Pact pentru educatie

ai160541n658517

Vorbeam in seara asta cu o prietena, profa de engleza despre incredibila decadere a sistemului de invatamant si am ajuns amandoua la concluzia ca ea se aseamana cu o implozie… stiti, ca in cazul turnurilor gemene! Sistemul a fost lasat… poate determinat… sa se prabuseasca din interior. Cei din sistem, adica cei care s-au pregatit sa formeze generatii pentru perpetuarea unei societati ideale, au constatat, treptat, ca absolventii nu-si gasesc locul in aceasta societate, pentru ca “cei mari” i-au deviat structura, i-au daramat scara de valori. Continuturile si obiectivele programelor scolare nu au fost adaptate intre timp acestor schimbari perverse. Treziti in mijlocul unei societati care-i lua peste picior, s-au revoltat in diferite moduri: refugiindu-se peste hotare, injurand sistemul care nu i-a pregatit, angajandu-se pe unde au apucat si prestand munca respectiva la fel de neglijent cum s-au simtit tratati in scoala sau, si mai rau, devenind infractori! Fireste, dascalii, tot treptat, si-au evaluat “produsele” si, realizand ca sunt depasiti de situatie, fiind si suficient de prost platiti si din ce in ce mai dispretuiti de catre “restul lumii”, au depus armele. Discutia s-a incheiat, din pacate, acceptand faptul ca nu se intrevede nicio posbilitate ca din actualele moaste ale vechiului sistem de invatamant sa se mai poata recupera ceva. Asemenea turnurilor gemene, el trebuie refacut din temelii. Iar acest lucru necesita personalitati providentiale. Carora, chiar daca le avem, politicienii si/sau impostorii nu le vor permite sa scoata capul!

Explore posts in the same categories: pact pentru educatie

Tags: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

53 Comments on “Pact pentru educatie”

 1. doll50 Says:

  Mereu am considerat ca adevarata “fata” a unui om iese la iveala in situatii limita. Reactiile pe care le are in astfel de circumstante sunt spontane, neprelucrate de dragul de a da bine, iesite din strafundurile personalitatii.

  Ieri am constatat ca un politician poate fi si onest (atat cat ii permite inregimentarea… dar poate chiar mai mult!).
  Vorbesc despre Madalin Voicu. Opinia expusa de el in ceea ce priveste framantarile din jurul educatiei este extrem de realista. Ministra, colega lui de partid, este, intr-adevar, depasita, incapabila de a se debarasa de mentalitatea de tip centralist, comunist, de preocuparea ca problemelele sa para solutionate, pentru ca sa fie liniste (scoala lui Iliescu!).
  Asa e cum a mai spus Voicu: acest putregai nu se mai poate vindeca pe ici – pe colo, ci trebuie eliminat si pus altceva in loc. Cu totul! Altfel, codul Andronescu nu va avea decat menirea de a determina mici viraje fara sens in unele sectoare de activitate didactica. Praf in ochi, adica!

  Desigur, in ultimele saptamani s-a intensificat dezbaterea agoniei din sistemul educational, pentru ca el, sistemul, implica o multime de prezumtivi alegatori dintr-o serie de categorii socio-profesionale. Asta a dus la aparitia surprinzatoare a unui mare numar de “specialisti” (ca in fotbal si politica, unde orice roman se pricepe – nevoie mare!) care isi vara cu tot dinadinsul interventiile “smartie” in audienta! Asa cum corifeul educatiei de sansa a doua (o denumire mai cosmetizata a alfabetizarii in secolul al XXI-lea), Marean “Zorro” Vanghelie a facut-o ieri intr-o emisiune…


 2. Dupa cum spuneam, am inceput sa citesc … Si ma straduiesc sa nu injur.

  Scrii: “Fireste, dascalii, tot treptat, si-au evaluat “produsele” si, realizand ca sunt depasiti de situatie, fiind si suficient de prost platiti si din ce in ce mai dispretuiti de catre “restul lumii”, au depus armele.”

  Ai idee cat reprezinta, acum, salariile din invatamant, fata de ceea ce era acum un an? Asta ca sa nu mai vorbim de batjocura la care sunt supusi de guvernanti.

  • doll50 Says:

   Adrian, crede-ma pe cuvant – cum altfel? – ca am o idee!
   Mai crede-ma si cand spun ca VAD si unele “simptome” ale batjocurii despre care vorbesti, numai ca pe asta n-o pun exclusiv in carca guvernantilor. (Retine: am spus NU EXCLUSIV!)
   Iti inteleg revolta, desi sunt putin mirata ca, dupa atata timp de tacere pe acest subiect, a aparut AICI replica ta taioasa…
   Never mind… e bine ca se discuta… important e sa se mentina un anume nivel al comunicarii…:)


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: