Mitul presei libere-Cotidianul

Mai nou numitul director al Cotidianului, Cornel Nistorescu, a decis sa scoata articolul scris de Mirela Corlatan, referitor la amicul sau, Petru Romosan, turnator calificat la doi si’un sfert !

Celebru prin badaranie,  de parca ar fi aterizat acum din groapa suburbanului, nesimtirii si a mahalalelor, cu mentalitatea tiganului ajuns imparat, acest individ, proaspat dedulcit la borcanul cu dulceata, a dovedit ca ziarul se afla la rascruce de Vantu…

Scotand acest articol, Nistorescu darama mitologia traditionala, aceea ca libertatea presei este dreptul jurnalistului, aratand ca de fapt, este o prerogativa a proprietarului de trust  caruia acesta obedient i se supune, fiindca asa a ales. Fiindca la el  moralitatea vine de la bani.

De partea cealalta, felicitari Mirelei Corlatan care desi amenintata, a publicat articolul, cat si lui Ioan T. Morar  care sunat de Nistorescu, a avut demnitatea sa ii spuna NU ! Ceea ce demonstreaza  ca Eugen Ionescu a avut dreptate…intr-o lume de rinoceri, acesti doi oameni  au ramas oameni, pana la capat si nu au capitulat !

Avem nevoie de o presa intr-adevar libera. Si de jurnalisti ca ei ! Sa-i sustinem !

Explore posts in the same categories: zona crepusculara

Tags: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

23 Comments on “Mitul presei libere-Cotidianul”

 1. Unchiul Sam Says:

  Nu stiu daca vom avea curand o presa libera. Nici Cotidianul nu era liber, chiar si fara Nistorescu. Dar putem avea jurnalisti liberi, oricat de paradoxal ar fi.
  Genul de jurnalist a carui voce rasuna atat de clar incat mogulul nu are curaj sa i-o inchida.
  Si in presa “ne-libera” de astazi apar articole scrise de oameni neinregimentati.
  Cand acestia vor deveni majoritari, cand cei mai multi ziaristi isi vor pastra verticalitatea, ei, atunci poate ca se va putea vorbi si de o presa libera, nu numai de jurnalisti de exceptie.

  • alexa Says:

   Nu era liber, insa nu se vedea ! Nistorescu a ridicat presul sub care statea gunoiul adunat de mai multa vreme. Sigur ca putem. Asa cum putem avea si o televiziune libera, din cele 7 posturi publice, pe care le sponsorizam lunar si care nu-si justifica existenta. Exceptia ar trebui sa confirme regula. Mai avem sperante, odata cu cei ce dau reboot sistemului.

 2. delta Says:

  Cum te-ai gândit să-i susţii?

  • alexa Says:

   Scriind Delta, altfel cum ? As vrea sa se adune toti intr-o media libera, pe net !

   • delta Says:

    Scriind… ce?
    Adică, mai bine nu-mi răspunde, că s-ar putea să-ţi dau vreo replică…

    P.S. Pe net nu ai cum să îi strângi.
    Dintr-un motiv destul de simplu.
    Acelaşi motiv pentru care nu scriu nici eu subiecte (prea) serioase pe pagini electronice.
    Fie ele bloguri, forumuri sau de alt tip…

    • alexa Says:

     Delta, despre abuzuri, de exemplu !

     PS. Ei nu ? La noi nu exista inca, e adevarat. In tarile civilizate, da !
     A venit vremea de ceva liber cu adevarat.


 3. nistorescu nu e decat un scriitoras “scanteist”…

  la mine pe blog: despre realegerea lui ahmadinejad…

 4. amanda13 Says:

  eu una incerc sa ma tin deoparte de aiurelile din media romaneasca, insa de data asta simt ca trebuie sa reactionez! Nistorescu, unul dintre cei mai imbecili, nesimtiti si nemernici ziaristi, un individ care nu este nici macar in stare sa vorbeasca (el numai URLA!!!) a ajuns mare cenzor peste unii dintre putinii ziaristi profesionisti ramasi prin Romania. Ca asa a invatat el la Scanteia… sa cenzureze! Ce Dumnezeu, asa am ajuns??? De unde atata scarba si vointa de manipulare? De unde atata bucurie in a pune pumnul in gura? Si cum poate fi pedepsit acest Gadea-Nistorescu, chiar nu se sesizeaza nimeni de prin tv?

  • alexa Says:

   Bine ai venit Amanda ! Nistorescu se prostitueaza pe bani. Chiar acum scriu un articol despre asta. A facut o miscare strategica gresita. Daca nici acum nu luam atitudine, va deveni deja obisnuinta. Si se va impamanteni. Oricum este de remarcat, ca o mare parte dintre colegi au luat atitudine si cativa chiar refuza colaborarea cu el, ceea ce este un semn bun, de normalitate.

   • amanda13 Says:

    Eu cred ca Nistorescu nu are nevoie sa se prostitueze… este pur si simplu in caracterul lui sa se comporte asa. Am vazut luarile de atitudine… Sutu, Istodor, Morar, Tismaneanu, etc. insa este extrem de putin si doar pe bloguri. In rest, toti stau pe tuse, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. E de-a dreptul halucinant! Aici s-ar face talk-show-ri cateva saptamani la rand in urma unei atari injustitii!

    • alexa Says:

     N-ai sa vezi asta. Tuturor le este frica sa nu isi piarda posturile. Si nu neaparat din cauza ca e criza, ci fiindca exista inertie mare, teama de a actiona, de a fi ei insisi. Ne intoarcem la vremurile in care eram intimidati ?

     • amanda13 Says:

      se pare ca da. problema este ca intimidarea de acum nu mai este nici macar inteligenta, coordonata, ci totul se desfasoara haotic la ordinul unor mizerii umane cu bani si fasoane.

      • alexa Says:

       Un las, care simte nevoia sa traga in jos meseria de jurnalist, pentru a o putea calca in picioare. Banii care cumpara constiinta au devenit deodata un sistem politic. Ai bani, cumperi prostituata masculina, contagioasa, care arunca cuvinte murdare, crezand ca si-a castigat acest drept, fara sa se gandeasca ca asta e unul dintre cele mai josnice comportamente, fara reguli, etichete sau curtoazii demult apuse.

       • amanda13 Says:

        Eu cred ca unii dintre acesti “jurnalisti” nici nu mai stiu exact ce sunt… au ajuns lachei care scriu sau vorbesc in numele stapanului. Confuzi, au senzatia ca sunt liberi fiindca vorbesc mizerabil si fara perdea, asa cum odata vorbeau in mahalaua de unde au venit. Te pup Alexa, noapte buna!

       • alexa Says:

        Sunt mopuri, cum bine le-a zis cineva. Fac curat, ca nu cumva sa existe diferente de opinie. Nu ma mira, fiindca Nistorescu are aceeasi scoala ca si amicul sau Romosanu. Plus stagiul de la Scanteia.
        Si eu pup ! Noapte buna Amanda!:D

 5. Vasile Podaru Says:

  Am cititi unele afirmari facute la comentarii pe acest BLOG si observ diferite puncte de vedere, desigur este normal si trebuie acceptat, insa oamenii inca nu au invatat caci criticile nu sint totul ci si miscarea politica schimba ceva, nu vorbele si criticile, avem nevoie de pragmatism, vorbe s-au spus incepind din 1949 pina azi in 2009 si ce a iesit ? NIMIC ! Dar rezultatul sintem NOI produsul final, inca o serie de noecomunisti-dictatoriali, care ne imaginam ca traim in DEMOCRATIE si avem o CRIZA desfintata de Geoana, desigur urmeaza el sa vina la PUTERE ca nou presedinte si nu mai avem CRIZA din 2009, insa uitam de unde provine criza si care sint factorii ei de baza. Era clar caci imprimarea banilor fara acoperire in banca duce la inflatiei si criza, efect DOMINO la toate tarile din lume dependente de politica monetara americana. CUba spre exemplu are si ea CRIZA dar impusa in stil de embargo, acolo nu mai se pot vedea efectele noastre, ar fi dramatic destul sa mai comentez acest punct directoriu, insa CRIZA din RO dispare asa cum a venit si ce a lasat in urma ??? Cite milioane de someri sint in RO, cite miliarde de EURO s-au facut din asa numita CRIZA imaginara si totusi infiintata artificial in propriul interes ??? Se spune caci bogatasii au mai pierdut din averi in aceasta perioada de criza si oare cum se poate explica asta ??? Eu unul nu vad decit caci cu ocazia acestei crize, acestia si-au marit averile nu cum se spunea la tv. CRIZA ??? Care criza cind noi am avut industrie activa, banul stabil, inflatia totusi controlata si stabila (mai mult sau mai putin mintita) resursele tarii au functionat si asta numim criza ? S-au aruncat banii contribuabililor pe tot felul de fraude ministeriale, ba chiar si Loteria Romana este in continuare bagata in fraude de proportii si tot timpul se vorbeste de CRIZA. Daca Dumneavoastra vreti sa imi dati un exemplu de CRIZA, va rog sa il scrie-ti aici la comentarii si pina atunci aveti grija sa nu va prinda CRIZA, caci nu se stie unde sta ascunsa acum…
  Va multumesc

 6. alexa Says:

  Cine provoaca crize ? Uite un material interesant:

  În 1997, Cornel Nistorescu îi făcea lui Sorin Ovidiu Vîntu un portret care ar flata orice mafiot, scrie Evenimentul zilei:

  profesionist al răului, fără memorie, ”ca cel care îţi spintecă abdomenul, apoi se spală tacticos şi se parfumează în baie”, un individ fără scrupule, care se foloseşte de oameni, le extirpă glanda morală, dă şpăgi ”cu geamantanul” şi, mai ales, nu lasă nicio urmă.

  Vîntu îl căutase pentru o colaborare în presă, pe care o înţelegea ca pe o lume a marionetelor care execută ordinele primite la telefon.

  Iată cum îl descria Nistorescu pe Vântu în 1997, în editorialul Culoarea banilor:

  * „Adulmecă banii aşa cum somnul adulmecă noaptea pe lună peştii mărunţi care vagabondează prin valuri.”
  * “În câteva minute am reuşit să fac abstracţie de aerul său ciudat, de cămătar modern. Mi s-a părut mai interesantă viteza de gândire. Doi ochii vii tăioşi ca două lame plimbate deasupra unei mustăţi ironice şi un cinism pe care nu poţi să-l ignori.”
  * ”Voia două ziare, unul serios şi unul de scandal. Şi nimeni să nu ştie niciodată cine se află în spatele lor”
  * „Voia un plan inteligent de cumpărare a ”Rodipetului”, a fabricii de hârtie Letea, apoi procente în principalele ziare.”
  * ”Cu o uşurinţă uimitoare, domnul Vîntu îşi uită biografia. Câţiva ani în puşcărie nu sunt decât un ambalaj de îngheţată scăpat pe covor. O capacitate de desprindere de ziua de ieri pe care o întâlneşti foarte rar. La cel care îţi spintecă abdomentul, apoi se spală tacticos şi se parfurmează în baie. Sau la cel care apasă pe un trăgaci şi mai apoi pleacă într-o călătorie de nuntă. Genul de oameni pentru care arginţii şi ziua de mâine înseamnă totul.”
  * Vîntu: “Angajăm un redactor-şef şi acesta execută ordinele prin telefon. Eventual punem şi o cameră video ca să aveţi sentimentul că vorbiţi cu cineva. Să-l vedeţi cum transpiră când daţi ordine. Şi rupem piaţa!”

  Domnule, i-am spus, în România totul se află! La proşti, a zis el cu acelaşi cinism. Angajăm un redactor-şef şi acesta execută ordinele prin telefon. Eventual punem şi o cameră video ca să aveţi sentimentul că vorbiţi cu cineva. Să-l vedeţi cum transpiră când daţi ordine. Şi rupem piaţa! E greu de rupt o piaţă cu profesionişti număraţi, am încercat să-i explic. Domnule, eu am o armată de foşti ofiţeri de securitate, de contrainformaţii. Şi din fiecare oraş mare sau centru de judeţ detaşez câte doi sau trei. Fără o echipă profesionistă de informatori în reţea nu se mai poate face nimic. Nici documente, nici scandal, nimic! Şi facem două redacţii, bazate pe o reţea solidă de profesionişti, controlăm difuzarea şi producţia de hârtie, cumpărăm procente în câteva ziare şi pe urmă vindem totul unui trust”.

  http://www.paginademedia.ro/2009/08/…ust/#more-5018

  http://www.evz.ro/articole/detalii-a…-prin-telefon/

 7. Tio Says:

  Ce nu face omul pentru un BMW si citeva fete tinere nu? E valabil si pentru Hurezeanu. Nistorescu macar nu stie sa faca altceva…

  Sint din ce in ce mai convins ca pe linga lipsa de profesionalism, reponsabilitate si lacomie/supravetuire avem de-a face cu o stategie de control de un fel opus celui de dinainte de ’89. Daca atunci informatia era controlata si limita acum este coplesitoare, fabricata, contradictorie.
  Nici oameni de buna credinta nu se mai descurca in jungla asta de informatii.

  Nu vor face nimic online pentru ca nu au orizontul si motivatia necesara. Chiar si incidentul asta va disparea ca apa in nisip.
  Altii la rind!

 8. alexa Says:

  Bine ai venit Tio ! Ai dreptate, daca inainte de ’89 stiam cu ce ne luptam, stiam clar adversarul, acum totul este de o perversitate de nedescris. Avem de-a face cu coduri scrise pentru a transforma ipoteze despre anumite grupuri de persoane in “realitati”. De fapt este mult mai grav decat atat, fiindca perpetueaza inegalitatea sociala si aduce atingere modului in care cetatenii sunt reprezentati. Lipsa de diversitate din spatele scenei impactul stereotipurilor pe auto-imagine, precum si dezvoltarea de atitudine in randul cetateanului,nu-s decat incercari de a combate opinii, cu alternative de programare. Asa ca-i mult mai rau. Militez pentru o varianta libera…este nevoie.

 9. delta Says:

  Nu poţi limita numărul de replici la 2 sau maximum 3?
  Că ajungi să scrii o singură literă pe rând…

 10. Dan Says:

  Alexa,
  Il cunosti pe Petru Romosan ?
  Daca l-ai cunoaste ai aprecia valoarea omului.

  • alexa Says:

   As fi apreciat sa nu ii spuna ce i-a spus la telefon Mirelei. Ai ascultat inregistrarea ? Valoarea unui om consta in actiunile sale, in fapte. Ori, Domnul Romosan are o problema de turnator la Secu si de intimidat ziaristi. Asta e tot.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: