografii, cu gândul la inevitabil.

Ameninţarea „Zilei de apoi”, este cea la care reflectă cu justificată spaimă toţi păcătoşii lumii.

Lumea  a fost creată în 7 „zile”.

Aş putea continua cu exemplificarea importanţei acestui cuvânt, multe „zile” de acum înainte.

Doresc doar să aduc în atenţia voastră, faptul că se găsesc printre noi, locuitorii României, unii care ţin să-i  arunce în derizoriu semnificaţia. I-aş numi aici pe cei care şi-au intitulat emisiunile „sinteza zilei” şi „punctul pe zi”. Ultima titulatură îmi pare atât de forţată, încât nu i-o pot atribui decât lui Dummy, cel care în demenţa-i caracteristică,  îşi  imaginează că poate inventa perpetuu, teme şi termeni, de-a dreptul hilar(e)i, aidoma liceanului ieşit pe furiş la o ţigară. Nu o dată, m-am gândit să le propun realizatorilor celor două emisiuni, să pună la cale un concept comun, doar se folosesc de aceiaşi invitaţi şi proclamă „zilnic” aceleaşi principii. Ar face astfel economie de personal, timp şi aparatură.

Amintesc  doar în treacăt, publicaţia omonimă cu subiectul, fiţuica având pretenţia de cotidian independent.  Atât de independent încât, declaratul fost patron este legat ombilical de (cel puţin) unul dintre mogulii presei române.

Explore posts in the same categories: politic-oase

Tags: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 Comments on “„Ziua” noastră, cea de toate zilele.”

 1. blue2403 Says:

  “…Amintesc doar în treacăt, publicaţia omonimă cu subiectul, fiţuica având pretenţia de cotidian independent. Atât de independent încât, declaratul fost patron este legat ombilical de (cel puţin) unul dintre mogulii presei române.”
  ======
  Zicea un tip despre care lumea spune ca a fost deştept, că trăim într-o lume relaivă.
  Deci şi independenţa e relativă… Depinde faţă de cine.

 2. Laura Says:

  Superb Dorin ! Ce logica riguroasa ai si cu cata luciditatem si amaraciune ajungi la concluzia ca unele lexeme sunt trivializate de multi neaveniti, de pe sticla, din presa scrisa, nu mai borvim de cei din Parlament. Ce putem face si nu este o intrebare retorica. Cu o voce ferma, prin cuvinte simple, precise si clare sa nu ii lasam sa isi bata joc de cuvintele folosite si sa-i tragem la raspundere prin orice mijloace, fie expunandu-i oprobiului public fie ridiculizandu-i precum Alexa sau Alexandru prin stil pamfletar. Dar sa nu ne oprim,desi a persevera e diabolic, dar vorba nemuritorului “Gambetta”..scopul scuza mijloacele…

 3. blue2403 Says:

  🙂
  Cine e Dorin?

 4. blue2403 Says:

  Aha…
  Deduc că el a scris postarea subiect… Frumos felicitări…
  P.S. Pt. Dorin:
  Asta nu înseamnă că am să admit vreodată că F.C.Timişoara = Poli Timişoara :D, în rest numai de bine …

  • dorin58 Says:

   Blue, nicio problemă. Consider că părerile noastre, chiar dacă diferă, încap lejer în spaţiul mai mult decât generos al virtualului.

 5. blue2403 Says:

  OK…


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: