Cateva ganduri despre proiectul “Prima Casa”…

Cand auzi de programul “Prima Casa”, gandul fuge catre sprijinirea tinerilor pentru a putea sa isi cumpere o prima casa….. dar….
1) Mici sunt sansele ca tinerii, (sa zicem pana in 26 de ani) care si-ar fi dorit o prima casa, sa fie eligibili din punct de vedere al veniturilor cerute pentru un credit bancar.
2) Mari sunt sansele pentru developeri sa vanda ceva-ceva (catre oricine) atunci cand garantia statului apare in formula de creditare.
3) Iar la final, formula de garantare a creditelor aduce si ea un cadou gen FannieMae / FannieMac, in care cumparatorul ia casa azi (hai sa spunem care bani destui) iar daca maine nu-si permite sa mai plateasca (pt mai mult de 3 luni) aduce casa inapoi la stat. “Ia tu, statule, casa asta ca eu n-am ce face cu ea!”, iar apoi statul trebuie sa se descurce cu recuperarea banilor si, apoi, cu plata creditului. Ce mai conteaza ca statul ar putea lua in posesie o casa greu de vandut pe un model experimentat recent in SUA? Important e ca azi cineva a facut rulaje si e salvat sa-si scoata banii ingropati in afaceri imobiliare. Important e ca STATUL LUCREAZA SI AJUTA. Sa multumim statului, va rog! (pana cand nu ne vom intreba cu totii ai cui sunt totusi banii pe care ii “lucreaza” statul printr-un astfel de program altruist)

So, seize the day and ask no more!  🙂

Explore posts in the same categories: politic-oase

2 Comments on “Cateva ganduri despre proiectul “Prima Casa”…”

 1. Unchiul Sam Says:

  Seize the day, bun sfat, despre casutele astea am niste comentarii.
  1. Da, asa este. Si cam asa este normal. Casa isi face cine isi permite. Ai salariu de 300 de euro, nu prea iti permiti o casa. Ai doua mii, da, iti permiti. Pentru casa trebuie sa muncesti, sa faci economii, sa te ajute parintii, sa pui de-o parte de la nunta, sa te imprumuti, etc, etc, etc.
  Casa nu e un drept. Sunt oameni in tari civlizate care nu au avut si nici nu vor avea niciodata o casa.
  E drept ca in acele tari exista varianta inchirierii la tarife rezonabile.
  2. Asa este, la astfel de programe mereu e cineva care castiga. Baietii destepti
  3. Da, dar nu e neaparat ceva rau. Tu daca ramai restant la un credit imobiliar pierzi casa in favoarea bancii. In acest caz daca nu poti plati o plateste statul si ramane a statului care o poate inchiria. Statul isi poate face in acest fel si baza de locuinte de inchiriat care exista in alte state.

 2. A.P. Says:

  Parerea mea este ca acest program nu ajuta pe nimeni. Conditiile de eligibilitate sunt peste posibilitatile majoritatii oamenilor care au nevoie de casa iar cei cu salarii eligibile isi doresc case de mai mult de 60 de mii de euro. E apa de ploaie.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: